Άραγε κάνω αυτό που πρέπει?

Εικόνα Ιουλία Σαββα
Καλησπέρα, έχω δύο αγοράκια, 7 και 3 ετών. Ο μικρός μου, μέχρι τα 2,5 ετών δεν έλεγε καμία λέξη, εκτός από μπαμπαλίσματα. Δεν έδειχνε όμως άλλα ύποπτα συμπτώματα, εκτός ίσως από κάποια μειωμένη λεπτή κινητικότητα και κάποιες "εμμονές". [ Του άρεσε π.χ. να ανοιγοκλείνει πόρτες. ] Τελικά με προτροπή μιας φίλης λογοθεραπευτριας, που είδε την έντονη ανησυχία μου, τον πήγα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, στην Καισαριανή, που υπάγεται στο "Παίδων". Τον είδε η Αναπτυξιολόγος Κα Αντωνιάδου, αλλά η διάγνωση ήταν ασαφής. Μου είπε οτι το παιδί ίσως έχει πολύ ελαφρύ αυτισμό που εκδηλώνεται κυρίως στην επικοινωνία ή κάποια γλωσσική διαταραχή, όμως δεν έχει πολλα συμπτώματα ούτε απο το ένα ουτε απο το άλλο.  Βέβαια ο μικρός επικοινωνεί πλήρως, [ δείχνει με το χέρι του ό,τι θέλει ], απλά δεν μιλάει. Καταλαβαίνει πολλές εντολές αλλά σίγουρα ένα άλλο τρίχρονο που μιλάει καταλαβαίνει περισσότερες. Μου σύστησε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία. Είπε επίσης οτι το παιδί έχει τέλεια πρόγνωση. Μετά από 5 μήνες λογοθεραπεία και 2 μήνες εργοθεραπεία, ο μικρός μου έδειξε μεγάλη βελτίωση. Ήδη έχει αρχίσει και λέει λέξεις και μπαμπαλίζει όλη την ώρα. Του έχει κάνει πολύ καλό η εργοθεραπευτρια. Τον ανέστησε σε όλα [ Ελένη, σ' ευχαριστώ για όλα ], και συνεχίζουμε. Το δικό μου άγχος είναι, επειδή η διάγνωση ήταν ασαφής, μήπως πρέπει να δει το παιδί και άλλος ειδικός ή πρέπει να ακολουθήσουμε και άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Συγγνώμη αν σας κούρασα.   Με πολλή εκτίμηση.

Σχόλια

Τζούλια μη βιάζεσαι

Εικόνα χρηστος ρ.
Εχεις δρόμο ακόμα (ελπίζω οχι πολύ). Μια απο τα ίδια και εμείς. Οσο περισσότερους ειδικούς δείς τόσο καλύτερα. Αλλά έχε το νού σου και στους αεριτζήδες [ Διάβασε το βιολόγιο μου για περισσότερα. ] Εχεις και ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: μεγαλύτερο αδελφάκι που λειτουργεί σαν πρότυπο. Βάλε λοιπόν και το μεγάλο γιό σου στο παιχνίδι. θα σου το πουν και οι ειδικοί. Καλό κουράγιο. Φιλικά, Χρήστος
like1

Η σωστή διάγνωση

Εικόνα Ginka
Η σωστη διάγνωση ειναι τό ήμισυ του παντός. Προσπαθησε να βρεις τι κρύβεται πισω απο αυτές τις δυσκολίες. Μονο έτσι θα μπορεις να τις αντιμετωπίσεις. Όλα όσα κανεις σίγουρα ειναι πολύ καλα και εφοσον βλέπεις στο παιδι πρόοδο αυτό σημαίνει οτι: 1) Χρειαζοταν βοήθεια, 2) Ότι ειναι μία περιπτωση που κατα πάσα πιθανότητα θα πάει πολύ καλά. Η Ελλάδα πλεόν εχει πολύ καλους κλινικούς ψυχολόγους -αναπτυξιολόγους - νευρολόγους, που μπορούν να προσδιορίσουν την οποια δυσκολία εμφανίζεται στα παιδια μας. Π.χ. Σε εμένα η Κα Βαλια Παπαγεωργίου ήταν πολύ σημαντική. Η διάγνωση της ήταν ακριβείας και η πρόταση της στην εκπαιδευση του παιδιου ηταν εκείνη που άρμοζε στην δικιά μας περίπτωση. Ακόμα βασιζόμαστε σε αυτήν και προχωράμε. Καλή συνέχεια. Με εκτίμηση, Ginka
like2

Χιλια ευχαριστώ

Εικόνα Ιουλία Σαββα
Φίλη Ginka, Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Με ανακούφισε. Μπορείς να μου δώσεις περισσότερα στοιχεία για τη αναπτυξιολόγο να πάω και εγώ το αγοράκι μου; Με πολλή εκτίμηση.
like1

Διαγνώσεις, επαναδιαγνώσεις, κόντρα διαγνώσεις...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Ναι, να πάτε και σε άλλους ιατρούς. Δε σημαίνει απλά ότι θέλετε μία δεύτερη γνώμη! Μη το βλέπετε μόνο έτσι. Είναι μία πραγματικότητα ότι η συνηθισμένη ηλικία για τη διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών (εάν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις όπου οι δυσκολίες είναι συγγενείς, συνυπάρχουν κατά τη γέννα) είναι περί τα 2-4 έτη. Κάτι αρχίζουν και βλέπουν οι γονείς (συχνά ο ένας από τους δύο καλύτερα από τον άλλο), κάτι βλέπουν μερικοί παιδίατροι, κάτι αναγνωρίζουν οι ανατυξιολόγοι. Και ξεκινά μία διαδικασία διάγνωσης! Θα έλεγα, ότι επειδή σας ενδιαφέρει περισσότερο μία συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης του παιδιού σας, σε αυτή την ηλικία, γύρω στα 3, είναι καλό να έχετε μία και δύο εικόνες από διαφορετικούς ειδικούς και αν γίνεται σε χρονική απόσταση μεταξύ τους, π.χ. με 6 ή 12 μήνες διαφορά. Βέβαια, όλα αυτά κοστίζουν (συναισθηματικά, οικονομικά, κ.α.)... Καλά τα λέω εδώ. Τέλος πάντων, σας γράφω τη γνώμη μου από αυτά που έχω δει και ακούσει από τους γονείς παιδιών που τώρα είναι μεγαλύτερα και έχουν βρεθεί στη θέση σας. 'Αγγελος Γ. Κουτουμάνος Κοινωνικός λειτουργός - agkou of noesi.gr :)
like3

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.