Άγχος για αυτισμό σε αγοράκι 7μιση μηνών (νεότερη ανάρτηση)

Εικόνα Jenaki

Αγχος για αυτισμο σε αγορακι 7μιση μηνων. Εχω γραψει ξανα εδώ και εδώ αλλα δεν πηρα καμια απαντηση. Το μωρο μου γεννηθηκε με κ.τ στις 38 εβδομαδες. Δυσκολη γεννα καθως ηπιε και υγρα και εμφανισε ελαφρυα ταχυπνοια και εμεινε μια μερα μακρια μου χωρις ευτυχως να χρειαστει οξυγονο. Εγω απο το σοκ απο την πτωτη στιγμη παρατηρω το μωρο μηπως εχει κατι. Θα σας γραψω τι εκανε απο την αρχη. Μολις τον πηρα αγκαλια ακριβως 24 ωρες μετα τη γεννα θυμαμαι που με κοιταζε μεσα στα ματια. Θηλασε αμεσως. Ηταν απο την αρχη υπερκινητικος (κουνουσε ασταματητα χερια ποδια) Αγκου ειπε στις 50κατι ημερες σε κανονικη συνομιλια λεπτων με τον πατερα του. Οταν ελεγε αγκου εβλεπε τον πατερα αλλα παρατηρησα στα βιντεο οτι εβλεπε και αλλου.

Γενικα ομως σαν μωρο οταν τον θηλαζα με κοιταγε στα ματια και αν η σταση ηταν τετοια που δεν το επετρεπε σταματουσε με κοιτουσε και μογ χαμογελουσε η εκανε φωνουλα οπως εεεε και ξανα συνεχιζε. Σαν να μου μιλουσε. Καποια στιγμη αρχισε να θηλαζει πολυ λιγο. 2λεπτο με το ζορι. Γενικα απο την πρωτη ημερα που γεννηθηκε κοιμοταν ολο το βραδυ. Ξυπνουσε για φαγητο και συνεχιζε τον υπνο οπως και τωρα. Πιο μωρο ισως ηθελε και λιγη αγκαλια καποιες φορες για να κοιμηθει μεσα στην νυχτα. Την ημερα σιγουρα. Τις δεξιοτητες τις κατακτουσαμε νωρις οπως: γυρισε απο ανασκελα μπρουμυτα και το αντιστροφο 4 μηνων και 5 ημερων Αρχισε νωρις να πιανει αντικειμενα και να τα πηγαινει στο στομα και να τα αλλαζει χερακι. Γελασε με ηχο τελος του 3ου μηνα πρωτη φορα καθως του μιλουσε ο πεθερος μου. Απο πολυ νωρις αν του επεφτε αντικειμενο εψαχνε να το βρει.

6μιση μηνων αρχισε να πιανει για να σηκωνεται και απο τον 7ο σηκωνεται και κανει βηματα αν τον κρατας και πιανοντας καπου και μονος αλλα αφηνει τα χερια καποιες φορες για να πιασει κατι αλλο σαν να μην φοβαται. Απο ουτε 5 μηνων σηκωνε τα χερια για αγκαλια οταν του ελεγα ελα και απι τον 5ο τα σηκωνει μονος του για αγκαλια οταν παω απο πανω του και χτυπαει χερια ποφια για να τον σηκωσω και με βλεπει με νοημα στα ματια ταυτοχρονα. Αν κρυψω ενα αντικειμενο κατω απο ενα ρουχο το σηκωνει για να το παρει απο τον 6ο.

Επισης λιγο οριν τον 5ο αν εβαζες στο προσωπο του ενα ρουχο το τραβουσε με τα χερια του και ακομη το κανει. Τα παιχνιδια του τα κραταει ωρα τα βαζει στο στομα τα σηκωνει ψηλα λυγιζει τον καρπο για να περιεργαστει. Κουπεπε εκανε πολυ καλα στον 4ο και 5ο μηνα και οταν του το καναμε και μονος σηκωνε το χερακι και εκανε. Ελα ελα δεν εκανε οταν το το καναμε εαν και το προσπαθουσε αλλα εχει τυχει να τον δω να κοιταει κατι και να το κανει ελα ελα. Παλαμακια στον 6ο εκανε καθε φορα που καναμε η που εστω ακουγε να χτυπαμε παλαμακια με κλειστες τις παλαμες ομως. Αλλα τοτε το εκανε και οταν ηθελε κατι να παρει και χαιροταν χτυπουσε τα χερια του γροθιες. Αυτο το σταματησε. Τωρα αρχισε να ενωνει τα χερια του εδω και δυο μερες και δεν ξερω αν ειναι αρχη για παλαμακια η κατι αλλο.

Στον 5ο οταν ειχε φαει καθψς τον κρατουσα αγκαλια εκανε φωνουλες ααα οοο εεε και στον 6ο. Αντικειμενα ακολουθουσε απο πολυ νωρις και γυρνουσε στον ηχο επισης. Αν εγω 4 μηνων γυριζα γυρω απο το κρεβατι με ακολουθουσε με το βλεμμα και επισης με εβλεπε οταν εφευγα και οταν επεστρεφα. Απο μωρο οταν ξυπνουσε καταλαβαινε οταν εμπαινα στο δωματιο ειτε απο εναν μικρο θορυβο της ποστας ειτε οταν του μιλουσα και παρολο που ηταν γυρισμενος απο την αλλη πλευρα μολις καταλαβαινε την παρουσια η μιλουσα γυρνουσε αμεσως απο την πλευρα που μπηκα. Μεχρι τωρα ξυπνουσε με χαμογελο αλλα τις τελευταιες μερες παω και γκρινιαζει (πειναει ή δοντια) βεβαια αμα σκυψω και κρυφτω κατω απο το κρεβατι ψαχνει να με βρει σηκωνοντας το κεφαλι του και αν σηκωθω και με δει γελαει.

Τωρα οταν τον ρωταω που ειναι η Παναγιτσα το εικονισμα γυρναει και το κοιταει και μολις το σηκωσω βαζει το χερι και το κανει χαδακια χαδακια. Επισης στο παρκο αν παω και βαλω το κεφαλι μου εξω πανω στο διχτυ απλωνει το χερι να με πιασει και κανω οτι παω να του φαω το χερι και γελαει. Γενικα γελαει ευκολα με ηχο αν τον γαργαλισεις η καμια φιρα και με την ομιλια σε συνδυασμο με καποια κινηση η αν αλλαξεις λιγο τον τονο της φωνης. Γελαω οταν του λεω με αστειο τροπο μηηηηηη!!! Στο μπανιο οταν παει να τραβηξει το καλωδιο και του πω μη κατευθειαν σταματαει. Αν το πιασει ομως και το βαλει στο στομα δυσκολα το αφηνει. Οταν ξυπναει του αρεσει να τον χαιδευεις. Εχει τυχει να ξυπνησει και εγω να του μιλαω και να τον φιλαω και να τον παρει ο υπνος.

Οταν καθομαστε κατω και παιζουμε (6 μηνων εκατσε κανονικα χωρις υποστηριγμα) αν μιλησω γυρναει να με κοιταξει. Αν νυσταζει ομως οχι ακομη και αν τσιριζω και μετα κοιμαται μεσα σε 1 λεπτο. Ειχαμε το τρενακι που εκανε μουσικη. Μολις σταματησε γυρισε με κοιταξε. Αν του δινω αντικειμενα δεν με κοιταει αλλα ισως ειναι νωρις ακομη. Αν του βαλω πλαστικα κιτρινα λεμονια μπανανες και καλαμποκι μπροστα του και του πω παρε το καλαμποκι παιρνει το σωστο. Σημερα του εμαθα την μελιτζανα. Οταν του ελεγα να παρει την μελιτζανα επαιρνε αυτη. Κανω πυργο με τουβλακια και του λεω κανε μπουπ τον πυργο με κοιταει και εκτλει την εντολη αλλα τωρα τελευταια τον κανει μπουπ χωρις να με δει πριν προλαβω να το πω. Και μαλιστα αν ειναι μακρια και δεν φτανει χρησιμοποιει καποιο παιχνιδι που κραταει για να τον ριξει. Γελαει πολυ με τα λουτρινα ειδικα αυτα που εχουν μουσικη. Αν τα κρυψω και τα εμφανισω τυπου κουκου τσα γελαει η αν τον γαργαλισω με αυτα. Αν δει ενα παιχνιδι που του αρεσει κατευθειαν χαμογελαει.

Παμε στα αρνητικα τωρα.

1. Βλεμματικη επαφη - δεν κραταει πολυ ωρα Ενω σαν μωρο παρακολουθουσε οποιον μιλουσε και γυριζε να δει απο που ακουγεται ο ηχος αυτο το σταματησε οταν σταματησα θηλασμο καπου 5μιση μηνων και το ξανα εκανε 6μιση μηνων. (Δεν ξερω αν ειναι ιδεα μου οτι εγινε αυτο γιατι δεν ηθελα να σταματησω θηλασμο αλλα λογω αλλεργιας του μικρου και οτι εχασα πολλα κιλα αναγκαστηκα) Τωρα αν ειναι στο παρκο γυριζει στους ηχους κατα κανονα και γυριζει και μονος του καποιες φορες να με δει που καθομαι στον καναπε. Γενικα μας βλεπει στα ματια οπως και οταν τον αλλαζω αλλα οταν θα πω ενα τραγουδι θα με κοιταξει αλλα οχι για πολυ ωρα. Και στα γονατα αν τον εχω προς τη μερια μου και να μιλαω κοιταει αλλου.

Τον τελευταιο καιρο αρχισε να μας βλεπει στο προσωπο οταν τον εχουμε αγκαλια ορθιοι κατι που παλια δεν εκανε. Οταν τον εχουμε αγκαλια για να κοιμηθει ξαπλωμενο στα χερια παντα μας εβλεπε και εμας αλλα και τον χωρο. Χωρις να ακουσει θορυβο αντιλαμβανεται ποτε μπαινει καποιος στον χωρο και γυρναει και κοιταει. Αν πεσει η πιπιλα του ενω τον κραταω αγκαλια βλεπει που επεσε και κανει την κινηση να σκυψουμε και απλωνει το χερι και την παιρνει. Προσπαθει να πιασει πραγματα που βρισκονται μακρια. Σερνεται στο κρεβατι και στον καναπε προς τα πισω και κατεβαινει κατω και παταει.

Αυτο που με προβληματιζει ειναι οταν θα βγουμε εξω κοιταει περισσοτερο την φυση. Μπορει να μπεις μπροστα του και αυτος να προσπαθει να δε7 τα φυλλα απο τα δεντρα και να σε αποφευγει. Να του φωναζεις και να μην γυρναει. Ειναι πολυ εντονο. Να σημειωσω οτι δεν τον εχω βγαλει εξω πολλες φορες. Ελαχιστες γιατι απογοητευομαι. Αν νυσταζει, ενας ανθρωπος να μπει μπροστα του να του μιλησει δεν θα γυρισει να τον δει. Εχει τυχει σε βολτα να κοιμαται στο καροτσι και μολις ξυπνησει να βλεπει αγνωστους να τους χαμογελαει και μαλιστα να φευγουν αυτοι και αυτος να σηκωνεται να τους ψαχνει να δει που πανε. Αλλα τωρα κοιταει για λιγο και μετα θα γυρισει να δει τα φυλλα απο τα δεντρα. Μεσα στο σπιτι επισης οταν νυσταζει αν τον εχω αγκαλια και του μιλαει ο μπαμπας δεν γυρναει. Γενικα δεν γυρναει στο ονομα του ευκολα. Στους ηχους ναι.

2.Αλλο αρνητικο ειναι οτι ειναι υπερκινητικος και μερικες φορες αν του πιασεις τα χερια να του δειξεις κατι μπορει να τα τραβηξει. Δεν θελει. Νευριαζει.

3. Οταν νυσταζει παταει το προσωπο του πανω στο δικο μου κ τωρα τελευταια αρχισε να κανει μια κινηση στο κεφαλι και στα αυτια οπως κανουν οι γατες οταν πλενονται.

4. Δεν του αρεσει ο καθρευτης. Μεχρι 4ων μηνων κοιτουσε και γελουσε και επιανε στον καθρευτη τον εαυτο του. Απο τον 5ο εβλεπε τα αντικειμενα πισω και γυριζε το κεφαλι να τα δει απευθειας. Τωρα μολις τον πας δεν ενδιαφερεται. Μονο αν κανεις ενα παιχνιδι. Στο κινητο κοιταει κανονικα τον εαυτο του και γελαει. Αλλα οχι πολυ ωρα. Πιο μικρος οταν ηταν και κρυβομουν και εμφανιζομουν ξεκαρδιζοταν στα γελια. Και τωρα καποιες φορες ξεκαρδιζεται καποιες γελαει απλα και καποιες δεν ενδιαφερεται κυριως οταν νυσταζει η ειναι ωρα να φαει.

5. Το κυριοτερο δεν μπαμπαλιζει. Ειναι 7μιση μηνων. Οπως εγραψα πιο πανω 3 μηνων και 4ων εκανε τα εεεε και 5 μηνων ααα εεε οοο και λιγα τον 6ο στον 7ο τωρα εκανε μπου μπου και εχει πει μπα μπου μπου και μια φορα μπα μπα και αγκου το λεει οταν δυσανασχετει και εχει πει και αμπου και γκιχχ και γκκκου ή γκ γκ γκ και κι κατι τετοια μονο. Ομως πιο ειναι το θεμα. Στην αρχη πογ εκανε το μπου μπου μπου συνεχεια για 5 μερες οταν εκλαιγε εκανε μεσα στο κλαμα αμπαμπαμπα μετα που εκανε το γκου οταν εκλαιγε εκανε γκα γκα και επισης καπιες φορες που κλαιει κανει μαμαμα. Αυτο μετραει; αυτη ειναι μια μεγαλη απορια.

Σε λιγες μερες θα γινουμε 8 μηνων και ξερω οτι τον να μπαμπαλιζει ενα μωρο ειναι ενα πολυ σημαντικο σταδιο για την εξελιξω της επικοινωνιας του. Και ρωταω που να απευθυνθω. Κοντευω να τρελαθω. Εχω μεινει μονο το κοκαλο κυριολεκτικα απο την στεναχωρια. Δεν τρωω δεν κοιμαμαι. Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα αν μου απαντουσε καποιος. Κυρια Βικυ ελπιζω να μου απαντησετε κι εσεις. Συγνωμη για το μεγαλο κειμενο. Οποια κι αν ειναι η εξελιξη θα μπω να ενημερωσω. Τα εγραψα αναλυτικα σε περιπτωση που και καποιος αλλος περναει το ιδιο πραγμα να δει ποια θα ειναι η εξελιξη. Ελπιζω σε μια απαντηση.

Σχόλια

Αν φύγω από τον χώρο αυτός αρχίζει και κλαίει

Εικόνα Jenaki

Ξεχασα να αναφερω πως αν του πω γεια σου εγω φευγω και φυγω απο τον χωρο αυτος αρχιζει κ κλαιει. Οπως επισης αν τον εχεις αγκαλια και τον αφησεις κλαιει. Δεν θελει. Αν ερθει στο σπιτι καποιος γυρναει τον κοιταει στο προσωπο. Το βλεμμα του δεν ειναι κενο σιγουρα. Αλλα οταν νυσταζει μερικες φορες κολλαει το βλεμμα του. Μετα κοιμαται πολυ γρηγορα γιαυτο ξερω οτι ειναι επειδη νυσταζει. 

like3

Αν του δείξω με το δάχτυλο, βλέπει εκεί που δείχνω

Εικόνα Jenaki

Επισης αν του πω κοιτα εκει και σηκωσω το χερι και δειξω νε το δαχτυλο μακρια κατα κανονα βλεπει εκει που δειχνω. Μια δυο φορες εχει δει το δαχτυλο. Ομως εχρι τυχει να του δειχνω κατι που ακουμπαω και αυτος να βλεπει κατι που του κανει εντυπωση διπλα. Αν επιμεινω μετα το κοιταει. Οταν καθεται στο καρεκλακι του φαγητου παρακολουθει τις κινησεις μας στο χωρο και οταν τον ταιζω για να φαει του δειχνω παιχνιδακια αλλα αν μιλησω γυρναει και με κοιταει συνηθως. Τρωμε αλεσμενα.. απο βαρος κλπ και οσο θηλαζε και τωρα ακολουθουμε τις καμπυλες.

like1

Διάβασα προσεκτικά την ανάρτηση σας

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα!

Διάβασα προσεκτικά την ανάρτηση σας. Όλα μου ακούγονται πολύ θετικά και ο μικρός σας πολύ κοινωνικός.

Ακόμα και στο κλαμμα μετράει. Αφού κάνει όλα τα ορόσημα των 7  μηνώνπιστεύω ότι θα αρχίσει να μπαμπαλιζει περισσότερο σύντομα πιστεύω.

Αναφορικά με τη βλεμματικη επαφή καταλαβαίνω ότι στα παιχνίδια και τα γέλια που κάνετε υπάρχει βλεμματική σωστά; Εφόσον ισχύει αυτό, αυτό είναι το πιο σημαντικό. 

Θα σας έλεγα να δώσετε χρόνο ακόμα και να ξαναμιλήσουμε για να δούμε την εξελιξη. Εντωμεταξύ προσπαθήστε να ηρεμήσετε τα παιδιά εισπράττουν κι απορροφούν το άγχος των γονιών. 

Μη διστάσετε να μου γράψετε για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Θερμές ευχές

Βικυ

like0

Κυρία Βίκυ σας ευχαριστώ πάρα πολύ

Εικόνα Jenaki

Κυρια Βικυ σας ευχαριστω παρα πολυ που μπηκατε στον κοπο και μου γραψατε!!!

Δεν ξερετε ποσο χαρηκα που μετρανε τα μπαμπαλισματα στο κλαμα διοτι εκανε αρκετα με αυτον τον τροπο. Περασε ιωση αυτες τις ημερες και σημερα αρχισε λιγες φωνουλες παλι. Κανει γκιιιχχχ και αγκου συνεχεια και λεει και κατι δικα του σαν προταση καποιες φορες αλλα ακαταλαβιστικα. Ελπιζω να πει περισσοτερα. Επισης σημερα οπως παιζαμε επαιρνα φορα για να παω να τον γαργαλισω και πριν ξεκινησω εκανα ααααα και μετα απο λιγο την στιγμη που ηταν να κανω αααα εκανε αυτος αλλα εεεε. Εγινε πολλες φορες και το προσεξε και ο συζυγος μου. Γιατι δεν μιμειται ηχους ουτε απανταει σε ηχους. Επισης εκανε τσιριδες χαρας.

Ναι στο παιχνιδι και στα γελια εχει βλεμματικη επαφη. Σημερα δοκιμασα να τον ταισω χωρις το μουσικο βιβλιο (το οποιο παντα του γυριζει τις σελιδες και παρατηρει τα χρωματα) και εφαγε μεσα σε λιγοτερο απο 5 λεπτα ολο το φαγητο. Του τραγουδουσα και με κοιτουσε στα ματια. Το απογευμα του εδειξα στο σεντονι του την μπαλα πρωτη φορα και του ελεγα μαζι με τον πατερα του πιασε την μπαλα και του εδειχνα τον τροπο και μετα απο λιγες φορες που το ειπα και το εδειξα αρχισε να το κανει πολυ ωραια και χαριτωμενα και με τον πατερα του χτυπουσαμε παλαμακια και του λεγαμε μπραβο και γυρνουσε και μας κοιτουσε και χαμογελουσε.και μετα παλι το ιδιο ξανα και ξανα. Αυτος ομως ενθουσιαστηκε και συνεχισε να πιανει την μπαλα και γυρνουσε μας κοιτουσε για να δει την αντιδραση μας. Πηρα θαρρος απο ολο αυτο.

Τωρα το βραδυ του εδωσα το γαλα του και με κοιτουσε στα ματια που του μιλουσα και αν ελεγα κατι με τροπο αστειο ξεκαρδιζοταν στο γελιο. Γενικα γελαει με ηχο πολυ ευκολα.

Αυτο που με αγχωσε παλι ειναι οτι καναμε κολλα 5. Τον κρατουσα αγκαλια και ειχα το χερι μου ανοιχτο και του ελεγα κολλα 5 και το εκανε πολλες φορες. Μολις ειδε ομως τον καθρευτη μπροστα εσκυψε το κεφαλι. Δεν τον θελει καθολου!!!! Τον αποφευγει κανονικα. Μετα το μπανιο οταν τον χτενιζω μπροστα στον καθρευτη κοιταει και προσπαθει να πιασει την χτενα. Η αν κανω διαφορα παιχνιδια κοιταει. Μονο ετσι. Σημερα μας εβγαζα ενα βιντεο σελφι και παρατηρησα πως το ιδιο εκανε και στο κινητο. Οταν ειδε τον εαυτο του εσκυψε το κεφαλι. Δεν μπορω να το εξηγησω αυτο το πραγμα. Πιο παλια κοιτουσε και χαμογελουσε και χαιροταν.

Αν παμε μπροστα σε ενα αντικειμενο και του πω πιασε απλωνει το χερι να πιασει. Θα το ξανα σεκαρω και αυριο.

Το απογευμα τον ειχα στην κρεμαστη κουνια και ξαπλωσα κατω στα ποδια του. Και αυτος κουνουσε το ποδι σαν να προσπαθουσε να ακουμπησει το προσωπο μου. Το εχω σε βιντεο. 

Τωρα το βραδυ σκαρφαλωνε πριν τον υπνο στην κοιλια μου και στο στηθος με τα ποδια και με κοιτουσε στα ματια. Η βλεμματικη του επαφη μεσα στο σπιτι εχει γινει φυσιολογικη θα ελεγα.

Με προβληματιζει επισης που μερικες φορες δεν γυρναει στο ονομα του ενω στους θορυβους σπανια να μην γυρισει.

Στο σπιτι εχω αρκετους καθρευτες (ισως γιαυτο να μην τους θελει) και τον ειχα στο δωματιο κατω στο χαλακι και καθως πλησιαζα στο δωματιο απο τον βηματισμο ειχε γυρισει και κοιτουσε που πηγαινα και τον εβλεπα απο τον καθρευτη. Επισης με κοιτουσε στα ματια καθως πηγαινα.

Ακομη οταν ειναι κατω ερχεται στην αγκαλια μου ειτε οταν νυσταζει ειτε οταν βαριεται και μου απλωνει τα χερια να τον παρω. Κοιμαται στην αγκαλια μου και οταν τον αφησω στο κρεβατι αν το καταλαβει θελει αγκαλια για να ξανακοιμηθει. Ξεχασα να αναφερω οτι απο μικρος οταν τον επαιρνα στην αγκαλια μου να κοιμηθει σηκωνε το χερι και μου χαιδευε το προσωπο και καμια φορα εγω του δαγκωνα τα δαχτυλαια του και αυτος ξεκαρδιζοταν στο γελιο. Ακομη απλωνει τα χερια στο προσωπο και χαιδευει αλλα καμια φορα πιανει και την μυτη.

Το πρωι ηρθε ο πεθερος μου. Ειχε να τον δει αρκετες ημερες. Συνηθως πηγαινε αγκαλια σε ολους. Αλλα νυσταζε ο μικρος και τον κρατουσε ο μπαμπας του αγκαλια. Του ελεγε ο πεθερος μου ελα ελα και δεν πηγε. Αμεσως του λεω εγω ελα ελα και ηρθε. Δεν ξερω αν ηταν τυχαιο. Επλιζω οχι.

 Αν τον ρωτησω που ειναι ο μπαμπας δεν γυρναει να τον δει. Αλλα για να ειμαι ειλικρινης λογω δουλειας τον βλεπει μονο 2 ωρες το σαβ/κο. Τωρα του δειχνω τον μπαμπα στην κορνιζα και θα το ελεγξω ετσι.

Οσο αφορα το κουκου τσα θελω περισσοτερο συναισθημα απο αυτον καποιες φορες γιατι οπως ειπα καποιες ξεκαρδιζεται οπως πριν τον βαλω για υπνο αποψε που του εκανα καποιες απλα γελαει και καποιες δεν αντιδραει. Παντως ψαχνει να με βρει καθε φορα.

Οπως καταλαβατε ολη μερα ασχολουμαι με το μωρο και εχω παραμελησει λιγο την μεγαλη μου την κορη η οποια ειναι κι αυτη μικρουλα 2μιση χρονων και με χρειαζεται κι αυτη και στεναχωριεμαι.

Ισως γινομαι πιεστικη πολλες φορες γιατι λεω και κατι να εχει το παιδι να προσπαθησω να του μαθω οτι μπορω. Να μην το αφησω χωρις ερεθισματα.

Ελπιζω να πανε ολα καλα, να μην συμβαινει κατι αλλα οτι και να γινει θα παλεψουμε για το καλυτερο.

Κραταω οτι και στο κλαμα μετραει και ελπιζω να αρχισει συντομα να μπαμπαλιζει και στην χαρα του ο μικρος.

Σας ευχαριστω και παλι παρα πολυ!!!!

Θα γραψω την εξελιξη μας.

like2

Γράφω λίγα νέα μας

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα. Γραφω λιγα νεα μας.

1. Ακομη δεν μπαμπαλισαμε. Κανουμε συνεχεια φωνουλες αααεεε αααοο αγκου αμπου μπου μπου γκι αλλα τιποτα σε μπαμπαλισμα. Και χθες θυμηθηκαμε με την μητερα μου οταν ηταν 5 μηνων ειμασταν σε ενα καταστημα και εκλαιγε και ρωταει η πωλητρια γιατι κλαιει; και μετα απο λιγο οπως εκλαιγε ειπε μαμα μεσα στο κλαμα και το ακουσαμε ολοι και λεει η πωλητρια οριστε θελει την μαμα του το παιδι. Γιαυτο κλαιει. Και πριν λιγο καιρο που εκλαιγε θυμαμαι πολυ καλα μεσα στο κλαμα το μαμα και το μπαμπα αλλα και τα μπ μπ και γκ γκ.

2. Βλεμματικη επαφη πολυ καλη. Γυρναει μας κοιταει και οταν θελει κατι αλλα και να δει τι κανουμε π.χ τον εχουμε κατω στο χαλακι και παιζει κι εμεις στο τραπεζι τρωμε και γυρναει και μας βλεπει. Αν ερθει καποιος σπιτι θα γυρισει να τον δει ισως του χαμογελασει κιολας αλλα οχι για πολλη ωρα. Εξω στο καροτσι θα γυρισει να δει οποιον του μιλησει αλλα μετα θα γυρισει απο την αλλη. Δεν ειναι τοσο εντονο αυτο που προσπαθουσε να δει τα φυλλα απο τα δεντρα. Παλι τα βλεπει αλλα πλεον θα δει και αυτον που θα μιλησει για λιγο. Γενικα σε εξωτερικο χωρο η σε εναν αλλο χωρο εκτος σπιτιου παρατηρει τον χωρο περισσοτερο απο τον ανθρωπο. Γυρναει το κεφαλι παντου βλεπει τα φωτιστικα στο ταβανι γελαει τα κανει ελα ελα. Πολυ περιεργα πραγματα. Κανει φωνες χαρας βλεποντας τα.

3. Δεν γυριζουμε στο ονομα μας. Εχω παρατηρησει πως κατα κανονα δεν γυρναει στο ονομα του ενω αν σταματησεις να φωναζεις θα γυρισει να σε κοιταξει απο μονος. Οταν τον φωναζω απο ενα μετρο αποσταση να τον βγαλω φωτογραφια δεν γυρναει η και να γυρισει θα ειναι πολυ συντομο και δεν θα προλαβω να βγαλω φωτογραφια.

Στο μπανιο καθε φορα που παει να πιασει το καλωδιο και του φωναζω μηηηη τραβαει πισω το χερι, γυρναει με κοιταει και χαμογελαει. Μπορει και 3 φορες συνεχομενα. Αν ειχε καποιο προβλημα...θα το εκανε αυτο;

Ειμαι πολυ μπερδεμενη.

Οταν παιζει η αδερφη του την παρακολουθει και γελαει. Αν αυτη γυριζει γυρω απο αυτον γυρναει και πισω του να την δει. Αν τον εχω στο μπαλκονι στην κουνια και παιρναει ενα μυρμηγκι απο κατω παρακολουθει την πορεια του. Αυτο ειναι φυσιολογικο;

Αν θελει κατι τραβαει τα χερια μου κυριολεκτικα να τον σηκωσω οταν απλα τα απλωσει και δεν τον παρω.

Πολυ μπερδεμενη.

like0

Από τον 6ο, ακόμη και τώρα σηκώνει παιχνίδια με τα πόδια του

Εικόνα Jenaki

Επισης απο τον 6ο και ακομη και τωρα σηκωνει παιχνιδια με τα ποδια οταν τον εχω ξαπλωμενο και τα δινει στα χερια του. Απο ενα μπαλονι μεχρι και ενα πλαστικο ποτηρι.

Στο σπιτι λιγο να παιξω μαζι του γελαει οπως εχω ξανα πει. Και στην μητερα μου αν τον παω και παιξει κι αυτη μαζι του επισης γελαει.

Ειμαι πολυ μπερδεμενη.

Περιμενω να δω αν μπαμπαλισει. Μεχρι ποιο μηνα μπαμπαλιζουν τα μωρα για πρωτη φορα; αλλου βλεπω 6ο αλλου 8ο. Εμεις σε 9 μερες θα γινουμε 8 μηνων.

Επισης ξεχασα να αναφερω οτι πλεον απο ξαπλωμενος σηκωνεται και καθεται καθιστος.

like0

Έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα και παλι. Εχω βγαλει καποια συμπερασματα και ελπιζω να πεσω εξω. 

1. Το μωρο μου (8 μηνων σε μια εβδομαδα) δεν γυρναει στο ονομα του ΠΟΤΕ. Γυρναει οταν εκεινος θελει η με καποιο θορυβο η ομιλια. Γυρναει σε ολους τους ηχους εαν και 2 μερες τωρα βλεπω οτι ενω τους ακουει και γελαει δεν γυρναει. Γιατι το κανει αυτο; παμε απο το κακο στο χειροτερο.

2.δεν μπαμπαλιζει (λεει συνεχεια αμπουμπμουθ η γκιθ ή  και σημερα ξεκινησε να λεει ντιντιντιθ και πριν ειπε μπαμπαμπα μια φορα. Γενικα ομως ολη μερα λεει και κατι και ελπιζω να ειναι θετικο για την εξελιξη του αυτο.

3. Δεν χαμογελαει σαν απαντηση στο χαμογελο. Χαμογελαει οταν θελει αυτος. Οταν του κανεις ενα αστειο η παιχνιδι και συνηθως οταν δει κατι που του αρεσει. Γενικα δεν μιμειται ηχους και εκφρασεις προσωπου ουτε απανταει σε αυτα. Εκανε κουπεπε ελα ελα αλλα το δευτερο οταν αυτος θελει και ποτε οταν του πω.

4. Οταν θα του μιλησει καποιος θα γυρισει να τον δει αλλα μετα θα γυρισει να δει κατι αλλο απο πισω η διπλα του. Τον ενδιαφερουν δλδ περισσοτερο τα αντικειμενα. Χαρακτηριστικα τον κραταει ο μπαμπας του ο οποιος  ειναι ξαπλωμενος και τον κραταει πανω του και του μιλαει και εκεινος γυριζει το κεφαλι αριστερα δεξια σαν να ψαχνει κατι. Μονο τον μπαμπα μην δει. 

5. Δεν δειχνει ενδιαφερον για τον καθρεφτη.

6. Πλεον δειχνει ολο και λιγοτερο ενδιαφερον για το κουκουτσα.

7. Βλεμματικη επαφη εχει αλλα κραταει λιγο. Ομως το θετικο ειναι οτι την επιζηταει ειδικα αν θελει αγκαλια γυριζει σε κοιταει και σηκωνει τα χερια για να τον παρεις. Ελπιζω να μην το σταματησει και αυτο διοτι βλεπ ω πως χειροτερευουμε αντι να βελτιωνομαστε. 

Καταληγοντας, απο αυτα που εχω διαβασει γιατι δεν ειμαι ειδικη εχουμε ολα τα συμπτωματα του αυτισμου.

Εχουμε και θετικα οπως το οτι επιζηταει την επαφη σε κοιταει με νοημα στα ματια να τον παρεις αγκαλια, κλαιει  καποιες φορες αν φυγεις απο τον χωρο η αν τον αφησεις απο την αγκαλια σου, του αρεσει να εξερευναει πραγματα οπως για παραδειγμα θα ανοιξει ενα κουτι και θα βγαλει τα αντικειμενα που εχει μεσα και θα τα πεξεργαστει. βεβαια στο τελος γκρινιαζει και τα πεταει οταν νυσταζει. Κανει τα κινητικα ο ροσημα για την ηλικια του. πιανει σηκωνεται και απο ξαπλωμενος σηκωνεται και καθεται και αν τον κρατας κανει βηματα η μονος κρατωντας καπου.

Το θεμα ειναι τι κανω απο εδω και περα διοτι εχω διαβασει οτι οσο πιο νωρις ξεκινησεις τοσο το καλυτερο. Σε ποιους να απευθυνθω και ποτε; εχω διαβασει για νευρολογο, παιδοψυχιατρο, αναπτυξιολογο , λογοθεραπευτη. Απο που να ξεκινησω; να πω οτι δεν θελω να περιμενω διαγνωσεις. Απλως καποιος να μου πει που βρισκομαστε και να με καθοδηγησει για το τι να περιμενω απο εδω και περα και τι χρειαζεται να γινει. Στο εξωτερικο διαβασα σε μια σελιδα οτι ξεκινανε απο πολυ νωρις παρεμβαση. Όταν ειναι ακομη βρεφος και δουν οτι δεν κανει τα ααα εεε οοο στους 4 μηνες, στους 6 ξεκινανε παρεμβαση.

Καθε βοηθεια ευπροσδεκτη.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΚΟΥΡΑΣΑ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!

like1

Πώς τα βλέπετε όλα αυτά;

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα. Ο μικρος μολις ακουσει την φωνη της αδερφης του χαμογελαει και πεταγεται πανω κ κουναει χερια ποδια κ θελει να την δει και μολις την δει γελαει κ την παρακολουθει.

Επισης αν τον κραταει καποιος αγκαλια και του πω ελα ελα κανει σαν τρελος για να ερθει κ μου χαμογελαει συνηθως.

Ακομη δεν μπαμπαλισε.

Σημερα του ειπα που ειναι ο μπαμπας και γυρισε στη μερια του. Του λεω κανε χαδακια τον μπαμπα κ απλωσε το χερι στο προσωπο του. Ελπιζω να μην ειναι τυχαια ολα αυτα.

Δοντακια δεν βγαλαμε ακομη. Εχει πολυ γκρινια κ γενικα ειναι πολυ νευρικος. Στην γιαγια του που την βλεπει καθημερινα δεν χαμογελαει αυθορμητα οταν την δει. Γελαει με ηχο οταν θα του κανει παιχνιδια.

Σε λιγες μερες αυτη την εβδομαδα εχουμε και εμβολιο κ θα δω τι θα μας πει ο παιδιατρος.

Οταν αλεθω με το μπλεντερ το φαγητο του και τον εχω στο καρεκλακι του γυρναει με κοιταει παντα στα ματια πρωρα κ μετα παει να κλαψει. Αν τον παρω αγκαλια και το παταω δεν το κανει αυτο κ μαλιστα αν του πω πατα το απλωνει το χερι και το παταει κ ο ιδιος και δεν φοβαται καθολου. 

Του αρεσει πολυ η σκουπα. Ειτε σε λειτουργια ειτε οχι. Τρελαινεται! Ειναι φυσιολογικο αυτο; οταν βλεπει να στεγνωνω τα μαλλια με το πιστολακι παρακολουθει με προσοχη και δυσκολα τον διακοπτεις.

Οταν κλαιει η αδερφη του κλαιει κι αυτος.

Γενικα ειναι σφιγμενος. Δεν εχει εκφραση στο προσωπο του. Ειναι σοβαρος. Χαμογελαει οταν θελει η οταν του αρεσει κατι και καποιες φορες εχει τυχει να τον κραταει ο μπαμπας αγκαλια και μολις με δει να χαμογελασει και να απλωσει τα χερια να τον παρω.

Σημερα εκαναν μπανιο την αδερφη του και περνουσαν με τον μπαμπα εξω απο το μπανιο και μου ειπε ο συζυγος μου οτι μολις ακουσε την φωνη μου κουνουσε χερια ποδια να ερθει.

 αρχισε να γυριζει καποιες φορες στο ονομα του απο χθες αλλα θα το δω πως θα παει κι αυτο. Μηπως ηταν τυχαιο.

Πως τα βλεπετε ολα αυτα;;;

like1

Κατεύθυνση

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα σας,

Αφού ανησυχείτε τόσο πολύ μπορείτε να πάτε σε εναν αναπτυξιολογο ώστε να λύσετε τις απορίες σας και να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις σας. 

Φροντιστε να βρείτε κάποιον καλό που να μπορέσει να σας κατευθύνει. 

Αν χρειαστείτε κάτι παραπάνω μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Θερμές ευχές
Βικυ

like4

Αναπτυξιολογος στη Θεσ/νικη

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα.

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας. Θα ηθελα αν καποιος γνωριζει καποιον καλο αναπτυξιολογο στην Θεσσαλονικη να μου προτεινει.

Απο χθες ο μικρος λεει τα τα τα τα τα. Δεν ξερω αν αυτο ειναι μπαμπαλισμα. Καμια φορα λεει και αλλες συλαβες ενδιαμεσα π.χ. τα τα ντε ντε τα. Παλι ειπε 2 φορες μπαμπα. Μεθαυριο θα γινουμε 8 μηνων. Αυτο που με απασχολει περισσοτετο ειναι πως η βλεματικη επαφη κραταει λιγο. Μονο απο μακρια κραταει περισσοτερο. Επισης μπορει να παρατηρει καποιον στο προσωπο και μολις αυτος γυρισει και τον κοιταξει τοτε να αποστρεψει το βλεμμα του αλλου. Την κορη μου οταν ηταν 7 μηνων της ελεγα ατα ατα ατα και αυτη το επαναλαμβανε. Οταν ηταν 8 μηνων της ελεγα μπαμπα και ξεκινουσε τα μπαμπαμπα της ελεγα νταντα και ξεκινουσε ντανταντα.

Εχω την εντυπωση πως ο μικρος δεν εχει καθολου αλληλεπιδραση. Δεν κανει ποτε κατι που θα το πω. Ενω κανει ελα ελα αν του πω εγω να το κανει δεν το κανει. Ενω λεει τα τα τα αν του πω εγω δεν λεει. Δεν ξερω αν το κανει αργοτερα. Να πω επισης οτι ξεκινησε να μπουσουλαει. Γενικα στα υπολοιπα παμε πολυ καλα.

Μια ερωτηση αν γνωριζετε. Μεγαλυτερη σημασια εχει το οτι μας κοιταει μονος του για να του ικανοποιησουμε καποια αναγκη ή οτι δεν κραταει πολυ ωρα η βλεμματικη επαφη;

Επισης δτο παιχνιδι οταν παιζει γυρναει και με κοιταει μονος του στην ακρη που καθομαι. Αλλα για ενα δευτερολεπτο.

Εχω ηδη κλεισει ραντεβου σε παιδοοφθαλμιατρο και ωρλ αυτη την εβδομαδα μαζι με τον παιδιατρο και σκοπευω να κλεισω ραντεβου και με την β. Παπαγεωργιου για αρχες σεπτεμβρη και αν εχετε να μου προτεινετε και καποιον καλο αναπτυξιολογο στη θεσ.νικη θα το εκτιμουσα.

Ευχαριστω πολυ.

like4

Πηγαίνετε στην κυρία Παπαγεωργίου

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Αφού είστε Θεσσαλονίκη τότε πηγαίνετε στη κυρία Παπαγεωργίου τη παιδοψυχιατρο. Είναι απλά εξαιρετική και θα σας κατευθύνει εκείνη για το αν χρειάζεται κι αναπτυξιολογο. 

Την ερώτηση σας δε τη κατάλαβα ακριβως. Μπορείτε να μου την διατυπώσετε πάλι;

Θερμές ευχές

Βίκυ

like1

Τι είναι σημαντικό σε σχέση με διάρκεια της βλεμματικής επαφής;

Εικόνα Jenaki

Το οτι γυρναει μονος συνεχεια να δει που ειμαστε και τι κανουμε και γενικα οταν αντιληφθει οτι πλησιαζουμε στο δωματιο που παιζει κατω στο χαλακι γυρναει να μας δει δηλαδη μας αντιλαμβανεται ειναι σημαντικοτερο η οχι της διαρκειας της βλεμματικης επαφης;

Επισης ο μικρος τις προηγουνενες ημερες μπαμπαλιζε με τα τα τα και ντα ντα ντα και γενικα ελεγε και αλλες συλλαβες μεμονομενες μπαμπα οπως και τωρα ντα ντα ετσι. Θεωρειται πως ειναι φτωχο ο μπαμπαλισμα η δεν παιζει ρολο απο την στιγμη που μπαμπαλισε; Γενικα ομως αν τον αφησεις κατω να παιξει σιωπηλος δεν μενει. Λεει συλλαβες απο σημερα ξεκινησε να λεει συνεχεια το μπαμπα η μπαμπ.

Να σας πω οτι πλεον οποιον πλησιασει να του μιλησει τον κοιταει και μαλιστα αν κατσουμε καπου εξω και κατσει καποιος αγνωστος μαζι μας γυρναει και τον κοιταει συνεχεια για αρκετα δευτερολεπτα σαν να καταλαβαινει οτι ειναι καποιος ξενος.

Λοιπον  η παιδο-οφθαλμιατρος μας ειπε πως δεν εχει προβλημα με την οραση. Ομως με τα αυτακια ειχαμε ενα θεμα. Ηταν και τα δυο γεματα κερι. Βεβαια ακουγε μας ειπε και ετσι. Μετα ξανα εκανε την εξεταση και μαλλον απο το ενα του αυτι εχει καποια απωλεια αλλα ακουει. Πρεπει να κανουμε προκλητα ακουστικα δυναμικα αλλα γινονται με μεθη. Και μας ειπαν να ξανα παμε οταν γινει ενος ετους.

Να προσθεσω οτι τις τελευταιες ημερες γυρναει στο ονομα του καποιες φορες.

Μας χαμογελαει απο αποσταση. Γενικα αν κανω μια αστεια γκριματσα γελαει.

Γενικα συμπεριφερεται φυσιολογικα πολλες φορες μπορω να πω γιαυτο και εχω μπερδευτει αν εξαιρεσεις το γεγονος οτι η βλεμματικη επαφη κραταει λιγο και μερικες φορες προτιμαει να δει το καλωδιο διπλα σου απο σενα. Ομως ενθουσιαζεται και με αντικειμενα αλλα και με ανθρωπους ειδικα την αδερφη του.

Παιζει κουκουτσα με την αδερφη του. Κρυβεται και του κανει τσα και γελαει η εχει μια κουβερτα στο κεφαλι και μολις το τραβαει αυτος γελαει.

Τα ξαδερφακια του τα παρακολουθει και οταν ερχονται χαιρεται πολυ και γυρναει παντα απο την μερια που παιζουν για να τα κοιταει και προσπαθει να παει και επισης την αδερφη του την κοιταει στα ματια οταν αυτη παιζει και της κανει κουβεντα π.χ. την κοιταει και λεει ντααααα δυνατα η μπαααα η ααααα.

Οταν ξυπναει κανει ηχους για να παω και μετα απο λιγο αν δεν παω αρχιζει να γρινιαζει και να κλαιει αλλα σηκωνεται απο ξαπλωμενος ορθιος και κραταει στα καγκελα και περιμενει κοιτωντας στη πορτα να παω και μολις με δει με κοιταεισ τα ματια για να τον παρω. Μολις τον παρω σταματαει να κλαιει.

Αυτη την εβδομαδα θα παρω να κλεισω για Σεπτεμβριο την β.παπαγεωργιου και καποιον παυλου η ζαφειριου νευρολογο και εναν αναπτυξιολογο. Δεν ειμαστε απο θεσσαλονικη αλλα απο νησι και οι πιο κοντινοι σε αποσταση ειναι στη θεσ.νικη.

Κατα τα αλλα να πω οτι αναπτυξιακα οπως ειπε και ο παιδιατρος δεν ειμαστε πισω. Και τα κουπεπε κανουμε και ξεκινησαμε να μπουσουλαμε λιγα βηματακια την φορα.

Ξεχασα να αναφερω πως 3 μηνων και 4 παρακολουθουσε τα χερακια του μεχρι που μπηκε στον 5ο και σταδιακα δεν το εκανε τοσο εντονα. 

Υπαρχει περιπτωση αυτη η βπεπμματικη επαφη να ειναι φυσιολογικη για καποια παιδακια που ειναι υπερκινητικα;

Οταν τον ταιζω με κοιταει αλλα καποιες φορες θα κοιταξει και αλλου. Μερικες φορες κοιταει και τον λαιμο μου η το μετωπο μου. Στο μπανιο πλεον κοιταει το καλωδιο και οχι εμενα. Μπορει να του μιλαω σε ολη τη διαρκεια και να μην γυρναει.

Απο την στιγμη που βγαλαμε το κερι απο τα αυτακια του κλαιει με το μπλεντερ ακομη και αγκαλια να τον παρω. Που πριν αν τον επαιρνα δεν εκλαιγε.

Αυτα τα νεα μας.

like0

Παρατηρητικότητα

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Ότι σας παρατηρεί είναι πολύ σημαντικό κι έτσι μαθαίνουν τα παιδιά τον κόσμο.

Δεν μπορώ να έχω άποψη γιατί παρόλη την αναλυτική περιγραφή δεν έχω η ίδια εικόνα του παιδιού κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Τα περισσότερα στοιχεία ακούγονται πολύ καλά αλλά διακρίνω ένα μεγάλο άγχος που ίσως κάτι σημαίνει. Καλύτερα να πάτε στη κυρία Παπαγεωργίου και να δείτε τι θα σας πει εκείνη..

Θερμές ευχές

Βικυ

like0

Ψυχραιμία

Εικόνα Theodossia

Καλησπέρα κι από μένα. Σας γράφω επειδή βλέπω ότι έχετε έντονο άγχος για το θέμα και νομίζω ότι θα βοηθούσε να σημειωσετε όλες τις απορίες σας και να τις θέσετε στον αναπτυξιολογο  που θα επισκεφτείτε. Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και τα αναπτυξιακά ορόσημα δεν είναι τόσο αυστηρά και δεν ισχύουν απόλυτα για όλα τα παιδιά. Όπως σας είπε και η συνάδελφός μόνο από κοντά μπορεί να γίνει η αξιολόγηση οπότε προσπαθήστε να χαλαρώσετε και όλα θα πάνε καλά. 

Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο. .

like2

Ναι έχω αρκετό άγχος απο την πρώτη ημέρα που γέννησα

Εικόνα Jenaki

Ναι εχω αρκετο αγχος απο την πρωτη ημερα που γεννησα μεχρι και σημερα και εχω παει σε ψυχολογο γιαυτο το λογο.

Γενικα το παιδι αναπτυξιακα δεν ειναι πισω οπως λεει και ο παιδιατρος που μας παρακολουθει καθε μηνα αλλα και με βαση αυτα που εχω διαβασει κι εγω.  Ισα - ισα. 

Θελω να παω σε ειδικο γιατι πιστευω πως μπορει να ειναι και ιδεα μου ολο αυτο με την βλεμματικη επαφη, καθως ολους οσους ερχονται σπιτι ο μικρος τους παρακολουθει και μεσα στα ματια οταν μιλανε οταν κινουνται. Και τα παιδακια. Και χαιρεται και παει εκει που παιζουν και παιρνει τα παιχνιδια. Ισως να ειναι ιδεα μου. Στην κορη μου δεν παρατηρησα ποτε ποση ωρα με κοιταξε. Ελπιζω να εχω εγω προβλημα και οχι ο μικρος. Ισως ειναι φυσιολογικο που δεν καθεται π.χ. να τον βγαλω φωτογραφια γιατι δεν ειναι ολα τα παιδια ιδια. Η κορη μου εκει που την αφηνες εκει την εβρισκες. Ησυχη ακομη και τωρα εαν και τα εκανε ολα πολυ νωρις. Τι να πω.

Αν τον ρωτησω πού ειναι καποια πραγματα στο σπιτι τις περισσοτερες φορες γυρναει να τα δει. Το εχω τσεκαρει πολλες φορες.

Ειλικρινα ελπιζω να μην ειναι τιποτα. Κατα τα αλλα οταν ξυπναει αντιλαμβανεται πριν μιλησω οτι μπηκα στο δωματιο και χαιρεται οταν με δει. Αυτες τις μερες ειδικα ξυπναει χωρις γκρινια αν και δοντακια δεν εχουμε ακομη αλλα ειναι ετοιμα να σκασουν.

Μια μερα ηρθε ο μπαμπας απο την δουλεια και τον αλλαζα και μπηκε ο μπαμπας και τον ειδε ο μικρος και τρελαθηκε απο χαρα. Χτυπιοταν να τον παρει αγκαλια. Ο μπαμπας εφυγε απο το δωματιο να πλυνει τα χερια του και ο μικρος εκλαιγε. Ερχεται ο μπαμπας και χτυπιοταν παλι να τον παρει ξανα βγαινει εξω ξανα κλαμμα. Σημερα μπαμπαλιζε 15 λεπτα συνεχομενα αλλα παλι με ντα ντα ντα ντα και λιγο μπα μπα μπα.

Εχει 2 μερες τωρα που αν ειναι στο καρεκλακι του φαγητου και ερθει καποιος τον κοιταει γελαει και γυριζει το κεφαλι πανω στο καρεκλακι σαν να κανει ντροπη και μετα ξανα γυρναει κανονικα και κοιταει. Αλλα στην αρχη κανει αυτο σαν να ντρεπεται. Αυτα μπορει να ειναι και φυσιολογικα. Γιαυτο θελω να παω να τον δει ενας ειδικος.

Ειμαι πολυ πεσμενη ψυχολογικα. Στεναχωριεμαι που δουλευει ο αντρας μου και δεν μπορω να παω οχι σημερα αλλα χθες σε εναν ειδικο να δει το μωρο.

Εκλεισα μια κοπελα για εργοθεραπεια προληπτικα απο Σεπτεμβρη οτι και να μου πει η κυρια Β. Παπαγεωργιου.

Σας ευχαριστω παρα πολυ που μπηκατε στον κοπο να μου απαντησετε. Ξερω γραφω συνεχεια αλλα νιωθω καπως καλυτερα, οταν τα γραφω.

Να ειστε καλα!!!

Σας ευχαριστω ειλικρινα!

like1

Είναι φυσιολογικό αυτό;

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Είναι η πρώτη φορά που θα το κάνω αυτό στην ιστορία μου ως επαγγελματίας αλλά νομίζω ότι ίσως πιάσει τόπο!!

Έχετε γράψει κατεβατά για δεκάδες πράγματα που κάνει ή δεν κάνει το παιδί και ρωτάτε αν είναι φυσιολογικό αυτό, άμεσα ή έμμεσα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κι εγω κάτι, επίσης. Αυτό είναι φυσιολογικό;;; Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για όλο αυτό το υπερβολικό άγχος.

Άγγελος Κουτουμάνος
Κοινωνικός Λειτουργός

like3

Ευχαριστώ για την απάντηση, όπως και να έχει

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα σας. Ευχαριστω για την απαντηση οπως και να εχει.

Το οτι γραφω κατεβατα το αναγνωριζω κι εγω και το αναφερω σχεδον σε καθε μηνυμα μου. 

Επισης αναφερω ποσο αγχωμενη και ψυχολογικα πεσμενη ειμαι απο την ημερα που που γεννησα (γιατι στην γεννα παραλιγο να πεθανω εγω και το μωρο) και πως εχω επισκεφτει ψυχολογο για το λογο αυτο.

Επιπλεον ειχα και μια αποτυχημενη εγκυμοσυνη και μετα την αποξεση νομιζα πως περασα βιασμο. Οποια γυναικα το εχει περασει μπορει να καταλαβει τι λεω.

Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι που απαντατε χωρις να προσφερετε κατι καθως αυτα που αναφερετε τα αναγνωριζω και τα αναφερω στα μηνυματα μου η ιδια.

Οταν δεν γνωριζετε εναν ανθρωπο και το τι εχει περασει στη ζωη του απο θανατους μεχρι πολυ δυσκολες οικογενειακες καταστασεις και ποση φοβια εχει για το μελλον του καλυτερα να μην απαντατε κατ αυτον τον τροπο. Απο εναν οποιονδηποτε δεν θα με ενοχλουσε αλλα απο εναν κοινωνικο λειτουργο με ενοχλει. Τουλαχιστον ρωτηστε. Μην καταδικαζετε ομως με ενα μηνυμα ολο υφος.

Ας γραφατε επισκεφτειτε ξανα εναν ειδικο για τον εαυτο σας γιατι δεν βρισκω φυσιολογικη εσας πιο καλα θα ακουγοταν απο εναν κοινωνικο λειτουργο και θα σας ακουγα. Εκτος αν θεωρειτε πως εχετε το δικαιωμα να πληγωνετε τους ανθρωπους γιατι εμενα με πληγωσατε με την σταση σας. Αυτο καταφερατε στην περιπτωση αυτη.

Ζητησα ευγενικα θεωρω τη συμβουλη της κυριας βικυς και την ειχα. Απο εκει και περα δεν νομιζω να ενοχλησα η να πιεσα κανεναν να μου απαντησει.

Αν ενοχλησα ομως εστω εμεσα ζηταω απο την σελιδα να σβησει τα μηνυματα μου και τον λογαριασμο μου.

Σας ευχαριστω παντως γιατι για αλλη μια φορα καταλαβα ποσο σημαντικο ειναι το να προσεχουμε πως λεμε κατι σε καποιον ειτε τον γνωριζουμε ειτε οχι. Ειδικα αν δεν τον γνωριζουμε ενας λογος παραπανω. Εσεις σαν κοινωνικος λειτουργος θα επρεπε να το γνωριζετε αυτο.

Λυπαμαι πολυ και ζηταω συγνωμη απο οσους ενοχλησα. Ειλικρινα δεν ηταν αυτος ο σκοπος μου.

Καλο βραδυ.

like3

Το γνωρίζετε πού είναι το πρόβλημα, αλλά τι κάνετε για αυτό;

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Καλημέρα :)

Το ζήτημα είναι τι κάνετε για όλα αυτά, που αναφέρετε ότι αναγνωρίζετε. Σημαντικό το "το γνωρίζω" αλλά το επόμενο βήμα από εκεί και πέρα μας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, θα ξεκινήσετε "προληπτικά" εργοθεραπεία με το παιδί τον Σεπτέμβριο. Πώς φτάσατε εκεί "προληπτικά"; Προφανώς (το αναγνωρίζετε) άλλα προσωπικά θέματά σας, που πρέπει να διαχειριστείτε (αντιμετωπίσετε) για να μπορέσετε μετά να διαχειριστείτε τις δυσκολίες αντιμετωπίζει το παιδί, είναι πιο άμεσα! Αυτά βάλτε στο στόχο σας.

Δεν υπάρχει καμία ενόχληση. Και από τη δική μου εμπειρία, ναι μία ημέρα ίσως πράγματι μας ζητήσετε να σβήσουμε τα μηνύματά σας. Δεν είναι πρόβλημα αυτό. Το ζητούμενο είναι να βγει κάτι θετικό από όλη αυτή την προσπάθειά σας, να γράψετε εδώ. Το ότι σας βοηθά, όπως αναφέρετε, είναι σημαντικό! Η κινητοποίηση όμως να κάνετε κάτι για εσάς και κατά προέκταση για το παιδί, οργανωμένο με βήματα που βασίζονται στο να δείτε ειδικό για το παιδί και να αντιμετωπίσετε συστηματικά όλα αυτά τα συναισθήματα που σας έφεραν εδώ, είναι το ζητούμενο. 

Αν απλά συνεχίσετε να βλέπετε κάθε μέρα τι κάνει και τι δεν κάνει το παιδί, κάθε ώρα και στιγμή, προσπαθώντας από εδώ να δείτε αν είναι ή δεν είναι φυσιολογικό, όσο και αν σας βοηθά, δεν στέκει. Και ίσως δεν σας κάνει και καλό (άποψη).

Λυπάμαι αν νιώθετε πληγωμένη από αυτή την παρέμβαση, μπορεί να μη σας βοηθά και το καταλαβαίνω. Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι είναι απότομη. Αλλά αξιολογήστε αν μπορείτε και την προσπάθεια, ότι στόχος της είναι να σας βοηθήσει να δείτε το πρόβλημα από μία άλλη προοπτική (οπτική γωνία).

Υ.Γ. Εκεί στο τέλος για τι πρέπει να γνωρίζουμε εμείς οι κοινωνικοί λειτουργοί, το χάσατε λίγο, δεν πειράζει όμως, καταλαβαίνω.

like1

Πιστεύα πως μιλάω με σοβαρό επαγγελματία αλλά έκανα λάθος

Εικόνα Jenaki

Καλημερα.

Σας απαντησα γιατι πιστευα πως μιλαω με καποιον σοβαρο επαγγελματια αλλα εκανα λαθος.

1ον. Αν αναγνωριζα καποιο προβλημα δεν θα χρειαζοταν να παω σε ειδικο ουτε να γραψω εδω καθως θα εβγαζα εγω διαγνωση και θα τελειωνε εκει το θεμα. 

-Για την εργοθεραπεια που αναφερατε σαν παραδειγμα την εκλεισα μονο για την βελτιωση της βλεμματικης επαφης οπως εχω ηδη αναφερει και στην κοπελα αυτη. Εκτος αν μου προτεινετε να περιμενω να δω τι θα μου πουνε οι ειδικοι και να βγαλουν διαγνωση στα 3 ετη του παιδιου για να παω σε εργοθεραπευτρια και να τη βελτιωσω απο υη στιγμη που βλεπω πως υπαρχει θεμα σε αυτο το κομματι.

2ον. Οσο αφορα την συμβουλη σας να δω τα δικα μου θεματα και να κανω οργανωμενα βηματα και οχι να παρατηρω σας πληροφορω πως εχω ηδη μιλησει με την κυρια παπαγεωργιου τηλεφωνικως και μου εχει πει να περιμενω για την ακριβεια να δωσω λιγο χρονο οσο αφορα την βλεμματικη επαφη και να παρατηρω διακριτικα οπως και κανω. Οπως εχω ηδη αναφερει αλλα διαβαζετε μονο οσα θελετε εσεις ζω σε νησι και στα περισσοτερα νησια δεν υπαρχει ουτε κεντρο υγειας. Οχι ειδικος. (Να φανταστειτε για ενα εμβολιο για το παιδι μας κανουμε καθε μηνα ταξιδι 6 ωρων). Οποτε φυσικα οταν παρει ο αντρας μου αδεια εννοειται πως θα παω ξανα στον ειδικο και για μενα και για το μωρο οπως εχω ηδη κανονισει.

Ειλικρινα αν ηταν ηταν ολοι οι επαγγελαματιες οπως εσεις θα επρεπε να ειχαμε φυγει απο την χωρα. 

Συγνωμη που γινομαι κι εγω σκληρη και βαζω στην ακρη τους τροπους μου αλλα το κανω κι εγω μπας και πιασει τοπο!

Να σας αποτρεψω απο το να απαντησετε αλλη φορα κατ αυτον τον τροπο σε καποιον πατερα η μητερα που εχει καποιο αγχος και ψαχνει καπου να ακουμπησει και να ακουσει εναν καλο λογο.

Να σας αποτρεψω απο το να απαντατε χωρις να σκεφτεστε! 

Υ.Γ. Ειμαι εντελως σιγουρη πως καταλαβατε τι εννοουσα εκει στο τελος για το τι πρεπει να γνωριζουν οι κοινωνικοι λειτουργοι αλλα μην στεναχωριεστε. Κι εγω καταλαβαινω...

Καλη σας ημερα.

like2

Τα νέα μας

Εικόνα Jenaki

Καλησπέρα. Μπηκα σημερα να γραψω τα νεα μας. 

Σε λιγες μερες γινομαστε 9 μηνων. 

Ο μικρος πλεον:

  • Χαμογελαει οταν του χαμογελας
  • Χαιρεται οταν βλεπει ανθρωπους που γνωριζει και μπορει να κλαψει αν τον παρει αγκαλια καποιος που δεν γνωριζει.
  • Μαςκοιταει στα ματια παντα οταν μιλαμε και οταν παιζει αν παω να βγω απο το δωματιο ενδιαφερεται και γυρναει να δει που παω
  • Ακουειτο μη
  • Ψαχνει αντικειμενα οταν του πεσουν. Μερικες φορες οταν ειναι στο καρεκλακι του φαγητου τα αφηνει επιτηδες και βλεπει που επεσαν.
  • Ζηταει συνεχεια να τον παρω αγκαλια. Ερχεται στα ποδια μου μπουσουλωντας σηκωνει το κεφαλι με κοιταει και κλαψουριζει να τον παρω. Αυτο γινεται ολη μερα! Η σηκωνει τα χερια για να τον παρω.

Οταν εχει παιδια στο σπιτι πηγαινει μπουσουλωντας να τα βρει (ξεκινησε να μπουσουλαει 8 μηνων)

Δεν του αρεσει να μενει μονος. Αν βγω απο το δωματιο και ειναι στο κρεβατι και δεν τον παρω μαζι κλαιει.

Βλεπει εκει που δειχνω. Οταν τον ρωταω που ειναι διαφορα αντικειμενα γυρναει να τα δει και οταν τα δει χαμογελαει. Αν δεν γυρισει και γυρισω το κεφαλι μου εγω προς εκεινη την πλευρα τοτε γυρναει και το κοιταει.

Προσφατα ξεκινησε να κανει παλαμακια ΑΛΛΑ χτυπαει μονο το ενα χερι πανω στο αλλο ενω παλια οταν εκανε χτυπουσε και τα δυο αλλα με κλειστες παλαμες. Ελπιζω να τα συντονισει. Γενικα στις χειρονομιες παντα κατι εκανε λαθος.

Κανει κολλα 5 οταν του πεις και επισης αν του πεις κανε μα ανοιγει το στομα και δινει φιλι.

Κουπεπε πλεον δεν κανει ουτε ελα ελα. Πλεον αν θελει κατι παει και το παιρνει ή χτυπαει το χερι του.

Πριν λιγες μερες σηκωσε το δαχτυλο του 2 φορες την ιδια μερα και μας εδειξε 2 αντικειμενα. Δεν το εχει ξανα κανει. Περιμενω.

Λιγο πριν μπει στον 8ο αρχισε να μπαμπαλιζει με τα τα τα ντα ντα ντα και πριν λιγες μερες με μπα μπα μπα αλλα εχει 4 μερες που δεν ξανα μπαμπαλισε. Εσκασαν χθες 2 δοντακια. Δεν ξερω αν παιζει ρολο γιατι θελει συνεχεια αγκαλια και εχει γκρινια.

Δεν κλαιει με το μπλεντερ. Εκλαιγε οταν βγαλαμε το κερι απο τα αυτια τις πρωτες 3 μερες. 

Γυρναει κατα κανονα στο ονομα του.

Επισης οσο μπαμπαλιζε αν του ελεγα εγω μπα μπα μπα ξεκινουσε κι αυτος. Αν ελεγα πες αντε ελεγε αντε ντε ντε. Δηλαδη επαναλαμβανε. Τωρα δεν το κανει.

Αν χτυπησει το κουδουνι καταλαβαινει πλεον οτι καποιος ηρθε.

Μολις ακουσει νεο θορυβο γυρναει και με κοιταει με ενα υφος σαν να λεει τι ειναι αυτο που ακουγεται.

Αν ειμαι σε ενα αλλο δωματιο και αυτος σε σε καποιο αλλο και τον φωναξω τις περισσοτερες φορες ερχεται. Καποιες ερχεται και μονος του να με βρει επειδη ακουει καποιον θορυβο που εκανα.

Οταν κρυβομαι ψαχνει να με βρει και γελαει. Επισης το ιδιο και με την αδερφη του που του κανει κουκου τσα!

Πραγματα που δεν ειχε κανει πιο πριν και ανησυχουσα τωρα τα κανει. Και νιωθω πολυ καλα και πιο ησυχη. Ωστοσο το αγχος υπαρχει γιατι μου μπηκε η ιδεα και συνεχιζω να παρακολουθω.

*τις χειρονομιες τις εκανε πεισσοτερο οταν αυτος ηθελε. Και τωρα παλαμακια κανει πιο πολυ οταν αυτος θελει και λιγες φορες οταν του πω εγω να κανει η οταν με δει. Επισης ακομη να χαιρετισει!

Αντε να δουμε...

like1

Ερωτησεις

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα. Θα ηθελα να κανω καοιες ερωτησεις και αν γνωριζει καποιος να μου πει. Ο μικρος μας δειχνει συνεχεια απο την ημερα που εγινε 9 μηνων. Μας δειχνει αυτα που θελει με το δεξι του δαχτυλο. Με το αριστερο οχι.

Ισχυει οτι τα παιδια που ειναι στο φασμα δεν δειχνουν με τον δεικτη; ο μικρος δειχνει με τον δειχτη τις περισσοτερες φορες. Δηλαδη αν δειξει 20 φορες μεσα στη μερα οι 15 ειναι με τον δειχτη. Το λεω γιατι τυχαινει να σηκωσει και ολο το χερακι να δειξει. Εκτος και αν το απλωνει για να πιασει.

Συμπληρωματικα να πω πως τα παλαμακια τα κανει και με τα δυο χερια. Εννοω οτι τα συντονιζει πλεον. Αλλα οπως εχω ξαναπει περισσοτερο τα κανει αυτος οταν θελει. Τα κανει βεβαια και καποιες φορες που θα του πω η θα με δει αλλα ειναι λιγες. Αλλα πραγματα τα μιμειται οπως... αν χτυπησω το χερι μου θα το κανει και αυτος, αν χτυπησω 2 τουβλακια θα το κανει κι αυτος. Αν πατησω ενα κουμπι σε ενα παιχνιδι θα το πατησει κι αυτος αν δειξω τκναρκουδακι στο σεντονι του με τον δεικτη θα βαλει κι αυτος τον δεικτη πανω στο σεντονι. Τετοια πραγματα μιμειται.

Πιανει αντικειμενα μικρα με δεικτη και αντιχειρα.

Επισης οταν ηταν 7 και 8 μηνων και δεν ηθελε αλλο φαγητο και εκλεινε το στομα του ελεγα "κανε οοοοχι" και κουναγα το κεφαλι αριστερα δεξια. Αυτο επισης αρχισε να το μιμειται μολις μπηκε στον 9ο και οταν δεν θελει αλλο νερο η φαγητο κουναει το κεφαλι. Το ιδιο κανει και με το γαλα οταν θελει να βγαλει τον αερα.

Γενικα βλεπω οτι εξελισσεται συνεχως.

Σκαρφαλωνει και μπαινει μεσα στην ντουζιερα. Αφηνει τα χερια για να παει απο επιπλο σε επιπλο που βρισκεται κοντα. Στεκεται λιγα δευτερολεπτα χωρις να κραταει. Φαινεται πολυ κοντα στο να περπατησει.

Γυρναει στο ονομα του.

Μας κοιταει και χωρις να τον καλεσουμε.

Δεν παει σε αγκαλια καποιου που δεν ξερει αντιθετως γυρναει απο την αλλη. Η αν παει ζηταει παλι να ερθει σε μενα.

Δειχνει να παιζει με την αδερφη του (την οποια μολις την δει ενθουσιαζεται και γερνει κατα πανω της αλλα αν τον αφησω κοντα της γκρινιαζει γιατι αυτη τον σφιγγει απο την αγαπη της κι αυτος δεν θελει). Το εχω τραβηξει και βιντεο που παιζουνε. Παει η μικρη κρυβεται και αυτος ψαχνει να την βρει. Οταν αυτος σταματαει η μικρη φωναζει το ονομα του και αυτος παει να την βρει και μολις την βρει γελανε. Αυτο γινεται για αρκετη ωρα. Επισης στο σπιτι πολλες φορες ακολουθει την μικρη οπου παει.

Επιπλεον αν του πω "μπανιο" σε οποιο δωματιο του σπιτιου και να ειμαστε παει στο μπανιο. Αν του πω ελα και μη τα ακουει!

Αυτα που με απασχολουν ειναι οτι σταματησε να μπαμπαλιζει. Αν το κανει ειναι πολυ λιγο και 2-3 φορες μεσα στην ημερα ενω ολο τον 8ο μπαμπαλιζε καθε μερα συνεχως. Δεν ξερω αν παιζουν ρολο τα δοντακια. Εχουμε 3 πλεον και περιμενουμε 4ο και φαινονται και αλλα να ειναι ετοιμα.

Επισης μια φορα τον επιασα να εχει κολλησει το βλεμμα του. Δεν ξερω αν εφταιγε το οτι νυσταζε η οτι ειχε πολυ ηλιο στο μπαλκονι και τον ειχα στην κουνια και δεν ειχε κατι να ασχοληθει αλλα ποτιζα τα λουλουδια και μολις γυρισα μετα απο καποια λεπτα  να τον δω ειχε κολλησει και τον αποκαλουσα με το ονομα του και τιποτα. Μια φορα ηταν. Αυτη.

Του αρεσει να ανοιγοκλεινει τα συσταρια (λιγες φορες) και ευκολα παει και κανει κατι αλλο μετα.

Διαβαζω για παιδια που μεγανωναν φυσιολογικα αλλα τελικα ηταν στο φασμα.

Ποιο ειναι αυτο που πρεπει να προσεξουμε ωστε καταλαβουμε αν τρεχει κατι;

Ο μικρος βλεπω οτι ενθουσιαζεται παρα πολυ με ανθρωπους που γνωριζει π.χ. με την γιαγια. Ετυχε μια μερα να την δουμε στον δρομο και τρελαθηκε να τον παρει αγκαλια. Εφευγε απο τα χερια μου. Καλα το χαμογελο που εριξε μολις την ειδε δεν το συζηταω.

Μπορει ενα μωρο με ολα αυτα τα χαρακτηριστικα να ανηκει στο φασμα;

Μπορει αργοτερα να σταματησει να τα κανει ολα αυτα;

Τυχαινει να ερθει η μητερα μου σπιτι και μολις ανοιξει η πορτα το πρωτο πραγμα που να βλεπει ο μικρος να ειναι αυτα που κραταει η μητερα μου και οχι το προσωπο της. Να δει το προσωπο μετα αφου μιλησει. Συνηθως οταν νυσταζει γινεται αυτο.

Δηλαδη ενω ανταποκρινεται καλα ειναι καποιες φορες που λεω γιατι το κανει αυτο.

Πανω σε αυτο εχω αλλη μια ερωτηση. Οσο θηλαζα τις νυχτες τον αλλαζα και απεφευγα να τον κοιταω στα ματια. Καπου ειχα διαβασει οτι βοηθαει τα μωρα να μην ξεσηκωνονται και να κοιμουνται πιο γρηγορα ξανα. Με το οπτικο μου πεδιο εβλεπα οτι το μωρο με κοιτουσε στα ματια. Καποιες φορες δεν κρατιομουν και γυριζα και τον κοιτουσα και μολις το εκανα αυτος παρολο που εφεγγε ενα πολυ χαμηλο φως αμεσως μου χαμογελαγε. Εχω παρατηρησει πως καλη βλεμματικη επαφη δεν εχει συννηθως οταν νυσταζει. Υπαρχει περιπτωση να ειναι αυτο αποτελεσμα της δικης μου συμπεριφορας οσο θηλαζα;

Γιατι ολο αυτο το παρατηρησα οταν σταματησα να θηλαζω.

Ευχαριστω και συγνωμη αν σας κουρασα για ακομη μια φορα.

Το αγχος των γονιων δεν τελειωνει ποτε.

like3

Πολύ καλή εξέλιξη!

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα! 

Όλα όσα περιγράφετε ακούγονται πολύ καλή εξέλιξη και δεν παρατήρησα τίποτα το ανησυχητικό.

Δεν ισχύει ότι τα παιδιά στο φάσμα δε δείχνουν με το δείκτη. Κάποια δείχνουν κάποια όχι αυτό από μόνο του δεν αποτελεί ένδειξη. 

Δε θα με ανησυχούσε παλινδρόμηση με αυτά που γράφετε.

Το ραντεβού σας με την κυρία Παπαγεωργίου πότε είναι;

Θερμές ευχές

Βικυ

like1

Ευχαριστώ ειλικρινά για την απάντησή σας

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα κυρια Βικυ. Ομολογω πως δεν περιμενα απαντηση. Ευχαριστω παρα πολυ που μπηκατε στον κοπο να απαντησετε. Ειπαμε πως θα μιλουσαμε αρχες Σεπτεμβρη για το ραντεβου καθως ο αντρας μου δεν ηξερε τοσο νωρις την ημερομηνια της αδειας. Τωρα αρχες Σεπτεμβρη θα την παρω τηλ. για να μας δει μεσα Σεπτεμβριου και ελπιζω να μπορεσω μεσα σε 2 μερες το πολυ να δω και τις 3 ειδικοτητες (νευρολογο αναπτυξιολογο και την κα Παπαγεωργιου). Αφου θα κανουμε μεγαλο ταξιδι πρεπει να παμε σε ολους. Οταν παμε θα σας ενημερωσω.

Βλεπω πως το μωρο μεχρι στιγμης κατακταει ολα τα οροσημα για την ηλικια του.

Κατι μεσα μου ομως με κανει και ανησυχω. Ισως κανω λαθος. Διαβαζω και στο ιντερνετ και επηρεαζομαι.

Ο μικρος επικοινωνει μαζι μας. Θελει αγκαλια και την ζηταει. Το πρωι του ετοιμαζω τα φρουτα του και ερχεται στα ποδια μου και γκρινιαζει να τον παρω. Εχει τυχει να απλωνει τα χερια γυρω απο τον λαιμο μου και να με αγκαλιαζει. Να τον φιλαω στο μαγουλακι του και μετα να ανταποδιδει. 

Απλως εξω οταν βγαινουμε βλεπει κι εμας για να ειμαι ειλικρινης αλλα περισσοτερο βλεπει τον χωρο που βρισκομαστε και δειχνει με το δαχτυλο του αυτα που βλεπει και δειχνει ενθουσιασμο ξεφυσωντας με την μυτουλα του απο χαρα και δειχνοντας πως θελει να τα πιασει. Πηγαμε σε ενα μαγαζι και γυριζε και εβλεπε τις τηλεορασεις και τα φωτιστικα. Του φωναζε η ξαδερφη μου πολλες φορες με το ονομα του και δεν δεν γυρισε να την δει ενω τον κρατουσα αγκαλια αφου τον γυριζα κι εγω στην μερια της να την δει κι εκεινος γυριζε παλι να δει τις τηλεορασεις και τα φωτιστικα.

Να κατι τετοια ειναι που με κανουν και ανησυχω. Γιατι μεσα στο σπιτι ολα καλα! Βεβαια παραδεχομαι πως δεν τον εχω βγαλει εξω πολλες φορες. Ειναι 9 μηνων και δεν εχει βγει πανω απο 20 φορες απο το σπιτι και ισως να ειναι και λογικο που του φαινονται ολα περιεργα οταν βγουμε.

Αλλα εχει τυχει εξω να τον παρει αγκαλια συγγενης και να γυρναει να τον βλεπει στο προσωπο με υφος ποιος ειναι αυτος και να θελει να φυγει και να βλεπει εμενα να τον παρω. Εχει τυχει ομως να τον παρει παλι συγγενης που δεν τον ηξερε ο μικρος και ενω στην αρχη γυρισε και εβλεπε τον μπαμπα του στα ματια μετα ο συγγενης να τον κανει βολτες και αυτος να μην διαμαρτυρεται. Να τον φωναζω απο μακρια και να μην γυρναει να με δει αλλα να βλεπει τον χωρο.

Τις τελευταιες μερες αν του παρεις απο τα χερια αυτο που κραταει κλαιει. Αυτο δεν ξερω αν ειναι καποιο οροσημο. Δεν εχω δει κατι. Αλλα οταν του παιρνει η αδερφη του αυτα που κραταει διαμαρτυρεται. Το ιδιο κανει και σε εμενα αν του παρω κατι απο τα χερια.

Τον τελευταιο καιρο του λεω δωστο αυτο στην μαμα αλλα δεν το δινει. Παλια οταν του το ελεγα το πετουσε κατω (7 μηνων). Ακομη δεν ξερει να δινει στο χερι.

Μακαρι να ειναι ολα καλα. Οχι για μενα. Για το παιδι το ιδιο. Να μην ταλαιπωρηθει. Ουτε αυτος ουτε η αδερφη του.

Αν κατι συμβαινει θα πρεπει να φυγω απο το νησι να παω Θεσ/νικη να νοικιασω σπιτι για θεραπειες. Με το αλλο το παιδι μου τι θα κανω; θα πρεπει να την  "αφησω". Αυτα ειναι που σκεφτομαι και πεφτω ψυχολογικα για αυτο δειξτε λιγη κατανοηση οσοι διαβαζετε αυτα που γραφω.

Αν με ρωτουσατε τι ειναι τελικα αυτο που σε ανησυχει, θα σας ελεγα αυτα:

1. Η βλεμματικη επαφη την οποια την εχει αλλα θεωρω οτι δεν ειναι τελεια ειδικα οταν τον κραταμε αγκαλια και επισης αν του τραγουδαω θα με κοιταει αλλα οχι σε ολο τραγουδι. Δηλαδη δεν διαρκει παρα πολυ. Στην αλλαξιερα διαρκει οπως και στο καρεκλακι του φαγητου οπως και απο αποσταση πολλες φορες. Επισης πολλες φορες εστιαζει σε αυτο που κραταμε παρα σε εμας. Και εξω παρατηρει πολυ τους χωρους αντι να κοιταει εμας.

2. Το οτι δεν ευχαριστιεται τον καθρεφτη. Θα δει θα πιασει με το χερι του τον εαυτο του αλλα μεχρι εκει. Και σιγουρα δεν θα μεινει να κοιταει πανω απο λιγα  μονο δευτερολεπτα.

3. Αυτη η μια φορα που κολλησε το βλεμμα του και ελπιζω να μην ξαναγινει.

4. Το οτι κανει τις χειρονομιες περισσοτερο οταν θελει αυτος παρα οταν τις κανω εγω. Ελα ελα κανει και τωρα. Νομιζα πως το σταματησε αλλα το κανει ακομη καποιες φορες.

5. Γενικα ειναι πολυ παρατηρητικος και προσπαθει να ανακαλυπτει πραγματα μεσα στο σπιτι μπουσουλαει και πηγαινει παντου και τα πειραζει ολα.  Νομιζω πως αυτο ειναι υπερκινητικοτητα.

6. Οταν παιζουμε ενα παιχνιδι κατω στο πατωμα δεν γυρναει να δει την αντιδραση μου η οταν του δινω κατι. Ακομη δεν το κανει. Δεν ξερω αν ειναι νωρις. Αλλα εχει τυχει καποιες φορες να κανει κατι και του πω μπραβοοοο και να χοροπηδαω και μετα να το ξανα κανει και γυρναει να δει την αντιδραση μου. Και χαιρεται.

Κατα τα αλλα ειναι χαμογελαστος και χαιρεται οταν μας βλεπει. Σταματαει να κλαιει με την αγκαλια.

Ελπιζω αν ειναι κατι να ειναι μικρο. Στεναχωριεμαι πολυ.

* Μπορει να συνεχιζω να γραφω αλλα νιωθω αρκετα καλυτερα με το μηνυμα σας. Θα σας ενημερωσω για τα ραντεβου μας οταν γινουν.

Ευχομαι να ειστε καλα.

like1

Θεραπείες

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Ο,τι θέλετε μπορείτε να με ρωτάτε εγώ διαβάζω τα νέα σας!

Όσο για το άγχος να μετακομίσετε στη Θεσσαλονίκη θα έλεγα ότι υπάρχουν τόσες νέες μέθοδοι που ακόμα κι αν χρειαστεί θεραπεία (που όπως φαίνεται όχι) κάποιες πια γίνονται μέσω SKYPE για ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση ειδικά σε μικρή ηλικία που η θεραπεία γίνεται ουσιαστικά μέσω εκπαίδευσης γονέων. Οπότε μη το σκέφτεστε από τώρα.

Περιμένω τα νέα σας από τη γιατρό.

Θερμές ευχές
Βικυ

like4

Μακάρι να μας πουν θετικά πράγματα

Εικόνα Jenaki

Κυρια Βικυ σας ευχαριστω παρα πολυ!

Ευχαριστω για την ενημερωση των θεραπειων μεσω skype. Δεν το γνωριζα. Ελπιζω να μην χρειαστουν καθολου!

Η αληθεια ειναι πως προσπαθω και ασχολουμαι αρκετα με τον μικρο.

Μακαρι να μας πουν θετικα πραγματα οι γιατροι που θα παμε.

Θα επικοινωνησω παλι.

Καλη σας ημερα.

like1

Μίλησα με την κυρία Παπαγεωργίου

Εικόνα Jenaki

Καλημερα κυρια Βικυ. Μιλησα με την κυρια Παπαγεωργιου.

Της ειπα αυτα που εχω γραψει εδω και της τονισα αυτα που με ανησυχουν που γραφω στο τελευταιο μηνυμα.

Μου ειπε πως το οτι κανει παλαμακια περισσοτερο οταν θελει αυτος και οχι την στιγμη που τα κανω εγω δεν ειναι μιμιση. Σημαινει απλα οτι τα εχει μαθει και τα κανει. Μιμιση ειναι να κανει κατι την ωρα που το κανω εγω. Μου ειπε οτι απο μονο του δεν αρκει αυτο ως ενδειξη. Της ειπα ομως πως υπαρχουν και φορες που το κανει οταν το κανω αλλα λιγες.

Επειτα της ειπα πως δεν ενδιαφερεται για τον καθρεφτη και μου ειπε πως γιαυτο ειναι νωρις ακομη. Και να δωσω χρονο.

Της ειπα οτι βλεμματικη επαφη εχει καλη και μας κοιταει και χωρις να τον καλεσουμε αλλα οταν τον εχουμε αγκαλια θα γυρισει θα μας κοιταξει αλλα οχι για πολυ.

Αυτα της ανεφερα. 

Με ρωτησε αν ειναι ευκολο μωρο χαμογελαστο η νευρικο. Γενικα ειναι πολυ ευκολος και χαμογελαστος και γελαει ευκολα με ηχο. Οταν τελειωνει το μπανιο κλαιει. Θελει κι αλλο. Οταν τον αλλαζω θελει να τον σηκωσω γρηγορα.

Ξεχασα να της πω οτι παιζουμε κρυφτο πλεον καθε μερα. Δεν χρειαζεται καν να τον φωναξω. Με το που βλεπει οτι παω και κρυβομαι ερχεται να με βρει και γελαει παρα πολυ! Το απολαμβανει. Και οταν με βλεπει ερχεται στην αγκαλια μου. Κρυφτο παιζει και με την αδερφη του και με την γιαγια. Κουκου τσα επισης παιζουμε!

Μου ειπε οτι μεχρι στιγμης δεν βλεπει κατι ανησυχητικο. Και να αποφασισω εγω αν θελω να παω τωρα να μας δει η αργοτερα.

Σκεφτηκα οτι αν ειναι να παω τωρα και να μας πει να μας ξανα δει και αργοτερα να δουμε την εξελιξη θα ειναι δυσκολο για δευτερο ταξιδι και το αγχος μεγαλυτερο και την ρωτησα αν περιμενω για ποσο να περιμενω και μου ειπε για 2 μηνες. Της ειπα να το αφησουμε τοτε να δουμε αν υπαρξει και καποια εξελιξη στο θεμα της μιμισης.

Θα ηθελα να μου πειτε την γνωμη σας κι εσεις.

Να παω τωρα να δει το μωρο; υπαρχει περιπτωση αν δει ολα τα θετικα στοιχεια του να μας πει οτι δεν χρειαζεται να το ξανα δει; η να περιμενω γιατι οπως και να εχει θα μας πει να το ξανα δει;

Περισσοτερο με ενδιαφερει να γλυτωσω την ταλαιπωρια 2 ταξιδιων με το μωρο γιατι ειναι μεγαλο ταξιδι. Βεβαια πρωτα θα βαλω το παιδι.

Σας ευχαριστω πολυ!

like1

Είναι φυσιολογικό αυτό;

Εικόνα Sofia

Πολύ σοφή & ορθή η απάντηση σας!!!

like2

Θα ήταν καλό να δει το παιδί αργότερα

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα!

Θα έλεγα εφόσον πρόκειται μόνο για δύο μήνες θα ήταν καλό να δεί το παιδί αργότερα. Έτσι θα είναι πιο μεγάλο και θα φανούν καλύτερα οι δεξιότητες. Αν σας δει τώρα λογικά θα σας πει να σας ξαναδεί σε κάποιο διάστημα.

Συγγνώμη για την καθυστέρηση τώρα το είδα. 

Αν χρειάζεστε κάτι επείγον μπορείτε να μου στέλνετε E-mail ή να μου τηλεφωνείτε.

Θερμές ευχές
Βικυ

like4

Αν μπορειτε στείλτε μου το Email σας

Εικόνα Jenaki

Κυρια Βικυ οταν μπορεσετε στειλτε μου το μειλ σας. Ευχαριστω παρα πολυ!

like1

Προσωπική επικοινωνία με διαπιστευμένους επαγγελματίες

Εικόνα NOESI.gr

Μπορείτε να επικοινωνήσετε προσωπικά μέσω E-mail ή τηλεφωνικά με όλα τα διαπιστευμένα μέλη - επαγγελματίες του δικτύου SPECIALS του NOESI.gr με την ακόλουθη διαδικασία.

Στο σχόλιο ή την ανάρτηση του μέλους που σας ενδιαφέρει θα βρείτε κάτω από τον τίτλο την ακόλουθη ένδειξη:

Υποβλήθηκε από  (επί τω προκειμένω)

Πατήστε στο όνομα του μέλους, που είναι link (σύνδεσμος) που θα σας οδηγήσει στη σελίδα του προφίλ ττου μέλους. Εκεί θα βρείτε μία σύντομη περιγραφή και έναν νέο σύνδεσμο που οδηγεί στη σελίδα με το επαγγελματικό προφίλ του επαγγελματία, με στοιχεία αναλυτικά επικοινωνίας για να έρθετε σε επαφή. 

like3

Εξέλιξη του παιδιού

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα. Γραφω μετα απο καιρο γιατι οπως ειχα πει θα εγραφα την εξελιξη μας σε περιπτωση που καποιος ειχε αντιστοιχο θεμα και ηθελε να δει τι εγινε τελικα.

Ο μικρος ειναι 11,5 μηνων. Η βλεμματικη επαφη συνεχιζει να ειναι χαλια. Πιο συγκεκριμενα εχει βλμματικη επαφη π.χ. ενδιαφερεται να δει αν τον ακολουθουμε οταν περπαταει και γυριζει να δει αν ειμαστε πισω του καποιες φορες, οταν τον καλεσουμε γυριζει να μας κοιταξει αλλα και χωρις να τον καλεσουμε μερικες φορες, οταν δειχνει γυριζει καποιες φορες να μας κοιταξει οπως και οταν σηκωνει τα χερια για αγκαλια καποιες φορες μας κοιταει κιολας. Επισης εναλασσει το βλεμμα αναμεσα σε ενα αντικειμενο που κραταω και σε μενα) απλα ολο αυτο για 1 με 2 δευτερολεπτα. Δηλαδη σημερα ολη μερα που ημασταν μαζι δεν με κοιταξε στο συνολο πανω απο 30 δευτερολεπτα στα ματια.

Κατα τα αλλα εκανε τα πρωτα του βηματα στο τελος του 9ου μηνα. Απο ουτε 10,5 μηνων περπατουσε ολο το σπιτι. Απο περιπου 11 μηνων σηκωνεται χωρις να πιασει καπου και πλεον μπουσουλαμε πολυ σπανια. Εδειξε τελευταιες μερες του 8ου μηνα εκανε παλαμακια επισης τοτε και χαιρετισε 10 μηνων και 11 σταματησε να χαιρεταιει. Πιστευω ομως οτι δεν ειχε καταλαβει την εννοια του να χαιρετας. Απλα το εκανε σαν μιμιση. Δεν με ανησυχει ομως γιατι μιμειται αρκετα καλα. Χτυπαω το χερι το χτυπαει παταω ενα κουμπι το παταει. Δειχνω κατι το δειχνει αλλα και στο παιχνιδι.

Τωρα του λεω κανε γεια και μου απανταει κουνωντας το κεφαλι οχι και γελαει. Δεν θελει μαλλον. Δεν του αρεσει. Ενω αν πω κανε παλαμακια κανει κανονικα η αν τον ρωτησω δειξε μου τι θελεις μου δειχνει. Οταν η αδερφη του δεν τον αφηνει να ριξει τον πυργο της του φωναζει μη και οταν αυτη φευγει για λιγο απο εκει, αυτος παει κοντα στον πυργο και γυριζει να δει αν τον βλεπει η αδερφη του για να τον πειραξει αλλα οταν φτανει κοντα κανει οοοχι με το κεφαλι και κουναει το δαχτυλο μηηηη οπως του ειπε η αδερφη του. Θελω να πω πως χρησιμοποιει χειρονομιες. Κανει ακομη κολλα 5. Γελαει καποιες φορες που θα του γελασω (οχι παντα) αλλα οταν με βλεπει γελαει τις περισσοτερες φορες. Οταν κρυβομαι ερχεται να με βρει. Οταν κρυβεται η αδερφη του παμε να την βρουμε και συνηθως οταν καταλαβει που ειναι δειχνει με το δαχτυλο που ειναι και γελαει. Πιο παλια πηγαινε κρυβοταν αυτος και περιμενε να παω να τον βρω και κρυφοκοιτουσε απο ποια πλευρα θα παω. Αν του πω κανε μα την μαμα και τον κραταω αγκαλια με φιλαει στο μαγουλο. Βαζει την μπαλα στην τρυπα αν του πω βαλε γκολ. 11 μηνων ξεκινησε μονος του να βαζει το ενα τουβλακι πανω στο αλλο. Μονο ενα βαζει. Εχει βαλει και 4 αλλα με την βοηθεια την δικη μου. Προσπαθει αλλα δεν τα ισοροπει ακομη καλα και γενικα δεν καθεται πανω απο μερικα δευτερολεπτα να του δειξεις κατι. Σιγουρα δεν κολλαει στις ροδες. Αφου γυριζω επιτηδες αναποδα τα αμαξακια να δω τι θα κανει και το γυρναει απο την καλη. Δεν ξερω αν αργοτερα τα βαζει στην σειρα. Τα φαγητα που δεν ειναι αλεσμενα τα τρωει πιο ευχαριστα. Αν του πω μπανιο τρεχει κατευθειαν εκει. Δειχνουμε τα παντα. Τι θελουμε τι μας αρεσει η αν τον ρωτησω που ειναι κατι. Τωρα μου κανει εντυπωση που παλιοτερα τον ρωτουσα που ειναι ο μπαμπας και γυριζε στην αρχη τον εβλεπε και γελουσε. Αργοτερα οταν εμαθε να δειχνει γυριζε και τον εδειχνε με τον δεικτη αλλα τωρα δεν το κανει με κανεναν τροπο. Σπανια θα το κανει. Αλλα σε διαφορα αντικειμενα το κανει και βλεπει τα σωστα. Ειναι πολυ υπερκινητικος. Πηγαινει παντου μεσα στο σπιτι και πειραζει τα παντα. Σκαρφαλωνει σε επιπλα σε παιχνιδια.

Την αδερφη του χαιρεται οταν την βλεπει αλλα δεν θελει να τον αγγιζει. Τον εχει ζουληξει αρκετες φορες ισως γιαυτο. Αλλες φορες ομως παει μονος του και πεφτει μεσα στα ποδια της με το κεφαλι οταν εκεινη καθεται κατω. Οταν του παιρνει τα παιχνιδια κλαιει και καποιες φορες την κινηγαει απο πισω. Τρεχει παρα πολυ γρηγορα αν τον κινηγας και του λες σε επιασα και γελαει. Οταν κραταει κατι και του πω δωστο στην μαμα εχοντας ανοιχτη την παλαμη το δινει. Αλλα ακομη αν δεν εκτελει εντολες του τυπου φερε μου τον αρκουδο απο εκει.

Ολα αυτα σε συνδυασμο με μια πολυ χαλια βλεμματικη επαφη. Χαρακτηριστικα ηρθε η μητερα μου σπιτι και ανοιξαμε την πορτα και αυτος δεν την εβλεπε στα ματια. Η μητερα μου προσπαθουσε να του τραβηξει την προσοχη και αυτος γυριζε πλαγια προκειμενου να μην τη δει και μετα επεσε στην αγκαλια της για να το αποφυγει. Δεν ειναι η πρωτη φορα που γινεται. Δεν μπορω να το εξηγησω ολο αυτο. Ειναι εντονο. Μας κανει ολους εντυπωση.

Το ραντεβου με την κυρια Παπαγεωργιου πηγε πολυ καλα. Δεν μας ειδε αρκετη ωρα. 20 λεπτα. Αλλα ειδα κι εγω οτι ανταποκριθηκε σε ολα ο μικρος και το ευχαριστηθηκε. Τις εκανε γκριματσες τις γελουσε και περασε ευχαριστα. Ειδαν οτι μιμειται οτι ακολουθει απλες εντολες οτι οταν τον αφησα κατω πηγε να εξερευνησει τον χωρο τις χαιρετισε κιολας στο τελος. Ειδαν οτι δειχνει και γυρισε και ειδε την γιατρο οταν εδειξε. Επισης γυριζε οταν εδειχναν καπου. Εβαλε ενα μεγαλο τουβλακι πανω στο αλλο οπως το εκανε η ιδια, εβαζε τα τουβλακια μεσα σε ενα μικρο δοχειο οπως του ζητησε να κανει αφου το εκανε η ιδια. Πηγε να τραβηξει την καρεκλα και του ειπα οχι και αυτος κουνουσε το κεφαλι κανοντας το οχι. Τι να πω. Δεν παρατηρησαν κατι στην βλεμματικη επαφη διοτι τον ειχα βαλει πανω στο τραπεζι και ηταν στο ιδιο επιπεδο. Τις εκανε και εντυπωση μαλιστα οταν το ειπα. Εκει το ειδα κι εγω οτι ειχε τελεια βλεμματικη επαφη. Εβλεπε μια την γιατρο μια την βοηθο. Ανταποκριθηκε τελεια.

Ξεχασα να αναφερω οτι ο μικρος παιζει παιχνιδια με ηχους. Δηλαδη κανω εγω εεεε κανει και αυτος. Ξανα κανω ξανα κανει. Η εκανα γκουχου γκουχου εκανε κι αυτος. Ξανα εκανα ξανα εκανε ξανα και ξανα. Αυτες τις ημερες το παιζει πιο λιγο αλλα ισως το βαρεθηκε γιατι το παιζαμε 1 μηνα.

Αυτο που εχει σταματησει τις τελευταιες ημερες ειναι να ακουει στο μη πολλες φορες. Μεχρι προσφατα οταν πηγαινε καπου που ηξερε οτι δεν αφηνω πρωτα γυριζε να δει εμενα και μετα απλωνε το χερι. Τωρα παει και οσα μη και να πω συνεχιζει. Βεβαια υπαρχουν κι φορες που ακουει αλλα λιγοτερο. Αν του πω ομως οτι κατι καιει απλωνει το χερι δυστακτικα και δεν το πιανει το αντικειμενο. Μονο αν δωσω εγω το οκ.

Σκεφτομαι μηπως η βλεμματικη επαφη εχει να κανει με κατι που μπορει να αφησε στο παιδι η δυσκολη γεννα που ειχα. Αλλα δεν ξερω τι μπορει να ειναι και σε ποιον να απεθυνθω.

Νιωθω καλυτερα αλλα ακομη εχω ενα μικρο αγχος. Παρατηρω και βλεπουμε. Ολο αυτο εχει να κανει με την βλεμματικη επαφη που αν ηταν αυτη ενταξει δεν θα το εψαχνα τοσο πολυ αφου ολα τα αλλα φαινονται καλα μεχρι στιγμης. Τον κραταω αγκαλια και το πολυ πολυ να ασχοληθει με τα κουμπια στην μπλουζα μου. Παντως αγκαλια ζηταει συνεχεια. Ερχεται στα ποδια μου και με τραβαει να τον παρω. Σηκωνει τα χερια και αν δεν τον παρω τσιριζει κιολας. Και με τους ξενους ειναι διστακτικος.

Επισης εβαλα μια μαυρη μασκα στο προσωπο και αυτος ξεκαρδιστηκε στα γελια. Νομιζω δεν φοβαται τιποτα ακομη. Ουτε γκριματσες μιμειται. 

Σιγουρα εχουμε κανει μια προοδο στον καθρευτη καθως αν τον ρωτησω που ειναι ο ιδιος δειχνει στον καθρευτη τον εαυτο του και αν του πω να τον φιλησει το κανει.

Μενω σε αυτο που ειπε η κυρια Παπαγεωργιου. Οτι το παιδι κανει οσα πρεπει να κανει για την ηλικια του και οτι δεν εχει κατι, ουτε μικρο. Ελπιζω να ειναι ετσι.

Ευχαριστω θερμα την κυρια Βικυ γιατι ηταν διπλα μου και, οσο δεν εγραφα εδω, εγραφα σε εκεινη. Την ευχαριστω που με ανεχτηκε. Ειναι Ανθρωπος με το Α κεφαλαιο!!!

Αν αλλαξει κατι στο μελλον θα ενημερωσω.

Ευχομαι δυναμη σε ολους τους γονεις!!!

like0

Εξέλιξη παιδιού

Εικόνα Ερη Κρις

Γεια σας,

διαβασα όλα σας τα σχόλια και αναρωτιέμαι.. η εξελιξη του παιδιου ειναι καλή;

like2

Εξέλιξη παιδιού

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Καλησπέρα jenaki εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα έχω διαβάσει και εγώ με μεγάλο ενδιαφέρον ολα αυτά που έχεις μοιραστεί μαζί μας για το παιδάκι σου θα ήθελα να μάθω την εξέλιξή του. Εύχομαι σε όλους υγεία και δύναμη.

like1

Πείτε μας τα νέα σας!

Εικόνα Στεφανία Καραγιάννη

Γεια σου jenaki ενδιαφέρομαι και εγώ να μάθω τα νέα σας καθότι ανήκουμε και εμείς μάλλον στο φάσμα, δεν υπάρχει επιβεβαιωμενη διάγνωση ακόμη γιατί περιμένουν να γίνει 3 αλλά έχουμε αρκετά συμπτώματα.

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.