Ένας χρόνος μετά...

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Ένας χρόνος μακρυά σου και τα δάκρυα όταν σε σκέφτομαι δεν με αφήνουν να βλέπω καθαρά.Τα δάκρυα της ψυχής μου σπάνια στερεύουν. Περισσότερο με πονάει ότι δεν μπόρεσα εγώ να σε βοηθήσω. Οι εικόνες είναι ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό μου αλλά δεν θέλω να τις σβήσω γιατί δεν θέλω να σε ξεχάσω. Παράλογο ε; Όμως η μνήμες είναι αυτές που κρατάνε ζωντανούς αυτούς που αγαπάμε ιδιαίτερα όταν τους έχουμε αποχωριστεί γρήγορα ή βίαια. Ένας χρόνος χωρίς εσένα κοντά μου αλλά μέσα μου σε ένα μέρος που έχω φτιάξει στην καρδιά μου μόνο για σένα. Εκεί που μπορείς να ζεις και να μεγαλώνεις μέσα από μένα όπως όταν σε είχα στην κοιλιά μου. Ένας χρόνος μετά και θέλω να σε ευχαριστήσω που δέχτηκες να είμαι η μαμά σου έστω και για 5 μήνες, που με άφησες να σε θηλάσω, να σε χαϊδέψω, να σε αγκαλιάσω και να σε νανουρίσω. Σε ευχαριστώ που με έμαθες να κατρακυλάω τις σκάλες στο Παίδων, να σωριάζομαι και να βρίσκω το κουράγιο να στέκομαι πάλι όρθια. Σε ευχαριστώ που μου υπενθύμισες ποια είναι η πραγματική φύση της μάνας και η υποχρέωσή της να στέκεται κοντά στα παιδιά της ακόμα και νεκρή αλλά και πόσο σκληρά πρέπει να σφίγγει τα δόντια και να συνεχίζει. Σε ευχαριστώ που έγινες η αφορμή να αγαπήσω ακόμη περισσότερο τον πατέρα σου και να δεθώ πιο πολύ με αυτούς που έχω επιλέξει να ονομάζω φίλους και να χρίσω φίλους ανθρώπους που δεν γνώριζα και μου στάθηκαν σαν αδέρφια τις ατελείωτες ώρες που περιφερόμουν στο νοσοκομείο αναζητώντας το θαύμα. Σε ευχαριστώ που μπόρεσα να διαγράψω ανώδυνα αυτούς που ήταν και εξακολουθούν να είναι απόντες με ένα σωρό δικαιολογίες και να θυμηθώ για άλλη μια φορά ότι δεν είναι το αίμα που δένει τους ανθρώπους αλλά η ψυχή τους. Σε ευχαριστώ που με βοήθησες να γίνω ακόμη περισσότερο άνθρωπος και να προσπαθώ να τιμάω τον χαρακτηρισμό αυτό έστω και αν αυτό έγινε μέσα από πολύ πόνο και θλίψη. Σε ευχαριστώ Μυρτώ μου.

Σχόλια

Μέσα στην καρδιά

Εικόνα Λένα Γκαντιά
σου,στη μεγάλη καρδιά σου πάντα θα ζει η Μυρτώ σου,πάντα!Ξέρω πως είναι δύσκολο και τα λόγια φτωχά για να σου γράψω,όμως η καρδιά μου πονάει και η ψυχή μου κλαίει για το μικρό αγγελούδι σου,για τον Γιαννάκη,τον Παναγιώτη...για όλα τα αγγελούδια που έφυγαν νωρίς... Λένα
like2

Ελπίδα, τι να πει κανείς σε μία μάνα

Εικόνα D.Mariliza
τι να πει κανείς σε μία μάνα που έζησε αυτόν τον πόνο; Είμαι σίγουρη ότι η Μυρτώ σου απαντά... - "Ευχαριστώ πολύ που ήσουν εσύ η μαμά μου όλους αυτούς τους μήνες." Καλή δύναμη
like0

Ελπίδα, τι να πώ....

Εικόνα Arntin
Τα λόγια μερικές φορές είναι περιττά... Τι να πει κανείς σε κάποιον που έχασε ένα αγαπημένο πρόσωπο??? Τι να πει σε αυτόν που έχασε αδερφό, αδερφή, πατέρα ,μητέρα???? Και προπαντός τι να πει σε μια ΜΑΝΑ που έχασε το παιδί της-το σπλάχνο της? Θα ήθελα να σου πω κάτι από τη μεριά των ανθρώπων που θεωρείς ότι δε σου στάθηκαν στα δύσκολα... Από τη μεριά των ανθρώπων που απουσίαζαν από δίπλα σου όταν εσύ τους είχες ανάγκη. Κατά αρχήν πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να μην είναι δίπλα σου είτε από αδιαφορία είτε από αναισθησία!!!! Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων (λυπάμαι που το λέω αλλά σε αυτούς συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ) που δεν αντέχουν τον πόνο των άλλων. Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ΑΔΥΝΑΜΟΙ να βοηθήσουν μια ΜΑΝΑ που έχασε το παιδί της. Υπάρχουν άνθρωποι που δε βρίσκουν λόγια παρηγοριάς,και που αν θες τα βρίσκουν και περιττά.Μήπως αν πω εγώ σε μια μάνα να κάνει κουράγιο που έχασε το παιδί της , ο πόνος της θα είναι μικρότερος???? Υπάρχουν άνθρωποι ευαίσθητοι που για να προφυλάξουν τη δική τους ηρεμία επιλέγουν να απέχουν από τον πόνο των άλλων(εγωιστικό.Το παραδέχομαι) Όμως αν μιλήσω με βάση τον δικό μου χαρακτήρα, αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ. Κάθε βράδυ που πλαγιάζουν κάνουν δικό τους τον πόνο των άλλων και υποφέρουν σιωπηλά. Αυτό δε δικαιολογεί την απουσία τους ,θεωρώ όμως ότι την εξηγεί. Μην αναλώνεσαι στο "γιατί" δε σου στάθηκαν όσοι θα επιθυμούσες να σου σταθούν.Ίσως κάποιοι από αυτούς να προσεύχονται κάθε μέρα για εσένα. Κράτα τους δικούς σου αγαπημένους κοντά σου,και συνέχισε να ζεις για να τους προσφέρεις αλλά και να σου προσφέρουν ΑΓΑΠΗ. Να ξέρεις ότι παρόλο που δε σε ξέρω , σε σκέφτομαι συχνά. Να είσαι πάντα καλά. Άρτεμις
like0

Ελπίδα μου..

Εικόνα georafa
Σου κρατω νοερα το χερι κι ας μη σε ξερω... Εχεις αγγιξει τη ψυχη μου και αυτη σε γνωριζει.. Η Μυρτω ειναι ενα αγγελακι που προστατευει τα αδελφακια της.. Ποσο χωρο εχεις μεσα στην καρδια σου; Ποσο μεγαλη ειναι; Μεσα σε τοσο πονο και θλιψη πως τα εχεις καταφερει; Δεν θελω να γραφω λογια, μα να ξερεις οτι αισθανομαι παρα πολλα, χωρις καν να σε γνωριζω απο κοντα.. Απ' ο,τι καταλαβα σε λιγο θα γεμισει και παλι η αγκαλια σου.. Εχεις χιλιες ευχες απο μεσα απ την καρδια μου! Με σεβασμο, εκτιμηση, φιλια ...στην γυναικα που ειναι ΜΑΝΑ με ολη τη σημασια της λεξης... Εισαι αληθινο παραδειγμα για μενα ..ειλικρινα!
like2

Ελπίδα μου..

Εικόνα Ιωάννα
Ότι και να πω είναι τόσο τόσο λίγο μπροστά σου....έκανες πέρα τον θυμο σου και τον μετετρεψες σε αγάπη συμπαράσταση αλληλοβοήθεια προς άλλες μάνες...και για αυτο πρεπει ολες εμεις να ευχαριστησουμετην ΜΥΡΤΏ σου και αυτο το ευχαριστώ να απαλύνει αν είναι δυνατόν εστω κ ελαχιστα τον πόνο σου!!! Σε ευχαριστουμε ΜΥΡΤΏ...
like0

Άρτεμις...

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Καλή μου Άρτεμις, ποτέ δεν αναλώθηκα σε '"γιατί" γιατί στην ηλικία που βρίσκομαι κάποια πράγματα τα θεωρώ αυτονόητα και δεν μπορώ να βρίσκω ελαφρυντικά και να κάθομαι να εξηγώ την συμπεριφορά των άλλων. Αυτοί οι οποίοι δεν στάθηκαν ήταν άμεσα συγγενείς τους. Ευτυχώς βρέθηκαν πάρα πολλοί ώμοι να κλάψω,χέρια να κρατηθώ από ανθρώπους που εγώ έχω επιλέξει να είναι σύντροφοι μου σε αυτή την ζωή. Είναι η στιγμή που δένει τους ανθρώπους και η ψυχή. Δυστυχώς ο πόνος λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος περισσότερο από την χαρά γιατί την χαρά μπορεί κάποιος να την διαχειριστεί και μόνος του,ο σταυρό της θλίψης όμως δεν παλεύεται. Το να έχεις την ικανότητα να συμπονάς είναι αυτό που ανυψώνει την ανθρώπινη ψυχή και να ξεπερνάει τα ανθρώπινα όρια. Σίγουρα δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για τον άνθρωπο που χάνει αγαπημένο πρόσωπο, για αυτόν που περνάει λούκι με την υγεία του, που αντιμετωπίζει μεγάλα θέματα με το παιδί του, τα λόγια όμως δεν είναι η μοναδική μορφή επικοινωνίας.Μία αγκαλιά, ένα βλέμμα βουρκωμένο, μια ματιά που όμως σου χαρίζει ελπίδα, το να σιγοτραγουδήσετε παρέα ένα θλιμμένο τραγούδι και άπειροι άλλοι τρόποι να σταθείς καλός συνοδοιπόρος και σύντροφος αν όμως σε ενδιαφέρει να είσαι εκεί. Δυστυχώς βιώνοντας κάποιες καταστάσεις και γνωρίζοντας στην πορεία της ζωής μου πολύ σημαντικούς ανθρώπους που με κάνανε καλύτερο άνθρωπο διαπίστωσα ότι δεν πρέπει να δέχεσαι να υπάρχει γκρι στις σχέσεις σου με τους άλλους αλλά άσπρο και μαύρο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να μην ασχολείσαι με ότι δεν αξίζει.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.