Απόφαση ΚΕΣΥ για παιδί στο φάσμα του αυτισμού

Εικόνα Dimitris_1972

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας, είμαι πατέρας ενός παιδιου στο φάσμα του αυτισμού. Ο γιος μου φέτος τελειώνει το δημοτικό και στην επόμενη σχολική χρονιά θα πάει στην Α Γυμνασίου. Τελειώνει τυπικό σχολείο στο Δημοτικό, με απόφαση του ΚΕΣΥ (πρώην ΚΕΔΔΥ ή ΚΕΔΑΣΥ)  με παράλληλη στήριξη (συνδυαστικά του Δημοσίου και τις υπόλοιπες ώρες δικό μας άνθρωπο που πληρώνεται από εμάς). Πρίν το Πάσχα περάσαμε αξιολόγηση από το ΚΕΣΥ με αρκετά θετική πρώτη εικόνα από πλευράς των ειδικών που εξέτασαν το παιδί αφήνοντας μας την θετική εντύπωση ότι θα συνεχίσουμε ως είμαστε. Τελικά, σήμερα δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα που μας καλούσαν να ξανασυναντηθούμε εμείς οι γονείς με τους ειδικούς, για να συζητήσουμε για το παιδί και να μας προτείνουν και κάποιες άλλες εναλλακτικές. Ο νους μας παει στο να μας οδηγήσουν προς το ειδικό σχολείο χρυσώνοντας μας το χάπι. Ο γιος μου είναι πολύ λειτουργικός και πολύ καλός στο μαθησιακό κομμάτι υστερώντας στην κοινονικοποίηση του πράγμα που σε αυτό δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θεωρώ από πλευράς μου ότι αν το παιδί πάρει μια αξιολόγηση που θα τον στέλνει ειδικό σχολείο σίγουρα θα χαντακωθεί και με κύριο λόγο γιατί θα αποκοπέι από τους φίλους και συμμαθητές του που είναι μαζί από το νηπιαγωγείο.

  • Για να μην σας κουράζω άλλο θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο "δεσμευτική" είναι μια απόφαση του ΚΕΣΥ στο ποιό σχολικό περιββάλον θα ακολουθήσει το παιδί;
  • Δηλ. αν το ΚΕΣΥ πεί ειδικό σχολείο, εγώ έχω το δικαίωμα να τον πάω σε τυπικό και να πληρώνω εγώ εξ όλοκλήρου την παράλληλη του στήριξη; 
    Ή αναγκαστικά κάνω ότι πει το ΚΕΣΥ
  • Και από την άλλη έχω δικάιωμα ένστασης στην όποια απόφαση βγάλει το ΚΕΣΥ και σε ποιόν φορέα πλέον; 

Όλοι οι θεραπευτές που παρακολουθούν το παιδί καθώς και η παράλληλη του δημοσίου ή δασκάλα της τάξης όπως και ο Διευθυντής του σχολείου έχουν μείνει έκλπηκτοι με την στάση που τηρεί το ΚΕΣΥ.

Παρακαλώ θερμά όποιον γονιό γνωρίζει ή έχει ζήσει κάτι παρόμοιο να γράψει την άποψή του ή την εμπειρεία του.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Σχόλια

ΚΕΣΥ πικρή ιστορία

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Πρώτα από όλα το ΚΕΣΥ είναι συμβουλευτικό και σε καμία περίπτωση δεσμευτικό.

Αν δεν σας αρέσει η απόφαση του να μην την υπογράψετε και να μη την παραλάβετε. Δε μπορεί από εκεί και πέρα να τη δώσει πουθενά. Ούτε στο σχολείο που θα πάτε για φοίτηση.

Από εκεί και μετά, μπορείτε να πληρώνετε μόνοι σας την παράλληλη στήριξη στο σχολείο, αλλά πρώτα θα μιλήσετε με το διευθυντή γιατί πρέπει να το αποδέχεται ο σύλλογος διδασκόντνων.

Π.χ. Εμείς σε δύο δημοτικά συναντήσαμε άρνηση για ιδιωτική παράλληλη στήριξη με διάφορες δικαιολογίες, όπως θα κάνουν πρόβλημα οι άλλοι γονείς, δε θέλει ο σύλλογος διδασκόντων, θα δημιουργησει πρόβλημα η παράλληλη στήριξη σας κ.τ.λ. 

Ωστόσο, κανένας δε μπορεί να σας αποκλείσει από το δημόσιο τυπικό σχολείο. Απλά θα πρέπει να βρείτε το σχολείο που θα σας δεχτεί και ας είναι μακρυά από το σπίτι σας, για να έχει καλό περιβάλλον το παιδί.

Εμείς στο 3ο σχολείο στη σειρά καταφέραμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης.

ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΣΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΕΤΕ

like0

Απόφαση ΚΕΣΥ

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

,

Θα ξεκινήσω λέγοντας σου ότι πέρυσι το καλοκαίρι βρισκόμουν ακριβώς στην ίδια θέση με σένα για το λόγο αυτο σε καταλαβαίνω.

Την απόφαση του ΚΕΣΥ την πήρα σχετικά αργά και για μεγάλο διάστημα είχα μεγάλη αγωνία.

Συμφωνώ με το Θοδωρή το ΚΕΣΥ προτείνει σχολικό πλαισιο ο γονιός όμως αποφασίζει που θα φοιτήσει το παιδί. Η αλήθεια είναι βέβαια πως στην περίπτωση που δοθεί ειδικό σχολείο το παιδί δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει κρατική παράλληλη στήριξη αλλά ο γονιός είναι υποχρεωμένος σε περίπτωση που συμφωνεί το σχολείο να πληρώσει ιδιωτική.

Πιστεύω ότι ένα παιδί λειτουργικό και μάλιστα με καλή εικόνα και στο γνωστικό θά πρέπει να φοιτήσει σε τυπικό γυμνάσιο με παράλληλη στήριξη.

Αυτές τις μέρες ο Αλέξανδρος δίνει προφορικές εξετάσεις στο γυμνάσιο. 

Μη χάνετε το κουράγιο σας. Και μην σταματήσετε να πιστεύετε στο παιδί σας. 

Για όποια άλλη πληροφορία θέλετε είμαι στη διάθεσή σας.

like1

Μου προτείνει ΕΝΕΓΕΥΛ το ΚΕΔΑΣΥ, τι να κάνω;

Εικόνα Ειρήνη Καρμηρο

Καλησπέρα μου πρότειναν από το ΚΕΔΑΣΥ να πάω το παιδί Γυμνασίου σε ΕΝΕΓΕΥΛ λόγω μαθησιακών δυσκολιών, είναι πολύ πίσω και ότι δεν θα τα καταφέρει. Ούτε παράλληλη στήριξη δεν μου βάζουν. Τι μου προτείνετε; Ξέρω ότι εκεί έχει και παιδάκια με άλλες ειδικές ανάγκες, φοβάμαι ότι μπορεί εκεί να της γυρίσουν όλα τούμπα, τι να κάνω;

like1

Μου πρότειναν να πάω την κόρη ΕΝΕΓΕΥΛ

Εικόνα Ειρήνη Καρμηρο

Μου πρότειναν να πάω την κόρη μου στο ενεγευλ λόγο μαθησιακών δυσκολιών. Σε βάζουν στο ΚΕΔΑΣΥ να υπογράψεις,; Aν δεν θέλω τι γίνεται; Μπορώ να την πάω σε κανονικό Γυμνάσιο, αν μου δώσουν αυτό το χαρτί που μου προτείνουν σε ειδικό σχολείο;

like1

ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ και τον πηγαμε σε ΕΕΕΕΚ

Εικόνα Μαρία Τεου

Εμενα μου προτεινε το ΚΕΔΑΣΥ να παει το ενα παιδι μου σε ΕΕΕΕΚ και το αλλο σε ΕΝΕΓΥΛ. Ρωτησα μηπως λογω αδελφων μπορουν και οι δυο στο ΕΝΕΓΥΛ και πηραμε αρνητικη απαντηση. Παροτι την υπογραψαμε τη γνωματευση του ΚΕΔΑΣΥ πηγανε και οι δυο σε κανονικο γυμνασιο (η τελικη αποφαση συμφωνα με το νομο ειναι του γονεα ασχετα αν την υπογραψει κι αν τη παει στο κανονικο γυμνασιο οπως εκανα εγω).

Άλλωστε το ΚΕΔΑΣΥ προτεινει δεν επιβαλλει!) ΒΕΒΑΙΑ Επειδη ο ενας απο τους δυο ενω περνουσε τις ταξεις (Α και Β γυμνασιου) η συμπεριφορα του δεν ηταν σωστη και μαλιστα οι καθηγητες απευθυνθυκαν στη Β'βαθμια και εισαγγελεα! ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ και τον πηγαμε σε ΕΕΕΕΚ.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.