Οριακή νοημοσύνη

Εικόνα inopikoskinidi

Έχω μια κόρη 14 ετών που η μέτρηση το τεστ νοημοσύνης έδειξε δείκτη 77. Παρακαλώ, αγαπητά μέλη, όσοι γνωρίζετε ενημερώστε με για την αξιοπιστία του τεστ. Επίσης, τι προοπτικές έχει στη σχολική επαγγελματική εκπαίδευση; Υπάρχουν απαλλαγές στο σχολείο; Όποιος έχει την καλή διάθεση να μοιραστεί την εμπειρία του τον ευχαριστώ εκ των προτέρων. Η διάγνωση τόσα χρόνια απο το ΚΕΔΔΥ ήταν ΔΕΠΥ

Σχόλια

Οριακή νοημοσύνη

Εικόνα Δασκάλα

Καλησπέρα! Είναι τάση φαίνεται τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα παιδιά να χαρακτηρίζονται ως έχοντα ''οριακή νοημοσύνη''. Η άποψή μου είναι - και το καταθέτω μετά από πολλές ώρες διαβάσματος, σεμιναρίων, επιμορφώσεων κ.τ.λ. - ότι σε πολλές περιπτώσεις το test WISC σαφώς και δεν αποτυπώνει το ακριβές νοητικό δυναμικό του κάθε παιδιού. Ειδικά σε παιδιά με ΔΕΠΥ, Αυτιστικό φάσμα κ.τ.λ. είναι πολλές οι φορές που ακριβώς λόγω των ελλειμμάτων τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής κατάρτισης των ψυχολόγων του ΚΕΔΔΥ, δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι εις βάρος των παιδιών.

Θα σας έλεγα να μην το αφήσετε να σας επηρεάσει σε ότι αφορά τις προσδοκίες σας σχετικά με το παιδί. Συνεχίστε να πιστεύετε οτι μπορεί να κάνει πολλά - και θα κάνει. Το σχολείο σαφώς και πρέπει να ενημερωθεί έτσι ώστε το παιδί να μην βιώνει απόρριψη και ματαίωση. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!!!!

like1

Δείκτης νοημοσύνης, σχολείο και επαγγελματική ένταξη

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Γειά σας! Η αξιοπιστία του τεστ νοημοσύνης βασίζεται στη στάθμισή του, δηλαδή, στη δοκιμή του σε πολλά άτομα, ώστε τα αποτελέσματά του να είναι έγκυρα και αξιόπιστα. Βεβαίως, αυτά είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένα και με το άτομο που το χορηγεί, την ικανότητα και τη γνώση του να χορηγήσει σωστά το τεστ.

Ποιο τεστ κάνατε και πού (σε ποιον φορέα); 

Σε τι είδους σχολείο φοιτά η κόρη σας, σε μονάδα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή σε σχολείο γενικής εκπαίδευσης;

Πράγματι, ο δείκτης που αναφέρετε αντιστοιχεί σε "οριακή νοημοσύνη" ή με την πιθανότητα στατιστικού λάθους στα κατώτερα όρια της "φυσιολογικής νοημοσύνης" - αν δεν κάνω λάθος.

Με εκτίμηση,
ΑΓΚ

like1

Δείκτης νοημοσύνης

Εικόνα Andriana

Καλημέρα! Είμαι ψυχολόγος και χορηγώ τεστ νοημοσύνης και τεστ προσωπικότητας. Σχετικά με την ανάρτησή σας, θέλω να σχολιάσω ότι δεν είναι εγκεκριμένη τακτική να ανακοινώνεται στους γονείς και σε άλλους επαγγελματίες ο δείκτης νοημοσύνης, καθώς αποτελεί μόνο ένα νούμερο για μία κατάταξη που δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σαν πληροφορία και επιπλέον δημιουργεί παρεξηγήσεις και μάταιο άγχος στο γονέα. Αυτό που γίνεται μετά τη χορήγηση ενός τεστ νοημοσύνης, είναι να συντάσσεται μία έκθεση με την εικόνα που παρουσιάζει το παιδί βάσει του τεστ, τα δυνατά σημεία και τις ελλείψεις του. Αυτό φυσικά δίνεται στους γονείς, οι περισσότεροι κάνουμε μία συνεδρία για να συζητηθούν όσα προέκυψαν από το τεστ και να ρωτήσουν οι γονείς τις απορίες τους, και προτείνονται τυχόν επιπλέον παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες όπως προκύπτει από τη συνολική διαδικασία (ιστορικό, χορήγηση, ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του τεστ, άτυπη παρατήρηση του παιδιού). Εάν σας έχει δοθεί η έκθεση, επικεντρωθείτε σε αυτή και μην σας απασχολεί ο δείκτης νοημοσύνης.

Εάν το τεστ νοημοσύνης που χρησιμοποιήθηκε είναι σταθμισμένο στην Ελλάδα, τότε θεωρείται έγκυρο και αξιόπιστο, ώστε να χορηγηθεί. Ωστόσο, πάντοτε σε κάθε τεστ, ο ψυχολόγος θα εκτιμήσει εκ των υστέρων τις συνθήκες χορήγησης για να αποφανθεί εάν τελικά τα αποτελέσματα του τεστ είναι έγκυρα και αξιόπιστα στην εκάστοτε περίπτωση. Για παράδειγμα, η χορήγηση μπορεί να μην οδηγήσει σε έγκυρα αποτελέσματα εάν το παιδί είναι άυπνο, ξέχασε τα μυωπικά γυαλιά του, πέρασε πρόσφατα ένα κρύωμα, είχε φασαρία ο χώρος κατά τη χορήγηση του τεστ κτλ. Όλους αυτούς τους παράγοντες πρέπει να τους λάβει υπόψη του ο ψυχολόγος για να αποφανθεί για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Ελπίζω να σας βοήθησα έστω και λίγο, παραμένω στη διάθεσή σας. Καλό μεσημέρι!

like3

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.