Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Οδηγός υπηρεσιών "ΠΡΟΝΟΗΣΕ" noesi.gr/pronoise παρουσιάζει υπηρεσίες στους τομείς "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια", παρέχοντας ενημέρωση για επίκαιρες δράσεις, ανακοινώσεις, προκηρύξεις.

ΚΕΠΑ

Εικόνα NOESI.gr

Λογότυπο για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας. Οι Υγειονομικές Επιτροπές προσδιορίζουν τα ποσοστά με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά. (Ν.3863/2010 αρθ.6). 

Βρείτε ΚΕΠΑ για υποβολή αίτησης (Διοικητικές Υπηρεσίες) ή για να περάσετε Επιτροπή (Υγειονομικές Υπηρεσίες).
Μάθετε περισσότερα για τον χάρτη υπηρεσιών εδώ www.noesi.gr/map.

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ πρέπει να υποβάλλει σχετική Αίτηση Αξιολόγησης σύμφωνα με τις οδηγίες στη Γραμματεία του οικείου ΚΕΠΑ (Διοικητικές Υπηρεσίες). Το έντυπο αίτησης, οδηγίες για τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και τις διευθύνσεις, όπου βρίσκονται οι γραμματείες ΚΕΠΑ (σε όλη την χώρα) θα βρείτε στη σελίδα παρακάτω και στα αρχεία που ακολουθούν.

Ειδήσεις για τα ΚΕΠΑ

Τηλ. γραμμές επικοινωνίας για θέματα ΚΕΠΑ. Με έγγραφο της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ενημερώνει ότι λειτουργούν επί καθημερινής βάσης δύο τηλεφωνικές γραμμές, όπου παρέχονται πληροφορίες στον Πολίτη για θέματα του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι οι:— 2105215385 και 2105215386 — λειτουργούν από 08.30 – 10.30 και 13.30 – 15.30.  

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ. Η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης για την υποβολή αιτήματος για εξέταση από το ΚΕΠΑ διατίθεται σε άτομα με αναπηρία και άτομα που δεν επιθυμούν να εξεταστούν τα ίδια από το ΚΕΠΑ, αλλά επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση εξέτασης για τον / την σύζυγο και / ή τα ανήλικα τέκνα τους. Μάθετε περισσότερα, δείτε οδηγίες.

Υπηρεσίες

Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ είναι:

 • Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.
 • Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑμεΑ.
 • Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Στις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ εξετάζονται:

 • Νέες υποθέσεις, όπου για πρώτη φορά κρίνονται οι ενδιαφερόμενοι από Επιτροπές Αναπηρίας.
 • Εκκρεμείς υποθέσεις, όπου ήδη έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά αλλά δεν πραγματοποιήθηκε εξέταση μέχρι 31/8/2011 και δεν έχει εκδοθεί Γνωμάτευση.
 • Εκκρεμείς υποθέσεις, όπου έχει αποσταλεί από τον ασφαλιστικό φορέα ο σχετικός φάκελος προς την Υγειονομική Επιτροπή αλλά δεν διεκπεραιώθηκε η εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή. (πχ παρατάσεις συντάξεων Αναπηρίας).

H διαδικασία (συνοπτικά)

Ο ενδιαφερόμενος:

 1. Υποβάλει Αίτηση Αξιολόγησης, με όλα τα Δικαιολογητικά (διοικητικά και ιατρικά - βλ. παρακάτω), όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις Γραμματείες ΚΕΠΑ της επιλογής του. Εφόσον τα Δικαιολογητικά του (Φάκελος) κριθούν από Ιατρό Προελέγχου ως πλήρη, γίνεται η κατάθεση Αίτησης και παραλαμβάνει αποδεικτικό κατάθεσης Αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν παραλαμβάνεται η Αίτηση από την Γραμματεία ΚΕΠΑ και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά - σε αυτήν την περίπτωση ο Ιατρός Προελέγχου οφείλει να υποδείξει στον αιτούντα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
   
 2. Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕΠΑ, μέσω Ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσης του στην Υγειονομική Επιτροπή.
   
 3. Μετά λίγες ημέρες παραλαμβάνει από την Γραμματεία ΚΕΠΑ, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτηση του, την Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής.
   
 4. Χρησιμοποιεί την Γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α γιά κάθε Νόμιμη χρήση και μπορεί να παίρνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει η Γνωμάτευση.

Σχετικά έγγραφα (συνημμένα αρχεία - κλικ)

Σημαντικές πληροφορίες (λοιπές σελίδες - κλικ)

Παρακάτω θα βρείτε περαιτέρω πληροφορίες με τα ακριβή δικαιολογητικά που απαιτούνται, αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων και της διαδακασίας, πληροφορίες για εξαιρέσεις από την πληρωμή του παραβόλου αξίας 46€ κ.ά. σημαντικά.

* Πηγή: Οδηγός υπηρεσιών (ΠΡΟΝΟΗΣΕ, 2017) από το NOESI.gr :: Η Νόηση στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.noesi.gr/book/welfare

Σχόλια

Εφ' όρου ζωής;

Εικόνα vaso1
Για μας που το επιδομα ειναι εφ ορου ζωης, θα μας ξανακαλεσουν?

Νομίζω ότι όχι, δε θα σας καλέσουν ξανά...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
...γιατί, παραπάνω που λέει "Στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. θα εξετασθούν" δεν αναφέρει όσους έχουν τελεσίδικες απαντήσεις και δεν έχουν εκκρεμότητες στην αξιολόγηση.

Στο ιδιο θεμα εχω απορίες

Εικόνα remanoula
Έχω και εγώ απορίες για το ίδιο θεμα σε σχέση με το έντυπο

Εφ' όρου ζωής έχει βγει;;;;;

Εικόνα kornilia sotira
kalhspera sas . to padi epidotito apo 3 xronon mexri simera kai einai eg foroys zois h epidotisi kai mexri ton aygoysto o syzygos moy mas eixe sto vivliario ygeias .. apebiose kai to paidi einai 17 shmera kai to bgalane apo to bibliario..kai mphke se anaboli h epidotish toy apo thn pronia gia na perasi epitropi kai rotao giati ginetai ayto to paidi tora den exei asfaleia oyte epidotito ... an kapoios mporei na mas pei ti kanoyme edv .. to paidi foita se eidiko sxoleio kai den mporei na parei ayta poy dikaioytai .....

Eπιτροπές ΚΕΠΑ

Εικόνα ΔΟΜΝΙΚΗ ΣΠΥΡΟΥ

Η αδελφή μου είναι εκ γενετής κωφάλαλη και έχει νευρικής φύσεως προβλήματα. πρόσφατα περάσαμε από επιτροπή αλλά μόνο για τα νευρολογικά την εξετασαν. ο γιατρος της επιτροπής μας είπε να ξανακαταθέσουμε τα δικαιολογητικά του ωρυλά .τώρα θέλω να ρωτήσω γιατί ενώ υπήρχαν τα δικαιολογητικά στο φάκελο δεν εξετάστηκε από επιτροπή με ωρυλα γιατρό (για να βγεί το σωστό ποσοστο αναπηρίας που έχει) και που πρέπει να καταθέσω τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά;

Πρέπει να καταθέσω ξανά από τη άρχή όλα τα δικαιολογητικά; Που να τα καταθέσω στην αριστοτέλους ή στην πύλη αξιου στα αντιστοιχα ΚΕΠΑ.

Επαναξιολόγηση ΚΕΠΑ

Εικόνα ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Καλησπέρα, ο γιος μου πέρασε ΚΕΠΑ τον Οκτώβριο του 2012 με ισχύ έως το 2014 , χαρακτηρίστηκε η αναπηρία του πάνω απο 80%, λόγω ηπατικής κίρρωσης από μεταβολικό νόσημα αδιευκρίνιστο και νοητική υστέρηση, νοημοσύνη κάτω του 40%. Ξέρετε αν θα ξαναπεράσει ΚΕΠΑ ? και υποστεί πάλι όλη την ταλαιπωρία ? Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.

Θα ξαναπεράσετε από Επιτροπή (προς Σοφία Δημητρίου)

Εικόνα tinajazz

Καλησπερα, δεν ξερω τι εχετε κανει γιατι η δημοσιευση σας εδω ητανε πριν δυο μηνες... αν ληγει το 2014 θα ξαναπερασετε απο Επιτροπη και αφου μου λετε οτι εχει πανω απο 80 αναπηρια και νοητικη (συμπασχουσα με το δικο μου παιδΙ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να σας το βγαλουνε τωρα και επ' αοριστον (βασει του καινουργιου νομου που ψηφιστηκε τον Οκτωβρη του 2013).

Παντως δυστυχως θα πρεπει να ξαναπερασετε αφου ληγει το 2014.

Ο,τι θελετε το mail μου ειναι  tinatinajazz@gmail.com μπορουμε να ανταλασουμε αποψεις επι του θεματος μιας και εχουμε τα παιδακια μας με το ιδιο προβλημα...

Τι δικαιούται ΑμεΑ ελεύθερος επαγγελματίας με 67%

Εικόνα ΙΩΑΚΕΙΜ ΡΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

Για να πάρεις τα προνόμια της τρίτης κατηγορίας και πιο πολύ από όλα για της εφορίας δεν αρκεί το 67% αναπηρία. Πρέπει να έχεις άνω των 80% αναπηρία δηλαδή ακατανίκητος. Που σημαίνει δεν θα έχεις ελεύθερο επάγγελμα και θα έπαιρνες σύνταξη, με 80%.

 • Πού κολλάει το αίτημα 004 για την εφορία;
 • Τέλος τι δικαιούται τέλος πάντων με 67% αναπηρία ελεύθερος επαγγελματίας και να θέλει να κρατήσει το μαγαζάκι του να μην βγει στην σύνταξη;

Ας με απαντήσει κάποιος.
Ευχαριστώ

Φάκελος ΚΕΠΑ - Γολγοθάς

Εικόνα jennie papa

Καλημερα, εχω ξεκινησει να μαζευω τα χαρτια μου για να καταθεσω φακελο στα ΚΕΠΑ.. Στα διακιολογητικα διαβασα οτι θελει επικυρωμενο αντιγραφο ταυτοτητας... πηγα στα ΚΕΠ και μου ειπαν οτι τωρα πια τα ΚΕΠΑ δεν την θελουν επικυρωμενη. Ισχυει;;;

Ανασφάλιστος

Εικόνα Katerina Anargu

Καοιος που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι ανασφάλιστος... τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να πάρει κάποιο χαρτή να κάνει δωρεάν εξετάσεις;

Πόσο τοις εκατό δίνει αναπηρία η διπολική διαταραχή;

Εικόνα στελλα παπαδοπουλου

Καλησπερα σας, η διπολικη διατραχη με μεικτα επεισοδια και χαρτι απο ψυχιατρικο δημοσιο νοσκομειο 10 ημερων ποσο τοις εκατο δινει αναπηρια;

Ερώτηση για τα ΚΕΠΑ

Εικόνα panos iconomou

Να ρωτήσω κατι για ΚΕΠΑ:

Ένας συγγενής θελει να περασει απο κέπα και πάσχει απο διαβητικό οίδημα της κηλίδας αν το γραφω σωστά. Τον παρακολουθει ιδιώτης ιατρός, χρειαζεται γνωματευση από δημόσιο νοσοκομειο ή μόνο απο ιδιωτη και εχει τις απαραιτητες εξετασεις αν θυμαμαι καλα

Από δημόσιο νοσοκομείο

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Η γνωμάτευση χρειάζεται να είναι από δημόσιο νοσοκομείο.

Από δημόσιο νοσοκομείο;

Εικόνα panos iconomou

Το ρωταω γιατί στις οδηγιες νομίζω ελεγε και απο ιδιωτη.

Η γνωμάτευση από ιδιώτη έχει μία προϋπόθεση

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Στην περίπτωση προσκόμισης γνωμάτευσης - έκθεσης συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτη ιατρού, αυτή επικυρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία της Τοπικής Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, στην περιφέρεια της οποίας προσφέρει τις υπηρεσίες του ο ιδιώτης ιατρός.

Συμετοχή σε πανελλαδικές εξετάσεις προφορικά;

Εικόνα Kalliopi GR

Εχει τη δυνατοτητα συμετοχης σε πανελλαδικες εξετασεις ατομο με βαρια αναπηρια 80% πιστοποιημενη απο τα ΚΕΠΑ (67% διαχυτη αναπτυξιακη διαταραχη 13,7% ελαφρια νοητικη στερηση); Αν εχει τη δυνατοτητα εξεταζεται προφορικα. Ευχαριστω πολυ!

Ερώτηση για την κατάθεση δικαιολογητικών στα ΚΕΠΑ

Εικόνα panos iconomou

Οπως ειχα γραψει συγγενης πασχει απο διαβητικο οίδημα της κηλίδας και μου εχει κανει εξουσιοδότηση να καταθεσω τα χαρτιά.

Να ρωτησω δυο πράγματα:

 1. Στην αξιολογηση δεν αναφερει τελευταίο επαγγελμα και ειδικότητα και την οικογενειακη κατάσταση, επειδη θα τα καταθεσω εγώ με εξουσιόδοτηση που εχω, επειδη δεν τα εχει σημειωσει αυτα μήπως δεν παραλαβουν τη αιτηση. Του το μετεφερα και μου είπε δεν έλεγε να γραφτουν υποχρεωτικά και ρωταω για να μην παω άδικα.
   
 2. Ποτε υπολογίζεται να τον καλέσουν;

Ευχαριστώ πολύ

Χρόνος αναμονής μετά την αίτηση στα ΚΕ.Π.Α.;

Εικόνα Γιαννης Γιαννοπουλος

Πόσο είναι ο χρονος αναμονης μετα απο αιτηση αναπηριας στα ΚΕ.Π.Α.;

Ερώτηση για επίδομα αυτισμού

Εικόνα Μαρίνα Κόκκαλη

Καλησπέρα. Είμαι εκπαιδευτικός κ έχω έναν μάθητη με Asperger κ ΔΕΠ-Υ κ πρόκειται να του παρέχω ιδιωτική παράλληλη στήριξη, αν όλα πάνε καλά κ γίνει δεκτό. Το Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. ωστόσο, για λόγους που δεν γνωρίζω , στην γνωμάτευση δεν γράφει κάτι για Δ.Α.Δ. Μόνο το χαρτί από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας γράφει ξεκάθαρα το θέμα του παιδιού. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν δικαιούται το παιδί κάποιο επίδομα αυτισμού, ώστε να μπορούν οι γονείς να πληρώσουν την παράλληλη στήριξη? Διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο. Επίσης, ξέρω ότι για να πάρει επίδομα ,αν δικαιούται, περνά το παιδί από επιτροπή ΚΕΠΑ. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ δεν το γνωστοποιεί? Παίζει κάποιο ρόλο? Σας ευχαριστώ!

2 μήνες

Εικόνα panayota

Ο χρόνος αναμονής είναι δύο μήνες.

Σας ειδοποιούν 3 ήμέρες νωρίτερα για τον τόπο και τον χρόνο εξέτασης.

Εμείς όταν πέρασαν οι δύο μήνες πήραμε ένα τηλέφωνο και μας είπαν ότι σε 20 μέρες περνάμε. Θα σας καλέσουν και οι ίδιοι 3 μέρες πριν.

Όχι τα ΚΕΠΑ είναι ανεξάρτητα από τα ΚΕΔΔΥ

Εικόνα panayota

Ενημέρωση από το NOESI.gr: Λάβαμε αίτημα διαγραφής του συγκεκριμένου σχολίου και του προφίλ του μέλους που το ανάρτησε. Για τον λόγο αυτό, το σχόλιο αυτό έχει αφαιρεθεί. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: Πώς και γιατί το προφίλ μέλους, οι αναρτήσεις, τα σχόλια διαγράφονται.

Επιτροπη και συνδρομο του Asperger

Εικόνα Asp_001

Γεια σας. Θα ηθελα μερικες πληροφοριες γιατι εχω πραγματικα μπερδευτει.

Ειμαι 29 ετων, και τα τελευταια χρονια μου ειναι πραγματικα αδυνατον να βρω δουλεια επειδη δεν καταφερνω να περασω απο καμια συνεντευξη. Σε συνδυασμο με καποια αλλα ασυνηθιστα χαρακτηρηστικα της προσωπικοτητας μου, μου προταθηκε απο τους δικους μου να εξεταστω απο ψυχιατρο. Λιγες συνεδριες μετα, και η διαγνωση της ψυχιατρου ηταν συνδρομο του Asperger.

Η ψυχιατρος μου ειπε πως δικαιουμαι καποιο επιδομα, και η λογιστρια μου το κοιταξε λιγο παραπανω και μου ειπε πως με τα ενσημα που εχω μαζεψει μπορω να παρω αναπηρικη και επικουρικη συνταξη. Ειχα βλεπετε την τυχη να καταφερω να βρω δουλεια στο μακρινο παρελθον, αν και κατεληξε σε καταστροφη.

Κατεθεσα τα απαραιτητα εγγραφα, και μετα απο 6 μηνες αναμονης ειδοποιηθηκα να περασω απο Επιτροπη (ΚΕΠΑ).

Μου ειπαν στην Επιτροπη πως επειδη εχω δουλεψει στο παρελθον θεωρουμαι ικανος και δεν δικαιουμαι συνταξη. Ειπαν πως επειδη το συνδρομο του Asperger ειναι εκ γενετης (τους διορθωσα λεγοντας πως ειναι αναπτυξιακο) δεν επιδεινωνεται και ως εκ τουτου δεν μπορουν να μου δωσουν συνταξη. Φαινεται πως τιμωρουμαι επειδη εκανα το εγκλημα να εχω δουλεψει παλιοτερα. Κανενας δεν δειχνει να λαμβανει υπ'οψη τις αλλαγες στις συνθηκες οι οποιες καθιστουν ενα ατομο με επικοινωνιακες δυσκολιες εξαιρετικα δυσκολο να περασει απο τις, πολυ πιο απαιτητικες πλεον, συνεντευξεις. Τους ρωτησα τι θα γινοταν αν δεν ειχα εργαστει στο παρελθον, και αρχισαν να μασανε τα λογια τους χωρις να λενε τιποτα συγκεκριμενο.

Οταν τους ρωτησα γιατι κανενας απο τους τοσους ανθρωπους απο τους οποιους περασα δεν μου ανεφερε κατι τοσο απλο, βασικο και σημαντικο, μου ειπαν πως δεν ηταν υποχρεωμενοι να το γνωριζουν!

Οταν τους ζητησα να μου πουν ποιος νομος τα λεει ολα αυτα δεν ηξεραν να μου πουν.

Οταν τους ειπα πως λογω των επικοινωνιακων δυσκολιων που μου προκαλει το συνδρομο του Asperger αντιμετωπιζω εξαιρετικες δυσκολιες στις συνεντευξεις, μου ειπαν πως μπορω να γινω, ας πουμε, μετεωρολογος! Οταν τους ειπα πως κατι τετοιο πρεπει να το εχει καποιος σπουδασει, μου ειπαν απλως "καλη σας μερα".

Καπου εκει νευριασα τοσο πολυ με αυτη την αντιμετωπιση που απλα εφυγα, καθως δεν δεχονταν αλλο διαλογο απο την πλευρα τους. Μου ειπαν πως θα στειλουν τα εγγραφα μου στο τμημα συνταξεων και να παω απο μονος μου (χωρις ειδοποιηση) σε ενα μηνα να τα βρω μαζι τους.

Δεν εδειξαν να παιρνουν ιδιαιτερα σοβαρα την περιπτωση μου, και εδειξαν να μηδενιζουν ολα τα πραγματικα προβληματα που μου προκαλει αυτη η κατασταση σε αυτο τον γεματο τρελους και απατεωνες τοπο. Ακομη και η λογιστρια μου εδειξε εκπληκτη, καθως τα ενσημα που ηταν απαραιτητα για την απονομη συνταξης στραφηκαν εναντιον μου.

Τι μπορω να κανω εγω απο εδω και περα;

Υπαρχει καποιο μερος που μπορω να βρω περισσοτερες πληροφοριες; Η αναζητηση στο διαδικτυο δεν βοηθησε. Υπαρχει κατι αλλο που δικαιουμαι ως βοηθημα; Εγινε πουθενα καποια παρατυπια που μου διεφυγε, απο την πλευρα τους η απο τη δικη μου; Και ποιος ειναι τελικα αυτος ο νομος που μου στερει τη μοναδικη ευκαιρια που μου εχει δοθει εδω και χρονια για ενα σταθερο εισοδημα;

Σας ευχαριστω εκ των προτερων, και για τον κοπο σας να διαβασετε τη δημοσιευση μου.

Πω πω τι ιδιαίτερη περίπτωση!

Εικόνα didyma1103

Πω πω τι ιδιαίτερη περίπτωση!! Αγαπητέ φίλε μου ως μαμά δυο παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, εμείς είμαστε κάπου στη μέση, έχω να πω ότι αυτό που σας συμβαίνει είναι ιδιαίτερα απίθανο. Διότι τα ελλείμματα στην επικοινωνία που έχετε ίσως έπρεπε οι γονείς σας να το δουν νωρίτερα .Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση που ήρθαν τόσο αργά στην επιφάνεια. Πάντως το φάσμα του αυτισμού δεν έχει ως χαρακτηριστικό μόνο την έλλειψη επικοινωνίας . Είναι αναπτυξιακή διαταραχή με πολλά άλλα χαρακτηριστικά .Διαταραχή στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, εμμονές ,στερεοτυπίες και άλλα. Αν το θέμα σας είναι μόνο οι συνεντεύξεις μπορείτε να ξεκινήσετε πηγαίνοντας να κάνετε κάποια σεμινάρια που ίσως θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Γιατί δεν απευθύνεστε σε ένα δικηγόρο ή στον ίδιο το γιατρό που σας έφτιαξε τον εισηγητικό φάκελο? Από όσο ξέρω μπορείτε να κάνετε προσφυγή και να ζητήσετε να επανεξεταστεί ο φάκελος. . Επειδή το φάσμα είναι Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή και τονίζω το Αναπτυξιακή κι εσείς παρουσιαστήκατε στην επιτροπή σε ηλικία 29 ετών θεωρώ ότι γι αυτό δεν σας δίνουν το επίδομα. Γι αυτό γονείς που τα παιδιά σας παρουσιάζουν θέματα μην εθελοτυφλείτε , κάντε ότι είναι όσο το δυνατό νωρίτερα, είναι για το καλο του παιδιού σας!!!! (συγνώμη για το μήνυμα αλλά πρέπει να τα λέμε κάποια πράγματα με το όνομα τους ) 

Εύχομαι να πάνε όλα καλά! 

Αν θες υπάρχει μια ομάδα στο Facebook

Εικόνα didyma1103

Αν θες υπάρχει μια ομάδα στο facebok όπου θα μπορούσες να υποβάλλεις το ερώτημα σου, θεωρώ ότι θα βοηθηθείς. Λέγεται Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ. την έχει ο εξαίρετος κος Ανδρέας Μπαρδάκης, γράφει κι εδώ. 

Διαδικασία ΚΕΠΑ για ασθενή με νευρονοινωματωση

Εικόνα ΕΙΡΗΝΗ

Θα ήθελα να σας ρωτήσω θα απευθυνθούμε σε κάθε ειδικότητα ιατρού χωριστά που θα μας δώσουν από μια γνωμάτευση και μετα θα τις πάμε όλες στο γιατρό που θα συμπληρώσει το φάκελο;

Δείτε το ερώτημα αναλυτικά στη σελίδα: http://www.noesi.gr/blog/diadikasia-kepa-gia-astheni-neyronoinomatosi

Ποιά κατηγορία αιτήματος να επιλέξω για το ΚΕΠΑ;...

Εικόνα kyriakh mich

Θέλω να κάνω αίτηση στο ΚΕΠΑ εκ μέρους του πεθερού μου που έχει καρκίνο πνεύμονα και εγκέφαλο, έκανε τώρα 2 εγκεφαλικά και πλέον δε μπορεί να περπατήσει, και έχει πάθει και κάτι σα ψύχωση από τον καρκίνο του εγκεφάλου, παίρνει αντιψυχωσικά.

Με μπερδεύει ο πίνακας κατηγορίας αιτημάτων, πρώτη φορά κάνω το αίτημα και δεν είμαι εξοικειωμένη, πήγα στο ΚΕΠΑ εκεί που είναι να κάνεις την αίτηση, περίμενα 2 ώρες, μόνο και μόνο να ρωτήσω ποιά κατηγορία να διαλέξω, και ο υπάλληλος μου είπε ότι δεν ξέρει, πρέπει να το βρούμε εμείς.. πάιρνω τηλ στα ΚΕΠΑ φυσικά δεν απαντουν...

Εσεις αν γνωρίζετε, μπορείτε να με βοηθήσετε; Παίρνει ήδη σύνταξη μέσω οαεε αν παίζει αυτό ρόλο. Ευχαριστώ..

Δικαιολογητικα ΚΕΠΑ

Εικόνα Alex1979

Καλησπερα εχω ενα αγορακι 7 ετών στο φάσμα του αυτισμού. Έχει διαγνωσθεί από το 2014 και μας ειπαν οτι πιθανον να δικαιούται επίδομα. Διαβάζω τα δικαιολογητικά αλλά στα ιατρικά δεν καταλαβαίνω τι χρειάζεται.

1) Το χαρτί που μας έδωσε η Αναπτυξιολόγος από το Αττικό νοσοκομείο που γράφει διάγνωση και πόσες θεραπείες το μήνα? 

2)Αν ναι να είναι με πρόσφατη ημερομηνία το τελευταιο χαρτί είναι Σεπτεμβριο του 2016 με ισχύ 1 χρόνο

3) Τα άλλα που γράφεται εκθεσεις κλπ από πού θα τα πάρω?

4)Η εκθεση από τα ΚΕΔΔΥ μετράει?

5)Χρειαζεται εκδοση ΑΦΜ του παιδιού?

6)Χρειαζεται ο τραπεζικος λογαριαμός να έχει και το όνομα του?

7)Αν πάρω αυτό το επιδομα θα μπορώ να πάρω και του ΕΟΠΠΥ τις επιστροφες από τις εργοθεραπειες?

Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο απλά είμαι καινουργια σε όλο αυτο και εχω μπερδευτει.

Σας ευχαριστώ πολύ

ΚΕΠΑ

Εικόνα Αλεξάνδρα

Καλησπερα. Για τα ΚΕΠΑ θα χρειαστει να σας συμπληρωσει η γιατρος σας τον εισηγητικο φακελο. Θα τον βρειτε στο ιντερνετ οπου και μπορειτε να τον εκτυπωσετε. Η εκθεση του ΚΕΔΔΥ δε νομιζω οτι χρειαζεται. Το ΑΦΜ και το βιβλιαριο τραπεζης (με πρωτο ονομα του παιδιου) θα σας χρειαστουν αφου βγει η αποφαση του ΚΕΠΑ και εφοσον δικαιουστε καποιο επιδομα. Δηλαδη θα σας χρειαστουν στην προνοια. Τα χρηματα του επιδοματος δεν εχουν σχεση με τις αποζημιωσεις των θεραπειων, θα συνεχισετε να τις παιρνετε οπως τωρα.

Πιστοποιητικό αναπηρίας για ΑΣΕΠ

Εικόνα Α Σ

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά!
Ο σύζυγός μου διαθέτει γνωμάτευση αναπηρίας από Α'βάθμια Υγειονομική Επιτροπή ΙΚΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και ημερομηνία 2/2006. Στη γνωμάτευση η πάθηση έχει χαρακτηριστεί χρόνια και αναφέρεται ότι εμπίπτει στις διατάξεις του Ν.2643/1998. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τη συγκεκριμένη γνωμάτευση για τη συμμετοχή μου στον διαγωνισμό 1Γ/2017 του ΑΣΕΠ που έχει προκηρυχθεί όμως η προκήρυξη αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ιδιότητα αποδεικνύεται με "..α) Πιστοποιητικό από ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), σε ισχύ, με το οποίο προσδιορίζεται η πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας.
Επισημαίνεται ότι εκτός του Πιστοποιητικού ΚΕ.Π.Α. γίνονται δεκτά και πιστοποιητικά, σε ισχύ, από τις κάτωθι Υγειονομικές Επιτροπές:
- Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), - Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.),
- Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.),
- Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και - Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος....". Δεδομένου όμως ότι αυτή η γνωμάτευση έχει εκδοθεί πριν την ίδρυση των ΚΕΠΑ, θεωρείτε ότι μπορώ να τη χρησιμοποιήσω; Έχει κάποιος υπόψη του κάποια ανάλογη περίπτωση;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Brugada Syndrome

Εικόνα Γιάννης Mακράκης

Καλημέρα, έχω κάνει αίτηση για να περάσω ΚΕΠΑ στις Σέρρες και την ημερομηνία που μου είπαν εγω θα λείπω, μπορώ να περάσω Επιτροπή σε κάποιο άλλο τμήμα ΚΕΠΑ της χώρας;;;

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Οι Οδηγοί του NOESI.gr διατίθοναι από τον δημιουργό και τον εκδότη τους με την Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανο­μή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0).

cc logo

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.