Αυτιστικός γεννιέσαι αλλά και γίνεσαι

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
"Αυτιστικός" γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ένα ερώτημα που τριβελίζει το μυαλό μου τις τελευταίες μέρες με αφορμή διάφορους ανθρώπους που γνωρίζω και καταλαβαίνω ότι επιδεικνύουν αυτιστική συμπεριφορά κάποια στιγμή στην ζωή τους. Για παράδειγμα παιδιά με μηδενικές κοινωνικές δεξιότητες, εφήβους κλεισμένους στον εαυτό τους και στον κόσμο τους να είναι παγιδευμένοι στον υπολογιστή, ενηλίκους οι οποίοι καταργούν κάθε ίχνος διαλόγου και επικοινωνίας όταν τι iPhone τους έχει γίνει προέκταση του χεριού τους ακόμη και όταν είναι παρέα με άλλους. Τελικά μήπως τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού εξελίσσονται να είναι λιγότερο ''αυτιστικά'' από κάποια άλλα τα οποία γίνονται αυτιστικά ίσως από παραλείψεις, αδιαφορία, άγνοια ή βόλεμα των γονιών τους; Προβληματίστικα έντονα όταν πολύ καλή μου φίλη ήρθε σπίτι και μου εξομολογήθηκε ότι το παιδί της, 23 ετών,φοιτητής σε επαρχιακή πόλη έχει κατάθλιψη, εθισμό στον υπολογιστή, ίσως και σε διαδικτυακό τζόγο και κανένα ενδιαφέρον για τις σπουδές του. Να πως ξαφνικά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και ψυχικές διαταραχές. Από το πουθενά ...σε ειδικούς Περισσότερο όμως με σόκαρε αυτό που απάντησε στους γονείς του όταν κάθισαν να το συζητήσουν και να δουν πως θα το αντιμετωπίσουν. Η ατάκα ήταν: - ''Εσείς που είσασταν; Πώς με εμπιστευθήκατε τυφλά; Πού ήταν τα όρια που μου θέσατε;" Και προφανώς στην σκέψη του να ήταν: - ''Πότε ασχοληθήκατε μαζί μου;'' Θα μου πείς 23 χρονών ; ΝΑΙ γιατί το παιδί είναι πάντα παιδί και οι γονείς οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε την ψυχή του και να το βοηθάμε να εξελιχθεί σε έναν λειτουργικό ενήλικο από όταν είναι παιδί. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε η σωματική, ούτε η ψυχική, ούτε η διανοητική υγεία. Τα παιδιά σας, τα παιδιά μου, τα παιδιά μας ίσως και να είναι τυχερά μέσα στην ''ατυχία'' τους γιατί έχουν γονείς που νοιάζονται, εντοπίζουν το πρόβλημα από νωρίς και έτσι τα παιδιά αυτά δουλεύονται και εξελίσσονται. Οι αγκαλιές είναι συνεχώς ανοιχτές και γεμάτες,η βλεμματική επαφή συνεχής και επίμονη, η συντροφικότητα αυτονόητη, η χαρά της κατάκτησης του άθλου υπερβολική, η αποδοχή αυτονόητη. Οι γονείς εκεί να παλεύουν, να ψάχνουν, να φτάνουν στα όρια του υπερανθρώπου ...του ήρωα να μην θεωρούν τίποτα αυτονόητο ούτε καν τον θάνατο. Σε κάποια συζήτηση με τον 16 χρονο γιό μου μου είπε χαριτολογώντας ότι δεν με θεωρεί φυσιολογική μαμά σαν αυτές των φίλων του άλλά αυτό του αρέσει γιατί έχει δεν υπάρχει μονοτονία και εφησυχασμός και γελώντας μου είπε: - ''Εσένα και ο θάνατος να σε ψάχνει δεν θα σε βρίσκει γιατί και για να πεθάνεις θα πρέπει πρώτα να βγάλεις άδεια αλλά δεν θα έχεις ώρα''.

Σχόλια

Ελπιδα...

Εικόνα Ιωάννα
...εσείς που είσασταν? γιατί με εμπιστευτηκατε τυφλά? που ήταν τα όρια που μου θέσασε???.... Να γιατί πρέπει να λέμε όχι ...να γιατί πρέπει να εξηγουμε στο παιδι μας γιατί όχι αυτο ,ναι το άλλο,όχι εκείνο κτλ...αλλα να του εξηγουμε...όχι απλά ένα ξερό όχι....και να μένει με την απορία και το αποθιμενο....να γιατί δεν πρέπει να το ξεφορτωνομαστε με ένα DVD ένα παιχνίδι για να έχουμε το χρόνο μας... Γιατί όταν το παιδι νιώθει ανεξέλεγκτα ότι ο γονιός δεν θα του πει όχι και θα κάνει ότι του ζητήσει...δεν θα τον εμπειστευεται όταν πραγματικά το παιδι θα χρειάζεται την υποστήριξη του ,την βοήθεια του.... Το παιδι πρέπει να νιώθει ότι ο γονιός είναι δυνατός για να το στηρίξει όταν θα το έχει ανάγκη ....αυτο το καλο κ πολλά αλλα ακόμα κάνουν τα όρια που θέτουμε...καλο σε ολους μας...
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.