Ερωτήσεις για το εξωιδρυματικό επίδομα

Φίλοι μου γεια σας, σήμερα δεν θέλω να σας κουράσω πολύ, γι' αυτό έφτιαξα ένα σχετικά σύντομο άρθρο με ερωτήσεις που αφορούν το εξωιδρυματικό επίδομα, ή αλλιώς το επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας, όπως συχνά λέγεται.

Λίγες ερωτήσεις λοιπόν, αλλά ουσιαστικές.

Ερώτηση:

Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας και λαμβάνω το εξωιδρυματικό επίδομα. Προχθές που πήγα να εισπράξω την επιταγή (ΙΚΑ) με ενημέρωσαν ότι δεν μου το δίνουν επειδή κάνω θεραπεία ενδονοσοκομειακά. Πράγματι, χρειάζεται να είμαι κάποιες ώρες στο νοσοκομείο επειδή η θεραπεία μου γίνεται ενδοφλέβια. Δεν ξέρω τι να κάνω και πως να κινηθώ επειδή αυτά τα χρήματα μας είναι αναγκαία αφού πρόσφατα πέθανε ο πατέρας μου και η μητέρα μου έχει σταματήσει από τη δουλειά της.
Σας παρακαλώ, πείτε μου, τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση:

Δυστυχώς, μας σταματάει η Εγκύκλιος ΙΚΑ αρ.39 /2013 με θέμα: «Κοινοποίηση της με αριθ. Φ11321/1119/79/27.3.2013 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την αναστολή καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγικών – τετραπληγικών, σε περίπτωση νοσηλείας για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα. Τροποποίηση της με αριθ. Φ9/οικ.909/22.6.1983 Υπουργικής Απόφασης.»
η οποία απορρέει από σχετική υπουργική απόφαση (αναφέρεται μέσα) και από τον συνδυασμό του κανονισμού ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον οποίο η οποιαδήποτε θεραπεία σε νοσοκομείο με έξοδα του ΙΚΑ θεωρείται νοσηλεία.

Είναι η λογική του νομοθέτη που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα διάφορα επιδόματα αναπηρίας ως βοηθήματα στο να αντεπεξέλθουν οι πολίτες με αναπηρίες στα πρόσθετα έξοδα που τους δημιουργεί η πάθησή τους κι όχι όπως πολλές φορές συμβαίνει, ως μοναδικά μέσα συντήρησής τους, των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ερώτηση:

'Eχω σκλήρυνση κατά πλάκας με ποσοστό αναπηρίας που κρίθηκε ξανά, πριν δύο μήνες, 75%. Παίρνω το εξωιδρυματικό επίδομα και μου έκαναν πρόταση κάποιοι φίλοι να δουλέψω μαζί τους. Εργασία που είμαι ικανός για αυτήν. 'Εχω κίνδυνο να σταματήσει να μου καταβάλλεται το επίδομα αν ξεκινήσω να εργάζομαι; Ο μισθός θα είναι ελάχιστος και ο κύριος λόγος που επιθυμώ να εργαστώ είναι καθαρά ψυχολογικός. Πιστεύετε ότι θα μου δημιουργηθεί πρόβλημα με το επίδομα;

Απάντηση:

Υπήρχε ένας παλαιότερος νόμος, ο Ν.1469/84, όπου με το άρθρο 21, με λίγα λόγια, μας έλεγε ότι σε περίπτωση απασχόλησης, αν το ποσό του μισθού δεν ξεπερνάει το 50πλάσιο του ποσού του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, τότε το εξωιδρυματικό μειώνεται στο μισό.

Όμως, αργότερα το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με το άρθ.32 του Ν.1876/90 κι έτσι, ορίστηκε ότι σε περίπτωση εργασίας αυτών που λαμβάνουν το επίδομα, οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί εξακολουθούν να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του επιδόματος.

Επίσης,
με το άρθ. 18 του Ν.2072/92 ορίστηκε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν παίρνουν εξωιδρυματικό επίδομα διατηρούν :
→ το επίδομα τους έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται
→ το δικαίωμα για παροχές ασθενείας ως μέλη οικογενείας (δυνατότητα επιλογής φορέα)

Ερώτηση:

Το παραπληγικό επίδομα (67%) αναπηρίας, φορολογείται; Λένε ότι απαλλάσσεται μόνο αν έχεις 80% αναπηρίας.

Απάντηση:

Το εξωιδρυματικό επίδομα είναι από τα ρητά αφορολόγητα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος (Ν.4172/2014 άρθρο 14).

Επίσης, εξαιρείται και δεν προσμετρείται στο ατομικό εισόδημα του φορολογούμενου για την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης (άρθρο 29 του Ν.3986/11, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίησή του).

Δεν παίζει ρόλο τελικά το ποσοστό αναπηρίας.

Ερώτηση:

Λαμβάνω το εξωιδρυματικό επίδομα, αλλά κάθε φορά πρέπει να ανανεώσω σε διάρκεια την απόφαση του ΚΕ.Π.Α περνώντας από Υγειονομική Επιτροπή. Υπάρχει τρόπος να το μονιμοποιήσω;

Απάντηση:

Αγαπητέ φίλε, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται μονιμοποιήση του εξωιδρυματικού επιδόματος, όμως υπάρχει μονιμοποίηση στη διάρκεια της αναπηρίας όταν αυτή προβλέπεται έτσι από τις σχετικές διατάξεις που ορίζουν τις μονιμες αναπηρίες.

Ο φίλος σας,
Ανδρέας  Μπαρδάκης
http://logistis-amea.blogspot.gr

Συνημμένα αρχεία: 

Σχόλια

Ερώτηση για επίδομα παραπληγικού

Εικόνα Ευαγγελος

Απο το 2002 μετα απο ατυχημα στον αυχενα με κακωση νωτιαίου μυελού και σπαστικη παραπληγια ..Έκτοτε περναω επιτροπες μεχρι και σημερα με ποσοστο αναπηριας 80% αμεταβλητο λογω των προαναφερθεντων. Τωρα κατεθεσα τα δικαιολογητικα για μονιποιησης της συνταξης μου συμφωνα με τον νομο για παθησης που απαλασονται απο ΚΕΠΑ. Μου απαντησε η υπαληλος οτι μονιμοποιείται μονο η συνταξη αναπηριας. Για την παραπληγια πρεπει να εξεταζομαι εφ' ορου ζωης απο τα ΚΕΠΑ. Με αυτα που εχω διαβασει και με καπαια δικη σας απαντηση σε καπαια ερωτηση ενος παραπληγικου σχετικα με την μονιμοοποιηση παραπληγικου επιδοματος διαφωνω με την υπαληλο του ΙΚΑ. 

Απαντηστε μου αν εχω δόκιο και τη πρεπει να κανω.

Ευχαριστω.
Ε. Μπιρμπιλης

Το εξωιδρυματικό (επίδομα παραπληγίας) δεν μονιμοποιείται

Εικόνα Ανδρέας Μπαρδάκης

Κοιτάξτε, σωστά σας το είπε η υπάλληλος.
Το εξωιδρυματικό (επίδομα παραπληγίας) δεν μονιμοποιείται.

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κάνετε αίτηση αναθεώρησης στα ΚΕ.Π.Α σε περίπτωση που η αναπηρία σας πρέπει να κριθεί για επ' αόριστο διάρκεια.

Δείτε το σχετικό μου άρθρο εδώ:
http://logistisamea.blogspot.gr/2014/11/blog-post_93.html

Ανδρέας Μπαρδάκης

Εξωιδρυματικό επίδομα

Εικόνα Xaris

Πέρασα απο ΚΕΠΑ δυο φορες. Με βγαλανε με 67%, πηρα συνταξη αλλά χωρίς εξωιδρυματικο επίδομα. Γιατί δεν το πήρα?

Απάντηση στον φίλο Xaris

Εικόνα Ανδρέας Μπαρδάκης

Πιθανόν επειδή δεν σας διέγνωσαν παραπληγία/τετραπληγία ή ακρωτηριασμό ή κάποια από τις παθήσεις για τις οποίες προβλέπεται το εξωιδρυματικό.

Επικαιροποίηση όσον αφορά την αναστολή του εξωϊδρυματικού

Εικόνα Ανδρέας Μπαρδάκης

Σύμφωνα με την πρόσφατη αλλαγή που έφερε ο Ν.4331/2015, άρθρο 7, ισχύει η αναστολή του εξωιδρυματικού πλέον μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος νοσηλευτεί για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Ισχύει γενικώς για νοσηλευτικά ιδρύματα όταν ο ασφαλιστικός φορέας καταβάλλει σ΄αυτά τη δαπάνη για τη νοσηλεία.   

Eπίδομα βαριάς νοητικής υστέρησης

Εικόνα Βάσω Τσέλιου

Έχω ένα αγοράκι 13 ετών με κινητική αναπηρία 80% παίρνει το επίδομα των 625 ευρω από την πρόνοια και σε ένα μήνα περνάει από ΚΕΠΑ για το επίδομα βαριάς νοητικής στέρησης! Tι ποσό είναι αν το πάρει τελικά;

Το επίδομα είναι 1.050 ευρώ ανά δίμηνο

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Με επιφύλλαξη: Το επίδομα για τη ΒΝΚ (Βαριά Νοητική Καθυστέρηση) είναι 1.050€ ανά δίμηνο.

Για την ακρίβεια πρέπει να είναι 1.054€ το δίμηνο

Εικόνα Ανδρέας Μπαρδάκης

Δεν θα τσακωθούμε όμως γι' αυτό...  :-)

Επιδομα παραπληγίας

Εικόνα Βανα Σιωζου

Η μητερα μου εγινε παραπληγικη μετα απο εγκεφαλικο τον Σεπτεμβριο του 2015. Ρωτησα το ικα εαν δικαιουται επιδομα και μου δωσαν την αιτηση η οποια ελεγε "για παραπληγια, τετραπληγια". Εγω ακουγα οτι ειναι ημιπληγικη και ρωτησα την υπαλληλο που μου ειπε οτι αυτο ειναι αλλο και ετσι ειπα δεν το δικαιουται.   Διαβασα ομως πολλους μηνες μετα ενα χαρτι του γιατρου που την χαρακτηριζε παραπληγικη και ετσι πηγα παλι να παρω την αιτηση. Η μητερα μου ομως χειροτερεψε με αλλα εγκεφαλικα οπου τελικα της διαγνωστηκε καρκινος στο κεφαλι. Υπεθεσα οτι δεν εχω χρονο πια για να κανω αιτηση λογω του συντομου χρονου ζωης της γιατι ξερω οτι παιρνει πολυ χρονο για να περασει επιτροπη και τετοια. Εχουν περασει 7 μηνες και τωρα εμαθα οτι το επιδομα το παιρνεις αναδρομικα . Ισχυει αυτο?

 

Ποιο είναι το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος;

Εικόνα John D

Έχω ποσοστό αναπηρίας 67% (ακρωτηριασμός κάτω άκρου) πιο είναι το ποσό του εξωιδρυματικό επιδόματος απο ΙΚΑ;

Σκλήρυνση κατά πλάκας - Δικαιολογητικά

Εικόνα Κώστας Γιώτης

Καλησπέρα σας , θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση έχω την μητέρα μου που έχει 67% αναπυρία όπου το έχει βγάλει το  Ι.Κ.Α. και 64% όπου το έχει βγάλει η πρόνοια παίρνει συντάξη χηρείας, δικαιούται να πάρει και το επίδομα πρόνοιας;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Άτομο με μυοπάθεια δικαιούται εξωιδρυματικό επίδομα;

Εικόνα christina_multimedia

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να μάθω, αν ένα άτομο που έχει μυοπάθεια με 67% αναπηρία από ΚΕ.Π.Α. δικαιούται το εξωιδρυματικό επίδομα. Επίσης αν το δικαιούται, μπορει να δουλεύει και να το παίρνει ταυτόχρονα; Τι διαδικασία χρειάζεται για να το πάρει και πόσο είναι το επίδομα μηνιαίως;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πότε καταβάλλεται το εξωιδρυματικο επιδομα;

Εικόνα Amalia Kir

Καλημερα, ο γιος μου περασε ΚΕΠΑ και εγκριθηκε το εξωιδρυματικο επιδομα. Με κάλεσαν απο τον Δημο πριν τις γιορτες και μου ειπαν πως θα πληρωθει μεσα στον Ιανουαριο αλλα δεν ξερανε ποτε. Ξερετε καθε ποτε καταβάλεται?

Σχετικά με την καταβολή του εξωϊδρυματικού επιδόματος

Εικόνα Βάσω Τσέλιου

Καλησπέρα σας. Το επίδομα καταβάλεται κάθε δυο (2) μήνες. Αν το λάβατε τέλος Ιανουαρίου η επόμενη καταβολή του θα γίνει στα μέσα Μαρτίου.

Εξωιδρυματικό επίδομα: Αναδρομικά από πότε;

Εικόνα Παναγιωτης Θεοδωρου

Γειά σας. Ο πατέρας μου τον 10/2015 κατέθεσε τα χαρτια του στον ΟΑΕΕ για προσωρινή αναπηρική συνταξη καθως διαγνώστηκε με την νοσο του κινητικου νευρωνα. Τον 12/2015 πέρασε από ΚΕΠΑ που του δώσανε 67%. Το έντυπο της γνωστοποιησης αποτελέσματατος πιστοποιησης αναπηρίας που πήραμε από τα ΚΕΠΑ αναφέρει ότι δικαιούται εξωιδρυματικο επίδομα από 22/10/2015 έως 31/10/2017. Επειδή ακουσαμε ομως οτι η αναδρομικη ισχυς του εξωιδρυματικου επιδοματος ισχυει απο την ημερομηνια αιτησεως τοτε καναμε αιτηση στον ΟΑΕΕ τον 11/2016. Ακόμα μεριμενουμε για το εξωιδρυματικο επιδομα. Η ερώτηση μου είναι η εξης: Από πότε τελικα ισχυει αναδρομικα το εξωιδρυματικο επιδομα απο τοτε που αναγραφει το χαρτι του ΚΕΠΑ (10/2015-10/2017) ή απο την ημερομηνια καταθεσης της αιτησεως στον ΟΑΕΕ (11/2016);

Το δικαίωμα για σύνταξη αναπηρίας ΟΑΕΕ αρχίζει...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Αγαπητέ κ. Θεοδώρου, το δικαίωμα για σύνταξη αναπηρίας αρχίζει από την 1η του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης στον ΟΑΕΕ, εφόσον ο δικαιούχος έχει διακόψει το επάγγελμα και η αναπηρία του προηγείται της αίτησης.

Σε περίπτωση που το επάγγελμα έχει διακοπεί μετά την υποβολή της αίτησης η σύνταξη καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα διακοπής του επαγγέλματος.

Πηγή: ΟΑΕΕ

Αναδρομικα για εξωιδρυματικο επιδομα

Εικόνα Παναγιωτης Θεοδωρου

κ. Koυτουμάνο ευχαριστω καταρχην για την απαντηση. Με την κυρια συνταξη του πατερα μου το γνωριζω καθως καταβαλλεται κανονιια αλλα η απορια μου εινααι η παρακατω:

Ο πατέρας μου τον 10/2015 κατέθεσε τα χαρτια του στον ΟΑΕΕ για προσωρινή αναπηρική συνταξη καθως διαγνώστηκε με την νοσο του κινητικου νευρωνα. Τον 12/2015 πέρασε από ΚΕΠΑ που του δώσανε 67%. Το έντυπο της γνωστοποιησης αποτελέσματατος πιστοποιησης αναπηρίας που πήραμε από τα ΚΕΠΑ αναφέρει ότι δικαιούται εξωιδρυματικο επίδομα από 22/10/2015 έως 31/10/2017. Επειδή ακουσαμε ομως οτι η αναδρομικη ισχυς του εξωιδρυματικου επιδοματος ισχυει απο την ημερομηνια αιτησεως τοτε καναμε αιτηση στον ΟΑΕΕ τον 11/2016. Ακόμα μεριμενουμε για το εξωιδρυματικο επιδομα. Η ερώτηση μου είναι η εξης: Από πότε τελικα ισχυει αναδρομικα το εξωιδρυματικο επιδομα απο τοτε που αναγραφει το χαρτι του ΚΕΠΑ (10/2015-10/2017) ή απο την ημερομηνια καταθεσης της αιτησεως στον ΟΑΕΕ (11/2016);

Εξωιδρυματικό επίδομα (δεν το δίνουν ξανά)

Εικόνα Mircini Xiki

Καλημερα, ο συζυγος εχει σκληρυνση με 80% ποσοστο και ενω παλια επαιρνε αυτο το επιδομα τωρα το κοψανε οταν το ποσοστο του επεσε στο 70% αλλα τωρα που ανεβηκε παλι στο 80% παλι δε του το δινουν.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Η 1η Ημερίδα του είδους!

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα για οικογένειες παιδιών με αναπηρία, που οργανώνεται στην Κηφισιά, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΠΡΟΝΟΗΣΕ+©". Η ημερίδα απευθύνεται σε γονείς και άλλους συγγενείς παιδιών που έλαβαν διάγνωση σχετική με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή κάποια αναπηρία.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.