Το μπράβο της προσπάθειας...

Εικόνα Grace Under Pressure
Πάντα επιβράβευα την προσπάθεια, ιδίως στον Γιάννη αλλα η αληθεια ειναι οτι έρχεται μια στιγμή που η προσπάθεια δεν αρκεί πια, ιδιως αν το παιδί εχει κατακτησει καποια πραγματα και περιμενεις πλεον αποτελεσματα σταθερα. Ιδιως ο αντρας μου ειναι πιο αυστηρος σε αυτο και δεν "χαριζει καστανα". Ομως, οταν το σωμα σου δεν δουλευει, οταν εσυ "του λες" κατι και εκεινο σε αγνοει, οταν εσυ προσπαθεις αλλα τα αποτελεσματα δεν ερχονται... τοτε αξιζεις το μπραβο ετσι και αλλιως... Γιατι καμια φορα αυτη η ατελεσφορη προσπαθεια... χρειαστηκε Ηρακλειο παθος και κοπο για να επιτευχθει... Εξώφυλλο

Σχόλια

Kατάκτηση δεξιοτήτων και σταθερά αποτελέσματα

Εικόνα anna kal
Καλησπέρα Έχω ένα αγοράκι 4 ετών με εγκεφαλική παράλυση και το θέμα που θίγουμε με απασχολεί κι εμένα πολύ. Κι εγώ είμαι του χαρακτήρα του άντρα σου, δηλαδή όταν το παιδί κατακτά μια δεξιότητα, περιμένω να τον δω να την έχει πάντοτε. Όταν κάνει πισωγυρίσματα, τα οποία στην εγκεφαλικη παράλυση είναι πολύ συχνά (και εξαρτώνται τόσο από σωματικούς όσο και από ψυχολογικούς παράγοντες), δεν του λέω βέβαια τίποτα αλλά στενοχωριέμαι. Σε αντίθεση με μένα, ο άντρας μου είναι πολύ πιο χαλαρός επί του θέματος και με συνεφέρει (όχι βέβαια τελείως, αλλά σε μεγάλο βαθμό) π.χ μου λέει "Είναι κουρασμένος. Εσύ άμα είσαι κουρασμένη δεν σέρνεσαι στον καναπέ; ή είναι εκνευρισμένος, εσύ άμα είσαι εκνευρισμένη τα κάνεις σωστά;", οπότε λογικεύομαι κι εγώ (βέβαια την άλλη φορά πάλι τα ίδια). Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ θεωρώ πώς εγώ είμαι αυτή που είναι πολύ επάνω από το παιδί, ο άντρας μου επισημαίνει πράγματα τα οποία εγώ δεν έχω αντιληφθεί, μάλλον επειδή αυτός βλέπει τα πράγματα πιο χαλαρά και συνολικά. Για παράδειγμα, μία μέρα μου είπε η φυσικοθεραπεύτρια "σήμερα δεν ήταν καλά, δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά". Εγώ ως συνήθως άρχισα να στενοχωριέμαι και να ψάχνω τι συμβαίνει μέσα στην εγκεφαλική παράλυση. Όταν το είπα στον άντρα μου, μου λέει: - "Α! Είναι Πέμπτη, γι'αυτό" - Ε, και; του λέω εγώ. - Τις Πέμπτες είναι συνήθως κουρασμένος και του την έχει δώσει Παρατήρησα λοιπόν κι εγώ τι συμβαίνει τις Πέμπτες και όντως είχε δίκιο. Μ' αυτά θέλω να πω ότι το παιδί με μια αναπηρία, δεν παύει να είναι άνθρωπος και μάλιστα παιδί. Άνθρωποι σαν και μένα καμιά φορά τείνουν να το ξεχνούν αυτό. Πρέπει όμως να συνερχόμαστε ή να 'χουμε κάποιον να μας συνεφέρει. Πολύ χρήσιμο είναι ένα άρθρο που υπάρχει και στο ίντερνετ με τίτλο "Θεραπευτική υπερβολή στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση". Και επίσης ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο είναι το βιβλίο "Καλλιεργώντας στα παιδιά μας την αυτοπεποίθηση" εκδόσεις Θυμάρι. Η συγγραφέας του βιβλίο Κ. Ζιμερ είναι ψυχολόγος αλλά και μητέρα μιας κόρης (ενήλικης πια) με εγκεφαλική παράλυση. Αλλά βέβαια το μυστικό είναι πρώτα να διορθώσουμε εμείς τους εαυτούς μας. Τότε, χωρίς να κάνουμε τίποτα άλλο, τα παιδιά πάνε καλά, γιατί αυτά μαθαίνουν όχι με τα λόγια αλλά με το παράδειγμα.
like0

Σταθερότητα στην απόδοση

Εικόνα Ελένη
Έχω κι εγώ έναν Γιάννη που μια τα καταφέρνει και μια όχι... Το΄ΣΚ που μας πέρασε, λόγω ενός ταξιδιού που έπρεπε να κάνω, δεν ασχολήθηκα μαζί του και την πέρασε ζάχαρη στις γιαγιάδες. Τη Δευτέρα ήταν μια χαρά στο σχολείο. Γύρισε χαρούμενος και μου είπε (με τη γνωστή υπερβολή του) ότι θα αλλάξει. Θα με ακούει και θα διαβάζει τα μαθήματά του και θα είναι συγκεντρωμένος. Ώστε να μην ξανακλάψω πια και να μην γίνομαι δυστυχισμένη εξαιτίας του. Αυτό το έκανα εγώ στο παιδί μου. Το ένστικτό μου λέει ότι ο Γιάννης θέλει αυστηρότητα για να τα καταφέρει, αλλά απ΄ότι δείχνει, πρέπει να είμαι πιο χαλαρή. Σο κάτω κάτω, κι εγώ, η "φυσιολογική", κάποιες μέρες στη δουλειά μου είμαι πιο αποδοτική από άλλες. Κι αυτό το θεωρώ λογικό. Γιατί δηλαδή το παιδί μου, που έχει και μια δυσκολία παραπάνω, να πρέπει να αποδίδει 100% κάθε φορά; Ξέρω βέβαια, πως η καλή απόδοση που έχει ο Γιάννης στο σχολείο δυο μέρες τώρα δε θα κρατήσει, παρά το ότι και ο ίδιος το χαίρεται πολύ. Δεν έχει νόημα να του λέω "Κοίτα τι ωραία περάσαμε εκείνη τη μέρα που έκανες την αντιγραφή σου σε 5 λεπτά και όχι σε δύο ώρες, πόσο χρόνο ελεύθερο είχες μετά..." Για κάποιο λόγο δεν έχει αποτέλεσμα. Ίσως απλά να είναι κουραστικό να διατηρεί αυτήν την απόδοση επί πολύ καιρό. Εμένα πάντως αυτό μου έχει συμβεί. Εύχομαι τουλάχιστον την επόμενη φορά να μπορέσω να είμαι πιο ψύχραιμη. Γιατί, εδώ που τα λέμε, αν εγώ, η "φυσιολογική" δεν μπορώ να τροποποιήσω η συμπεριφορά μου, πως περιμένω να το κάνει το παιδί μου;
like0

Υπόμονη και άγαπη

Εικόνα CP
Είναι δύσκολο το καταλαβαίνω αλλά είναι πολύ σημαντικό να μην αισθανθεί το παιδί το βάρος της ευθύνης για τις ενδεχόμενες αποτυχίες.Πολλές φορές αυτό που πονάει πιο πολύ είναι να βλεπείς στα μάτια αυτών που σε αγάπουν την απόγοητευση!
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.