Και τώρα τι γίνεται;

Εικόνα elizabeth 75
Κάποια στιγμη, αφού το έχεις ψάξει, καταλαβάινεις οτι το παιδι σου χρειαζεται βοήθεια από κάποιον ειδικό. Εσύ ο ίδιος ο γονιος χρειάζεσαι απαντήσεις και κατευθύνσεις. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις όπου ο ένας δεν δέχεται οτι υπάρχει προβλημα; Τι γίνεται όταν ο ένας γονιος ψάχνει για λύσεις και ο άλλος δεν βλέπει καν το προβλημα; Ισως και να μην θέλει να το παραδεχτει, αλλά πως θα γίνει τώρα;

Σχόλια

Δύσκολο ερώτημα

Εικόνα Houz
Δύσκολο ερώτημα. Έλσα, Οπαδός της οικογενιοκεντρικής προσέγγισης, θα πρέπει να σου πώ ότι όπως κάθε παιδί είναι διαφορετικό έτσι και κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Πράγματα που ισχύουν για μια οικογένεια δεν σημαίνει ότι είναι και τα σωστά για κάποια άλλη. Οπότε η ερώτηση σου είναι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Το μόνο που θα τολμήσω να γράψω είναι ότι ίσως όπως τα παιδιά μας θέλουν ένα «διαφορετικό» τρόπο προσέγγισης έτσι και κάποιοι από τους γονείς ή και τα άλλα μέλη της οικογένειας θέλουν τον τρόπο τους για να αντιμετωπίζουν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η άρνηση είναι και το πρώτο στάδιο που περνάμε όλοι μας. Το τι θα χρειαστεί κάποιος για να ξεπεράσει από αυτό το στάδιο είναι διαφορετικό για τον καθένα. Γενικές οδηγίες, συνεχίζοντας εν γνώσει μου να μένω στα ρηχά, είναι η γνώση ( διάβασμα άρθρων και απλών βιβλίων σχετικά με το φάσμα ), το να μιλάς με άλλους γονείς που έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής, συμμετοχή σε ημερίδες και σεμινάρια και επαφή με τους σωστούς ειδικούς. Το στάδιο της μεταμόσχευσης γνώσης και της εκπαίδευσης της οικογένειας, για μένα είναι ίσως η πιο σημαντική βοήθεια που μπορεί να έχει κάποιος στα πρώτα στάδια. Βέβαια όπως σου είπα είναι γενικές οδηγίες. Τις σωστές θα στις δώσει κάποιος που ξέρει καλά εσένα και την οικογένεια σου.
like2

Υπομονή... υπομονή... υπομονή!

Εικόνα arlekinos
Τρία χρόνια τρέχω με τη μικρή μου... μόνη. Εξετάσεις ιατρικές, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και όλα τα εις λόγοι! Νεύρα τεταμένα, άρνηση απ' όλους...πατέρας, γιαγιάδες, θείοι, νονοί... πάντα ήμουν υπερβολική! Με τη στάμπα μας πλέον, βαριά μορφή δυσλεξίας, πολλές φορές αναρρωτιέμαι αν είναι κάτι περισσότερο...το ίδιο και οι ειδικοί... Τώρα όμως, που έχει Ειδική Εκπαιδευτικό στο σπίτι, αν και στην αρχή άκουγα ό,τι μπορείς να φανταστείς... πρότεινε να κάνει κι άλλες μέρες μάθημα γιατί τη βοηθάει! Υπομονή καλή μου. Πολλές φορές θέλει χρόνο να παραδεχτεί κάποιος ότι κάτι δεν πάει στη ζωή όπως τα σχεδίασε. Προσπάθησε να μη μιλάς συνέχεια για το τι θα κάνετε με το παιδί. Οταν κρίνεις κατάλληλη ώρα (το ένστικτο!), φρόντισε να το θέσεις ως δικαίωμα του παιδιού να έχει τα πάντα. Πριν αρχίσουμε μαθήματα εμείς, καυγαδίζαμε, ήμουν "όπως πάντα υπερβολική". Απλά, όταν βρήκα δασκάλα είπα "αρχίζει μαθήματα. Αν δούμε ότι δεν τα χρειάζετε, τα σταματάμε. Εχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, κι εγώ δε θα της το στερίσω αυτό!" Και πάλι βέβαια ακούω ότι τσάμπα λεφτά δίνουμε, τι κατάλαβα που δεν το παίζουν τα παιδιά... θαρείς και πριν οι φίλοι έκαναν ουρά να παίξουν μαζί της! Υπομονή, και πολύ αγάπη προς το παιδί, χωρίς αγωνίες και άγχη! Ολα αργά ή γρήγορα θα βρουν το δρόμο τους!
like3

Το ερώτημα της Εlizabeth.

Εικόνα Enlogo
Το ερώτημά σου το βλέπω μέρες και το σκέφτομαι. Είναι δύσκολο. Βρήκα καλές τις απαντήσεις που σου έστειλαν οι houz και arlekinos. Θέλω να προσθέσω κι εγώ κάτι, και σύ απ'όλα ελπίζω κάτι να βγάλεις. Το καλύτερο είναι οι γονείς να συμφωνούν σε όλα για το παιδί τους. Να έχουν κοινή πορεία πλεύσης. Οταν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, υπάρχει κάτι που σώζει την κατάσταση: να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλο για την διαφορετική στάση και -όσο γίνεται- να μην επεμβαίνει. Αν για παράδειγμα ο ένας θέλει να είναι αυστηρός σε ένα θέμα, και ο άλλος δε συμφωνεί, δεν έχει κανένα δικαίωμα να λέει στον πρώτο "πώς φέρεσαι έτσι, τί απαράδεκτη συμπεριφορά". Ο καθένας ας κάνει αυτό που αισθάνεται, αυτό που του λέει το ένστικτό του, χωρίς να κριτικάρει τον άλλο. Ο καθένας ας αποδεχτεί το δικαίωμα του άλλου γονιού να σκέφτεται διαφορετικά και να αντιδρά διαφορετικά, να μην χαρακτηρίζει κανένας τον άλλο, ούτε σαν αδιάφορο, ούτε σαν κολλημένο,ή υπερβολικό ή οτιδήποτε άλλο. Για να κάνω λίγο το "δικηγόρο του διαβόλου", ξέρεις υπάρχουν κάποιοι γονείς -ειδικά πατεράδες- που φέρονται αντιδραστικά προς τους ειδικούς. Φοβούνται υποσυνείδητα οτι "αυτός ο ξένος", ο γιατρός, τους κλέβει το ρόλο, τους βάζει στην άκρη, γίνεται κάτι σαν πατέρας στη θέση τους. Προσπαθήστε να δείτε ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου. Ναι, το ξέρω, στα λόγια είναι εύκολο. Δεν είναι πάντως αδύνατον, και μπορεί αυτό [από μόνο του] να αποδειχθεί πολύ ανακουφιστικό για το παιδί. Περιμένουμε νέα σου. ΥΓ. Το πιο σημαντικό και κόντεψα να το ξεχάσω: ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΡΙΤΟΙ. Αυτοί δεν έχουν καμμία δουλειά. Οι γονείς άμα βρεθούν μόνοι, κι ανεπιρέαστοι, κάπως, κάπου, θα τη βρούνε την άκρη.
like3

Η αλήθεια

Εικόνα elizabeth 75
η αλήθεια ειναι οτι προσπάθησα να το αφήσω για λίγες μέρες. Να ξεχαστει για λίγο το θέμα...... τώρα με χαρα σας λέω οτι δέχθηκε να προχωρήσουμε , και να πάρουμε τη γνώμη των ειδικών και πολύ χαίρομαι για αυτό . Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις που κάνατε τον κόπο να σου γράψετε και τις συμβουλές σας !!!!!! Ελπίζω να φτάσω κάποτε στο τέλος της διαδρομής .
like2

Ευχάριστα Νέα

Εικόνα Houz
Σου εύχομαι ολόψυχα από δω και πέρα να βρείτε τη κοινή σας πορεία. Κάποιες φορές το πρώτο βήμα είναι και το βασικότερο. Ελπίζω να φτάσετε κάποτε στο τέλος της διαδρομής houz
like3

Τι να σας πω

Εικόνα Σοφία
Γνωρίζω δύο άτομα με δυσλεξία από τα οποία το ένα δουλεύει και είναι παντεμένη, σίγουρα θα φτάσει και το παιδί σας εκεί στο τέλος του δρόμου.
like1

Καλημέρα Έλσα

Εικόνα Lenak
Καλημέρα Έλσα μου, Επειδή δεν έχεις ενεργοποιημένη την επιλογή επικοινωνίας με e-mail μήπως μπορείς να επικοινωνίσεις μαζί μου? Νομίζω οτι έχουμε πιο πολλά κοινά από οτι μπορείς να φανταστείς. Θα περιμένω Λένα Keep Walking!
like1

σας παρακαλω!

Εικόνα efi
σας παρακαλώ, μην ξανααναφέρετε οτι ενα παιδί με δυσλεξία δεν εχει δυνατοτητες! σας παρακαλώ! και να μην στεναχωριέστε! γιατι αν στεναχωριέστε, δεν θα μπορέσετε επουδενι να προσφέρετε στο αγγελούδι σα;!ολα τα παιδια, μα ολα, εχουν δυνατοτητες! το οτι εχει δυσλεξία ειναι ιδιαιτερότητα και οχι διαταραχη! το καθε παιδι εχει δυνατοτητες που κάποιος δεν μπορει να φανταστεί καν! το οτι δυσκολεύεται στη γραφή και την ανάγνωση, δεν σημαινει οτι δεν θα προχωρήσει! μπορει αν του αρέσει η ζωγραφική, η ξυλουργικη κτλ. σας παρακαλώ!
like3

αυτο ξανα πες το αγαπητη μου

Εικόνα Ιωάννα
εχω ενα βαφτηστηρι...ενα παλικαρι 2 μετρα...με δυσλεξια...ελεγε οταν ηταν μικρος κ δεν διαβαζε λογω του οτι κουραζονταν επειδη ηταν δυσλεκτικος κ δεν το ξεραμε...δειρε με μαμα οσο θελεις εγω αλλο δεν διαβαζω...κ το παιδι ειχε τους λογους του που δεν καθονταν να διαβασει...ενω ηταν πανεξυπνος...κ αφου εφτασε στο δημοτικο οθτε κ εγω δεν θυμαμαι ποσο χρονων νομιζω 4η δημοτικου μια δασκαλα το ανεφερε στην μαμα υστερα απο παραπονα της μαμας του οτι ενω ειναι πανεξυπνος δεν καθεται να διαβασει κ κανει ορθογραφικα λαθη πολλα ενω η μαμα του ειναι συνεχως απο πανω του...παλι καλα...κ μετα απο παρεμβαση με ειδικους το παιδι τωρα πια σπουδαζει στα τει σε ενα πολυ καλο τμημα...ειδατε και διαβασε και εγινε κ φοιτητης και δουλευει παραλληλα κ ειναι τετραπερατος πανεξυπνος κ σε πουλα κ σε αγοραζει...μπραβο το παλικαρι μου...μακαρι κ το δικο μου παιδι να ειχε απλα κ μονο δυσλεξια....αλλα δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα για εμας...ευτυχως περναει ο χρονος κ βλεπω βελτιωση στην μικρη μου κ το πιο σημαντικο...νοητικα καταλαβαινει τα παντα κ αντιδρα και εχει αρχισει εδω κ πολυ καιρο να λεει κ λεξουλες κ δοξα τω Θεο που δεν μου το αφησαν φυτο το αγγελουδι μου...σε φτανουν να το πεις κ αυτο...κ ξεροντας οτι υπαρχουν αγγελουδια που ειναι σε πολυ ασχημη κατασταση ποναω και για αυτα κ για τους γονεις τους κ παντα θα παρακαλαω να γεννιουνται γερα παιδια...κ σκεφτειτε οτι καποιοι τα γεννανε γερα κ τα πουλανε ρε παιδια κ αλλοι τα γεννανε με χιλια δυο προβληματα και τα εχουν σπιτι τους και τα φροντιζουν με τοση αγαπη κ λατρεια!!!!!!!!!! που ειναι λες ο θεος μερικες φορες!!!γιατι βασανιζει αυτα τα πλασματα;;;εμενα ακομα με βασανιζει το γιατι!!!! μακαρι να το ξεπερασω αυτο το γιατι για να γινω πιο δυνατη για την μικρη μου αγγελουδινα κ δακρυα να μην ξανα τρεξουν απο τα ματια μου απο στεναχωρια αλλα μονο απο χαρα για αυτην!!!!! σας ευχαριστω...
like1

Ο Μύθος για τη Δυσλεξία

Εικόνα ανώνυμο
Διάβασα το μήνυμα σας σχετικά με τα σχόλια που έγιναν με τις δυνατότητες παιδιών με δυσλεξία και θα ήθελα να αναφέρω την σημαντική βιβιογραφία που υπάρχει (κυρίως στο εξωτερικό) αλλά και την έρευνα που έχει γίνει και γίνεται και τα οποία έπιβεβαιώνουν πως η δυσλεξία δεν συνεπάγεται νοητική στέρηση. Υπάρχουν άτομα με δυσλεξία σε σημαντικές διοικητικές, εμπορικές, κυβερνητικές, διδακτικές και επιστημονικές θέσεις σε όλον τον κόσμο. Το άτομο που σχολίασε ότι παιδιά με δυσλεξία δεν έχουν δυνατότητες πρέπει να ήταν αδιάβαστη αλλά και άπειρη.
like1

Για την εφη

Εικόνα elizabeth 75
ποτέ δεν αναφέρθηκα στην δυσλεξία. Ο γιος μου δεν έχει δυσλεξία. Δεν ξέρω γιατί φτάσατε σε αυτό το συμπέρασμα. οι δυσκολίες του γιου μου ειναι άλλες οι οποιες ειναι σίγουρο οτι θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε. Λυπάμαι αν καταλάβατε κάτι άλλο, δεν φταίω εγω.
like4

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.