Oμιλία παιδιού

Εικόνα dakri
Γεια σας, θα ήθελα να μου πειτε μια γνωμη σχετικα με την ομιλια παιδιου. Συγκεκριμενα της κόρης μου Σπυριδούλας. Ειναι 2 χρονων ξεκινησε μικρή να λεει λεξουλες "μπαμπα" ,"μαμα" κλπ. Ολοι μου λενε ότι στην ηλικια που ειναι τωρα θα πρεπει κανονικά να μιλά. Λεει που και που φρασουλες του τυπου "παει μαμ" οποτε το θυμαται. Οταν την βάζω τιμωρια εχει πολλα νευρα αρχιζει να ουρλιαζει στην κυριολεξια! επεισης ειναι υπερκινητικο παιδι. Αυτο που επεισης προσεξα ειναι οτι εχει αφηρημενο υφος.. δηλαδη της μιλάω και με "γράφει" κανοντας το δικό της. Θα ηθελα να μου πειτε την γνωμη σας γιαυτο, και αν πρεπει να την παω σε λογοθεραπευτρια. Ευχαριστώ

Σχόλια

Σπυριδούλα

Εικόνα Fouli Bakali
Στην ηλικία του θα έπρεπε να λέει 20 λεξούλες περίπου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε ένα αναπτυξιολογικό κέντρο κάποιου Δημόσιου Νοσοκομείου και να έχετε μια εμπεριστατωμένη και υπεύθυνη εικόνα για τη μικρή σας.
like1

Ομιλία παιδιού (Σπυριδούλα)

Εικόνα polivios
Μπαίνοντας στον ιστοτόπο από την προηγούμενη εβδομάδα και διαβάζοντας σχόλια διάφορων γονέων σχετικά με τις δυσκολίες των παιδιών τους θα ήθελα και εγώ να μεταφέρω τις δικές μου εμπειρίες σχετικά με ανάλογες δυσκολίες που είχα με την κόρη μου. Η ανωτέρω αναφορά, μου θυμίζει πολύ τις ανάλογες δυσκολίες της κόρης μου, που ξεκίνησαν με την καθυστέρηση ομιλίας. Είναι όμως πολύ δύσκολο να προτείνω κάτι συγκεκριμένο. Νομίζω ότι αρχίζετε να προβληματίζεστε πολύ νωρίς που σημαίνει ότι θα μπορέσετε έγκαιρα να κινηθείτε στο επίπεδο της πρόληψης. Aπ;o την εμπειρία μου η προσέγγιση ενός προβλήματος μπορεί να γίνει από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Σκόπιμη θα ήταν η εξέταση από κάποιους ειδικούς διάφορων ειδικοτήτων ώστε να υπάρξει διασταύρωση διαγνώσεων. Εμπιστευτείτε και το ένστικτο σας ως γονιός για το τι συμβαίνει στο παιδί σας.
like0

Ομιλία παιδιού

Εικόνα Illy
Καλησπέρα! Αναμφίβολα είναι δύσκολο να βγάλει κάποιος συμπεράσματα για την εξέλιξη ενός παιδιού με τόσα λίγα στοιχεία. Στην ηλικία των 2 ετών ένα παιδί καταλαβαίνει απλές και πιο σύνθετες οδηγίες και προτάσεις, ονομάζει οικεία αντικείμενα και σιγά σιγά σχηματίζει προτασούλες με 2-3 λέξεις. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια αν βλέπετε οτι η εξέλιξη του λόγου της είναι στάσιμη για πολύ καιρό και δε βλέπετε καμία εξέλιξη καθώς και αν παρατηρείτε ότι "χειροτερεύει". Σίγουρα θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό (π.χ. θα μπορούσατε να αποτανθείτε στα ΚΔΑΥ όπου γίνονται αξιολογήσεις) προκειμένου να σας κατευθύνει και να σας συμβουλέψει αναφορικά με το λόγο του παιδιού αλλά και άλλα επίπεδα (π.χ. προγλωσσικές δεξιότητες στις οποίες μπορεί να χρειάζεται κάποια υποστήριξη). Υπάρχουν πολλές μορφές πρώιμης παρέμβασης και συνήθως σε αυτή την ηλικία γίνεται μέσα απο συμβουλευτική γονέων (και αν κριθεί απαραίτητο και με συνεδρίες ένα προς ένα με λογοθεραπευτή). Ελπίζω να βοήθησα λίγο. Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θα χαρώ να φανώ χρήσιμη. Ηλιάνα Κρητικού λογοθεραπεύτρια
like0

Είναι μικρό ακόμη

Εικόνα efi40
Έχω δύο παιδιά, αγόρια το ένα 5,5 χρονών το άλλο 2 χρονών και 10 μηνών. Ο μεγάλος μου γιος έχει σύνδρομο asperger και ο μικρός μου δεν μιλά ακόμη με προτάσεις λέει μόνο κάποιες λέξεις. Όπως καταλαβαίνεις ανησύχησα και για τον μικρό και απευθύνθηκα κατευθείαν στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου της Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης. Εκεί τον εξέτασε ο κ.Βουγιουνδρούκας μαζί με εργοθεραπευτές. Ήταν πολύ καλός, έπαιξε μαζί του και καταλάβαινε και απαντούσε σε εντολές. Αυτό υποθέτω ότι είναι σημαντικό γιατί μετά μου είπε ότι είναι μεν πίσω στο λόγο, αλλά αν ήταν εκείνος στην θέση μου θα τον άφηνε χωρίς παρέμβαση μέχρι την ηλικία των 3,5 χρονών. Πάνε αν θέλεις να πάρεις την γνώμη ενός ειδικού λογοθεραπευτή, αλλά νομίζω οτι τα αφαλιστικά ταμεία έτσι κι αλλιώς δεν δικαιολογούν λογοθεραπείες μέχρι 3 χρονών.
like0

Ξεκίνα το ψάξιμο

Εικόνα Agrianitis
Αγαπητή κυρία Έφη και εμένα ο γιος μου ήταν 2 χρονών που ξεκίνησα τον αγώνα. Αφού εσύ έχεις και προηγούμενη εμπειρία καλύτερα κατά την γνώμη μου να αρχίσεις από το ψάξιμο. Ξεκίνα από απλά ας πούμε από τα αυτιά και τα μάτια. Πήγαινε και σε ένα γιατρό να του κάνεις ένα τεστ. Το παιδί είναι βέβαια μικρό αλλά οι διαδικασίες, τα ραντεβού και η γραφειοκρατία μεγάλες. Εγώ ξεκίνησα το ψάξιμο όταν ο μικρός ήταν 2 χρονών. Μακάρι να μην συμβαίνει τίποτα. Ψάχτo όμως. Με εκτίμηση Αγριανίτης Παναγιώτης
like1

Προτείνω να ελέγξετε την κατάσταση

Εικόνα συντακη
Η αλήθεια είναι ότι η Σπυριδούλα μπορεί απλά να "βαριέται" να μιλήσει. Για να καταλήξει κάποιος, όμως, σε αυτό και έτσι να είναι σίγουρος ότι δε θα υπάρχουν συνέπειες στην ανάπτυξη του λόγου του (ομιλίας, γραφής, ανάγνωσης κ.α.) σημαντικό, στην περίπτωση που αναφέρεται, είναι να ελέγξει: 1) Την ακοή. Όχι μόνο κάποια ελλειματική ακοή, αλλά ακόμη και οι επανελημένες ωτίτιδες μπορούν να δικαιολογήσουν μία καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας ή κάποιες διαταραχές στην άρθρωσή. 2) Την κατανόηση απλών και σύνθετων εντολών. 3) Τα υπόλοιπα μπορεί να τα ελέγξόυν παιδοψυχίατροι σε δημόσια νοσοκομεία. Η υπερκινητικότητα και η αντίδραση με κραυγές και ουρλιαχτά είναι δικαιολογημένη, εφόσον η ομιλία του δεν είναι επαρκής, ώστε να μπορέσει να εκφράσει την αντίδρασή του, τη διαφωνία του και "τα θέλω" του. Συμβουλευτείτε πολλούς ειδικούς, ώστε να είστε σίγουρη ότι η ομιλία του θα αναπτυχθεί έγκαιρα.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.