Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών του noesi.gr

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Οδηγός με τον διακριτικό τίτλο "ΠΡΟΝΟΗΣΕ" παρουσιάζει φορείς Ελλάδας και Κύπρου στο τρίπτυχο "Εκπαίδευση - Υγεία - Πρόνοια". Δείτε τον Οδηγό εδώ: noesi.gr/book/welfare

ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε. ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ

Εικόνα NOESI.gr

Στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παίδων & Ενηλίκων "Νευροανάδραση" παρέχονται Υπηρεσίες Ψυχολογικής και Κοινωνικής Υποστήριξης σε άτομα και ομάδες – εταιρείες. Η κυριότερη δραστηριότητα αφορά στη Νευροανάδραση, μία καινοτόμα τεχνική εκπαίδευσης και ανάπτυξης του πιο εύπλαστου οργάνου του ανθρώπου, του εγκεφάλου. Το NOESI.gr επισκέφτηκε το Κέντρο τον Απρίλιο 2013.

Λίγα λόγια για τη Νευροανάδραση

Η Νευροανάδραση είναι μια καινοτόμα και ελπιδοφόρα μέθοδος, η οποία ανήκει στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των νευροεπιστημών, και υπόσχεται να βοηθήσει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης παθολογιών που σχετίζονται με δυσλειτουργίες του εγκεφάλου. 

Για το λόγο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών, όπως οι προσβολές πανικού, οι φοβίες, το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, το γενικευμένο άγχος, σε διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή, και στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα. 

Έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, των διαταραχών ύπνου, και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και ασθενών που εμφανίζουν νευρολογικές παθήσεις, όπως άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία ή αναρρώνουν από ισχαιμικά επεισόδια ή εγκεφαλικές κακώσεις.

Επίσης, η Νευροανάδραση ενδείκνυται σε αυτούς που θα ήθελαν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους σε κάποιο άθλημα ή ταλέντο (Peak Performance). Η αιτία όλων των προαναφερόμενων δυσκολιών έγκειται στην αποσταθεροποίηση της ηλεκτρικής και χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Σκοπός της Νευροανάδρασης είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα και έπειτα να παγιώσει αυτή τη σωστή λειτουργία, αφού έχει ήδη μειώσει ή εξαλείψει πλήρως τα συμπτώματα.

Η Νευροανάδραση δε δρα ανταγωνιστικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως να λαμβάνει ο ασθενής αλλά αντιθέτως υποστηρίζει τη  φαρμακοθεραπεία.

Σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με το είδος της διαταραχής και το ιστορικό του κάθε ατόμου, μπορεί να τον βοηθήσει να μειώσει δραστικά ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή και να απαλλαχτεί από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες κάποιων σκευασμάτων. 

Πώς λειτουργεί η Νευροανάδραση;

Με τον κατάλληλο ηλεκτροεγκεφαλογραφικό εξοπλισμό (εγκεκριμένο από τον FDA) καθίσταται δυνατή η μέτρηση των λειτουργιών του νευρικού συστήματος και η ταυτόχρονη πληροφόρηση του ατόμου για αυτές μέσα από ακουστικά και οπτικά σήματα. Για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο στην αυτορρύθμιση και σωστότερη λειτουργία του θα πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε τις λειτουργίες του "ορατές" στο άτομο. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε μια συνεδρία Νευροανάδρασης καταγράφει άμεσα την ηλεκτροεγκεφαλική δραστηριότητα του ατόμου και την ίδια στιγμή του παρέχει μια απλή μέθοδο για να μάθει τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του και  πώς μπορεί να το τροποποιήσει και να το διορθώσει προς την επιθυμητή ατεύθυνση.  

Οι πληροφορίες που συλλέγονται από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι επαρκείς για να «αναγκάσουν» τον εγκέφαλο να εμπλακεί σε μια διαδικασία τροφοδότησης, αντίληψης, εκπαίδευσης και αλλαγής. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη διαδικασία της προσοχής, ένα παιδί ή ένας ενήλικας που αντιμετωπίζει δυσκολίες συγκέντρωσης, αργά ή γρήγορα, με ήπιο ή επώδυνο τρόπο, θα τις αντιληφθεί. Δυστυχώς όμως αυτού του είδους η τροφοδότηση δεν είναι αποτελεσματική διότι είναι αργή και σποραδική.  

Επομένως, ο στόχος της Νευροανάδρασης είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο ώστε να μπορεί να αυτορυθμίζεται, να επιτυγχάνει την επιθυμητή κατάσταση της χαλαρής εγρήγορσης και να τη διατηρεί.

Ο Οδηγός υπηρεσιών του NOESI.gr παρουσίασε το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παίδων & Ενηλίκων "Νευροανάδραση" αρχικά τον Απρίλιο 2013 μετά από επίσκεψη της ομάδας NOESI.gr στο Κέντρο στις 05/04/2013. Την παρουσίαση και ξενάγηση ανέλαβαν οι επιστημονικά υπεύθυνες του Κέντρου, κα. Ζερβάκη Ράνια, Ψυχολόγος, και κα. Ζερβακάκη Μαρία, Κοινωνιολόγος. Σήμερα, ωστόσο, δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τα προγράμματα του Κέντρου και, για τον λόγο αυτό, έχουμε αφαιρέσει την αναλυτική παρουσίαση σε αυτή την ιστοσελίδα.


  • Εάν χρειάζεστε την αναλυτική παρουσίαση που δημοσιεύτηκε αρχικά για το Κέντρο αυτό στο www.noesi.gr, μπορείτε να ανατρέξετε στην ηλεκτρονική έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών. Η ειδική αυτή έκδοση (PDF) διανέμεται δωρεάν από το NOESI.gr μέσω της ιστοσελίδας www.noesi.gr/book/welfare/order.
     
  • Εάν αναζητείτε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών, σας προτείνουμε να δείτε πληροφορίες για σχετικά Κέντρα στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/idiotika.
     
  • Εάν θέλετε να δείτε τη λίστα με όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλους τους τομείς (ιδιωτικό, δημόσιο, ΜΚΟ), επισκεφτείτε την κεντρική ιστοσελίδα του Οδηγού υπηρεσιών στη διεύθυνση www.noesi/book/welfare.

Σχόλια

Πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί ένα παιδί.....

Εικόνα Πίτσα Μαριάννα Χατζηπατέρα (Νάσιου)

Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε νε βοηθήσει και ένα παιδί με ελαφρά νοητική υστέρηση με τη συγκέντρωση και με κάποιες εμμονές

Με τη Νευροανάδραση θα μπορούσε να βοηθηθεί συνολικά

Εικόνα ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε. Νευροανάδραση

Καλησπέρα σας, με τη Νευροανάδραση το παιδί θα μπορούσε να βοηθηθεί συνολικά στα συμπτώματα που αναφέρετε αλλά και στη νοητική υστέρηση καθε αυτή. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται κατά πολύ από τη συνέπεια με την οποία θα ακολουθηθούν οι συνεδρίες αλλά και από το κάθε άτομο ξεχωριστά. Επίσης, μπορεί να κριθεί απαραίτητο σε τέτοια περίπτωση η συνεργασία και με άλλους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να δούμε και το παιδί από κοντά και να σας μιλήσουμε πιο εξειδικευμένα. 

Με εκτίμηση, 
Ράνια - Μαρία

Διαγραφή σχολίου

Εικόνα Διεγραμμένο Μέλος

Έχουμε λάβει αίτημα διαγραφής όλων των σχολίων και αναρτήσεων που έγιναν από αυτόν τον λογαριασμό μέλους. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τα αιτήματα διαγραφής αναρτήσεων και λυπούμαστε για την αναστάτωση που προκαλούν στη ροή της συζήτησης και τις ανταλλαγής απόψεων στις ιστοσελίδες μας. Προσβλέπουμε, πού αλλού, στην κατανόησή σας. 

--ομάδα noesi.gr :)

Έχω έναν γιο με ΔΑΔ 24 χρονών

Εικόνα ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΒΙΑΤΣΟΣ

Καλησπέρα

Έχω ένα γιό με ΔΑΔ ηλικίας 24 χρονών...Πως μπορώ να έρθω σε επικοινωνία μαζί σας; Τηλ *

(*) Σημείωση από το NOESI.gr :)
Έχουμε αφαιρέσει το τηλέφωνό σας από τη δημόσια ανάρτηση. Στείλαμε τα στοιχεία επικοινωνίας στο προσωπικό E-mail σας.

Παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr.
Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr σε άλλες ιστοσελίδες. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας noesi.gr και τον αναγνώστη που χρειάζεται να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά, μία βασική παράμετρος της πιστοποίησης του NOESI.gr από το Health on the Net Foundation. Εάν δεν έχετε τρόπο να ενημερώνετε τακτικά τις δικές σας ιστοσελίδες ή έντυπες εκδόσεις, δώστε την ευκαιρία στον αναγνώστη σας να βρει στον ίδιο Οδηγό, όπου ανατρέχετε κι εσείς, μία ενημερωμένη βάση σωστής πληροφόρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό κάθε Οδηγού μας ελεύθερα, να αναφέρετε το όνομα του (π.χ. Οδηγός διαταραχών, παρεμβάσεων, υπηρεσιών κ.ά). και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του, χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr, εφόσον λάβετε υπόψη την παρούσα παραίνεση και τους όρους χρήσης του www.noesi.gr.

Σειρά βιωματικών σεμιναρίων από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Οι δυσκολίες μιας οικογένειας με αυτιστικό παιδί και η επίδραση στα αδέλφια. Εξελικτική διαδρομή των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών – Δυσλεξία: προσχολική, σχολική, μετασχολική ηλικία Σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης του αυτισμού και της άνοιας.