Οδηγός Παράλληλης Στήριξης (αναπτύσσεται από το NOESI.gr)

Εικόνα NOESI.gr

Δικαιώματα και υποχρεώσεις γονέων και εκπαιδευτικών για την Παράλληλη Στήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε Σχολικές Μονάδες.

Δημιουργήσαμε έναν Οδηγό με επίκεντρο όσα προβλέπονται για την Παράλληλη Στήριξη των μαθητών στις Σχολικές Μονάδες. Aν γνωρίζετε για λάθη ή παραλείψεις του Οδηγού, ενημερώστε το NOESI.gr στα στοιχεία επικοινωνίας εδώ www.noesi.gr/contact.  

Περιεχόμενα Οδηγού

Προϋποθέσεις για Παράλληλη Στήριξη μαθητών.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της Παράλληλης Στήριξης των μαθητών για τους οποίους / τις οποίες έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας η παροχή Παράλληλης Στήριξης (άρθ. 7 § 4 του Ν.3699/2008) είναι οι εξής:

  1. Γνωμάτευση και πρόταση παροχής Παράλληλης Στήριξης από το οικείο ΚΕΣΥ (στο άρθρο 6 § 1 εδάφιο β' του Ν.3699/2008 αναφέρεται ότι την Παράλληλη Στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΣΥ).

  2. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.

Αναλυτικά στο αρχείο των συνεργατικών ομάδων εδώ.

Παράλληλη Στήριξη μαθητών με ΔΑΦ (αυτισμό).

Αναφορικά με την Παράλληλη Στήριξη των μαθητών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι σε ισχύ η ακόλουθη εγκύκλιος / επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.

Αρ. Πρωτ. 66606/Γ6/14-06-2011 / ΥΠΔΒΜΘ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ’ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Αναλυτικά η εγκύκλιος στο αρχείο των συνεργατικών ομάδων εδώ.

Παράλληλη Στήριξη μαθητών με προβλήματα όρασης ή ακοής.

Ό,τι ισχύει για την Παράλληλη Στήριξη λόγω αυτισμού (ΔΑΦ) ισχύει και για μαθητές με προβλήματα όρασης ή ακοής. 

Η Παράλληλη Στήριξη, σε αυτήν την περίπτωση, ανανεώνεται, εφόσον συναινούν εγγράφως οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών /-τριων. Οι έγγραφες δηλώσεις συγκεντρώνονται με τον ίδιο τρόπο που συγκεντρώνονται και οι δηλώσεις για τους αυτιστικούς μαθητές και τα στοιχεία αποστέλλονται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής το αργότερο μέχρι και την 30η Ιουνίου (προσοχή και εδώ στην τάξη φοίτησης, βλ. ανωτέρω). 

Για τους μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται οι διατάξεις του άρθρου 6 § 2 του Ν.3699/2008 προβλέπουν τη στήριξη από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.).

Αναλυτικά οι διατάξεις της νομοθεσίας στο αρχείο των συνεργατικών ομάδων εδώ.

Παράλληλη Στήριξη μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται.

Αναφορικά με την Παράλληλη Στήριξη των μαθητών /-τριων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν στην τουαλέτα, είναι σε ισχύ η ακόλουθη εγκύκλιος / επιστολή της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.

Αρ. Πρωτ. 61660/Γ6/31-05-2011 / ΥΠΔΒΜΘ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ’ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Αναλυτικά η Εγκύκλιος στο αρχείο των συνεργατικών ομάδων εδώ.

Καθήκοντα Εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης.

Το σχετικό ΦΕΚ για τους Εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης είναι το ΦΕΚ 449/03-04-2007.

Αναλυτικά οι διατάξεις του ΦΕΚ στο αρχείο των συνεργατικών ομάδων εδώ.

Υποχρεώσεις Εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης.

Το σχετικό υλικό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ για την Παράλληλη Στήριξη / Συνεκπαίδευση. Συντάκτης της Ενότητας αυτής είναι ο κ. Αριστείδης Χαρούπιας (Παιδαγωγός - Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής).

  • Προσέλευση και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές κοινότητες γενικής εκπαίδευσης.
  • Αποχώρηση από την τάξη και τη σχολική μονάδα.

Αναλυτικά στο αρχείο των συνεργατικών ομάδων εδώ.

Ωράριο Εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης.

Οι ώρες της Παράλληλης Στήριξης αναφέρονται στη γνωμάτευση του ΚΕΣΥ

  • Αν είναι πλήρους ωραρίου είναι 24 ώρες ανά εβδομάδα στο Δημοτικό. 

  • Το ωράριο κάθε Εκπαιδευτικού που προσλαμβάνεται μέσω ΕΣΠΑ είναι 24 ώρες ανά εβδομάδα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ενημέρωση γονέων σχετικά με το ωράριο του ΕΠΣ:

  • Από το γραφείο της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, οι γονείς είναι σκόπιμο να ενημερώνονται — όταν με έρθει ο εκπαιδευτικός — εάν είναι αποκλειστικά για το δικό τους παιδί ή μοιράζεται το ωράριο του σε δύο (2) σχολεία. Γιατί μπορεί π.χ. να κάνει δύο (2) ώρες παράλληλη στήριξη σε άλλο παιδί και σε άλλο σχολείο και να έρχεται να ολοκληρώσει το ωράριό του στο σχολείο σας. Εάν όμως ο εκπαιδευτικός της Παράλληλης Στήριξης είναι αποκλειστικά για έναν μαθητή /-τρια, τότε δεν υπάρχει ευελιξία αλλά υποχρεωτικότητα, δηλαδή να είναι εκεί όσες ώρες προβλέπεται από το καθεστώς της πρόσληψης του.

  • Ο Εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης είναι υποχρεωμένος να υλοποιεί  το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη και είναι συνολικά υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ.) στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής.

Απαλλαγή από εφημερίες (κατά τα διαλείμματα προβλέπονται στο ΠΔ 201/1998, άρθρο 13, παράγραφος 2, εδάφιο γ.

Αναλυτικά στο αρχείο των συνεργατικών ομάδων εδώ.

Πληρωμή Εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης.

  • Στην περίπτωση της δημόσιας Παράλληλης Στήριξης, τον ΕΠΣ πληρώνει το κράτος.

  • Στην περίπτωση της ιδιωτικής Παράλληλης Στήριξης, τον ΕΠΣ τον πληρώνει η οικογένεια. Ο τρόπος πληρωμής εξαρτάται από τη συμφωνία, που θα κάνει η οικογένεια. Μερικοί πληρώνουν στο τέλος του μήνα και η αμοιβή είναι με τη μέρα. Άλλοι πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα, ανεξαρτήτως από τις ημέρες που το παιδί πηγαίνει σχολείο (δηλ. πληρώνουν και τις ασθένειες και τις απεργίες).

Πώς δικαιολογείται σε περίπτωση ελέγχου η Παράλληλη Στήριξη;

Συνηθέστερα, αρκεί μια Υπεύθυνη Δήλωση από τον γονέα. Εάν έχετε έγκριση από ΚΕΣΥ δεν χρειάζεται ούτε αυτή. Εάν δεν έχετε, καλό θα είναι να ενημερωθεί ο αρμόδιος Σχολικός Σύμβουλος — η ενημέρωση είναι σκόπιμο να γίνει μέσω της Σχολικής Μονάδας (σχολείο). Για τυχόν εφοριακό έλεγχο (αδήλωτης εργασίας), το σχολείο πρέπει να έχει μια Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο γονέας απασχολεί και πληρώνει τον Εκπαιδευτικό της Παράλληλης Στήριξης.

Αναλυτικά στο αρχείο των συνεργατικών ομάδων εδώ.


Βιβλιογραφία

Πηγές 

Ο Οδηγός συντάχθηκε με βάση τις πληροφορίες από διαπιστευμένους επαγγελματίες και γονείς μαθητών, στο πλαίσιο των συνεργατικών ομάδων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις συνεργατικές ομάδες στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/coworking

Επιμέλεια Οδηγού — Αρχισυνταξία: 

  • Άγγελος Κουτουμάνος
    Κοινωνικός λειτουργός — Εκδότης NOESI.gr


Λίγα λόγια για την άδεια χρήσης του παρόντος έργου.

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons Διανο­μή 4.0 — Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, αρκεί να αποδίδουν την αναγνώριση (credit) και να υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό για εμπορικούς σκοπούς. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα απαγορεύουν και την εμπορική χρήση από τρίτους. Αυτή είναι η άδεια που χρησιμοποιείται από την Wikipedia και συστήνεται για υλικό, που θα επωφεληθεί από την ενσωμάτωση περιεχομένου με άλλα έργα με παρόμοια άδεια. Αυτή η άδεια συγκρίνεται συχνά με τις άδειες "copyleft" του ελεύθερου και ανοικτού κώδικα λογισμικού.

cc logo
Αναφορά Δημιουργού — Μη Εμπορική Χρήση — Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
(CC BY-NC-SA 4.0)
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!