ΔΑΔ: απουσία συναισθηματικής νοημοσύνης (συνέχεια)

Εικόνα Kyriaki Fili
Επανέρχομαι για το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης [διαβάστε την πρώτη δημοσίευση με τίτλο: ΔΑΔ: απουσία συναισθηματικής νοημοσύνης και επιθετικότητα]. Μήπως κάποιος θα μπορούσε να μου συστήσει κάποια βιβλία (όχι παραμύθια) που να αφορούν την προώθηση της συναισθηματικής νοημοσύνης στα νήπια; Διάβασα ένα της Βασ. Πλωμαρίτου για ένα πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί και σε σχολεία, αλλά είναι για μεγαλύτερες ηλικίες, δεν είναι για τη μικρή μου που είναι 5. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν κάποιος μου έδινε ορισμένους τίτλους βιβλίων. Ευχαριστώ, Κυριακή Φιλήμονος

Σχόλια

Δείτε αυτά τα βιβλία

Εικόνα dimika_
Καλημέρα, το παρακάτω βιβλίο εχει λάβει πολύ καλές κριτικές σε φόρουμ και περιλαμβάνει τη νηπιακή ηλικία. http://www.amazon.com/Teaching-Children-Autism-Spectrum-Disorder/dp/0876590083/sr=1-1/qid=1163660617/ref=sr_1_1/002-3920709-7255245?ie=UTF8&s=books Για εσάς, πολύ καλό βιβλίο είναι τo Autism της Frith, το οποίο αναφέρεται στη θεωρία του Νου. Σύμφωνα με τις πολλές θεωρητικές προσεγγίσεις, τα συναισθήματα και η θεωρία του Νου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στα άτομα με ΔΑΔ. Θα ήταν βοηθητικό να το μελετήσετε. Ευχαριστώ.
like1

Συναισθηματική νοημοσύνη

Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
Γεια σας και πάλι! Δεν υπάρχουν προγράμματα ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης για παιδιά με ΔΑΔ. Κι αυτά που υπάρχουν για σχολεία, δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά με ΔΑΔ, σε μεγάλο βαθμό τους είναι μάλλον ακαταλαβίστικα. Στα παιδιά εξασφαλίζουμε εκπαίδευση στην κοινωνική επικοινωνία, που είναι το πυρηνικό έλλειμμα μιας ΔΑΔ. Η κοινωνική επικοινωνία είναι σαφώς καθορισμένες ικανότητες, που θέλουμε το παιδί να κατακτήσει. Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν περιέχει σαν concept κάτι περισσότερο από αυτές τις ικανότητες. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια "ιδέα", σε μεγάλο βαθμό εμπορική και κενή πια, που χρησιμοποιείται κυρίως για να πουλιέται στην εκπαίδευση και στην παιδαγωγική γενικώς. Περιττεύει παντελώς αφ' ης στιγμής ορίστηκε τι είναι η κοινωνική επικοινωνία. Ας πούμε ότι ήταν ο πρόδρομός της, αλλά τη συντηρούμε στη ζωή για να κερδίζουμε χρήματα με βιβλία και προγράμματα, αφού έχει ακουστεί τόσο πολύ. Τόσο απλά. Ό,τι συμβαίνει και με την ψυχανάλυση, που είναι "αρχαία" πια και άσχετη με οτιδήποτε επιστημονικό, αλλά ο κόσμος είναι οικείος με την λέξη και νομίζει πως είναι κάποια επιστήμη. Κι όσο έχει ζήτηση θα πουλιέται, ακόμη κι από πανεπιστήμια.
like1

Προτάσεις για βιβλία

Εικόνα αννα αλιφραγκη
Αγαπητή κυρία Κυριακή, Αφού διάβασα με προσοχή τις δύο δημοσιεύσεις σας, θα προσπαθήσω κι εγώ να βοηθήσω στην αναζήτησή σας. Αν κατάλαβα καλά, στη δεύτερη δημοσίευσή σας ζητάτε βιβλία που βοηθούν τα νήπια να αντιληφθούν και να κατονομάσουν τα συναισθήματά τους καθώς και τα συναισθήματα των άλλων. Αυτά που αναφέρω πιο κάτω περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τα συναισθήματα, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσει ο ενήλικας όταν εκδηλώνεται ένα συγκεκριμένο συναίσθημα και ποια παιχνίδια –δραστηριότητες προάγουν την αντίληψη του συναισθήματος: • Ο κήπος των συναισθημάτων, Νίκη Κάντζου, Ζέτα Λαμπρινέα, Γρ. Κανελλόπουλος, εκδ. Δίπτυχο (αφορά σε παιδιά του νηπιαγωγείου), • Σειρά: Συναισθηματική Αγωγή μικρών παιδιών (για παιδιά από 3 έως 8), από τις εκδόσεις Θυμάρι. Περιέχει βιβλία με τα παρακάτω θέματα: 1. Αφού δε με παίζουν (αναφέρετε στη διαχείριση του θυμού και της επιθετικότητας), 2. Θ’ αφήσεις το φως αναμμένο; (αναφέρετε στους παιδικούς φόβους και τις ανασφάλειες), 3. Εγώ το θέλω τώρα! (αντιμετώπιση της ματαίωσης, της ανυπομονησίας και του πείσματος), 4. Μ’ αυτόν εγώ δεν παίζω! (απόρριψη της διαφορετικότητας) 5. Όμως εγώ δεν είπα ψέματα! 6. Η Γιαγιά πήγε στον Ουρανό (διαχείριση του πένθους). Από αυτά τα βιβλία μπορείτε να πάρετε ιδέες και να ασχοληθείτε εσείς και το παιδί με δραστηριότητες που το ευχαριστούν. Δεν είναι ανάγκη να τις κάνετε όλες, διαλέξτε εκείνες που ταιριάζουν σε σας και στο παιδί. Κάντε τροποποιήσεις για να τις φέρετε στα μέτρα σας. Μην δίνεται έμφαση στο διδακτικό κομμάτι κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η μάθηση θα έρθει αυθόρμητα, μέσα από το παιχνίδι. Το σημαντικό είναι να νιώσετε και οι δύο όμορφα. Θέλω επίσης να επισημάνω τα εξής: • Τα μικρά παιδιά νιώθουν έντονα συναισθήματα, τα οποία όμως δεν μπορούν να κατονομάσουν επειδή δεν τα κατανοούν. Απλά τα βιώνουν και δρουν παρορμητικά (π.χ. όταν θυμώσουν μπορεί να χτυπήσουν κάποιον, να καταστρέψουν κάτι ή να μείνουν σιωπηλά) επειδή ο τρόπος σκέψης τους διαφέρει από τη λογική και την ηθική σκέψη των ενηλίκων. • Τα συναισθήματα – τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά – είναι φυσιολογική αντίδραση του ατόμου σε κάποιες καταστάσεις, οπότε πρέπει να είναι αποδεκτά και όχι κατακριτέα. Ούτε το παιδί πρέπει να κατακρίνουμε, κατά συνέπεια δε γίνεται «κακό παιδί» όταν χτυπάει και σπρώχνει. Εκείνο που μπορούμε να κρίνουμε είναι ο τρόπος διαχείρισής των συναισθημάτων, δηλαδή «είναι κακό το να χτυπάει και να σπρώχνει». Αυτόν τον τρόπο διαχείρισης μπορούμε να τον βελτιώσουμε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Αναφέρετε ότι δεν κατανοεί ούτε συγκρατεί σε όλη του την έκταση ένα νέο παραμύθι. Ίσως εάν επιλέξετε μια πολύ μικρή ιστορία και την ζωντανέψετε παίζοντας κουκλοθέατρο, να μπορέσει να την κατανοήσει και να τη θυμηθεί. Μπορείτε να φτιάξετε γαντόκουκλες με παλιά υφάσματα ή παλιές αθλητικές κάλτσες. Να είστε καλά και να έχετε πάντα τη δύναμη να ψάχνετε το καλύτερο για το παιδί σας, γιατί αυτό του αξίζει,
like1

Απαντήσεις περί συναισθηματικής νοημοσύνης

Εικόνα Kyriaki Fili
Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τις απαντήσεις και για το χρόνο σας. Κυριακή Φ.
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.