Μαθητές χωρίς παιδαγωγούς

Το ανάλγητο πρόσωπο του κράτους βιώνουν τις ημέρες αυτές χιλιάδες οικογένειες με αυτιστικά παιδιά που κινδυνεύουν να... εξοριστούν από τις σχολικές αίθουσες εξαιτίας των καθυστερήσεων στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και στην αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να στηρίξει θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης. *Μαθητές με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας ή με σύνδρομο Ασπεργκερ (ευαισθησία σε ήχους, φώτα, φωνές) χάνουν τους ειδικούς παιδαγωγούς, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον. Πρόκειται για παιδιά που έχουν τη νοητική ικανότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου, αφού κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε κανονικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια χάρη στο θεσμό της συνεκπαίδευσης που λειτουργεί στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Ειδικός παιδαγωγός όμως πρέπει να τα συνοδεύει στην τάξη βοηθώντας τους υπόλοιπους μαθητές να τα δεχθούν και να τους συμπεριφερθούν σωστά. Βοηθά επίσης και τα ίδια να προσαρμοστούν. *Ο νόμος ορίζει ότι ο ειδικός δάσκαλος πρέπει να βρίσκεται κοντά τους κάθε μέρα, όλες τις μέρες της εβδομάδας και όλες τις ώρες των μαθημάτων, αλλά για την ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2007 αυτά είναι «ψιλά γράμματα». «Στην πραγματικότητα, ο θεσμός υπολειτουργεί. Εγκρίνεται ειδικός δάσκαλος αποσπασματικά δύο μέρες για ένα παιδί σε ένα σχολείο και δύο μέρες για άλλο παιδί σε άλλο σχολείο», υπογραμμίζει η ψυχολόγος Μαρία Ηλιοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου για το σύνδρομο Ασπεργκερ. «Οι ειδικοί εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται στην καλύτερη περίπτωση γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Στην αρχή της χρονιάς τα παιδιά συνοδεύονται από τις μητέρες τους, που συνήθως -ιδίως τα πρωτάκια- τα κρατάνε στο σπίτι». *Η πρόεδρος των Παιδαγωγών Ειδικής Αγωγής, Γεωργία Μάργαρη, τονίζει ότι δεν ανήκουν καν σε θεσμοθετημένο κλάδο καίτοι είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακού τμήματος στον Βόλο. «Μας προσλαμβάνουν ακόμη και Φεβρουάριο και μας απολύουν τον Ιούνιο. Ποτέ δεν έχουμε τους ίδιους μαθητές τον επόμενο χρόνο, αν και η σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο γι' αυτά τα παιδιά», μας λέει. *Φέτος που οι προσλήψεις αναπληρωτών, λόγω εκλογών, θα καθυστερήσουν περισσότερο, δεν προβλέπονται ειδικοί δάσκαλοι πριν από τα Χριστούγεννα. Στα ειδικά σχολεία, μάλιστα, θα υπάρχουν για μήνες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς! ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/09/2007 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ

Σχόλια

Μέλλον θολό

Εικόνα Angela Papastavrou
Μέλλον θολό και μαύρη καρδιά με τί να συνεχίσεις τι να του πεις πώς να του το εξηγήσεις πώς κι αν για ίσος θεωρείται στα χαρτιά λειψό τον εβλέπουνε στην πράξη τέτοιο το κράτος αυτό την ψήφο σου ζητά, πολίτη... Αγγελική Παπασταύρου
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.