Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα την προαγωγή της ψυχικής υγείας της κοινότητας

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Ο Μουσικοχορευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα, συνδιοργανώνει από κοινού με το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Κ.Ψ.Υ.) του Γ. Νοσοκομείου Καβάλας, σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα Θέμα την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και γενικά προαγωγή της ψυχικής υγείας της κοινότητας, που αποτελεί και έναν από τους βασικότερους σκοπούς του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας (Κ.Κ.Ψ.Υ.) του Γ. Νοσοκομείου Καβάλας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολυκέντρου στον Αμυγδαλεώνα και μόνο Κυριακές.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι τετράμηνη και έχει σκοπό την εκμάθηση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικά ενήλικες, της φυσιολογικής συμπεριφοράς αλλά και ειδικών χειρισμών των δυσκολιών στη συμπεριφορά παιδιών και εφήβων.

Επιστημονικά υπεύθυνος και εισηγητής του σεμιναρίου: Δρ Ευάγγελος Ζουρνατζής, Ψυχολόγος Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας (Κ.Κ.Ψ.Υ.) Νοσοκομείου Καβάλας, με την υποστήριξη του Διευθυντή του Κ.Κ.Ψ.Υ. του Νοσοκομείου Καβάλας Αλέξανδρου Γουλιανού.

Περίληψη σεμιναρίου

Οι δυσκολίες στο χειρισμό της συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τους ενήλικες γενικά, αποτελεί καθημερινή ενασχόληση. Τις περισσότερες φορές γονείς και ενήλικες προβληματίζονται για τους απαραίτητους και κατάλληλους χειρισμούς της συμπεριφοράς των παιδιών σε ότι αφορά στη φροντίδα τους (σχολική μάθηση, κοινωνικούς κανόνες κλπ.).

Το σεμινάριο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και γενικά ενήλικες να ενημερωθούν, για όλα τα στάδια της φυσιολογικής συμπεριφοράς των παιδιών και των εφήβων, καθώς και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων στη συμπεριφορά αυτή.

Σχεδόν κατά κανόνα οι αποτελεσματικοί χειρισμοί των δυσκολιών στη συμπεριφορά παιδιών και εφήβων εξαρτάται από τον επιτυχή προσδιορισμό για τα αίτια που ενδεχομένως προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές. Με συγκεκριμένα παραδείγματα θα γίνει η προσπάθεια ώστε γονείς, εκπαιδευτικοί και γενικά ενήλικες να εντοπίζουν συμπεριφορές οι οποίες ενδέχεται να αφορούν σε συμπεριφορές που παρουσιάζονται στη βάση κάποιων διαταραχών. Επιπλέον, θα γίνει ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν τη στάση και τη συμπεριφορά των ενηλίκων απέναντι στη συμπεριφορά των παιδιών. Τέλος, θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές και οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζονται κατάλληλα οι δυσκολίες στη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων είτε αυτές αφορούν στα πλαίσια της φυσιολογικής συμπεριφοράς είτε όχι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Α. ΚΥΚΛΟΣ (21/11/2010)

• Η φυσιολογική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων
> > o Βρεφική ηλικία
> > o Προσχολική ηλικία
> > o Σχολική ηλικία
> > o Εφηβική ηλικία

• Διαφορές στη φυσιολογική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων ανάλογα με:
> > o το φύλο
> > o τις στερεότυπες αντιλήψεις (για ωριμότητα κλπ.)
> > o το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο

• Συζήτηση

Β. ΚΥΚΛΟΣ (05/12/2010 & 19/12/2010)

• Τα όρια μεταξύ «φυσιολογικής» και «μη φυσιολογικής» συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους

• Συχνότερες διαταραχές σε παιδιά και εφήβους
> > o δυσκολίες στη σχολική μάθηση, Δυσλεξία, και την ανάπτυξη του λόγου (γραπτού & προφορικού)
> > o Άγχος, συναίσθημα
> > o Τραυλισμός
> > o ΔΕΠ-Υ, Εναντιωτική Προκλητική Διαταραχή, Διαταραχή διαγωγής

• Τομείς οι οποίοι καθορίζουν συνήθως τη συμπεριφορά των παιδιών (νοημοσύνη, ανάπτυξη γλώσσας, επικοινωνία, δυσκολίες στη μάθηση, συναίσθημα κλπ.)

• Η ψυχολογική κατάσταση («θέση») των παιδιών λόγω της παρουσίας κάποιας διαταραχής (δευτερογενώς αυτοεκτίμηση, διαπροσωπικές σχέσεις κλπ.)

• Η επίδραση του περιβάλλοντος στην έκβαση της συμπεριφοράς (και παρουσία κάποιας διαταραχής)

• Η συνεισφορά της εκπαίδευσης αλλά και άλλων ειδικών στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς

• Ψυχομετρικές δοκιμασίες (TESTS)

• Συζήτηση, ερωτήματα

Γ. ΚΥΚΛΟΣ (αντιμετώπιση) (09/01/2011 & 23/01/2011)

• Συνήθεις χειρισμοί των ενηλίκων για τη συμπεριφορά των παιδιών

• Συνήθεις χειρισμοί εκπαιδευτικών και ειδικών για τη συμπεριφορά των παιδιών

• Ο ρόλος των αντιλήψεων για τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων

• Παράγοντες (ψυχολογικοί μηχανισμοί) οι οποίοι συμβάλλουν στη διαμόρφωση των χειρισμών από τους ενήλικες (γονείς, εκπαιδευτικοί κ.ά.) προς τα παιδιά και τους εφήβους (αιτιολογικοί προσδιορισμοί, αυτοαποτελεσματικότητα κλπ.)

• Συζήτηση, ερωτήματα

Δ. ΚΥΚΛΟΣ (αντιμετώπιση) (06/02/2011 & 20/02/2011 & 13/03/2011)

• Τροποποίηση αντιλήψεων παιδιών & ενηλίκων για τη συμπεριφορά

• Τροποποίηση συμπεριφοράς: θεωρία - τεχνικές

• Βασικές αρχές αντιμετώπισης των δυσκολιών στη συμπεριφορά παιδιών και εφήβων

• Γνωσιακή – συμπεριφορική προσέγγιση

• Τεχνικές και πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων

• Παραδείγματα

• Συζήτηση, ερωτήματα

Οι εισηγήσεις πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (17:30 έως 20:00) και θα πλαισιώνονται με παρουσιάσεις βίντεο, σημειώσεων και άλλο έντυπο υλικό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας 2510 243 992 και 2510 246 233, έως την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δ.Σ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Αμυγδαλεώνα
\

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.