Δύο αναπτυξιολόγοι, δύο διαφορετικές διαγνώσεις

Εικόνα Lifebites

Καλησπέρα. Έχω ένα αγόρι 34 μηνών ο οποίος άρχισε να μιλάει πριν από 3 μήνες και έχει κάνει αρκετή πρόοδο μέχρι σήμερα. Λόγω της καθυστέρησης στην ομιλία είχαμε αρχίσει να αναζητάμε ραντεβού με αναπτυξιολόγο από τον περασμένο Μάρτιο. Να πω εδώ ότι το παιδί έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένες γνωστικές ικανότητες, πολύ καλή αντίληψη, πάντα κατανοεί τι του λέμε και εκτελεί σύνθετες εντολές, οπότε γενικά δεν ανησυχούσαμε ιδιαίτερα, όπως επίσης ούτε και η παιδίατρος. Ωστόσο είχε κάποια θέματα, ήταν ολο και πιο αρνητικός με το φαγητό, αηδίαζε με κάποιες υφές, δεν έπαιζε με άλλα παιδάκια και δεν έβαζε φαντασία στο παιχνίδι του.

Κανονίσαμε τελικά 2 ραντεβού, ένα τον Ιούνιο στο ένα δημόσιο νοσοκομείο (Αττικό) και ένα χθες 27/8, στο παράρτημα του Αγλαΐα Κυριακού. Στο ραντεβού στο Αττικό μας είπε ότι είναι σε άριστο αναπτυξιακό στάδιο και όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα συμπεριφοράς και με τον καιρό θα φτιάξουν. Αν μέχρι τα 3 δεν βελτιωνόταν σημαντικά η ομιλία του, τότε να κάναμε λογοθεραπείες. Πήγαμε και χθες, λοιπόν, στο άλλο ραντεβού και μας είπε τελείως διαφορετικά πράγματα. Συμφώνησε ότι είναι πολύ έξυπνο παιδί και κατανοεί έννοιες πολύ προχωρημένες για την ηλικία του αλλά βρήκε πολλά αισθητηριακά θέματα και κυρίως εστίασε στην έλλειψη φαντασίας στο παιχνίδι.

Τελικά κατέληξε ότι θα πάρουμε διάγνωση ότι το παιδί εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα του αυτισμού και μας συνέστησε άμεσα λογοθεραπείες και εργοθεραπείες. Είμαι πολύ προβληματισμένη, πώς μπορεί ο ένας να λέει ότι είναι όλα θα διορθωθούν μεγαλώνοντας και ο άλλος να τον εντάσσει στο φάσμα?

Σχόλια

Καταρχήν μην πανικοβάλλεστε

Εικόνα Kalma

Αυτό που περιγράφετε το έχω ζήσει κι εγώ. Και το ζω ακόμα και τώρα που η κόρη μου κοντεύει πια τα 6. Κάποιοι λένε πως είναι στο φάσμα (ήπιο ασπεργκερ), κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως δεν είναι. Και οι μεν και οι δε όμως συμφωνούν πως είναι έξυπνη, με πολύ καλό δυναμικό, που παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες τις οποίες πρέπει να δουλέψουμε. Θα θέλατε να μας πείτε ποιοι ειδικοί σας έδωσαν τις παραπάνω διαγνώσεις (ποιο είναι το παράρτημα του Αγλαΐα Κυριακού;) Οι λογοθεραπείες και οι εργοθεραπείες πάντως θα είναι προς όφελος του παιδιού ακόμα κι αν δεν είναι στο φάσμα, οπότε καλό θα είναι να τις ξεκινήσει (οι εργοθεραπείες μπορεί να το βοηθήσουν και με τα αισθητηριακά, αλλά και να εξελίξει το παιχνίδι του). Στη θέση σας θα ξεκινούσα τις θεραπείες και μετά από κάποιο διάστημα θα ζητούσα και τρίτη γνώμη.

like0

Κάπως έτσι σκεφτόμαστε

Εικόνα Lifebites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Κι εμείς κάπως έτσι σκεφτόμαστε να κινηθούμε, όπως περιγράφετε. Στο Αττικό τον εξέτασε ο κος Μπότης και στο Αγλαΐα, η κα Καραντανά από το τμήμα δημόσιας υγείας. Η εξέταση από την κα Καραντανά ήταν πιο μεγάλη σε διάρκεια και λίγο πιο αναλυτική.

like0

Συνηθισμένο να υπάρχουν διαφορετικές διαγνώσεις

Εικόνα Νατάσα R.

Καλημέρα

Πιστεύω ότι δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν διαφορετικές διαγνώσεις ειδικά για όσα παιδιά είναι υψηλής λειτουργικότητας, εξαρτάται κι από την προσέγγιση του εκάστοτε ειδικού. Για παράδειγμα, για το γιο μας εμείς έχουμε μία διάγνωση για ΔΑΔ και μία για ΕΓΔ, επειδή ακριβώς είναι πολύ καλό το δυναμικό του (όπως μας είπαν). Από την άλλη στην περίπτωσή σας θα με προβλημάτιζε ότι ο πρώτος ειδικός δεν τον εντάσσει καν στο φάσμα και στην ουσία σας καθησυχάζει πως όλα πάνε καλά. Η διαίσθησή σας τι σας λέει; 

Φιλικά,

Νατάσα

like0

Δεν μπορώ να εκτιμήσω

Εικόνα Lifebites

Καλησπέρα,

Εγώ προσωπικά βλέπω ένα παιδί συνεργάσιμο που καταλαβαίνει τα πάντα και παίζουμε πολύ μαζί. Βλέπω ότι είναι λίγο πίσω σε κάποιους τομείς και μπροστά σε κάποιους άλλους και αντιλαμβάνεται έννοιες προχωρημένες για την ηλικία του. Βλέπω επίσης ότι έχει θέματα με υφές και έχει κάποια κολλήματα, π.χ. με αριθμούς. Με συνομήλικα παιδιά δε θέλει να παίζει όμως ενθουσιάζεται όταν κάποιο μεγαλύτερο του δίνει σημασία. Τα ζυγίζω όλα, δεν έχω όμως την εμπειρία να τα εκτιμήσω περαιτέρω. 

like0

Καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό σας

Εικόνα Νατάσα R.

Καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό σας και είναι λογικο να μπερδευεστε, εδω μπερδεύονται οι ειδικοι. Σε καθε περιπτωση, εγω θα ξεκινουσα καποιου ειδους παρεμβαση ωστε να ειμαι ησυχη ότι δουλευω πανω στις δυσκολιες του παιδιου χωρις να "κολλαω" στη διαγνωση.

like0

Συστάσεις για θεραπευτές ή Κέντρα;

Εικόνα Lifebites

Έχει κάποιος/α εμπειρία από λογο- εργοθεραπευτές ή Κέντρα στην περιοχή της Ηλιούπολης και πέριξ?

like0

Ειδική Γλωσσική Διαταραχή - Προς Νατασα R.

Εικόνα Anna Alexiou

Νατάσα καλησπέρα! Διάβασα ότι το παιδί σου έχει διάγνωση για ΕΓΔ, έχεις κάποιο E-mail που μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου να σε ρωτήσω μερικά πράγματα; 

like0

Email με τα στοιχεία μου

Εικόνα Νατάσα R.

Καλημερα Αννα,

Σου εχω στειλει προσωπικο μηνυμα με τα στοιχεια μου.

like0

Anna Alexiou, Νατάσα R., μπορούμε να επικοινωνήσουμε;

Εικόνα Michele Pan

Anna Alexiou θα μπορούσα να έχω το email σου για να επικοινωνήσουμε;

Και της Νατάσα R.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.