Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Οδηγός ΠΡΟΝΟΗΣΕ παρουσιάζει υπηρεσίες στους τομείς "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" και ενημέρωση για εκδηλώσεις, δραστηριότητες, προκηρύξεις. Συνεισφέρετε στην ανάπτυξη πλατφόρμας.

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) ΑμεΑ και Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) ΑμεΑ

Εικόνα NOESI.gr

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)

Πανελλαδικά, λειτουργούν δύο ειδών ΚΔΑΠ:

  • τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα (Κ.Δ.Α.Π.) και
  • τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.).

Σκοπός των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ είναι η βωματική μάθηση μέσω ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, η κοινωνικοποίηση και η γενικότερη υποστήριξη των οικογενειών, μέσω της δομημένης απασχόλησης των ωφελουμένων, τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

Η φοίτηση διαρκεί από την ηλικία της υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης (νηπιαγωγείο) έως την ηλικία των δώδεκα (12) ετών για τα ΚΔΑΠ ενώ για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Τα τελευταία, δέχονται άτομα με αναπηρία, νοητική αναπηρία, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα, άτομα με αισθηρηριακές αναπηρίες (τύλφωση, κώφωση), άτομα με διαταραχές ομιλίας κ.ο.κ.

Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.)

Το ΚΔΗΦ παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε καθημερινή βάση, σε δομημένο πρόγραμμα με πρωινό ή/και απογευματινό ωράριο. 

Σκοπός των ΚΔΗΦ-ΜΕΑ είναι να προσφέρουν ένα πλαίσιο κατάκτησης νέων δεξιοτήτων, που θα τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερο επίπεδο αυτονομίας. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΦΕΚ 3054/18-11-2012), όπως και στην περίπτωση των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, τα ΚΔΗΦ-ΜΕΑ έχουν υποχρέωση να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα των αναγκών των ΑμεΑ.

Δεν αποτελούν δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Εκτός από τα ειδικά σχολεία, στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και στα ΚΔΗΦ-ΜΕΑ φοιτούν άτομα με αναπηρίες, με σκοπό την αποτροπή της ιδρυματοποίησής τους και της υποστήριξη της οικογένειας. Σε πανελλαδική βάση, αποτελούν τις μοναδικές δομές παιδαγωγικού χαρακτήρα που δεν εντάσσονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν αποτελουν δομές υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε καμία περίπτωση — με βάση τον νόμο — δεν θα πρέπει να τις υποκαθιστούν, ανεξαρτήτως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας του ατόμου, κατά τη σχολική ηλικία του. Με αυτόν τον γνόμωνα, απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες με αναπηρία ηλικίας (έως την ηλικία των 50 ετών συνηθέστερα), λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες τακτικές δομές φοίτησης, εκπαιδευτικού / ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν.

Στελέχωση.

Στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και στα ΚΔΗΦ-ΜΕΑ εργάζονται κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί φροντιστές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, γυμναστές ειδικής αγωγής, θεραπευτές μέσω της τέχνης (μουσικής, εικαστικών), καθηγητές πληροφορικής. Σπανιότερα, επίσης, στα Κέντρα αυτά εργάζονται φυσικοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές, και άλλες υποστηρικτικές ειδικότητες όπως νοσηλευτές, διαιτολόγοι - διατροφολόγοι, οδοντίατροι - ορθοδοντικοί, φυσίατροι κ.ά. Τέλος, στελεχώνονται από συνεργάτες διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, που επιβλέπουν την ανάπτυξη και την υγεία των ωφελουμένενων.

Μπορείτε να αναζητήσετε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και ΚΔΗΦ-ΜΕΑ) στην πλατφόρμα αναζήτησης του Οδηγού www.pronoise.org.
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.