Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Εικόνα Theodoros Dimopoulos
Για το επίπεδο του κοινωνικού μας πολιτισμού, του οποίου σήμερα ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας των βασικών δομών του τίθεται εν αμφιβόλω, έχει τεράστια σημασία η προάσπιση των δομικών αρχών πάνω στις οποίες εξαρτάται η κοινωνική συνοχή. Βασική αρχή που διατηρεί συνεκτικά τα δεσμά του κοινωνικού ιστού είναι και η προστασία των παιδιών που υπήρξαν θύματα παιδικής κακοποίησης. Σε καιρούς δύσκολους, όπως οι σημερινοί, που διανύουμε, τέτοιου είδους φαινόμενα αντιμετωπίζουν αυξανόμενη έξαρση και για τον λόγο αυτόν απαιτείται εγρήγορση και παρεμβατική αμεσότητα από την πλευρά της Πολιτείας και όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν. Η ποιότητα του κοινωνικού κράτους δοκιμάζεται τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά και κρίνεται στην προσφορά του πρωτίστως προς τις πλέον αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται. Οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης • Η σωματική κακοποίηση • Η σεξουαλική κακοποίηση • Η συναισθηματική κακοποίηση • Η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο • Η εκμετάλλευση Δείγματα παραμέλησης είναι τα ακόλουθα • Μη επαρκής σίτιση, στέγαση ή ένδυση. • Ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης. • Εγκατάλειψη του παιδιού. • Ανεπαρκής φροντίδα του παιδιού και έκθεσή του σε κίνδυνο. • Ανεπαρκής ιατρική φροντίδα π.χ. έλλειψη εμβολιασμού, ιατρικής παρακολούθησης και φαρμάκων. • Μη εγγραφή του παιδιού σε σχολείο και αδιαφορία για την παρακολούθηση της φοίτησής του. Οι επιπτώσεις αν το παιδί δεν βοηθηθεί Στην περίπτωση που το παιδί δεν επικοινωνήσει με οποιονδήποτε τρόπο το συμβάν και οι δικοί του δεν το αντιληφθούν, μένει με φοβερά αισθήματα ενοχής, άγχους, κατάθλιψης, μειονεξίας, σοβαρά ψυχικά τραύματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις εκδηλώσεις της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του καθώς και στη φυσιολογική σεξουαλική του ζωή. Πολλά θύματα αποκτούν εξαρτήσεις από ουσίες και αντικοινωνική συμπεριφορά ή φτάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία. Δείτε ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό βίντεο για την Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης http://www.youtube.com/watch?v=XeOujy133Tg

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.