Ο Δημητράκης είναι τριών χρονών και δύο μηνών, όλα ξεκίνησαν πέρσι

Εικόνα Παναγιώτης Στεργίου

Καλησπέρα έχω το Δημητράκη που είναι τριών χρόνων και δύο μηνών και όλα ξεκίνησαν πέρυσι όταν πήγαμε με καθορισμένο Ραντεβού στον παιδίατρο μας για να δει το Δημητράκη γιατί ήταν και λίγο άρρωστος. Μας ρώτησε ο γιατρός αν λέει λεξούλες, αν κάνει λεξούλες με άλλες λεξούλες και του είπαμε ότι πέρα από το μαμά και το μπαμπά, πέρα από το χρώμα το μπλε και το κόκκινο το λευκό και το μπλε που το λέει μπλε Okay και το πράσινο που το λέει Πρα, όλα τα ζωάκια τα μιμείται, δεν κάνει κάτι άλλο. Μας προέτρεψε ο γιατρός να πάμε σε μία δική του αναπτυξιολόγο ώστε να πάρουμε μία πρώτη εικόνα για το παιδί.

Οταν πήγαμε λοιπόν στην ειδική αναπτυξιολόγο, πήρε το ιστορικό το δικό μου και της γυναίκας μου και του παιδιού σαν πρώτη εικόνα, μαζί με το παιδί. Επειδή σε έχει γεννηθεί 8/2/20 είναι ενα παιδί της καραντινας, μας προέτρεψε η ειδική αναπτυξιολόγος επειδή δεν έχει γνωρίσει ούτε θειο ούτε θεία ούτε Παπούλια ούτε γιαγιά ούτε ξαδέρφια, ούτε κοινωνικοποιείται το παιδί, ούτε έχει πάει σε παιδότοπους, δεν σε παιδικό, να μπορέσει να ξεκινήσει το παιδί παιδοψυχολογία ώστε μέσω παιχνιδιού να ξεμπλοκάρουμε το μυαλουδάκι του.

Όντως εμείς σαν νέοι γονείς είχαμε τρομοκρατηθεί. Ξεκινήσαμε αμέσως με μία ειδική παιδοψυχολόγο μας σύστησε να πηγαίνουμε το Δημήτρη στην ουσία 8 μήνες τώρα. Εχουμε δει τεράστια διαφορά στο Δημήτρη, γιατί έχει ξεκινήσει το παιδί και πηγαίνει και στον παιδικό. Εκεί στην αρχή ούτε καν έτρωγε, τώρα και θα φάει και θα παίξει με άλλα παιδάκια, που δεν με έπαιζε. Μια θα κάνει γυμναστική, που δεν έκανε. Μας έκανε βέβαια κάποια άλλα πράγματα εδώ στο σπίτι, που ανεβαίνει σε πάγκους, έριχνε κάτω τις καρέκλες και παίζει μαζί τους και όλα τα είχαμε φοβηθεί εμείς και είχαμε τρομοκρατηθεί. Τώρα πρόσφατα είχαμε ένα επανέλεγχο να το θέσω έτσι, με την ιδια αναπτυξιολόγο σε καθορισμένο ραντεβού που είχαμε είναι του Δημήτρη των αξιολογήσεων είναι πάρα πολύ καλός, συγκεκριμένα της είπα εγώ κυρία Ειρήνη δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου αν π Δημήτρης δεν μυρίζει μου λέει μιλάει και τώρα Απλώς δεν καταλαβαίνεις εσύ ο Δημήτρης θα μιλήσει, δεν έχει κάτι και μάλιστα της είπα πως τον βλέπω και μου λέει είναι τέλειος. Απλώς θα του προσθέσουμε και εργοθεραπεία γιατί είδε η κυρία Ειρήνη, που είναι αναπτυξιολόγος, ότι δεν έχουμε τόσο καλή οπτική επαφή.

Ξεκινήσαμε και εργοθεραπεία, τώρα πιστεύω παιδιά ότι εμένα τουλάχιστον με αυτή τη βάση που είναι θέλω να μιλήσω στο παιδί για να ηρεμήσει κιόλας να μπορέσει να μιλάει, κάνει πράγματα, εκτελεί εντολές, θα παίξει με τα πράγματα του όχι συνέχεια γιατί εμείς σαν γονείς κάναμε ένα λάθος και τον είχαμε στην αρχή στην τηλεόραση, στα παιδικά, στα τραγουδάκια και αυτά τώρα τα έχουμε σταματήσει. Του έχουμε βάλει όρους να το θέσω έτσι, βλέπει μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ.

Αν κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου Θα ήθελα τη συμβουλή του λίγο, να να μου πει κάποια πράγματα είναι να μπορέσω να ηρεμήσω και εγώ λιγάκι, γιατί όλοι μας ακόμη και συγγενείς, λυπάμαι που το λέω λένε άλλα πράγματα ενώ οι γιατροί μας λένε αλλά. Και οι γιατροί μας λένε άλλα, το παιδί είναι καλά, ότι είναι εντάξει, αυτοί μας λένε δεν είναι καλά, δηλαδή εχουν βαλθεί να μας βγάλουν το παιδί μας ότι είναι άρρωστο.

  Κάθε νέο βιολόγιο στο NOESI.gr είναι ένας γονιός που αναζητά συνοδοιπόρους! Ανοίγοντας μια συζήτηση εδώ, δείχνετε ότι κανείς δεν είναι μόνος, και άλλοι γονείς θα μπορούν να βρουν την ανάρτησή σας πολλά - πολλά χρόνια μετά. Τα βιολόγια του noesi.gr είναι online από το 2006!

Σχόλια

Αγαπητέ Παναγιώτη

Εικόνα Eirini K.

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Διάβασα προσεκτικά την ανάρτησή σου και το πρώτο σχόλιό μου είναι ότι σε αυτά που γράφεις "είδα τον πρώην άντρα μου" καθώς και άλλους πολλούς γονείς παιδιών με ΔΑΦ που όπως έγραψες, "θέλουν να ακούσουν κάτι για να ηρεμήσουν".

Καταρχάς θα σου έλεγα να ηρεμήσεις έτσι κι αλλιώς, διότι είτε με ΔΑΦ είτε χωρίς, το παιδί σου είναι ο Δημήτρης και είναι αυτό που είναι, και ξέρω ότι το αγαπάς ανιδιοτελώς, αλλιώς δε θα ήσουν εδώ, ούτε θα έτρεχες σε ειδικούς. Δεν ξέρω το παιδάκι σου αλλά εγώ βλέπω έναν καλό πατέρα. Και αυτό είναι που έχει σημασία για το κάθε παιδί!

Πιστεύω ότι κανένας γιατρός δε θα σου πει σκληρά λόγια για το παιδί σου, αλλά για να σε έχουν παραπέμψει σε θεραπείες, σημαίνει ότι κάτι έχουν δει. Το ότι το παιδί έχει εξέλιξη, δε σημαίνει ότι δεν έχει αυτισμό. Ποιος είπε ότι το αυτιστικό άτομο δεν εξελίσσεται; Είναι τόσο μεγάλο το φάσμα, και ναι υπάρχει εξέλιξη και για αυτά τα άτομα.

Προσπάθησε να μην τα βάζεις με τα λεγόμενα συγγενών και φίλων γιατί προφανώς ο σκοπός τους είναι η αφύπνιση σχετικά με τον Δημητράκη και όχι να το βγάλουν "ντε και καλά άρρωστο". Στην τελική, ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια :)

Τέλος, θα πω πως καλώς κάνατε και ξεκινήσατε εργοθεραπεία. Αυτό δίνεται συνήθως ως πρώτη οδηγία και έπειτα καλό θα ήταν να βάλετε και λογοθεραπεία. Η παιδοψυχολόγος νομίζω ότι πρέπει να αντικατασταθεί με ψυχίατρο για να γίνουν τα σωστά τεστ και να σας δοθεί διάγνωση. 

Σας εύχομαι τα καλύτερα για όλη την οικογένειά σας.

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.