Μαθησιακές δυσκολίες: Δραστηριότητες που ενισχύουν την εκμάθηση της ανάγνωσης – γραφής

Μερικές συμβουλές για να ενισχύσετε με βιωματικό τρόπο την εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής.

Γράφει για το NOESI.gr:

Κλεονίκη Βλασσοπούλου 
Ειδική Παιδαγωγός


 • —Ζητήστε από τα παιδιά να ερμηνεύσουν και να υποθέσουν το περιεχόμενο πινακίδων και επιγραφών.
   
 • —Δείξτε στα παιδιά απλά κείμενα της καθημερινότητας (τηλεφωνικούς καταλόγους, τηλεκάρτες, λογαριασμούς, διαφημιστικά φυλλάδια). Μιλήστε τους για τη χρήση τους και προτρέψτε τα να αναγνωρίσουν γράμματα που γνωρίζουν.
   
 • —Διαβάστε παραμύθια και ιστορίες δείχνοντας τη λέξη που διαβάζετε με το δάχτυλό σας.
   
 • —Δείξτε το εξώφυλλο ενός παραμυθιού και αφήστε τα να κάνουν υποθέσεις για το περιεχόμενο. Μιλήστε τους για το εξώφυλλο και το συγγραφέα. 
   
 • Φτιάξτε λίστες για τα ψώνια μαζί. Ζητήστε από τα παιδιά να αντιγράψουν τη λίστα ή να σας βοηθήσουν να τη γράψετε συμπληρώνοντας τα γράμματα που γνωρίζουν.
   
 • Ενισχύστε τη φωνολογική επίγνωση. Παίξτε μαζί τους κόβοντας τις λέξεις κομματάκια (συλλαβές) και χτυπώντας παλαμάκια (ένα παλαμάκι για κάθε συλλαβή) ή κάντε διαγωνισμό ποιος θα σκεφτεί πιο πολλές λέξεις από ''α'' ή από ''κ'' κτλ.

Και μία σημαντική συμβουλή:

Είναι καλύτερο στην αρχή να μαθαίνουμε τα γράμματα με τις φωνές τους ''ααα'', ''βββ'' κι όχι με το όνομά τους, π.χ. ''άλφα'', ''βήτα'' κτλ.

Λαμβάνετε ...Nousletter; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Γιατί συντονίζουμε δίκτυα;

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.