Βοήθεια για ενημέρωση από γονείς ή ειδικούς με εμπειρία στις ΔΑΔ

Εικόνα Atsival
Ονομάζομαι Αναστασία και είμαι μητέρα δύο αγοριών 4,5 και 5,5 ετών. Πήρα το θάρρος μετά από αρκετό καιρό που διαβάζω τα νέα του ιστότοπου και έγινα μέλος αυτού, να γράψω και εγώ για την δική μου προσωπική περιπέτεια έχοντας πολλές φορές κλάψει, γελάσει, στεναχωρηθεί και αναρωτηθεί για πολλά περιστατικά που έχετε μοιραστεί με όλους εμάς που μπαίνουμε σ' αυτήν την ιστοσελίδα. Ο μικρότερος γιος μου Ιπποκράτης έχει πάρει την διάγνωση της Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής όταν ήταν 2,5 ετών. Από τότε έχει αρχίσει ο δικός μας προσωπικός Γολγοθάς. Αρχίσαμε με συνεδρίες εργοθεραπείας και λογοθεραπείας (δύο συνεδρίες εβδομαδιαίως), περάσαμε ένα χρόνο σε παιδικό σταθμό μαζί με δική μας συνοδό και φέτος πάμε για πρώτη χρονιά στο νηπιαγωγείο σε τμήμα Ένταξης. Αυξήσαμε για φέτος τις συνεδρίες από δύο σε τρεις την εβδμάδαδα και προστέθηκε και μία ειδική παιδαγωγός που έρχεται μία με δύο φορές την εβδομάδα στο σπίτι μας και απασχολεί τον Ιπποκράτη. Μετά από δύο χρόνια παρέμβασης ο Ιπποκράτης έχει πλέον καλή βλεμματική επαφή, είναι αρκετά συνεργάσιμος όταν δεν αγχώνεται και δεν πεισμώνει, κατανοεί και εκτελεί απλές εντολές, πηγαίνει τουαλέτα αλλά δεν έχει ξεπεράσει την στερεοτυπία του στο φαγητό και δεν έχει αποκτήσει ακόμη λόγο. Θα ήθελα την γνώμη γονιών και ειδικών για άλλες μεθόδους παρέμβασης όπου είδαν ότι υπήρχε αποτέλεσμα στα παιδιά τους ή σε άλλα πρόσωπα. Ακούω και διαβάζω διάφορα όπως π.χ. κολύμπι με δελφίνια, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές κ.λπ. Επίσης έχω ένα μεγάλο άγχος για το εάν το παιδί μου κουράζεται υπερβολικά με όλα αυτά και εγώ δεν το καταλαβαίνω ή ότι θα "παραδουλευτεί" και θα έχουμε αντί για πρόοδο πισωγύρισμα. Παρακαλώ όλους εσάς που νομίζετε ότι μπορείτε να με βοηθήσετε πάνω σ' αυτό το ακόμη ανεξήγητο φαινόμενο που ονομάζεται αυτισμός να επικοινωνήσετε μέσω Ε-mail μαζί μου. Θα χαιρόμουν επίσης να γνωρίσω και καλύτερα γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα έχοντας την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών, συναισθημάτων κτλ. Αναστασία

Σχόλια

Δεν έχω ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία

Εικόνα ce_la_vie
Δεν έχω ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία όμως μέσω της διπλωματικής μου εργασίας κατά τη διάρκεια των σπουδών μου παρατήρησα πως βοηθά πολύ η χρήση - "εκμετάλλευση" των εμμονών που μπορεί να υπάρχουν. Προσωπικά προσπάθησα να χρησιμοποιήσω επίσης τα "θέλω" και τις αγαπημένες δραστηριότητες του παιδιού. Ως νηπιαγωγός δούλεψα με πολύ απλά πράγματα και δραστηριότητες. Σημαντικό όπως και να έχει ήταν να του κεντρίσω το ενδιαφέρον και να έχει το παιδί προσωπικό κίνητρο για να ενασχοληθεί και όχι απλά επειδή του το ζητάω. Για εμένα προσωπικά ένα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι η φαντασία και η θέληση... Εύχομαι να βρείτε τις απαντήσεις που αναζητάτε. Καλές γιορτές!!!
like1

Δύο βασικά εργαλεία: υπομονή και επιμονή

Εικόνα Ειρήνη
Είμαι 24 χρονών και είμαι λογοθεραπεύτρια. Σίγουρα δεν έχω τεράστια εμπειρία, όμως έχω ασχοληθεί με τη Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, ίσως πιο πολύ από όλες τις άλλες περιπτώσεις, καθώς υπάρχει και στη δική μου οικογένεια άτομο με άναπηρία λίγο διαφορετικής μορφής. Φέτος είναι η πρώτη φορά που συνοδεύω ένα παιδάκι με ΔΑΔ στον παιδικό σταθμό. Αλλά νιώθω πολύ τυχερή γιατί μαθαίνω πάρα πολλά και κυρίως γιατί συνειδητοποίησα ποιές είναι οι δυσκολίες των παιδιών αυτών και εκτός των συνεδριών της λογοθεραπείας που διαρκούν πολύ λίγο. Το μόνο που μπορώ να σας πω για τώρα, είναι αυτό που λέω πάντα σε όλους τους γονείς των παιδιών με ΔΑΔ που έχω αναλάβει. Ότι τα θεραπευτικά προγράμματα, ακόμη και αν είναι 3 συνεδρίες την εβδομάδα είναι πολύ λίγα και για αυτό είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των γονιών. Ρωτήστε να μάθετε ποιοι είναι οι στόχοι της κάθε ειδικότητας, ζητήστε συμβουλές ώστε να τα κάνετε και εσείς στο σπίτι. Οι θεραπευτές έχουν υποχρέωση να σας ενημερώνουν και να σας δείχνουν δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και εσείς στο σπίτι. Γιατί ένα παιδί με ΔΑΔ μπορεί να κάνει πολλά πράγματα σε μια θεραπευτική συνεδρία και να ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα, αλλά να δυσκολεύεται να τα γενικεύσει σε άλλα περιβάλλοντα. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος σας. Για οτιδήποτε άλλο θελήσετε να ρωτήσετε, θα χαρώ πολύ να βοηθήσω. Ο μικρός που συνοδεύω λέει πολύ λίγες λέξεις, αλλά μια μέρα είπε και το όνομά μου και μου έφτιαξε όχι μόνο τη μέρα μου, αλλά όλο το μήνα μου!!! `Γι' αυτές τις στιγμές ευτυχίας που μας χαρίζουν αυτά τα παιδιά, αξίζει να προσπαθούμε με υπομονή και επιμονή...
like1
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.