Ε.Ο.Δ.Α.Φ. — Σημαντική ανακοίνωση για το Νομοσχέδιο Ειδικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ

Εικόνα Stathis

Η παρούσα ανακοίνωση θα αφαιρεθεί τις επόμενες ημέρες καθώς δεν έχουμε λάβει κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος (Ε.Ο.Δ.Α.Φ.) σχετικά με αυτή από την ΕΟΔΑΦ, όπως απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης, καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας, πρακτικά αρχαιρεσιών για σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου.


Επείγουσα ανακοίνωση από την Ε.Ο.Δ.Α.Φ. (Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος) με θέμα το Νομοσχέδιο ειδικής εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ που καταργεί μεταξύ άλλων το θεσμό της παράλληλης στήριξης και ασυλοποιεί όλα τα παιδιά με αυτισμό σε ειδικές δομές εκπαίδευσης.

 's picture

Δείτε επίσης! Συνάντηση Ομοσπονδίας Αυτισμού (ΕΟΔΑΦ) για Νομοσχέδιο Ειδικής Εκπαίδευσης στην Αττική και τα Νέα - ανακοινώσεις - ερωτήσεις

Αγαπητοί φίλοι:

Για τον νέο προτεινόμενο νόμο Ειδικής Εκπαίδευσης ο οποίος έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται η καταθεσή του στη Βουλή προς Ψήφιση :

-Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της τοποθέτησής μας προς τις ανώτατες αρχές του Ελληνικού κράτους (πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, Βουλευτές των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών και όλους τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων) και οργανώνονται οι κοινωνικοπολιτικές ενέργειες βάσει αυτών.

~Το ίδιο πλήρες κείμενο, με τους επίσημους αριθμούς πρωτοκόλλου κατάθεσής του, θα κατατεθεί και στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

~Βάσει των προτάσεων μας θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω κοινωνικοπολιτικές ενέργειες της Ομοσπονδίας μας για λογαριασμό των 200.000 οικογενειών τα Δικαιώματα των οποίων εκπροσωπεί, καθώς και η προσφυγή μας στο διεθνές Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 
-Κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό και σκόπιμο να δημοσιεύουμε το αρχείο με τις αναλυτικές μας προτάσεις προς ενημέρωση όλων των οικογενειών με μαθητές στο αυτιστικό φάσμα για να γνωρίζουν όλοι τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η ενδεχόμενη ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου με την "υποστήριξη" της ΕΣΑΜΕΑ, το οποίο καταργεί επί της ουσίας το θεσμό της δημόσιας και ιδιωτικής παράλληλης στήριξης για τους μαθητές με αυτισμό, τους περιθωριοποιεί και τους θέτει εκτός σχολικού πλαισίου και ένταξης στο γενικό πλαίσιο εκπαίδευσης. Αυτή τη χρονική στιγμή που πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το "πρωτογενές πλεόνασμα" και την επερχόμενη δήθεν "ανάπτυξη" δεν υπάρχει ειδικό μητρώο καταγραφής ατόμων με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση και την υγεία, δεν υπάρχει πρώιμη παρέμβαση, επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση και οργάνωση & υποστήριξη αυτόνομης διαβίωσης δια βίου.

- Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να ενωθούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας με έντονες ενέργειες διαμαρτυρίας προς βουλευτές, Υπουργό Παιδείας, πρωθυπουργό κ.α. όπως με e-mail διαμαρτυρίας και με την παρουσία μας στην μεγάλη εκδήλωση για τον αυτισμό που θα διοργανωθεί  από την ΕΟΔΑΦ το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2014.
 
- Για την παρουσίαση των θέσεών μας και την τεκμηρίωσής τους διοργανώνεται η ανωτέρω ειδική εκδήλωση ενημέρωσης με την πρόσκληση και παρουσία Βουλευτών, υπουργείου Παιδείας και φορέων, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου για την οποία θα ενημερωθείτε άμεσα και καλείστε να παραστείτε για να υποστηρίξετε δια ζώσης τα δικαιώματα των παιδιών μας με αυτισμό στην εκπαίδευση.

Θα γίνει σύντομα ενημέρωση του χώρου και της ώρας της εκδήλωσης.

Η παρούσα συγκυρία "απαιτεί" την ενεργή συμμετοχή και τη στήριξη των ενεργειών μας από όλους τους γονείς, συγγενείς, ειδικούς και ενεργούς πολίτες.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη,

Για την ΕΟΔΑΦ
Ο πρόεδρος
Γιάννης Σταυρόπουλος

Σχετικά αρχεία: 

Σχόλια

ΕΟΔΑΦ - Τοποθέτηση Βουλευτών για το Νο. Ειδ. Εκπ. 2014

Εικόνα Stathis

Ε.Ο.Δ.Α.Φ (Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος)

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ                                    

Αξιότιμοι βουλευτές των δύο αρμόδιων επιτροπών:

Στην επίσημη κοινοβουλευτική ενημέρωση της ΕΟΔΑΦ για τον νέο νόμο Ειδικής Αγωγής / Εκπαίδευσης  που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χολαργού Τετάρτη 24/9/2014, (της οποίας το βίντεο σύντομα θα δημοσιευτεί), ο συνάδελφός σας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης, με μία θετική τοποθέτηση, δεσμεύτηκε ότι εφόσον κατατεθεί για ψήφιση θα στηρίξει την νομοθετική πρόταση της ΕΟΔΑΦ, τοποθετούμενος και τασσόμενος υπέρ των βασικών της σημείων, όπως:

1. Η απόφαση για το Εκπαιδευτικό πλαίσιο του παιδιού, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Γονείς (και στο ίδιο), όπως επιτάσσει ο σεβασμός Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων.

2. H παράλληλη στήριξη οφείλει να είναι εξατομικευμένη και πλήρης για κάθε μαθητή στο αυτιστικό φάσμα

3. Το Δικαίωμα των Γονέων στην ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη είναι αυτονόητο εφ’ όσον το προτιμούν και το επιθυμούν. Μοναδικός τρόπος πραγματικής εξασφάλισης της δωρεάν Δημόσιας Παράλληλης Στήριξης, είναι η διασφάλιση του αξιοπρεπούς και επαρκούς ή υψηλού ποιοτικού της επιπέδου που θα κάνει περιττή την προτίμηση των Γονέων και παιδιών στην ιδιωτική. Αναγκαίος όρος γι’ αυτό, είναι ότι οι Γονείς διατηρούν πάντα το Δικαίωμα της επιλογής μεταξύ ιδιωτικής ή Δημόσιας Παράλληλης Στήριξης.

Εξέφρασε δε και την συμπαράταξή του με τις υπόλοιπες θέσεις και τα αιτήματα της επίσημης τοποθέτησης της ΕΟΔΑΦ, την οποία έχει μελετήσει μαζί με το αρμόδιο επιτελείο.

Ως οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι του κόμματός σας επί του θέματος, στους οποίους και η Πολιτεία έχει αναθέσει την ευθύνη και το καθήκον της τήρησης των Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων των παιδιών μας και προκειμένου να είναι σαφείς οι προθέσεις αυτών που καλούμαστε να ψηφίσουμε, σας ζητάμε να πάρετε προσωπικά ο καθένας (όπως και ο συνάδελφός σας κ Κουράκης), θέση στα βασικά νομοθετικά αιτήματα / προτάσεις μας, στα οποία κλήθηκαν και τοποθετήθηκαν οι παρευρεθέντες εκπρόσωποι των κομμάτων - δηλαδή :

• Την καταψήφιση / απόρριψη του απάνθρωπου νόμου που προτείνει το ΥΠΑΙΘ.
• Η απόφαση για το Εκπαιδευτικό πλαίσιο και σχήμα του παιδιού, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Γονείς (και στο ίδιο) και το κράτος υποχρεούται να τους παρέχει δωρεάν επιστημονικά αξιόπιστες συμβουλές / γνωματεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν. Οι αρμοδιότητες / πορίσματα / αποφάσεις των ΚΕΔΔΥ – ΕΔΕΑ – ΕΔΕΑΥ και άλλων φορέων του ΥΠΑΙΘ και του κράτους, είναι καθαρά γνωμοδοτικές / συμβουλευτικές.
• Πλήρης και σαφής νομοθετική κατοχύρωση της πραγματικής – εξατομικευμένης, πλήρους και εξειδικευμένης Παράλληλης Στήριξης, που χορηγείται άμεσα βάσει της διάγνωσης, εφ’ όσον την αιτούνται οι γονείς και το παιδί.
• Άμεση εκπαίδευση / πρόσληψη των 15.000 Εκπαιδευτικών – ειδικευμένων στην Εκπαίδευση παιδιών του Αυτιστικού Φάσματος, για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών σε Παράλληλες Στηρίξεις και λειτουργία των πρώτων εξειδικευμένων Σχολείων Αυτισμού
• Δημιουργία των 80-100 εξειδικευμένων Σχολείων Αυτισμού σε πρώτη φάση ώστε να καλύπτεται κάθε νομός και κάθε περιοχή. Δημιουργία των υπόλοιπων μέχρι του απαιτούμενου αριθμού των 250 σε όλη την Ελλάδα, σε βάθος τριετίας.
• Άμεση εκπαίδευση / πρόσληψη των άλλων 30.000 Εκπαιδευτικών – ειδικευμένων στην Εκπαίδευση παιδιών του Αυτιστικού Φάσματος, για τη στελέχωση αυτών των Σχολείων.
• Για την κάλυψη – στελέχωση των πιο πάνω: Άμεση χρηματοδότηση / υλοποίηση του προγράμματος της μεγάλης Εκπαίδευσης 1.800 ωρών της ΕΟΔΑΦ (το κόστος της οποίας αποδείξαμε ότι είναι αμελητέο), για την παραγωγή των πρώτων 15.000 ειδικών – ειδικευμένων στην Εκπαίδευση παιδιών του Αυτιστικού Φάσματος.
• Κατοχύρωση, ενίσχυση και αναβάθμιση του Δικαιώματος των Γονέων στην ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη εφ’ όσον την προτιμούν. Επέκταση, διασφάλιση και επικράτηση της Δημόσιας – δωρεάν Παράλληλης Στήριξης, μόνο στην πράξη (και όχι με διοικητικά / απαγορευτικά μέτρα), εφ’ όσον η αναβάθμιση, η ποιότητα και αξιοπιστία της, καταστήσουν περιττή την ιδιωτική ΠΣ, για την οποία οι γονείς διατηρούν πάντα το Δικαίωμα επιλογής και την οποία αναλαμβάνει να πληρώνει το κράτος για όσο διάστημα δεν έχει εκπαιδεύσει αριθμητικά και επιστημονικά επαρκείς ειδικούς.
• Κατοχύρωση του αυτονόητου Δικαιώματος στην ειδική / προφορική εξέταση για τα παιδιά του Αυτιστικού Φάσματος βάσει της διάγνωσης, εφ’ όσον το αιτούνται τα ίδια και οι γονείς τους.
• Άρση όλων των διακρίσεων / αποκλεισμών μεταξύ των κατηγοριών ειδικής Εκπαίδευσης.
• Θεσμοθέτηση κυρώσεων για τις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για την υποβολή των παιδιών σε συνθήκες «απάνθρωπης μεταχείρισης και βασανισμού» αθώων ανάπηρων παιδιών. Στις κυρώσεις, πρέπει να συμπεριληφθούν και οι συντάκτες της συγκεκριμένης πρότασης νόμου του ΥΠΑΙΘ, εφ’ όσον είναι Δημόσιοι Λειτουργοί, ως επίορκοι, δεδομένου ότι εισηγούνται  την «απάνθρωπη μεταχείριση και βασανισμό» ανάπηρων παιδιών και την καταπάτηση των Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων που έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται. 
• Θεσμοθέτηση ολόκληρης της νομοθετικής πρότασης της ΕΟΔΑΦ, ως ειδικό άρθρο για τον Αυτισμό, όπως ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες.
 
Για όλα τα παραπάνω νομοθετικά μας αιτήματα / προτάσεις, σας καλούμε να πάρετε σαφή και συγκεκριμένη προσωπική θέση, γνωρίζοντάς μας:

α) Εάν θα απορρίψετε / καταψηφίσετε τον απάνθρωπο προτεινόμενο νόμο του ΥΠΑΙΘ
β) Εάν θα υποβάλλετε ως πρόταση προς ψήφιση και θα ψηφίσετε τα παραπάνω νομοθετικά μας αιτήματα όπως εκφράζονται αναλυτικότερα στην συνημμένη τοποθέτηση / νομοθετική αντιπρόταση της ΕΟΔΑΦ.

Οι γονείς και επιστήμονες παιδιών του Αυτιστικού Φάσματος – ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου και την προκήρυξη των επερχόμενων εκλογών), θα ενημερώσουμε την κοινωνία και τους πολίτες σε κάθε εκλογική περιφέρεια – για κάθε συγκεκριμένο βουλευτή:

• Ποιοι από τους βουλευτές που ζητάνε την ψήφο τους τήρησαν το καθήκον τους για σεβασμό και υπεράσπιση των Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων.
• Ποιοι απέφυγαν να πάρουν θέση σε τόσο θεμελιώδη ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
• Ποιοι ευθύνονται / ψήφισαν και συνέργησαν στην καταπάτηση και τις εγκληματικές ενέργειες κατά των Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων, για τους αποκλεισμούς, την «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» και τον επιστημονικά μελετημένο ψυχολογικό «ηθικό / νοητικό / μη σωματικό βασανισμό» αθώων ανάπηρων παιδιών:

Ώστε οι πολίτες να ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν από τον κάθε υποψήφιο που ζητάει την ψήφο τους.
Επειδή η στάση της Πολιτείας προς τα ανάπηρα παιδιά της και τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα, είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης των προθέσεών της για τα Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα ΟΛΩΝ μας...

Ο Πρόεδρος                                       H Γραμματέας
Σταυρόπουλος Ιωάννης                      Καλλέργη Ειρήνη

Τηλ. 6934994777                               Τηλ. 6973482667
E-mail : pedikeomata@gmail.com       E-mail: renakallergi@gmail.com

like0

Κατεπείγον Δελτίο Τύπου ΕΟΔΑΦ για το Νομ. Ειδ. Εκπαίδευσης

Εικόνα Stathis

Ε.Ο.Δ.Α.Φ. (Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα Αυτιστικού Φάσματος)

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ

Προς:
-     Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδο
-     Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Α. Δερμεντζόπουλο
-     Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κ. Κουκοδήμο
Κοινοποίηση:
-     Γραφείο Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά
-     Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου
-     Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
-     Υποεπιτροπή για τη μελέτη θεμάτων Αναπηρίας της Βουλής
-     Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ.Θ. Κυριαζή
-     Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ.Κ. Λολίτσα
-     Πρόεδρο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σ. Γκλαβά
-     Βουλευτές

Θέμα : Αναλυτικές Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτισμού Ε.Ο.Δ.Α.Φ. σχετικά με το Νομοσχέδιο Ειδικής Εκπαίδευσης

Κυρίες/οι,

Τα άτομα του Αυτιστικού Φάσματος (ΑΦ) στη χώρα μας, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές των έγκυρων αρμόδιων οργανισμών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας),   ανέρχονται περίπου σε 200.000 (διακόσιες χιλιάδες).

Συνεπώς, είναι μία από τις πολυπληθέστερες (και κατά τα φαινόμενα η μεγαλύτερη) κατηγορίες αναπηρίας.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της νομοθετικής πρότασης του ΥΠΑΙΘ σχετικά με το νομοσχέδιο ειδικής εκπαίδευσης, είναι ότι καταργεί όλα τα Δικαιώματα που είχαν θεσπιστεί για τα παιδιά του ΑΦ με τον νόμο 3699 / 08, ενώ θεσπίζει και νομιμοποιεί μέτρα περικοπών, που στο διεθνές δίκαιο θεωρούνται σοβαρές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.         

Το νομοσχέδιο Ειδικής Εκπαίδευσης που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα «μπαίνει για τα καλά» στην κατηγορία των χωρών των οποίων η κοινωνικοοικονομική ζωή βασίζεται στις μαζικές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των πολιτών τους, οι οποίες μετουσιώνονται σε οικονομικά κέρδη μιας μικρής κοινωνικοπολιτικής ολιγαρχίας των εκάστοτε κρατούντων.

Επίσης, αποδεικνύει το ανεδαφικό και την υποκρισία των πανηγυρισμών για δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια» και για δήθεν «ανάπτυξη», αφού οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις εις βάρος ανάπηρων παιδιών, δείχνουν αδιαμφισβήτητα ότι μπαίνουμε πλέον σε καθεστώτα πολύ χειρότερα των μέχρι τώρα μνημονίων, ανεξάρτητα από το αν θα ονομάζονται «μνημόνια», «προγράμματα σταθερότητας», «διαρθρωτικές αλλαγές», «μεταρρυθμιστικά πλαίσια»,  ή κάπως αλλιώς...

- Οι διατάξεις της συγκεκριμένης πρότασης νόμου του ΥΠΑΙΘ, αν ψηφιστούν και γίνουν νόμος, παραβιάζουν θεμελιώδη Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα, το ίδιο το Σύνταγμα και το Δημοκρατικό πολίτευμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, τις διεθνείς συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις πρόσφατες υποδείξεις ΟΗΕ για τη χώρα μας, ως προς τις παραβιάσεις των Δικαιωμάτων αυτών. Οι προτάσεις της ΕΟΦΑΦ επιγραμματικά είναι :

1. Διατήρηση της αρχής του πλήρους και εξατομικευμένου χαρακτήρα της ΠΣ για τα παιδιά του ΑΦ.
2. Διατήρηση και ενίσχυση του Δικαιώματος των Γονέων στην πρόσληψη ιδιωτικής ΠΣ (μηδενικό κόστος για το Ελληνικό κράτος, δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης του αναλυτικού προγράμματος από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αποφυγή ψυχικής και σωματικής κακοποίησης, μέγιστο όφελος εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης στο εκπαιδευτικό πλαίσιο για το μαθητή στο ΑΦ).
3. Η Δημόσια ΠΣ των παιδιών του ΑΦ, πρέπει (όπως και σε κάθε πάθηση) να στελεχώνεται κατά προτεραιότητα από τους έχοντες μεγαλύτερη ειδίκευση στον Αυτισμό.
4. Διατήρηση της αρχής ότι η ΠΣ των παιδιών του ΑΦ μειώνεται ή διακόπτεται μόνο μετά από αίτηση και την σύμφωνη γνώμη των ίδιων και των Γονέων τους.
5. Διατήρηση της αρχής ότι η έγκριση της ΠΣ όπως και κάθε είδους Εκπαιδευτικής υποστήριξης, γίνεται αυτοδικαίως βάσει της πάθησης του παιδιού και όχι βάσει αυθαίρετων περικοπών.
6. H ΠΣ είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Τμήμα Ένταξης (ΤΕ), ότι μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο Σχολείο ανεξάρτητα από το ΤΕ.
7. Διατήρηση της αρχής ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας (ΚΕΔΔΥ – ΕΔΕΑΥ – Β΄βάθμια ΕΔΕΑ κλπ), απλά εισηγούνται / γνωμοδοτούν και οι Γονείς αποφασίζουν.
8. Χρήση του Δικαιώματος στην ειδική εξέταση για τους μαθητές στο ΑΦ (συμπεριλαμβανομένης της προφορικής), αποφασίζει το ίδιο το παιδί και οι Γονείς του αυτοδίκαια, βάσει της πάθησής του.
9. Διατήρηση της δέσμευσης ότι το υπουργείο Παιδείας υποχρεούται να δημιουργεί εξειδικευμένα Σχολεία ή τμήματα Αυτισμού για τα παιδιά του ΑΦ που αδυνατούν ακόμη να φοιτήσουν στο κανονικό Σχολείο (ΑΦ Χαμηλής Λειτουργικότητας).
10. Διατήρηση της αρχής ότι κανένα παιδί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος δεν μπορεί να τοποθετείται σε πλαίσιο όπου επικρατούν απάνθρωπες και εξευτελιστικές για αυτό συνθήκες καθώς και καθεστώς βασανισμού του (είτε σωματικού, είτε ηθικού – μη σωματικού).

Κυρίαρχο αίτημα των 200.000 οικογενειών με παιδιά στο ΑΦ:

H Θεσμοθέτηση της νομοθετικής πρότασης της ΕΟΔΑΦ (Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος): «ΑΠ 8972 / 29/07/2013 / Υπουργείο Παιδείας / Γραφείο Υπουργού» – άρθρα Α3 – Α5, που ορίζουν

- ότι το Εκπαιδευτικό σχήμα του παιδιού,  το επιλέγουν και το αποφασίζουν οι Γονείς.
- Η παράλληλη στήριξη των αυτιστικών μαθητών μπορεί επίσης να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων Ν. 3699/2008 αρ 7 παρ. 4γ
-ότι η δημόσια ΠΣ των παιδιών του ΑΦ είναι εξατομικευμένη (αποκλειστικά για κάθε συγκεκριμένο παιδί), εξειδικευμένη και πλήρης (από την 1η Σεπτέμβρη κάθε έτους για όλες τις ημέρες, ώρες και δραστηριότητες του Σχολείου (συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος και των πάσης φύσεως εκδηλώσεων), όπως επιβάλλουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το συμφέρον του παιδιού, τα οποία οφείλουν να είναι και η πρώτιστη μέριμνα του νομοθέτη.
-οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας (ΚΕΔΔΥ – ΕΔΕΑΥ – Β΄βάθμια ΕΔΕΑ κλπ), απλά εισηγούνται / γνωμοδοτούν και τα παιδιά και οι Γονείς τους επιλέγουν / αποφασίζουν μεταξύ των γνωματεύσεων ΟΛΩΝ των ειδικών που έχουν λάβει από Δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ή από ιδιώτες ειδικούς κατέχοντες τα σχετικά τυπικά προσόντα, ιδίως δε, από τους ειδικούς που εμπιστεύονται και οι οποίοι παρακολουθούν το παιδί, όποια εξ αυτών κρίνουν καλύτερη για το συμφέρον και τα Δικαιώματα του παιδιού, τα οποία οφείλουν να είναι και η πρώτιστη μέριμνα του νομοθέτη.
-ότι για τα παιδιά του ΑΦ, μοναδικό κατάλληλο πλαίσιο είναι η φοίτηση στο γενικό Σχολείο με ΠΣ α)ατομική, β)ειδικευμένη στον Αυτισμό και γ)πλήρη (από την 1η Σεπτέμβρη, όλες τις ημέρες / ώρες και όλες τις δραστηριότητες του Σχολείου, συμπεριλαμβανομένου του διαλείμματος και των πάσης φύσεως εκδηλώσεων.
-ότι για τα παιδιά (χαμηλής λειτουργικότητας ή συννοσηρότητας με νοητική υστέρηση) που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο γενικό Σχολείο, μοναδική αποδεκτή λύση είναι η φοίτηση σε εξειδικευμένα Σχολεία ή τμήματα Αυτισμού που υποχρεούται να ιδρύει το ΥΠΑΙΘ, στελεχωμένα από Εκπαιδευτικούς ειδικευμένους στον Αυτισμό και με κατάλληλες υποδομές, ως προπαρασκευαστικές δομές της ένταξης στη γενική Εκπαίδευση, για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου αυτή επιτευχθεί.

Εφ’ όσον δεν υπάρχουν τέτοιες δομές, (όπως τώρα), επόμενη εναλλακτική (αλλά υποδεέστερη) λύση η φοίτηση στο γενικό Σχολείο με πλήρη και ειδικευμένη ΠΣ.

Η εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτημα μείζονος κοινωνικής σημασίας.

Μετά από τη συνημμένη αναλυτική ενημέρωση, την οποία έχετε την υποχρέωση να μελετήσετε όλοι διεξοδικά :

Ζητείται :
1. η απόσυρση των προτάσεων του Υ. ΠΑΙΘ. για την ειδική εκπαίδευση και η κατάρτιση νέου νομοσχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτισμού.
2. Η καταψήφιση  του νομοσχεδίου στο σύνολό του (σε περίπτωση που κατατεθεί προς ψήφιση) από τους Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Μετά και από την παρούσα αναλυτική ενημέρωση  κάθε βουλευτής ή αρμόδιος Υπουργείου ή αλλου κρατικού φορέα αγνοώντας από πρόθεση τα αιτήματά μας, με την ψήφιση ή αυθαίρετη εφαρμογή του συνόλου ή επιμέρους άρθρων του παρόντος νομοσχεδίου Ειδικής Εκπαίδευσης θα θεωρηθεί ότι «συμμετέχει», «προωθεί» και «εγκρίνει» στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των μαθητών στο ΑΦ και θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Πρόεδρος                                         H Γραμματέας
Σταυρόπουλος Ιωάννης                       Καλλέργη Ειρήνη

Τηλ. 6934994777                                Τηλ. 6973482667
E-mail : pedikeomata@gmail.com        E-mail: renakallergi@gmail.com

like0

Επιστολή διαμαρτυρίας από γονείς - ειδικούς - ενεργούς πολίτες

Εικόνα Stathis

Προς:
-     Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδο
-     Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Α. Δερμεντζόπουλο
-     Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κ. Κουκοδήμο

Κοινοποίηση:
-     Γραφείο Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά
-     Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου
-     Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
-     Υποεπιτροπή για τη μελέτη θεμάτων Αναπηρίας της Βουλής
-     Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ.Θ. Κυριαζή
-     Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ.Κ. Λολίτσα
-     Πρόεδρο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σ. Γκλαβά
- Βουλευτές

Θέμα : Αίτημα γονέων, συγγενών, ειδικών που ασχολούνται με τη εκπαίδευση ατόμων στο Αυτιστικό φάσμα αλλά και πολιτών για απόσυρση του νομοσχεδίου ειδικής εκπαίδευσης και σύνταξη νέου που θα υιοθετεί τα αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτισμού Ε.Ο.Δ.Α.Φ.
Κυρίες/οι,

Πρόσφατα δόθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. η πρόταση για το νομοσχέδιο Ειδικής εκπαίδευσης. Το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή  όχι μόνο δεν φαίνεται να προσπαθεί να τηρήσει στοιχειωδώς τις «Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης» (το ν.4048/2012 (ΦΕΚ 34/τΑ΄/-23-02-2014) αλλά παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία - αυτισμό για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση καθώς και τα συνταγματικά δικαιώματα των γονέων των παιδιών αυτών.

Το νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν μετονομάζει την «ειδική αγωγή» σύμφωνα με την ορολογία της  Διεθνούς σύμβασης ατόμων με αναπηρία «Εκπαίδευση της ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία», παρόλο που πρόσφατα δεσμεύτηκε ρητά από την Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο ειδική αγωγή.

Είναι ανησυχητικό ότι το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου θα έχει σοβαρές μακροχρόνιες θεσμικές αρνητικές συνέπειες στην εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό και θα εκθέσει διεθνώς τη χώρα.

Σαφώς δεν επιδιώκει να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης ή να του δώσει κατεύθυνση με βάση την  Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ΟΗΕ 2006(Επικύρωση ν. 4074/2012). Δεν παραγνωρίζει απλά τις διατάξεις της που δεσμεύουν τη χώρα και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου» (Σύνταγμα Ελλάδας: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας,  Άρθρο 28η).

Όλες οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων για τους μαθητές με αυτισμό, έχουν μόνιμη ισχύ» (άρθρο 4) που ενισχύει τον απόλυτο και οριστικό διαχωρισμό ακόμη και όταν γίνεται από λάθος και μη επαρκή στελέχωση. Σαφώς  παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση για το δικαίωμα της  Εκπαίδευσης (άρθρο 24) που είναι αναφαίρετο δικαίωμα ισότιμο με το δικαίωμα της υγείας (άρθρο 25) και την γενική αρχή της για «σεβασμό των εξελισσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρίες» (άρθρο 3 της Σύμβασης).

     Επί πλέον, δεν σχεδιάζει τα μέτρα υποστήριξης της εκπαίδευσης παιδιών στο αυτιστικό φάσμα, με βάση τον «καθολικό σχεδιασμό» όπως τον ορίζει η Σύμβαση - άρθρο 2 .
     Η εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτημα μείζονος κοινωνικής σημασίας για το οποίο απαιτείται στη νομοθέτηση όχι μόνο η συμμετοχή στελεχών με διοικητική - συνδικαλιστική εμπειρία  αλλά και επιστημονικών επαγγελματικών φορέων  που ασχολούνται επί δεκαετίες με τον αυτισμό και κυρίως των θεσμικών οργάνων που εκπροσωπούν τα άτομα με αυτισμό.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους ζητείται η απόσυρση των προτάσεων του Υ. ΠΑΙΘ. για την ειδική εκπαίδευση και η κατάρτιση νέου που θα λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτισμού.

like0

ΕΟΔΑΦ - Κατεπείγον θέσεις για το Νομ. Ειδ. Εκπαίδευσης

Εικόνα Stathis

Από : Ε.Ο.Δ.Α.Φ. (Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα Αυτιστικού Φάσματος)

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

-     Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδο
-     Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Α. Δερμεντζόπουλο
-     Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κ. Κουκοδήμο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-     Γραφείο Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά
-     Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου
-     Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
-     Υποεπιτροπή για τη μελέτη θεμάτων Αναπηρίας της Βουλής
-     Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ.Θ. Κυριαζή
-     Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής κ.Κ. Λολίτσα
-     Πρόεδρο Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σ. Γκλαβά
-     Βουλευτές

Θέμα : θέσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτισμού για το νομοσχέδιο Ειδικής Εκπαίδευσης

Πρόλογος
Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που εκδηλώνεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου και είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη σε πολλές σφαίρες αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ποιοτικές αποκλίσεις στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη δημιουργία σχέσης, στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και στο παιχνίδι-σκέψη-φαντασία. Οι αποκλίσεις αυτές επηρεάζουν βαθιά τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται και βιώνει τον εαυτό του και τον κόσμο, τον τρόπο με τον  οποίο  μαθαίνει,  τη  συμπεριφορά,  την  προσαρμογή  και  τη  λειτουργικότητά  του  στην καθημερινή ζωή. Επηρεάζουν επίσης, την πορεία της ανάπτυξής του, που αποκλίνει από το φυσιολογικό, ενώ η ανάπτυξη επηρεάζει την κλινική εικόνα του αυτισμού. Tα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο, τη σοβαρότητα, τη συνύπαρξη άλλων ιατρικών καταστάσεων, την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και παράγοντες του περιβάλλοντος. 

Τα παιδιά δεν «ξεπερνούν» τον αυτισμό ως ενήλικες, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση, η πρώιμη παρέμβαση, η εξειδικευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για να καταστήσει ικανά τα παιδιά και τα άτομα με αυτισμό να οδηγηθούν σε μια ικανοποιητική ζωή.

Σήμερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, καθιστώντας τον Αυτισμό πιο κοινό από το συνολικό ποσοστό του παιδικού καρκίνου, του διαβήτη και του AIDS. Στην   Ελλάδα   δεν   υπάρχουν   επιδημιολογικές   έρευνες   αλλά   υπολογίζονται   τα   ίδια ποσοστά.

Αυτό σημαίνει ότι στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα περίπου 200.000 άτομα στο Αυτιστικό Φάσμα που υποστηρίζονται και εκπροσωπούνται σε όλες τις φάσεις της ζωής τους σχεδόν εξολοκλήρου από τις οικογένειές τους ενώ χρειάζονται δια βίου εκπαίδευση.

Ο Αυτισμός εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες και είναι 4 έως 5 φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι σε κορίτσια.

Ο αυτισμός είναι μια δια βίου διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε μέλη οποιασδήποτε οικογένειας σε ένα ή περισσότερα παιδιά.

Το Υπουργείο παιδείας με την πρόταση για τα νομοσχέδιο ειδικής εκπαίδευσης  που επιχειρεί να περάσει προς ψήφιση, παραβιάζει με προκλητική αδιαφορία και από πρόθεση τα δικαιώματα των μαθητών με αυτισμό αναφορικά με :

- τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού [Άρθρα 23, 28 & 29]
- τη Διεθνή Σύμβαση Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
      [Άρθρο 24]
- Την Κοινοτική Οδηγία 2000/78/ΕΚ
- το Ν. 3304/2005 και Ν. 4074/2012 γενικότερα & ειδικότερα άρθρο 2 παρ. στ & θ περί των Δικαιωμάτων παιδιών με αναπηρίες
- το άρθρο 13 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (ΔΣΟΚΠΔ),
- τους «Πρότυπους Κανόνες του ΟΗΕ για την εξίσωση των ευκαιριών» (Γ.Σ. {A/RES/48/96, 4.3.1994} – Κ. 6 / Εκπαίδευση)

- Το Ελληνικό σύνταγμα ΑΡΘΡΟ 16 § 1 – Η ελευθερία της εκπαίδευσης
- Το άρθρο 1910 παρ. 1 & 1518 παρ. 1 & παρ. 3 του Αστικού Κώδικα που ορίζει ότι η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο δηλαδή η  ανατροφή, η επίβλεψη, η μόρφωση και η εκπαίδευσή του, αποτελεί καθήκον και δικαίωμα των γονιών. Το γονικό δικαίωμα, νομιμοποιεί τους γονείς να ασκήσουν για λογαριασμό του παιδιού όλα τα δικαιώματά του, ιδιαίτερα τα θεμελιώδη έναντι της πολιτείας και του δημόσιου σχολείου.
- Το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που καλεί τα συμβαλλόμενα μέρη κατά την άσκηση των αναλαμβανομένων από αυτά καθηκόντων στο πεδίο της μόρφωσης και της εκπαίδευσης να σέβονται το δικαίωμα που έχουν οι γονείς.

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μετά την υποβολή προτάσεων από τους κοινωνικούς φορείς, εκδόθηκε από την κυβέρνηση η τελική πρόταση νόμου Ειδικής Αγωγής / Εκπαίδευσης.
-Σημειώνουμε ότι οι προτάσεις και τα αιτήματα των 8.162 Γονιών και ειδικών που υποβάλαμε (κατ επανάληψιν) δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν και δεν υιοθετήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στην τελική του νομοθετική πρόταση.
 Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση προτίμησε – ως συνήθως – να χρήσει ως δήθεν «εκπρόσωπό» μας τις ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, με τις οποίες συσκέφθηκε και συν διαμόρφωσε την εν λόγω πρόταση νόμου. Δηλώνουμε για πολλοστή φορά, ότι η ΕΟΔΑΦ, μαζί με τις 200.000 οικογένειες και τους επιστήμονες του ΑΦ που εκπροσωπεί, ΔΕΝ εκφράζονται από τις ΕΣΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, των οποίων οι θέσεις, όπως έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψιν στα έγγραφα υπομνήματά μας και στα πρακτικά της Βουλής δεν εκφράζουν τις απόψεις μας. Αντίθετα, όπως έχουμε καταδείξει και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα εμπράκτως, αποτελούν εχθρό των Ανθρωπίνων και Συνταγματικών Δικαιωμάτων μας και παραβίαση των διεθνών συμβάσεων, των αρχών και κανόνων του ΟΗΕ και των άλλων διεθνών φορέων περί σεβασμού και κατοχύρωσής τους και εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, εις βάρος των Δικαιωμάτων μας. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να επικαλείται τις συσκέψεις και συμφωνίες με τις ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ ως «διάλογο» και «συναίνεση» με τους εκπροσώπους των 200.000 οικογενειών του ΑΦ, των οποίων οι θέσεις έχουν κατατεθεί κατ΄ επανάληψη σε πρώτο πρόσωπο (και όχι μέσω αυτόκλητων ψευδο-εκπροσώπων) με το προαναφερθέν ψήφισμα των 8.162 υπογραφών προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση του Ελληνικού κράτους.
Τις θέσεις αυτές τις οποίες επανακαταθέσαμε και στην διαβούλευση του νομοσχεδίου δια της τοποθέτησής μας της 26-02-2014 στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής και δια του σχετικού (Α.Π: 4599/09-05-2014/Υ.ΠΑΙ.Θ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ) υπομνήματός μας προς ΥΠΑΙΘ ως προς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παραθέτουμε και πάλι επιγραμματικά στην κατωτέρω ανακοίνωσή μας, - και πιο διεξοδικά στις κατ’ άρθρον αναλυτικές παρατηρήσεις μας.

-Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της νομοθετικής πρότασης του ΥΠΑΙΠΘ, είναι ότι καταργεί όλα τα δικαιώματα που είχαν θεσπιστεί με τον νόμο 3699 / 08, ενώ θεσπίζει και νομιμοποιεί μέτρα περικοπών, που στο διεθνές δίκαιο θεωρούνται σοβαρές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
-Περικόπτονται και ουσιαστικά καταργούνται οι Εκπαιδευτικές παροχές που έχουν θεσπιστεί βάσει των διεθνών συνθηκών ως αναγκαίες για το Ανθρώπινο και Συνταγματικό Δικαίωμα στην Εκπαίδευση. Κυρίως, υποβαθμίζεται κι καταργείται η Παράλληλη Στήριξη (αφού ούτως ή άλλως τα εξειδικευμένα Σχολεία Αυτισμού, δεν έγιναν ποτέ στη χώρα μας).
-Εγκαθιδρύονται μέτρα αποκλεισμού των παιδιών του ΑΦ από την Εκπαίδευση, με την θέσπιση μεθόδων που πλήττουν επιστημονικά μαθησιακές τους δυνατότητες, κακοποιούν έντεχνα την Υγεία τους και επιδεινώνουν τα χαρακτηριστικά της αναπηρίας τους, καταπατώντας έντεχνα το Θεμελιώδες Ανθρώπινο και Συνταγματικό Δικαίωμα των παιδιών του ΑΦ στην Υγεία και τη Ζωή. Προφανής σκοπός αυτών των μέτρων, ο εξαναγκασμός των παιδιών του ΑΦ (η πολυπληθέστερη κατηγορία ΕΑ) σε εγκατάλειψη, αποπομπή και αποκλεισμό από το Σχολείο, ώστε το κράτος να απαλλαγεί από την υποχρέωση Εκπαίδευσής τους και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των «πλεοναζόντων» πλέον Ειδικών Εκπαιδευτικών τους, (αλλά και μεγάλου αριθμού Εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής που είναι αναγκαίοι για την υποστήριξη των αναγκών τους και της ολιγαριθμίας των τμημάτων τους), προκειμένου να βρει χρήμα προς χρηματοδότηση των γνωστών πολιτικών σκοπιμοτήτων.
-Ομαδοποιούνται και ασυλοποιούνται με τους μαθητές όλων των άλλων παθήσεων, αλλά και με τους μαθητές με «Γνωστικές δυσκολίες και μειωμένη Σχολική επίδοση», με «κοινωνικές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά», κλπ.
 Δηλ. οι «μέτριοι, αδύνατοι και κακοί» μαθητές, ομαδοποιούνται σε μία κοινή κατηγορία με τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, μαζί με τους «άτακτους και  παραβατικούς» μαθητές,  σε κοινά σχήματα και δομές (δηλ. πάνω από το μισά παιδιά κάθε τάξης), με σκοπό την ασυλοποίηση, την εγκατάλειψη, αποπομπή και αποκλεισμό τους από το Δημόσιο / δωρεάν Σχολείο. Προφανής σκοπός αυτών των μέτρων, είναι η δραστική μείωση του μαθητικού πληθυσμού, ώστε ένα τεράστιο ποσοστό των υπαρχόντων Εκπαιδευτικών να χαρακτηριστούν ως «πλεονάζοντες» προς μαζική απόλυση, προκειμένου να «περισσέψουν» τα έξοδα μισθοδοσίας τους, για να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γενικά το «Δημόσιο» χρέος.
-Οι διατάξεις της πρότασης νόμου του ΥΠΑΙΠΘ, αν ψηφιστούν και γίνουν νόμος, παραβιάζουν θεμελιώδη Ανθρώπινα και Συνταγματικά Δικαιώματα, το ίδιο το Σύνταγμα και το Δημοκρατικό πολίτευμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τις διεθνείς συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις πρόσφατες υποδείξεις ΟΗΕ για τη χώρα μας, ως προς τις παραβιάσεις των Δικαιωμάτων αυτών. 
ΠΟΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ:
Καταργείται ουσιαστικά, ολόκληρο το ειδικό άρθρο για τον Αυτισμό. Ενώ τα τμήματα που αναφέρονται στην τύφλωση και την κώφωση διατηρούνται ακέραια, το τμήμα για τον Αυτισμό (την πιο πολυάριθμη κατηγορία), συρρικνώθηκε σε μία φράση: Έμεινε μόνο η (άνευ σημασίας) εισαγωγή για την επίσημη Ελληνική γλώσσα και ΟΛΕΣ οι άλλες παράγραφοι που θέσπιζαν συγκεκριμένα Δικαιώματα το 2008, καταργήθηκαν. Και μάλιστα, στη θέση τους, μπήκε μία λακωνική φράση που ξεκαθαρίζει ότι τα Δικαιώματα που υπήρχαν σε αυτό το σημείο του νόμου, καταργούνται!!!  Συγκεκριμένα:

•Καταργείται η διάταξη (αρθρο 4.1 γ – στ & 6.1 β του προηγούμενου νόμου 3699/08) ότι τα ΚΕΔΔΥ (και οι υπηρεσίες του υπουργείου) απλά «εισηγούνται» και οι Γονείς αποφασίζουν (όπως είναι και το σωστό που ισχύει σε όλον τον Δημοκρατικό κόσμο).
- Αντ’ αυτού, τώρα πλέον, με τον νέο νόμο (αρ. 4-3Γ και αρ. 7-4 του νέου προτεινόμενου νόμου): Για πρώτη φορά στην ιστορία Δημοκρατικού κράτους, τις αποφάσεις για την τύχη ενός παιδιού, δεν τις παίρνει το ίδιο και η οικογένειά του, αλλά κρατικοί υπάλληλοι / εξαρτώμενοι του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι είναι εξαναγκασμένοι να υπακούουν στις αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων τους για περικοπές, ασυλοποιήσεις και αποκλεισμούς. Ενώ μέχρι τώρα οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ και των κρατικών στελεχών ήταν απλά συμβουλευτικές και την απόφαση για το εκπαιδευτικό πλαίσιο του παιδιού έπαιρναν οι Γονείς και η οικογένεια (βάσει των σοβαρών γνωματεύσεων που είχαν από πραγματικούς ειδικούς), τώρα πλέον, τα πορίσματα των ΚΕΔΔΥ και των κρατικών στελεχών, γίνονται «δεσμευτικές αποφάσεις»!!!!!.  Αν εξαιρέσουμε την περίοδο της Τουρκοκρατίας (παιδομάζωμα), τον μεσαίωνα και την εποχή του ναζισμού, ποτέ στην ιστορία Δημοκρατικού κράτους δεν έχει συμβεί παρόμοιο (και μάλιστα νομοθετημένο) φαινόμενο.
Σημειώνουμε, ότι το συγκεκριμένο μέτρο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες υποδείξεις του ΟΗΕ και για το θέμα αυτό, οι Γονείς θα πρέπει να προσφύγουν στην διεθνή Δικαιοσύνη.

• Νέο αντισυνταγματικό άρθρο διακρίσεων και αποκλεισμών: Με τον νέο προτεινόμενο νόμο, εξασφαλίζεται η βέβαιη ασυλοποίηση / αποκλεισμός του παιδιού, αφού: Θεσπίζεται (αρ. 6-Α.2α/εδ.3 του νπν) ότι για να λάβει ΠΣ, το παιδί θα πρέπει υποχρεωτικά «να μπορεί να παραμείνει και να παρακολουθήσει μόνο του, χωρίς υποστήριξη το μισό τουλάχιστον πρωινό ωράριο του Σχολείου»!!!
Όπως είναι γνωστό:
-ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ παιδί του ΑΦ που να χρειάζεται μεν ΠΣ, αλλά να μπορεί να παραμείνει μόνο του τις μισές ώρες. Η θέση αυτή είναι εντελώς αντιεπιστημονική, παράλογη και δεν στηρίζεται από καμία επιστημονική άποψη.
-Με απλά λόγια, η διάταξη αυτή, θεσπίζει το παράλογο: Ότι δηλ. η ΠΣ θα εγκρίνεται μόνο αν τα παιδιά δεν την χρειάζονται και μόνο για τα παιδιά που δεν την έχουν ανάγκη και δεν την ζητάνε – δηλ για κανέναν. Αποτελεί ουσιαστικά μία χονδροειδή μέθοδο κατάργησης της ΠΣ, νομιμοποίησης της μερικής ΠΣ και της ζημίας που προκαλεί στις Mαθησιακές Λειτουργίες και την Υγεία του παιδιού, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτυχία, ασυλοποίηση και αποκλεισμός του από την Εκπαίδευση, για να εξοικονομηθούν χρήματα για τις πολιτικές σκοπιμότητες της χρηματοδότησης των τραπεζών και του εν γένει «Δημόσιου» χρέους....
Η διάταξη αυτή πρέπει να καταργηθεί εντελώς – και για το θέμα αυτό, οι Γονείς θα πρέπει να προσφύγουν άμεσα στην διεθνή Δικαιοσύνη.


•Καταργείται η διάταξη (αρ.7.4γ/εδ.1 του πν) που όριζε ότι η ΠΣ διακόπτεται μόνο αν συμφωνήσουν οι Γονείς (δηλ. οι πραγματικοί ειδικοί επιστήμονες του παιδιού, οι οποίοι το παρακολουθούν καθημερινά και τους οποίους εμπιστεύονται οι Γονείς και το παιδί, οι οποίοι μέχρι τώρα αποφάσιζαν βάσει των δικών τους, πραγματικών και αξιόπιστων γνωματεύσεων).
-Τώρα πλέον, με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ.7-4/εδ.2 και 4-3Γ του νπν), η ΠΣ, διακόπτεται ερήμην του ίδιου του παιδιού και των Γονιών του και ερήμην των πραγματικών ειδικών του παιδιού. Οι εκάστοτε (κομματικοί) διευθυντές (που το κόμμα τους επιτάσσει περικοπές), μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους αυθαίρετα τη διακοπή της ΠΣ και τη συνακόλουθη αποτυχία και αποκλεισμό του παιδιού, αφού πλέον «αποφασίζουν και διατάζουν» για το Εκπαιδευτικό πλαίσιο και σχήμα του παιδιού, ερήμην του ίδιου και της οικογένειάς του.

•Καταργείται η διάταξη (αρ.6.1β/εδ.1) που όριζε ότι η ΠΣ χορηγείται βάσει του αντικειμενικού κριτηρίου της πάθησης του παιδιού . Βάσει της διάταξης αυτής, όπου υπήρχε διάγνωση «Αυτισμός», το ΥΠΑΙΠΘ υποχρεούνταν να χορηγήσει ΠΣ, ή να δημιουργήσει εξειδικευμένο Σχολείο ή τμήμα Αυτισμού (φυσικά, προτιμούσε πάντα την πρώτη – και φθηνότερη – λύση).
-Τώρα πλέον, με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 4-3Γ, &-4 και 6-3.Δ του νπν), η χορήγηση της ΠΣ θα εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τις διαθέσεις των εκάστοτε προϊσταμένων – δηλ από τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων από τους οποίους εξαρτώνται και οι οποίοι απαιτούν περικοπές – δηλ. όχι ΠΣ,  ασυλοποιήσεις και αποκλεισμούς. Είναι προφανές ότι η αλλαγή αυτή έγινε για να μπορούν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι να γνωματεύουν / αποφασίζουν μαζικές παραπομπές των παιδιών από το Γενικό Σχολείο προς τα ειδικά Σχολεία και αποπομπές τους από την Εκπαίδευση.

•Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι τα παιδιά Υψηλής και Μέσης Λειτουργικότητας ΔΕΝ μπορούν σε καμία περίπτωση να ασυλοποιούνται στα «Ειδικά Σχολεία» και ότι θα φοιτούν στο κανονικό Σχολείο με Παράλληλη Στήριξη (αρ.7.4α/εδ1 & 7-4β/εδ1).
-Τώρα πλέον, με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 4-3Γ, &-4 και 6-3.Δ του νπν), ακόμη τα παιδιά Υψηλής και Μέσης Λειτουργικότητας του ΑΦ, θα μπορούν να παραπέμπονται / εγκλείονται  στα γνωστά «ειδικά σχολεία» που προαναφέραμε ότι υποβαθμίζονται και  ασυλοποιούνται ακόμη περισσότερο από πριν.

•Καταργείται και ο όρος της ίδιας διάταξης (αρ. 7.4β / τελευταίο εδάφιο του π.ν 3699) που όριζε ότι τα παιδιά (μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας) του ΑΦ ΔΕΝ μπορούν να ασυλοποιούνται στα ειδικά Σχολεία της νοητικής υστέρησης – και ότι όσα αδυνατούν να φοιτήσουν στο κανονικό Σχολείο (τα Χαμηλής Λειτουργικότητας), θα φοιτούν σε εξειδικευμένα Σχολεία ή τμήματα Αυτισμού που υποχρεούται να ιδρύει το υπουργείο.
-Τώρα, με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 4-3Γ, 7-4 και 6-3.Δ του νπν), τα παιδιά του ΑΦ που δυσκολεύονται στο Σχολείο, θα  παραπέμπονται / εγκλείονται  στα γνωστά «ειδικά σχολεία» που είναι δομημένα για την νοητική υστέρηση, ενώ «μαντρώνουν» στην ίδια τάξη και παιδιά πολλών άλλων διαφορετικών παθήσεων – δηλ ασυλοποιημένα ιδρύματα, τα οποία, όπως θα δούμε παρακάτω, με τον ν.π.ν υποβαθμίζονται και  ασυλοποιούνται ακόμη περισσότερο.

•Νέο αντισυνταγματικό άρθρο διακρίσεων και αποκλεισμών Καθιέρωση της «Μερικής» Π.Σ:  Καταργείται η διάταξη (αρ.6.1β/εδ.3 του πν) που όριζε ότι η ΠΣ για το ΑΦ (βάσει της πάθησης)  μπορεί (και πρέπει) να είναι μόνιμη και σταθερή (δηλ όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες του Σχολείου).
-Τώρα πλέον, με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ.6-2α/εδ.1&4 & 6-2γ/εδ.1&4), καθιερώνεται και δια νόμου η (παράνομη) πρακτική της «μερικής ΠΣ», η οποία είναι επιβλαβής για τις νοητικές λειτουργίες, τις μαθησιακές δυνατότητες, αλλά και την ίδια την Υγεία του παιδιού, αφού επιβάλλει τις διαρκείς αλλαγές και εναλλαγές, οι οποίες είναι επιστημονικά ο πιο επιβλαβής παράγοντας για τον Αυτισμό. Μέχρι τώρα, αυτό γινόταν παράτυπα και παράνομα, ενώ τώρα, παρέχεται και νομική κάλυψη (για το εδώ «δίκαιο», όχι για το διεθνές) στην παρανομία αυτή, που μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν μόνο εμπράκτως.
Εκτός από το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση, καταπατάται και το Δικαίωμα στην Υγεία – και οι Γονείς θα πρέπει να προσφύγουν και για αυτό στην διεθνή Δικαιοσύνη.

• Νέο αντισυνταγματικό άρθρο διακρίσεων και αποκλεισμών Με τον νέο προτεινόμενο νόμο, καταργείται ο προσωπικός εξατομικευμένος χαρακτήρας της ΠΣ, (αρ. 6-Α.2γ του νπν), η οποία, δεν χορηγείται πλέον για ένα συγκεκριμένο παιδί, αλλά για ολόκληρο το τμήμα μιας τάξης. Τέτοια διάταξη δεν υπάρχει πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο – η ΠΣ, στη διεθνή ορολογία αναφέρεται καθαρά ως εξατομικευμένη μορφή Εκπαιδευτικής υποστήριξης για το ΑΦ. Ο προφανής σκοπός αυτής της διάταξης, είναι ότι σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες διατάξεις (6-2.Α.θ του νπν - ότι όπου υπάρχει ΤΕ, απαγορεύεται η χορήγηση Π.Σ), και την επόμενη (6-Α.2ιβ), είναι η υποκατάσταση των ΠΣ από ασυλοποιημένα ΤΕ.

• Νέο αντισυνταγματικό άρθρο διακρίσεων και αποκλεισμών Με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 6-Α.2.ιβ του νπν), απαγορεύεται πλέον η χορήγηση περισσότερων της μίας ΠΣ σε κάθε τάξη (τμήμα). Επομένως, σε κάθε τάξη που υπάρχει και δεύτερο παιδί με μαθησιακή δυσκολία (Αυτισμός, ΔΕΠΥ, μαθησιακές, τύφλωση, κώφωση κλπ) θα χορηγείται μία ΠΣ που θα την μοιράζονται όλα τα παιδιά. Η διάταξη, για τους λόγους που προαναφέραμε, είναι πλήρως αντιεπιστημονική, παράλογη και αντιπαιδαγωγική. Προφανής σκοπός, όπως προαναφέραμε, σε συνδυασμό τις άλλες 2 σχετικές διατάξεις, η περικοπή της ΠΣ σε πολλές «μερικές» και η υποκατάσταση των ΠΣ από ασυλοποιημένα ΤΕ, για λόγους «οικονομίας» και εξυπηρέτησης του «Δημόσιου» χρέους.

• Νέο αντισυνταγματικό άρθρο διακρίσεων και αποκλεισμών Με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 6-Α.2γ / εδ.3 του νπν), η συνέχιση της ΠΣ, δεν είναι δεσμευτική!! (!!!), ενώ διατηρείται δεσμευτική για τα παιδιά με τύφλωση και κώφωση.  Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται νομική κάλυψη  στις ακραίες παρανομίες των αρμοδίων, προκειμένου να μπορούν να αλλάζουν διαρκώς τις γνωματεύσεις  τους, λέγοντας αντιφατικά πράγματα την κάθε φορά, οπότε και να μπορούν να εκβιάζουν / απειλούν και εκμεταλλεύονται τους Γονείς των παιδιών. Ταυτόχρονα, το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει υπογράψει η χώρα, επιβάλλουν την ίση μεταχείριση  με τα άλλα (τυφλά – κωφά) παιδιά – και την εξασφάλιση του ίδιου Δικαιώματος με αυτά, στην δεσμευτική για το κράτος συνέχιση (ανανέωση) της ΠΣ. Η διάταξη, είναι εντελώς παράνομη ως προς το διεθνές Δίκαιο, αντισυνταγματική, παράλογη και αντιεπιστημονική: Ένα παιδί του ΑΦ που χρειάζεται ΠΣ για μία χρονιά, είναι δεδομένο ότι την χρειάζεται και τις άλλες, γιατί στην διεθνή επιστημονική νομοθεσία, ο Αυτισμός είναι αναπηρία που ποτέ δεν θεραπεύεται. Όπως ακριβώς και ένα παιδί με κομμένο πόδι, που χρειάζεται πάντα το τεχνητό μέλος, αφού ποτέ δεν πρόκειται να του «ξαναφυτρώσει» νέο πόδι...

• Καταργείται η διάταξη (αρ.7.4 β/εδάφιο 1 του πν), που όριζε ότι η ΠΣ είναι εντελώς ανεξάρτητη από το Τμήμα Ένταξης (ΤΕ), ότι μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο Σχολείο ανεξάρτητα από το ΤΕ και ότι τα παιδιά του ΑΦ, όποτε χρειαστεί να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα στο ΤΕ, θα προσέρχονται σε αυτό, μαζί με τον Εκπαιδευτικό της ΠΣ.
-Τώρα πλέον, με τον νέο προτεινόμενο νόμο (6-2.Α.θ του νπν), όπου υπάρχει ΤΕ, απαγορεύεται η χορήγηση Π.Σ. Ο σκοπός αυτού του (εντελώς παράλογου ) μέτρου, είναι προφανέστατος: Όπου υπάρχει ΠΣ, θα ενώσουν άλλα 2 παιδιά (κάθε Σχολείο έχει τουλάχιστον 40 – 50 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες) και ο Εκπαιδευτικός ΠΣ, θα ονομαστεί Εκπαιδευτικός του ΤΕ, με 40-50 ασυλοποιημένα παιδιά στο τμήμα του. (στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερα όπως θα δούμε πιο κάτω). Η διάταξη είναι εντελώς παράλογη, γιατί η ΠΣ δεν έχει καμία σχέση με το ΤΕ, καλύπτει εντελώς διαφορετικές ανάγκες και ΔΕΝ μπορεί να υποκατασταθεί από αυτό, ενώ ως θεσμός, ειδικά φια τον Αυτισμό είναι εντελώς ακατάλληλος και επιζήμιος.
Τις ελάχιστες φορές που υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί (αν δεν γίνεται αλλιώς), το παιδί πρέπει να πηγαίνει στο ΤΕ με την συνοδεία της ΠΣ, που εκεί του είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία.

• Καταργείται η διάταξη (αρ.7.4 / εδ.2 & 7.4.α/τελευταίο εδάφιο του προηγούμενου ν.) που όριζε ότι η ΠΣ των παιδιών του ΑΦ πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς που έχουν τη μεγαλύτερη ειδίκευση στον Αυτισμό.
-Τώρα, με τον νέο προτεινόμενο νόμο του ΥΠΑΙΠΘ (αρ. 6-2.δ του νπν) στην ΠΣ θα μπορούν (και με το νόμο πλέον) να διορίζονται εντελώς αδαείς και ανειδίκευτοι – δηλ όσοι «έχουν το μέσον» να χρησιμοποιούν τα παιδιά σαν πειραματόζωα (δηλ. αυτό που έγινε με το νόμο Διαμαντοπούλου και τους ψευδο-ειδικούς ΠΣ του ΕΣΠΑ, θα πάρει ακόμη χειρότερες διαστάσεις).
-Παράλληλα, με την οριστική κατάργηση της Ιδιωτικής Π.Σ στον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 6-3.Β του νπν - το αναφέρουμε σε επόμενη παρατήρηση), αφαιρείται από τους Γονείς κάθε δυνατότητα να έχουν για το παιδί τους έναν στοιχειωδώς κατάλληλο ειδικό – και όλα τα παιδιά εξαναγκάζονται βιαίως πλέον, να υποστούν τα πειράματα και την κακοποίηση των επικίνδυνων αδαών που διορίζει το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα. Μοναδικός προφανής στόχος αυτής της (κατά τα άλλα αναίτιας) απόφασης, η έντεχνη αποτυχία και εξαναγκασμός των παιδιών να εγκαταλείψουν το Σχολείο...

• Καταργείται η διάταξη (αρ.6-παρ.5 του πν) που όριζε ότι οι Γονείς (δηλ οι πραγματικοί ειδικοί επιστήμονες του παιδιού τους οποίους εμπιστεύεται το ίδιο και οι Γονείς του), συμμετέχουν στην  διαμόρφωση του ΕΠΕ (Εξατομικευμένο πρόγραμμα Εκπαίδευσης) του παιδιού.
-Τώρα πλέον, με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ.6-3.Ε του νπν), το ΕΠΕ διαμορφώνουν οι παντελώς αδαείς και επικίνδυνοι κυβερνητικοί υπάλληλοι, που δεν έχουν καμία γνώση / σπουδές ή ειδίκευση στον Αυτισμό (για να μπορούν να περικόπτουν ότι δεν βολεύει και να επιβάλλουν ότι συμφέρει τις περικοπές και τις εξυπηρετήσεις των «ημέτερων»). Οι Γονείς (και συνακόλουθα οι ειδικοί του παιδιού – δηλ. οι πραγματικοί ειδικοί), αποκλείονται πλέον από το σχεδιασμό του εξατομικευμένου προγράμματος του παιδιού – και ΔΕΝ συμμετέχουν όπως πριν, αλλά απλά «ενημερώνονται» για τις αποφάσεις των επικίνδυνα αδαών κυβερνητικών υπαλλήλων.
Δεδομένου δε ότι η έκθεση των πραγματικών ειδικών επιστημόνων που εμπιστεύονταν οι Γονείς, δεν κόστιζε τίποτα στο κράτος, είναι προφανές, ότι μοναδική σκοπιμότητα του νέου μέτρου, είναι η αποτυχία, η κακοποίηση και ο εξαναγκασμός των παιδιών σε εγκατάλειψη, ασυλοποίηση και αποκλεισμό από την Εκπαίδευση (και όχι μόνο).

• Καταργείται η διάταξη (αρ. 7.4β / τελευταίο εδάφιο του πρ.ν 3699) που όριζε ως υποχρέωση του κράτους, το να δημιουργεί Εξειδικευμένα Σχολεία ή τμήματα Αυτισμού για τα παιδιά του ΑΦ που αδυνατούν ακόμη να φοιτήσουν στο κανονικό Σχολείο (τα Χαμηλής Λειτουργικότητας κυρίως). Χάρη στη διάταξη αυτή, το ΥΠΑΙΘ, προκειμένου να αποφύγει την ίδρυση τέτοιων Σχολείων, αναγκαζόταν τουλάχιστον να εγκρίνει Παράλληλες Στηρίξεις για τα παιδιά αυτά. Λύση που ήταν ανεπαρκέστατη μεν, αλλά προτιμότερη από την εξοντωτική ασυλοποίηση που έρχεται τώρα.

• Καταργείται πλήρως η ιδιωτική Παράλληλη Στήριξη (άρ. 7-4γ του πν το οποίο καταργείται εντελώς). 
-Τώρα πλέον, με τον νέο προτεινόμενο νόμο, τα παιδιά και οι Γονείς, εξαναγκάζονται να υφίστανται μονίμως και αποκλειστικά τα πειράματα και την κακοποίηση των επικίνδυνων αδαών που διορίζει το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα, όπως οι γνωστοί ψευδο-ειδικοί των περιβόητων «επιμορφώσεων της διαφθοράς» του ΕΣΠΑ. Τους αφαιρείται πλέον κάθε δυνατότητα να έχουν για το παιδί τους έναν στοιχειωδώς κατάλληλο ειδικό (η συντριπτική πλειοψηφία από το υστέρημά τους). Κανείς Γονιός δεν θέλει να πληρώνει από το οικογενειακό του εισόδημα, αλλά όταν το παιδί του υφίσταται διαρκή κακοποίηση χρησιμοποιούμενο ως πειραματόζωο από αδαείς κομματικούς μαθητευόμενους, θα πρέπει να έχει μία διέξοδο, έως ότου το κράτος δημιουργήσει τις δομές Εκπαίδευσης πραγματικών ειδικών στον Αυτισμό.
Δεδομένου ότι η ιδιωτική ΠΣ κατά κανόνα ΔΕΝ επιβάρυνε το κράτος, μοναδικός προφανής στόχος αυτής της (κατά τα άλλα αναίτιας) απόφασης, η έντεχνη κακοποίηση, αποτυχία και εξαναγκασμός των παιδιών να εγκαταλείψουν το Σχολείο...
-Μοναδική περίπτωση ιδιωτικού προσωπικού που μπορεί να πλέον χρησιμοποιήσει η οικογένεια, είναι ο «βοηθός αυτοεξυπηρέτησης» (δηλ φροντιστής) για παιδιά που εκτός από Αυτισμό, έχουν και κινητικές αναπηρίες, ή αδυνατούν να πάνε μόνα τους στην τουαλέτα κλπ. Δηλ για παιδιά του ΑΦ που φοιτούν στο κανονικό Σχολείο σπάνια, έως ποτέ.

• Νέο αντισυνταγματικό άρθρο διακρίσεων και αποκλεισμών Με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 6-Α.2.ια / εδ.3 του νπν), η ΠΣ, καταργείται στην μεταγυμνασιακή Εκπαίδευση (Λύκειο κλπ) για τα παιδιά του ΑΦ (αν και είναι αυτά που την έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη), ενώ διατηρείται για τα παιδιά με τύφλωση και κώφωση. Για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε, ένα παιδί του ΑΦ που χρειάζεται ΠΣ για το Δημοτικό / Γυμνάσιο, είναι δεδομένο ότι την χρειάζεται και για το Λύκειο, ενώ ταυτόχρονα, το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει υπογράψει η χώρα, επιβάλλουν την ίση μεταχείριση  με τα άλλα (τυφλά – κωφά) παιδιά – και την εξασφάλιση του ίδιου Δικαιώματος με αυτά και στην μεταγυμνασιακή Εκπαίδευση.

• Νέο αντισυνταγματικό άρθρο διακρίσεων και αποκλεισμών Με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 4-3.ΣΤ του νπν), καταργείται το Δικαίωμα της ειδικής προφορικής εξέτασης για τα παιδιά του ΑΦ (το οποίο προβλέπεται διεθνώς, κυρίως για τα παιδιά του ΑΦ, δεδομένου ότι είναι αυτά που κατ’ εξοχήν την έχουν απόλυτη ανάγκη) – και ταυτόχρονα, υπάρχει εντός του νόμου(!!!) πρωτοφανής παρότρυνση(!!!) προς τους αρμόδιους, να περικόπτουν αυτό το Δικαίωμα. Τέτοιου είδους παροτρύνσεις, είναι εντελώς αδόκιμες για νομοθετικά κείμενα και καταργούν την αντικειμενικότητα και αδιαβλητότητα των νόμων και της εφαρμογής τους. Δεν παρατηρούνται σε νομοθεσίες Δημοκρατικών κρατών, αλλά μόνο σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα, που θέλουν να προκαταβάλλουν και να κατευθύνουν τις αποφάσεις των οργάνων στην κατεύθυνση της περικοπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

• Νέο νομοθετικό φαινόμενο θέσπισης διακρίσεων και αποκλεισμών Με τον νέο προτεινόμενο νόμο (αρ. 6-Α.2.ια/εδ.3 και 6-Α.2γ/εδ.3 του νπν), θεσπίζονται (!!!)  δια... νόμου (!!!!) αντισυνταγματικές και παράνομες διακρίσεις και αποκλεισμοί:!!! Το Δικαίωμα της δεσμευτικής για το κράτος συνέχισης (ανανέωσης) της ΠΣ στην μεταγυμνασιακή Εκπαίδευση, καθώς και το Δικαίωμα της ειδικής προφορικής εξέτασης, ενώ αναγνωρίζονται στα παιδιά με τύφλωση και κώφωση, στερείται  από τα παιδιά του ΑΦ.
Παραβιάζονται όλες οι αρχές και κανόνες του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα, περί υποχρέωσης της στην αποφυγή και καταπολέμηση των διακρίσεων και αποκλεισμών, περί ίσης μεταχείρισης, ενώ παραβιάζονται και τα θεμελιώδη Δικαιώματα στην Εκπαίδευση και τα συναρτώμενα αυτών των Δικαιωμάτων.

• Οι πολλές διατάξεις που προαναφέραμε ότι οδηγούν στις μαζικές ασυλοποιήσεις και αποκλεισμούς από την Εκπαίδευση, αποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί το «λαγοκοιμώμενο» άρθρο 3-1.2, το οποίο διατηρείται (ως άρ.3/π.3 του νπν) και το οποίο είχαμε καταγγείλει ήδη από το 2008 ότι στα παιδιά με ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες, εντάσσει ως κοινή κατηγορία, και τα παιδιά «με γνωστικές δυσκολίες», «συναισθηματικές δυσκολίες», «κοινωνικές δυσκολίες», με «παραβατική συμπεριφορά λόγω παραμέλησης, κακοποίησης, εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας»  κλπ. Φυσικά, δεν ορίζονται (ούτε θα μπορούσαν να οριστούν) αντικειμενικά κριτήρια για το ποιο παιδί έχει τέτοια προβλήματα. Επομένως, οι πάντες θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν έτσι ένα παιδί που θέλουν να «ξεφορτωθούν». Και στην κοινή αυτή κατηγορία, «χωράει» τουλάχιστον η μισή τάξη (και πιθανά, πολύ παραπάνω). Δηλ. οι «μέτριοι, αδύνατοι και κακοί» μαθητές, ομαδοποιούνται σε μία κοινή κατηγορία με τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, μαζί με τους «άτακτους και  παραβατικούς» μαθητές,  σε κοινά σχήματα και δομές (δηλ. πάνω από το μισά παιδιά κάθε τάξης). Προφανής σκοπός αυτών των μέτρων, είναι αρχικά η δημιουργία τμημάτων και σχολείων Β΄ κατηγορίας για τη μεγάλη μάζα των παιδιών, ξεκινώντας από ασυλοποιημένα ΤΕ, όπου πλήθος παιδιών, εντελώς διαφορετικών παθήσεων και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων θα «μαντρώνονται» σε κοινά τμήματα «ανεπιθύμητων», με προοπτικό σκοπό στη συνέχεια, την ασυλοποίηση, την εγκατάλειψη, αποπομπή και αποκλεισμό τους από το Δημόσιο / δωρεάν Σχολείο. Στόχος, η δραστική μείωση του μαθητικού πληθυσμού, ώστε ένα τεράστιο ποσοστό των υπαρχόντων Εκπαιδευτικών να απολυθούν, για να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γενικά το «Δημόσιο» χρέος.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους παραβίασης των δικαιωμάτων των μαθητών με αυτισμό στην εκπαίδευση και τις ίσες ευκαιρίες ζητείται η πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου και η κατάρτιση νέου που θα λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτισμού διότι η εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι προτεραιότητα μείζονος κοινωνικής σημασίας.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας,
 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Ε.Ο.Δ.Α.Φ.  
                                                                                              
Ο Πρόεδρος                       H γραμματέας                                                                                      
Σταυρόπουλος Ιωάννης     Καλλέργη Ειρήνη                
Τηλ.  6934994777             τηλ.6973482667                                                                                   
pedikeomata@gmail.com   renakallergi@gmail.com    

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ:
-ΑΦ = Αυτιστικό Φάσμα – μεα = με αναπηρίες ΠΣ = Παράλληλη Στήριξη  -ΤΕ = Τμήμα Ένταξης
- Αρ. = άρθρο  - π. = παράγραφος  - εδ.= εδάφιο  -πν = ο προηγούμενος νόμος (3699/08). -νπν = ο νέος προτεινόμενος νόμος της κυβέρνησης.

like1
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Διαπιστευτείτε από το NOESI.gr.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τα πρώτα μέλη έχουν ενταχθεί στο δίκτυο.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Τι είναι και τι παρέχουν οι Συνεργατικές Ομάδες στο NOESI.gr;

Ο κατάλογος επαγγελματιών με διαπιστευμένους επαγγελματίες από το NOESI.gr.Οι Συνεργατικές Ομάδες δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας 2010-2020 από χίλιες (1.000) θέσεις μελών του NOESI.gr, που διέθεταν πρόσβαση σε μία ειδική πλατφόρμα (Google Workspace) που λειτούργησε έως το 2022 με ετήσιο κόστος 72.000$ με χορηγία της Google ειδικά σχεδιασμένη για συνέργειες!

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.