Ανοίγοντας την καρδιά μου

Εικόνα Angela Papastavrou
Έχω μια μόνιμη ανυσηχία, μια μόνιμη αγωνία, αυτή που με κρατά αυπνη τα βράδυα, που κάνει το στομάχι μου να έχει ένα μόνιμο κόμπο, τα μάτια μου να βουρκώνουν με το παραμικρό. Εχω ένα ερώτημα μόνιμο στο μυαλό μου, στην άκρη της γλώσας μου μια απορία "πότε θα μιλήσει;" Ψάχνω παντού να βρω την λύση, σε βιβλία, στο διαδύκτιο, σε συλλόγους, στα μάτια και στα χείλη των θεραπευτών και των ειδικών γιατρών και μη... Οταν κάποιες στιγμές λέει λεξούλες, μια στο τόσο δηλαδή, κρέμομαι απο τα χείλη του σαν διψασμένη, η λέξη που λενε τα χείλη του με δροσίζουν και με γεμίζουν ελπίδα για λίγο καιρό ... μα μετά πάλι τα ίδια. Στο προ μηνός ραντεβού μας με τον παιδοψυχίατρο που τον παρακολουθεί, η μεγάλη χαρά του για την εξέλιξή του στην επικοινωνία ... δεν με άγγιξε, η απογοήτευση του για την μη εξέλιξη της ομιλίας του ... με σκότωσε! Δεν με άγγιξε τότε το "να χρησιμοποιήσουμε και άλλους εναλλακτικούς μεθόδους ομιλίας οπως το makatoon με τα νοήματα ή κομπιούτερ που ήδη ξέρει να χρησιμοποιήσει". Ειχα κολλήσει στο "ΩΧ ακομα δεν μίλησε;"..... Μαύρες σκέψεις σκίασαν το μυαλό μου που άρχισε να σαλεύει, τα δάκρυα πάγωσαν στα μάτια και ο πόνος μου έσκιζε τα σωθηκά μέχρι που αρρώστησα σοβαρά. Επεσα στο κρεβάτι και το μόνο που ήθελα ήταν να πεθάνω. Κατάθλιψη στο μέγιστο δηλαδή, όλα τα έβλεπα μαύρα, κατάμαυρα. Δεν έκλεισα μόνο τα παράθυρα και τα πατσούρια του σπιτιού μου αλλά και της καρδιάς μου. Μήνας μετά, αν και ο πονος μαλάκωσε με τον χρόνο και τις διάφορες ασχολίες,τότε έπεσα πάνω στο βιντεάκι της ομιλίας για τον αυτισμό, που τραβηχτηκε στην έκθεση Αυτονομίας 2008 τον Μάιο, οπου την είχα παρακολουθήσει όλη αλλά με τα σχετικά της διαλλείματα γιατί κυνηγούσα τον Νεκτάριο . Σήμερα που την ξαναπαρακολούθησα με πολύ προσοχή,και ηρεμία αυτή την φορά, είδα οτι η απάντηση μου δόθηκε τότε, εκεί! http://www.youtube.com/watch?v=EQwtqJ459B0&feature=related Είμαι πιο χαλαρή τώρα, πιο ήρεμη, πιο γνωστική , ξέρω τι πρέπει να κάνω απο δώ και πέρα. Πρέπει να ηρεμίσω, να χαλαρώσω, γιατί το παιδί εισπράτει αυτή μου την απογοήτευση και τον πληγώνω καθημερινά άθελά μου και ναι να ψάξω να του δώσω την βοήθεια που χρειάζεται για να εκφραστεί, με όποιο τρόπο μπορεί εκείνος και οχι με τον τρόπο που εγώ περιμένω και θέλω. Το πρωτεύον είναι η επικοινωνία και σε αυτήν έχει σημειώσει την μεγαλύτερη βελτίωση, άρα αυτή πρέπει και να ενισχύσω. Να πάψω να σκέφτομαι την ομιλία με την μορφή που θέλω αλλά με την μορφή που εκείνος μπορεί άρα ξεκινάμε και συνεχίζουμε με νοηματική, χρήση υπολογιστή, pecs, φωτογραφίες...κλπ Με γαργαλάει το στομάχι μου τώρα που τα γράφω, είναι η ελπίδα που αναστήθηκε μέσα μου. Ελπίζω να συνεχίσει να με γαργαλαει για πολύ καιρό και η φλόγα της να μείνει στην ψυχή μου . Τώρα αν γίνει το θαύμα, εγώ παλι εδώ θα είμαι... αλλά αν δεν γίνει θα έχω προσπαθήσει και αυτό με χαροποιεί ήδη, γιατί η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία!!!

Σχόλια

Αγγελική μου, σε καταλαβαίνω

Εικόνα Ιουλία Σαββα
Ξέρω πώς νιώθεις. Εγώ, αν και τα τελευταία νέα ήταν πολύ αισιόδοξα, έχω μήνες να κοιμηθώ.Ο Καμπάκος μας είπε οτι ο σαββούλης θα μιλήσει σίγουρα, ήδη λέει λέξεις. Όμως εγώ έχω ένα καρφί στην καρδιά μου που δεν ξέρω πότε και αν θα βγει. Προσπαθώ να τον βοηθήσω όσο μπορώ. Βλέπω οτι ανταποκρίνεται, αλλά ανησυχώ.Προσευχομαι κάθε μέρα για το Σάββα αλλά και για όλα τα παιδάκια που περιμένουν ένα θαύμα..
like3

Την γλωσσα της ψυχης μπορουν να την μιλανε ολοι

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Αντζελα ,η ελπιδα δεν πεθαινει ΠΟΤΕ και ειναι αυτη μαζι με την πιστη που σε μια μαγικη στιγμη κανουν το θαυμα να συμβει.Ετσι ξαφνικα εκει που δεν το περιμενεις.Να ηξερες ποσα βραδυα εχω μεινει ξυπνια με μονη συντροφια αυτη την ιδια αγωνια που φαινεται να ειναι μοιρασμενη και να μας στοχειωνει ολους μας.Ολα αυτα που περιγραφεις ειναι γνωριμοι δρομοι,δυσκολοι δρομοι και περιμενουμε ολοι να μας βγαλουν στο ξεφωτο εκει που θα μπορουμε να δουμε τον ηλιο χωρις γυαλια στα ματια.Αλλοι θα τα καταφερουν ,αλλοι οχι αλλα ο ηλιος θα ειναι παντα εκει. Ακομη και αν δεν βγαλουμε ποτε αυτα τα γυαλια απο τα ματια θα ειμαστε τυχεροι γιατι σημαντικο ειναι να εχεις ψηλα το κεφαλι για να τον αντικρυσεις. Julias, και Ο Χριστος ειχε καρφια στα χερια και στα ποδια αλλα αυτο δεν τον εμποδισε να αναστηθει. Και εμενα ο Οδυσσεας δεν μιλαει ακομη τουλαχιστον αλλα καθε αυριο ειναι μια αλλη μερα ...πολλες φορες μαλιστα η σιωπη εχει πολυ περισοτερα να πει γιατι η γλωσσα της ψυχης ειναι αθορυβη και παγκοσμια. Φιλικα, Ελπιδα
like0

Αngela είσαι εγώ!!

Εικόνα καλλιοπη
Μην φοβασαι γιατι φοβαμαι μην κλαις γιατι κλαιω μην απογοητευεσαι γιατι χανομαι. εισαι εγω αυτος αυτη που ολοι εχουμε αναγκη για βοηθεια και στηριξη.η δυναμη μας ειναι τα παιδια μας η αγνωστη φιλια μας ειναι το στηριγμα μας.
like5

Ελπίδα για το 2009

Εικόνα Angela Papastavrou
ΕΛΠΙΔΑ Αυτή την μαγική λέξη ευχήθηκα για το νέο έτος. Να μας την δίνει ο Θεός και να μην την χάνουμε, γιατί μόνο με αυτήν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΑΓΓΕΛΙΚΉ
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.