Eπικοινωνία

Εικόνα stella_xania
Εκτός από τις μεθόδους επικοινωνίας, PECS, TEACCH και MAKATON, υπάρχουν άλλες μέθοδοι. Αν ναι, ποιες;

Σχόλια

Aδιανόητο

Εικόνα stella_xania
Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο εσείς οι γονείς κι εσείς οι ειδικοί να μην μπορείτε να με καθοδηγήσετε... Kαι σύμφωνα με τα λεγόμενα των παλιών: "Η γνώση αξίζει όταν μεταδίδεται"! Ευχαριστώ!
like12

Μέθοδοι επικοινωνίας

Εικόνα ce_la_vie
Καλημέρα Στέλλα, Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη. Ποιες μέθοδοι επικοινωνίας θα χρησιμοποιηθούν είναι προσωπική απόφαση του κάθε ειδικού και αναλόγως πάντα των ικανοτήτων, ενδιαφερόντων και δυνατοτήτων του παιδιού. Για κάποιους ειδικούς για παράδειγμα μια μέθοδος μπορεί να μην θεωρείται αξιόπιστη ενώ για άλλους ναι... αν θες μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο της Ευφροσύνη Καλύβα "Αυτισμός: Εκπαιδευτικές και Θεραπευτικές προσεγγίσεις". Σε αυτό αναφέρονται αρκετές μέθοδοι κάποιες από τις οποίες μπορεί να σου φανούν χρήσιμες. Θα δεις και στο βιβλίο πως αναφέρεται ποιες εξ' αυτών έχουν αποδειχτεί αξιόπιστες και πως βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό. Πάντως αν ήδη ασχολείσαι με κάποιο παιδί με αυτισμό προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις τις τυχόν υπάρχουσες εμμονές του. Προσωπικά ήταν ο μόνος τρόπος που με βοήθησε στην αρχική προσέγγιση του παιδιού και αποδοχή από αυτό. Και έτσι μπόρεσα να δουλέψω μαζί του. Επαναλαμβάνω όμως πως ήταν καθαρά μια εξατομικευμένη προσωπική απόφαση βλέποντας πως δεν με αποδέχεται το παιδί με κάποιον άλλο τρόπο. Σαν ιδέα από το βιβλίο της κα Καλύβα μου άρεσαν πολύ οι κοινωνικές ιστορίες προσωπικά όμως δεν δούλεψα με αυτές αλλά ούτε έχω παρακολουθήσει κάποιο αντίστοιχο σεμινάριο. Σιδηροπούλου Ζωή
like9

Απάντηση

Εικόνα stella_xania
Αληθώς Ανέστη! Η πληροφορία που μου έδωσες ηταν ιδιαίτερα βοηθητική... Σ'ευχαριστώ! Στέλλα
like10

Οι μέθοδοι επικοινωνίας

Εικόνα Κυριάκος Καραμπατζιάκης
Χριστός Ανέστη. Δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε νωρίτερα λόγω του Πάσχα. Στο χωριό δεν ήμασταν online. Η οργή σου δείχνει ότι δεν έχεις πολύ υπομονή. Και ίσως με την πρώτη απάντηση που ακούς να πιάνεσαι σαν να είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ που περίμενες. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις αυτές τις καταστάσεις, όμως η οργή και η ανυπομονησία είναι δύο κακοί σύμβουλοι στον αγώνα που έχεις να δώσεις. Οι κοινωνικές ιστορίες είναι μία μέθοδος προσέγγισης αλλά ίσως για κάπως αργότερα. Όταν το παιδί έχει αποκτήσει μια βασική επικοινωνία. Επίσης με τις ιστορίες αυτές μπορούμε να το βοηθήσουμε να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο των νευροτυπικών. Για παράδειγμα του εξηγούμε γιατί πρέπει να πάει στον οδοντίατρο ή γιατί πρέπει να μπαίνει στη σειρά στο σχολείο. Και άλλους κοινωνικούς κανόνες. Όμως πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης επικοινωνία πριν. Έστω να κατανοεί μια ιστορία με εικόνες, χωρίς λόγια. PECS, TEACCH, Makaton, είναι τρεις δρόμοι επικοινωνίας. Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο. Επίσης μην ψάχνετε αν υπάρχει μια τέταρτη ακόμη καλύτερη. Επιλέγεις μία μέθοδο, την μαθαίνεις καλά, εκπαιδεύεις το παιδί και προχωράς. Με γνώμονα την αγάπη και το ένστικτο γίνονται τα βήματα της επικοινωνίας. Και συνεχίζεις. Προσθέτεις κοινωνικές ιστορίες, λογοθεραπείες. Και συνεχίζεις. Χτίζεις σιγά σιγά την επικοινωνία. Με οποιοδήποτε τρόπο μπορείς. Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν έχει σημασία η μέθοδος προσέγγισης, όσο η αγάπη που δέχεται το παιδί απο το γονιό, τον εκπαιδευτή, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, δάσκαλο μέσα από την οποιαδήποτε μέθοδο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτό δε γίνεται κατανοητό, γι' αυτό συνεχίζονται οι ερωτήσεις σας με την άλλου τύπου φιλοσοφία: "Τι να κάνω για να αλλάξω το παιδί μου;". Μέχρι πότε θα συνεχίσετε αυτές τις ερωτήσεις; Εμείς πάντως έχουμε υπομονή... Φιλικά, Κυριάκος
like10

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.