Κουράστηκα!

Εικόνα Ginka
Πολλά λόγια για το "τι φταίει", στον αυτισμό. Τι πήγε λάθος. Ψάχνουμε το "γιατί". Ένα γιατί που μέχρι σήμερα μένει αναπάντητο και σίγουρα δεν θα απαντηθεί τα επόμενα χρόνια. Πολλές έρευνες, πολλές θεραπείες, πολύ μεγάλο κόστος προς όλες και απο όλες τις πλευρές. Το αποτέλεσμα ακαθόριστο. Τα πάντα οφείλονται στο παίδι και στην διαθέσιμότητα του να ανταποκριθεί στις τυπικές απαιτήσεις των μέχρι τώρα σταθερών. Λέμε ότι κατανοούμε, ότι προσπαθούμε, κάθε βήμα που κάνει το παιδί, για μας είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα. ΑΘΛΟΣ! Ο άθλος αυτός που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι παρά ένα τίποτα, μια φυσική εξέλιξη και πορεία, υπο τις δικές μας συνθήκες είναι κάτι ανώτερο. Πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας. Το κατάφερε και αυτό, λέμε στους εαυτούς μας. 'Ετσι πέρνουμε κουράγιο και δύναμη . Βιώνουμε μια ουτοπική χαρά, τελικά. Γιατί τίποτα δεν προκειται να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Τίποτα δεν θα μπορέσει να οργανώσει ξανά το μυαλό του παιδιού, μόνο μια μεταμόσχευση.
    "Πάρτο αυγό και κούρευτο!"
Πόσο τελικά θα αντέξουμε δεν ξέρω. Αξιολογήσεις, δίαιτες, ειδικοί μετά ειδικών, νέες μεθόδοι, και ότι κατεβάζει ο νούς του ανθρώπου. Ελπίδες σάπιες. Έλπίδες μιας στιγμής. Και μετά πάλι... σκοτάδι. Άντε πάλι απο την αρχή να μαζέψεις τα συντρίμια σου. Λυπάμαι αυτά τα μικρά κορμιά. Τα ταλαιπωρημένα παιδιά μας. Που είναι υποχρεωμένα να μας ακολουθούν σε κάθε δικιά μας απαίτηση - για το καλό τους. Μα για πιο καλό τους μιλάμε; Προσπαθούμε να βάλουμε στο μυαλό τους ότι δεν χωράει, κι ας πάρει ένα χρόνο για να μάθει μια ενέργεια. Τελικά αυτό είναι το καλό τους; Μήπως τελικά το καλό τους θα ήταν ένα καλό εισόδημα , ένα υγιές σπίτι και ένα όμορφο περιβάλλον για το μέλλον και τίποτα περισσότερο; Μήπως θα πρέπει να τα αφήσουμε στην ησυχία τους;

Σχόλια

Μαραθώνιος όχι ταχύτητα

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
Γεωργία μου, θυμήθηκα τα λόγια ενός παιδιάτρου που μας είχε δει τότε τα πρώτα χρόνια του τρεξίματός μας!
    "...Κρατήστε τις δυνάμεις σας και χρησιμοποιήστε τες σωστά, γιατί η Ειδική Αγωγή δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένας ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ και χρειάζεται τακτική και αντοχή για να κερδίσεις τελικά!"
Φιλικά, Μαίρη
like1

Απαράδεκτο

Εικόνα ανώνυμο
Μα τι πράγματα είναι αυτά; Επιτρέπετε να λέτε ότι έχουμε ελπίδες σάπιες; Μπορεί εσείς να παραιτηθήκατε από όλα αυτά. Δεκτό. Εμείς όμως θέλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τα παιδιά μας, γιατί πιστεύουμε σε αυτά και γιατί ναι, υπάρχουν ειδικοί που τα βοηθούν να καλυτερεύσουν την ζωή τους, είτε με εργοθεραπείες, είτε με λογοθεραπείες, είτε με δίαιτες. Εάν θέλετε να κλαίτε τη μοίρα σας είναι δικαίωμα σας. Δεν είναι όμως δικαίωμα σας να μας απογοητεύετε με όλα αυτά που γράφετε. Εαν εσάς σας φτάνει να το έχετε κλεισμένο σε ένα σπίτι παρέα με το χαμένο μυαλό του μπράβο σας. Εμείς θέλουμε κάτι καλύτερο και θα το πετύχουμε γιατί πιστεύουμε ότι τα μυαλά τους χωράνε πολλά περισσότερα.
like3

Απαράδεκτο εις διπλούν

Εικόνα Ginka
Εγώ είχα το θάρρος να εκθέσω τον συναισθηματικό μου κόσμο την ημέρα εκείνη σε σενα και στο "Νόηση" με ονοματεπώνυμο. Εσείς κύριε/α ανώνυμε/η όμως απαντήσατε με τον ξύλινο λόγο σας πίσω απο την καλά επικαλημένη ανωνυμία σας. Δεν με ενοχλεί ο τραχύς λόγος σας. Μπορείτε να λέτε ότι θέλετε πίσω απο την ανωνυμία σας. θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που απασχολούν το "Νόηση" και όχι τους ανώνυμους επισκέπτες, περνάνε απο διάφορα στάδια συναισθηματικής και ψυχολογικής φόρτισης. Επίσης, θα ήθελα να σας πω, ότι το παραπάνω κείμενο ήταν εν μέρη μια "αυτοθεραπεία" - μία ενέργεια που ο δικός σας ανώνυμος νους δεν μπορεί να την συλλάβει. Η φίλη μου η Μαίρη, το κατάλαβε όμως, και την ευχαριστώ για το όμορφο Ε-mail μου έστειλε. Δεν σας παρεξηγώ και δεν με αγγίζει η αναστάτωση ενός ανώνυμου συγγραφέα. Αντίθετα, χαίρομαι γιατί η ανωνύμία σας αποτελεί μια απόδειξη σε όσα είπα τις προηγούμενες ημέρες (αφιερωμένο στον 'Αγγελο). Επίσης, χαίρομαι που το διάβασα σήμερα, που έχω ανασυνταχθεί ως συναισθηματική υπόσταση. Διότι αν εκείνη την ημέρα είσασταν αυτός/η ο ανώνυμος δεκτής που θα καθυποτάζατε την καταθλιπτική σκέψη μου - μάλλον - ο ανώνυμος λόγος σας - θα δημιουργούσε μεγαλύτερη συναισθηματική ολίσθηση. Τέλος κύριε/α ανώνυμε/η, για να μη έχετε αυταπάτες, ότι κάτι γράψατε σε μένα, να θυμάστε ότι η γυναίκα που έγραψε τον τόσο μελαγχολικό λόγο είναι μια γυναίκα που παρατηρεί, προωθεί, εκπαιδεύει και ελέγχει το παιδί της, ακατάπαυστα απο την ώρα που γεννήθηκε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είμαι μόνο ρομπότ. Είμαι και άνθρωπος που κάπου-κάπου έχω το δικαίωμα να ανασυγκροτούμαι. Γιατί θορυβηθήκατε κύριε/α ανώνυμε/η τόσο πολύ; Ανακαλύψατε το ψέμα ή την αλήθεια, τον φόβο ή το θάρρος, την απογοήτευση ή την ευτυχία στο πρόσωπο σας; Καλό θα είναι να μπορούμε να διαχωρήσουμε πότε ένας άνθρωπος του "Νόηση", μιλάει μέσω του "Νόηση" στον εαυτό του και πότε μιλάει στον κόσμο του "Νόηση". Απαράδεκτο ένας/μία ανώνυμος/η να έχει το δικαίωμα να κρίνει με τέτοιο τρόπο ένα συναισθηματικά φορτισμένο "βιολόγιο".
like2

Κουραστήκατε, αλλά αντέχετε;

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
'Οπως αλλιώς να γράφατε τις σκέψεις σας, θα σας έλεγα ότι αδικείτε τους πάντες... Το παιδί σας, τον εαυτό σας, την οικογένειά σας, το σύστημα... Επειδή γράψατε όπως γράψατε, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πόσο δύσκολο είναι για εμάς, που συνεργαζόμαστε μαζί σας και με τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξή τους, να χωρέσουμε στα παπούτσια σας. 'Εχουμε την τάση να βλέπουμε τι γίνεται από δω και πέρα... Και έτσι, βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον των παιδιών. Συχνά, τα βλέπουμε και εύκολα, επίσης... Με κάνετε να νιώθω, ότι υπάρχουν πληγές στους ανθρώπους, που συχνά έχω απέναντί μου - στο γραφείο μου, που δε γιατρεύονται... Δε θυμάμαι ποια είναι η τελευταία φορά, που ένιωσα ότι κάτι με το οποίο διαφωνώ, μπορεί τελικά απλά να είναι έτσι. Όπως το λέτε. Μπορεί και να έχετε δίκιο. 'Ομως πώς να αφήσετε κάποιον στην ησυχία του, όταν χρειάζεται εσείς να αποφασίσετε πόση ησυχία χρειάζεται; 'Αγγελος Γ. Κουτουμάνος Κοινωνικός λειτουργός
like1

Αφιερωμένο!

Εικόνα Ginka
'Aγγελε, Σέβομαι τον λόγο σου. Με ρωτάς αν αντέχω; Τι να αντέξω; Τη ζωή μου ή το παιδί μου; Αυτήν την ώρα μπορώ να σου δώσω δυο διαφορετικές απαντήσεις. Η μία υπό την σκέπη της μελαγχολίας και η άλλη υπό την δύναμη της εξέλιξης. Μη μου βάζεις ερωτήματα φιλοσοφικά γιατί θα μπερδευτούμε. Δεν ξέρω αν η θεωρία και η πράξη επιβεβαιώνει ότι αδικώ... όλο τον κόσμο. Είναι αδικία να νιώθουμε χαρά και λύπη σε δεδομένο χρόνο; Όσο για τα παπούτσια μας έχουν λιώσει από τις διαδρομές. Και αναρωτιέμαι ποιος και σε ποια παπούτσια προσπαθεί να χωρέσει... "όσο δύσκολο είναι για εσάς άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο είναι για εμάς". Εμείς δεν εκπαιδευτήκαμε για αυτό... αλλά προσπαθούμε να κατανοήσουμε εμπειρικά και κριτικά. Και για να σπάσει ο πάγος σε ενημερώνω ότι χρησιμοποιώ μόνο δερμάτινα παπούτσια Νο. 40! Η κάθε ιστορία 'Αγγελε ξεκινάει από το παρελθόν, έχει παρόν και μέλλον. Τα τρία αυτά χρονικά σημεία είναι αλληλένδετα και άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Δεν κοιτάζουμε μόνο από το σημείο αυτό και πέρα. Ρίχνουμε και μια ματιά προς τα πίσω για να οδεύσουμε προς τα μπρος. Όσο για τις αγιάτρευτες πληγές... Ναι, υπάρχουν σε όλους μας. Δείξε μου μια ψυχή χωρίς να είναι αθεράπευτα ...κάτι. Αθεράπευτα ρομαντική, αθεράπευτα τρελή, αθεράπευτα λογική κ.λπ.. Άγγελε, αυτή η "ησυχία" μού θυμίζει ένα απόσπασμα που έγραψα για το νοητό ανόητο. "Απόψε έχω κέφια". Στο χαρίζω.
    Το ψέμα Ψέμα.... Φύσημα αγέρα ντεραπάρει το νοητό ανόητο, ένα άγγιγμα ηδονικό, φιλήδονο, σούρνει σε ξέφρενο ρυθμό τη σκέψη. Την αχαλίνωτη σκέψη. Που φλογέρας σιωπηλής, σκοπός αντιλαλεί στα θραύσματα του κατόπτρου. Κι ας είναι η αντίθετη λάμψη της εσωτερικής αντίφασης ενός ΘΑ... χαμένου. Γέλωτας στιγμής διεγείρει τη φύση. Μια φύση ουτοπική. Υγρής γλώσσας μειδίαμα.
Ginka [Προτιμώ να σου μιλάω στον ενικό. Έτσι αισθάνομαι ότι με βοηθάς περισσότερο. Αν αυτό είναι για εσένα πρόβλημα μπορώ να το αλλάξω, αν και θα λυπηθώ πολύ.]
like0

Αγαπητέ ανώνυμε

Εικόνα Soula
Συγγνώμη ό,τι πρόβλημα κι αν έχουμε, ό,τι δυσκολία κι αν περνάμε είναι όλες οι μέρες ίδιες; Αγαπητέ ανώνυμε, είμαστε άνθρωποι και η ψυχή μας έχει σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν μέρες που τα βλέπουμε μαύρα και μέρες που τα βλέπουμε όλα μέσα στο χρώμα. Υπάρχουν μέρες που αναρωτιόμαστε αν κάνουμε το σωστό ή όχι με τα παιδία μας. Υπάρχουν μέρες που κλαίμε με αυτό που συμβαίνει. Υπάρχουν μέρες που είμαστε περήφανοι για ό,τι έχουμε κάνει και εμείς και αυτά αλλά υπάρχουν κι άλλες που το ξεχνάμε. Όταν ξαναδιαβάσεις λοιπόν ένα "βιολόγιο" από μια μάνα που πόνεσε για να φέρει ένα παιδί στον κόσμο, από ένα γονιό που συνεχίζει να πονάει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, εσύ που δεν το βάζεις κάτω μερικές φορές όπως εμείς, είναι να τον αγκαλιάσεις με τα λόγια σου. Γιατί αγαπητέ ανώνυμε, για αυτο υπάρχει αυτό το site:
    Να ρωτάμε, να συμβουλεύουμε, να ενημερωνόμαστε, να προβληματιζόμαστε αλλά πάνω από όλα να απλώνουμε το χέρι της ψυχής μας και να βοηθάμε, να νοιαζόμαστε, να πονάμε τον άλλον.
Με εκτίμηση, Σούλα
like2

Καλημέρα Soula!

Εικόνα Ginka
Ευχαριστώ για την συμπαράσταση. Ο τρυφέρος λόγος σου άλλαξε το πάνελ του "βιολογίου" αυτού. Τόσο απλός, τόσο κατανοήτος καθώς είναι, ίσως φωτείσει κάποιες ψυχές, για τους συναισθηματικούς κύκλους που κάνουν οι γονείς με παιδιά που έχουν αναπτυξιακά προβλήματα. Το βασικό κείμενο, γράφτηκε, μετά απο επίσκεψη σε αναπτυξιολόγο. Η αξιολόγηση της, αν και ήταν θετική, φρόντισε να μου θυμίσει, με κάθετο τρόπο, ότι η διαφορά ηλικιακής και πνευματικής ηλικίας πάντα θα μένει αγεφύρωτη, καθώς περνούν τα χρόνια. Μου πρότεινε επίσης με μια αβέβαιη σιγουριά, ότι το παιδί δεν θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβρη για να πάει στο Δημοτικό (σε Τμήμα Ένταξης). Σημειωτέον δε, ότι το παιδί πάει για 2η χρονιά στο νηπειαγωγείο. Δεν θα ήθελα να πάει και 3η. Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι απογοήτευσης. Μιλάμε για το παιδί που μιλάει, συνεννοείται, αυτοεξυπηρετείται, παιζει μόνο του και με άλλα παιδιά, μπορεί και μαθαίνει με τον δικό του τρόπο και ρυθμό. Πιθανή περίπτωση (σύνδρομο Asperger), είπε, λόγω των δεξιοτήτων της [τι είναι το σύνδρομο Asperger]. E, και; Τι θα πεί αυτό, το παιδί δε γνώριζε να απαντήσει πώς χτίζεται ένα σπίτι. Λάθος. Γνώριζε, η δουλειά μας αυτή είναι και την έχουμε ενημερώσει... Όμως το παιδί, δεν έδωσε σημασία, δεν την ενδιάφερε να μιλήσει για αυτό το θέμα. Τόνισε με επιβλητικό τρόπο: "Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση στον λόγο. Αν ο λόγος φτάσει να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα τότε, όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους."
  • Πειράζει που το Δ το λέει Ζ; Όχι επειδή δεν ξέρει να το προφέρει, αλλα διότι είναι θέμα συνήθειας και κάνουμε προσπάθειες να το συμπεριλάβει στις προτάσεις της.
  • Πειράζει που το παιδί όταν δεν ξέρει μια απάντηση, νιώθει άγχος, και αλλάζει την κουβέντα;
  • Πειράζει, όταν ένα θέμα δεν είναι ενδιαφέρον για αυτή να μην θέλει να απαντήσει;
  • Τελικά , το συμπέρασμα ήταν ότι η αξιολόγηση έγινε με βάση ένα παιδί του 2000. Δηλαδή με ένα παιδί που σήμερα είναι 7 χρόνων την στιγμή που η μικρή μου είναι μόλις 6 χρόνων και 2 μηνών. Το παιδί αυτό έχει προσπελάσει πολλά εμπόδια και έχει φτάσει στο σημείο, αυτήν την στιγμή να μαθαίνει γράμματα και αριθμούς, να γράφει το ονομά της και να προετοιμάζεται για ανάγνωση και γραφή. Πριν μερικούς μήνες, βάλαμε σκοπό με τους εκπαιδευτές της να την προετοιμάσουμε για την επόμενη χρονιά. Κανείς απο μας δεν θέλει το παιδί να πάει για 3η φορά στο νηπειαγωγείο. Και δεν ονειροβατούμε. Έχει την δυνατότητα κατ' εμάς όλους, τους γονείς και τους 5 εκπαιδευτές της. Για εμάς που ζούμε το παιδί καθημερινά. Μιας ώρας όμως αξιολόγηση ήταν ικανή να ταρακουνήσει συθέμελα τις επιδιώξεις μας, και να ταράξει την ψυχική μας υγεία. Πιστεύω να κάλυψα, όλες τις απορίες σας, γιατί εγώ την ημέρα εκείνη, έγραψα ένα τόσο μελαγχολικό και απογοητευτικό "βιολόγιο". Έπίσης να πώ στο ανώνυμο πρόσωπο ότι το δικό μου παιδί έχει 10 ώρες την εβδομάδα ιδιαίτερη εκπαίδευση: - εργοθεραπεία (1 ώρα), - λογοθεραπεία(2 ώρες), - ειδική παιδαγωγό(3ώρες), - ειδική ψυχοκινητική αγωή (2 ώρες), - θεραπευτική κολύμβηση (2 ώρες). Το πακέτο αυτό ανώνυμε αν και κοστίζει σε μένα 1.000 ευρώ / μήνα και η συμβολή απο την ασφάλεια είναι μόνο 15Ο ευρω, δεν έχω σκοπό να το αποσύρω. Αυτή την εκπαίδευση κάνω εγώ στο δικό μου παιδί. Εσείς όμως κύριε ανώνυμε δεν μας αναφέρατε τίποτα απο τα παραπάνω για να μας δείξετε πόσο καλά σκέφτεστε το μέλλον και την εκπαίδευση του δικού σας παιδιού, αν έχετε παιδί. Προτιμήσατε να κρίνετε, κάποιον που δεν γνωρίζετε, με λόγο ασαφή. Γιαυτό κύριε/α ανώνυμε/η εγώ τολμώ και δε ντρέπομαι να έχω υπογραφή και ονοματεπώνυμο. Καλημέρα Άγγελε!
    like2

    Επαναξιολόγηση στην αξιολόγηση

    Εικόνα Ginka
    Αλήθεια, η συγκεκριμένη αναπτυξιολόγος θεωρεί ως την πρωταρχική αιτία όλων τον λόγο, την σωστή άρθρωση και σύνταξη του ελληνικού λόγου; Στέκομαι σε αυτό που είπε, και διαφωνώ όχι ως ειδικός αλλά ως σκεπτόμενο άτομο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μιλούν αλλα είναι ενεργά μέλη στην κοινωνία μας, όπως υπαρχουν άνθρωποι που μιλούν αλλα δεν μπορούν να ενταχθούν μέσα σε αυτήν. Για ποιον λόγο επομένως μιλούσε; Απο την άλλη, είπε οτι "η διαφορά του χρόνου" δεν μπορεί να γεφυρωθεί. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα είπε για τον λόγο. Πώς είναι δυνατόν να οργανώσει ένα παιδί λόγο στον βαθμό του φυσιολογικού, όταν η ίδια πιστεύει βάσει των ειδικών της γνώσεων, ότι δεν μπορεί ποτέ να φτάσει το παιδί την έννοια του παραδοσιακού φυσιολογικού μοντέλου; Επίσης υποστήριξε, ότι το παιδί δεν πρέπει να αξιολογείται συχνά, διοτι στο τέλος θα μάθει απέξω τα τεστ. Αυτό ισχύει άραγε όταν η αξιολόγηση γίνεται ανα 6/μηνο ή 8/μηνο? Γιαυτό λέει: "προτίμησε να μη κάνει κανένα τεστ απο αυτά που γράφονται στις ιατρικές βιβλιογραφίες, αλλα να κάνει ένα είδους τέστ (πασάλλημα)- δική της έμπνευσης - τέτοιο ωστε να ήταν σε θέση να κρίνει τις βάσεις και την εξέλιξη του παιδιού. 'Αγγελε, εσύ πως τα ακούς όλα αυτά; Μήπως έχω υπερτιμήσει την αξιολόγηση της; Μήπως, η φήμη της αναπτυξιολόγου δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στο καθήκον της ή είχε δίκιο σε ό,τι μου έλεγε; Μετά από τόσες μέρες, βρίσκω σημεία στην αξιολόγηση της, που φάσκουν και αντιφάσκουν, παρόλο που ήταν σίγουρη για αυτά που έλεγε.
    like4

    Να υποθέσω...

    Εικόνα dimitra
    'Οτι η κυρία είναι γνωστή αναπτυξιολόγος μεγάλου δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου... ας μη πω και το ονομά της και την διαφημίσω και απο πάνω... 'Οπως οι περισσότεροι απο εσάς την επισκέφθηκα κι εγώ προ εξαμήνου, όπου την πλήρωσα και 60 ευρώπουλα για να την δω σε απογευματινό ραντεβού. Είδε το παιδί για 10 λεπτά και το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα μέσα στο νερό! Μηδέν εις το πηλίκον! Σε ένα μπακαλόχαρτο μου έγραψε ένα κατεβατό απο εξετάσεις ,τις οποίες ούτε καν μου εξήγησε για ποιό σκοπό θα έπρεπε να γίνουν, μου επιβεβαίωσε βέβαια τη διάγνωση, αυτό έλειπε πια, και επιπλέον στο μπακαλόχαρτο έγραψε οτι το νοητικό της επίπεδο ήταν 22 μηνών! Δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο καμιά τέτοια επίσημη κλίμακα που να καταγράφει "με το μάτι" το νοητικό επίπεδο του παιδιού,ούτε καν μιλησε στη μικρή,και απόρησα πως διάολο έβγαλε αυτό το συμπέρασμα. Δεν θα έλεγα σε κανέναν να μην την επισκεφθεί ,αλλά εγω δεν θα την ξαναδώ την κυρία με το"μεγάλο όνομα". Υπάρχουν δόξα τω Θεώ πολλοί ειδικοί που έχουν όρεξη να ενημερώσουν τους γονείς ... Μη παίρνετε της μετρητοίς οτι σας λένε,εμείς ξέρουμε καλύτερα απο όλους τα παιδιά μας,κι οτι δεν ξέρουμε πρέπει να το μάθουμε,απο τους σωστούς επαγγελματίες. Και επίσης, αγαπητή Ginka, πόσο δίκιο έχεις... Πράγματι είναι μια φυσιολογική διαδικασία το να σε θλίβει το γεγονός που ζεις και που ζούμε όλοι μας. 'Ολοι περνάμε στιγμές που όλα μας φαίνονται βουνό, που νομίζουμε πως είναι μάταιο οτι κάνουμε, αλλά μετά ξανααισιοδοξούμε πως όλα θα πάνε καλά... Και όπως μου είπε κάποτε κάποιος, ότι λέω και κάνω με το παιδί μου είναι βέβαιο πως καταγράφεται στον εγκεφαλό της, ίσως δεν είναι η στιγμή για να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες, κάθε τι που κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου είναι ένα έργο που μπορεί να μη φανεί τώρα αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον θα φανεί το αποτέλεσμα της προσπάθειά μας, μπορεί να αργήσει αλλά θα φανεί... Ας κάνουμε υπομονή λοιπόν, πολύ υπομονή... Κάποτε ζωγράφισα ένα γάιδαρο και τον κόλλησα στον τοίχο για να μου θυμίζει πως πρέπει να κάνω υπομονή... Xμμμ... Bοήθησε κάπως!
    like1

    Αποφυγή εγκεφ/κού σε μικρή ηλικία

    Εικόνα Almak
    <<Μα τι πράγματα είναι αυτά; Επιτρέπετε να λέτε ότι έχουμε ελπίδες σάπιες;>> Και βέβαια μπορούμε να λέμε τα παραπάνω διότι είμαστε μες τον χορό κι έχουμε πολλά παραδείγματα από την προσωπική μας ζωή ...ένα από αυτά είναι το ακόλουθο!!! Το παιδί μας από 2χρόνων έως και την ηλικία των 4 εξετάστηκε από οργανωμένη ομάδα της παιδοψυχιατρικής κλινικής του Αγ. Σοφία πολλές φορές. Τι να πρωτοθυμηθώ εργοθεραπευτές λογοθεραπευτές ψυχολόγους ψυχιάτρους ειδικούς παιδαγωγούς , ειδικότητες που δεν θυμάμαι πλέον , βιντεοσκοπήσεις , ραντεβού για τους γονείς ξανά και ξανά ...λόγια λόγια λόγια από τους ειδικούς αλλά ουσία πουθενά , απαντήσεις γενικές και αόριστες....ναι μεν αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε , χρειάζεται βοήθεια εκεί - εδώ - παραπέρα. Το παραπάνω δεν είναι παραλήρημα εναντίον των ειδικών...μην παρεξηγηθώ!!! Το παραπάνω όμως ήταν αυτό που έκανε την γυναίκα μου να έχει ελπίδες πως το παιδί μας κάποια μέρα θα........?!?! Αυτά όμως για την ψυχοσύνθεση της γυναίκας μου και ας πούμε καλά της έκαναν ....αυτά ήθελε να ακούσει αυτά μας έλεγαν. Για τον κοινό νου τον δικό μου ήταν φανερό πως απλά μας χρύσωναν το χάπι και μας έδιναν την αλήθεια σε σταγόνες για να μην μας πέσει βαρύ. Τώρα αν η λέξη σάπια δεν είναι η πρέπουσα και αντί αυτής θα έπρεπε να πούμε " ο ορθός τρόπος ενημέρωσης των γονιών για την αποφυγή εγκεφαλικού σε μικρή ηλικία" έλεος πια μην κολλάτε στις λέξεις και κοιτάτε την ουσία. <<Μπορεί εσείς να παραιτηθήκατε από όλα αυτά.Δεκτό>> Δεν παραιτείται κανείς Βλέπουμε τα πράγματα λίγο πιο ρεαλιστικά.Αν αυτό αγχώνει κάποιους από εσάς τότε συγνώμη αλλά σε αυτόν εδώ τον χώρο έχουμε βρει στέγη να καταθέτουμε την άποψη μας την ανησυχία μας και τον καημό μας. Δυστυχώς Ανώνυμε θα βλέπεις και την άποψη μας. Δεν θέλω να επιβάλω την άποψη μου ( ποιος ο λόγος άλλωστε)αλλά μπορεί κάποιος μέσα από τα λόγια μου να βρει απαντήσεις στις δικές του ανησυχίες. << Εμείς όμως θέλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τα παιδιά μας, γιατί πιστεύουμε σε αυτά και γιατί ναι, υπάρχουν ειδικοί που τα βοηθούν να καλυτερεύσουν την ζωή τους, είτε με εργοθεραπείες, είτε με λογοθεραπείες, είτε με δίαιτες.>> Και καλά κάνετε....μήπως σας φαίνεται ότι δεν προσπαθούμε αρκετά??? << Εάν θέλετε να κλαιτε τη μοίρα σας είναι δικαίωμα σας.>> Λάθος συμπέρασμα , ίσως να σας βολεύει κιόλας. << Δεν είναι όμως δικαίωμα σας να μας απογοητεύετε με όλα αυτά που γράφετε.>> Εαν το να ξυπνά κανείς που και που και να αντικρίζει την πραγματικότητα είναι απογοήτευση τότε λυπάμε για την πραγματικότητα σας. << Εάν εσάς σας φτάνει να το έχετε κλεισμένο σε ένα σπίτι παρέα με το χαμένο μυαλό του μπράβο σας.>> Εδώ σίγουρα υποτιμάτε την νοημοσύνη σας. <<Εμείς θέλουμε κάτι καλύτερο και θα το πετύχουμε>> Να και κάτι που συμφωνούμε. << ...γιατί πιστεύουμε ότι τα μυαλά τους χωράνε πολλά περισσότερα.>> Αυτό χωρά πολύ κουβέντα , κι εδώ είναι που όλοι έχουν χάσει την μπάλα....επιστήμονες και μη. Αλέξανδρος Μακρής
    like1

    Aξιολόγηση

    Εικόνα alexatagalaki
    Aπλά να μεταφέρω πως άκουσα από κάποιους γονείς ότι για αξιολογήσεις αξιόλογη είναι η παιδοψυχιατρική κλινική του Παίδων Αγία Σοφία πρώην κλινική κ. Τσιάντη, αναφέρθηκαν κάποια ονόματα κα Γιουρούκου και κα Ρούσσου... Αναφέρθηκαν επίσης πως η αξιολόγηση εκεί είναι τρίωρη με ομάδα ειδικών και όχι 10 λεπτη από κάποιους γνωστούς αναπτυξιολόγους. Πληροφοριακά για κάποιους που δεν το γνωρίζουν Με εκτίμηση, Αλεξάνδρα Ταγκαλάκη
    like2

    Περί Τμήματος Ένταξης

    Εικόνα ανώνυμο
    Αγαπητή Ginka, Xωρίς να γνωρίζω πολλά πράγματα από ότι έχω καταλάβει μετά από κουβέντες με ομοιοπαθείς γονείς, θα πρέπει να δώσετε μάχη για "παράλληλη στήριξη", από ότι καταλαβαίνω το παιδί είναι πολύ λειτουργικό, μην ακούτε τα λεγόμενα περί λόγου, το τμήμα Ένταξης μάλλον δεν σας αρμόζει.. επίσης άκουσα χαρακτηριστικά πως τα Τμήματα Ένταξης του Υπουργείου αποδείχθηκαν φιάσκο, φανταστείτε πως η δική μας παιδονευρολόγος με συμβούλεψε από τώρα να αγωνιστώ για την "παράλληλη στήριξη" (η κόρη μου είναι 3 χρονών και ακόμη είμαστε μακριά για να γνωρίζουμε το "εκπαιδευτικό της μέλλον") όπου έχετε δικαίωμα αν δεν σας κάνει ο ειδικός παιδαγωγός να ζητήσετε να τον αλλάξετε (αλλά μάλλον "ουτοπικό" ακούστηκε αυτό!). Ελπίζοντας πως κάπως μπορούν να φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες, σας εύχομαι να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για το παιδί σας, σας έχω θαυμάσει πολλές φορές μέσα από τα "βιολόγιά" σας και βγάλτε τα εσώψυχά σας, έτσι νιώθω και γω πολλές φορές αγαπητή φίλη... δεν μας ενοχλεί να τα διαβάζουμε... ίσα-ίσα... Με εκτίμηση, Αλεξάνδρα
    like2

    Ανώνυμη αποφυγή της αλήθειας

    Εικόνα mairipapa
    Λέτε να μη ελπίζουμε; Λέτε να μη πιστεύουμε; Λέτε να μην πολεμάμε για το καλύτερο, για το πιθανόν πιο "φυσιολογικό" στη συμπεριφορά των παιδιών μας; Το να ξεσπάς δημόσια, να βγάζεις κάποια πράγματα από μέσα σου θέλει περισσότερο θάρρος από το να τα κρατάς και να φέρεσαι απαξιωτικά για αυτούς που το κάνουν. Είναι προσωπική επιλογή το πώς θα ξεσπάσει κάποιος. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να τα λέμε κάπου. Ξέρεις, πολλές φορές ακόμα και από το οικογενειακό μας περιβάλλον δεν θέλουν να ακούνε, δεν θέλουν να ξέρουν για την εξέλιξη του παιδιού γιατί όπως λένε τους ...πονάει. Και για μας τους γονείς, που πονάει περισσότερο από όλους κάπου, κάποια στιγμή, μια διέξοδος είναι επιτακτική ανάγκη. Κάποιες φορές που είμαι χάλια, δυστυχώς δε γράφω εδώ, (δε μου βγαίνει), παίρνω το αυτοκίνητο και κάνω μια μεγάλη βόλτα με πολύ δυνατή μουσική, κλαίω μόνη μου, ξεσπάω, και πριν γυρίσω πίσω στο σπίτι, βάζω το καλύτερο μου χαμόγελο και αγκαλιάζω τα παιδιά μου σα να μη έγινε τίποτα. Η αλήθεια όμως υπάρχει μέσα μου, θα συνεχίσει να υπάρχει, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και το πάθος, η πίστη, η θέληση, να κάνω ο,τι μπορώ για να ζήσω το τρελό Όνειρο, να νιώσω ότι το παιδί μου μπορεί να ζήσει ανεξάρτητο. Άλλωστε για αυτο το Όνειρο ζούμε όλοι μας...
    like2

    Διάλογος ανάμεσα σε μένα + σε σένα

    Εικόνα ανώνυμο
    Παραθέτω ένα απόσμασμα από αγαπημένο ποίημα της Κικής Δημουλά και το αφιερώνω σε μας και στα σκαμπονεβάσματά μας... Σού είπα: - Λύγισα. Και είπες: - Μη θλίβεσαι. Απογοητεύσου ήσυχα. Ήρεμα δέξου να κοιτάς σταματημένο το ρολόι. Λογικά απελπίσου πως δεν είναι ξεκούρδιστο, ότι έτσι δουλεύει ο δικός σου ο χρόνος...
    like0

    Έτσι και εγώ σήμερα...

    Εικόνα Angela Papastavrou
    Ετσι ένοιωσα και εγώ σήμερα μετά από μια επίσκεψή μας σε ένα σπίτι με ένα δύχρονο κοριτσάκι τυπικής ανάπτυξης που μου μιλούσε και φλυαρούσε και μου απαντούσε σαν μεγάλη, αλλά τελικά αυτό ήταν απλά το φυσιολογικό! Ο Νεκτάριος σχεδόν τεσσάρων και το μόνο που έκανε ήταν να μας τραβάει από το χέρι και να μας δείχνει διάφορα πράγματα και ταυτόχρονα μουρμούραγε, που δεν ήταν το φυσιολογικό! Πώς λέτε να νοιώθω ΤΩΡΑ;;; Πόσο λέτε να λυπάμε ΤΩΡΑ;;; Τι να το κάνω ΤΩΡΑ που έμαθε μέσα σε δύο μόνο εβδομάδες να δείχνει με τον δείκτη του χεριού τι θέλει;;; Τι να το κάνω ΤΩΡΑ που έμαθε να τρώει μόνος του και να πίνει από κανονικό ποτήρι μόνος του χωρίς να λερωθεί;;; ΤΩΡΑ, αυτή την συγκεκριμένη στιγμή να σας πώ πως ακριβώς νοιώθω: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΛΥΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΨΥΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑΣΗ! Αυτά ΤΩΡΑ!!! ΑΥΡΙΟ που θα τα έχω ξεχάσει και θα τον βλέπω να γελά και να συνεχίζει τις προόδους θα νοιώθω πάλι ΚΑΛΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ και ΔΥΝΑΤΗ να συνεχίσω!!! Γιατί έτσι είναι η ζωή, μια πάνω μια κάτω, μια άσπρο μια μαύρο! 'Ετσι είναι και η ψυχή!!! Επώνυμα... Αγγελική Παπασταύρου
    like0

    To απόσπασμα του ποιήματος

    Εικόνα Almak
    Θέλει κανείς να μας αναλύσει το απόσπασμα του ποιήματος;;;
    like1

    Αγαπητέ Almak σε βρίσκω άψογο

    Εικόνα Soula
    Αγαπητε Almak σε βρισκω αψογο. Οσο για το ποιημα ειναι παραλληλισμος της υπομονης (που εγω δεν εχω) βλεπεις τον χρονο που σταματα και να μην σε πειραζει, φαντασου πως το ρολοι δουλευει μια χαρα και θα εισαι οκ μετα. [Eγω παντως οταν ανακαλυπτω πως το ρολοι μου δεν δουλευει δεν μπορω να το κανω αυτο, λειτουργω οπως ο γιος μου. Αποδιοργανωνομαι, νιωθω ανασφαλης, αρα μαλλον το συγκεκριμενο ποιημα δεν μου ταιριαζει.] Με εκτιμηση, Σουλα
    like0

    Εξαγριώνομαι

    Εικόνα Lenak
    Εξαγριώνομαι ειλικρινά όταν όχι μόνο δεν προσέχουμε τι γράφουμε αλλά και όταν δεν προσέχουμε καν τι έχουμε διαβάσει. Κύριε Ανώνυμε, μάθετε πρώτα να διαβάζετε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, να καταλαβαίνετε το ΝΟΗΜΑ των λέξεων, να νιώσετε τι προσπαθεί ο καθένας μας εδώ μέσα να πει, και μετά να σχολιάζετε. Αν νιώσατε διαβάζοντας ότι η φίλη Ginka είναι μια μάνα που έχει παραιτηθεί, που δεν προσπαθεί, που κλαίει την μοίρα της και πάνω από όλα ότι έχει ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ σε ένα σπίτι το παιδάκι της, τότε μάλλον χρειάζεστε βοήθεια στην ανάπτυξη κειμένων και στην κατανόηση του γραπτού λόγου!! ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ. Αυτή η μάνα, δείχνει μέσα από αυτό το σύντομο κείμενο, τον μεγάλο αγώνα που κάνει καθημερινά, την συνεχόμενη προσπάθεια για το καλύτερο, το τρέξιμο σε κάθε λογής γιατρό, την αναζήτηση σε κάθε λογής θεραπείας και νέας μεθόδου... Σαν φαίνετε για παραίτηση αυτό;; Ως λογικά όντα, που θέλουμε να λεγόμαστε, και γονείς σε παρόμοια κατάσταση της σφίγγουμε το χέρι και της λέμε:
      "Σε νιώθουμε, αν κουράστηκες είναι λογικό, είναι ανθρώπινο. Το ίδιο και εμείς κουραστήκαμε και αγανακτήσαμε."
    Αυτό δε σημαίνει ότι τα παρατάμε. Αν αυτό λαμβάνεις εσύ, μπορείς να το ψάξεις στην δική σου ψυχή το τι σημαίνει (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Και κλείνοντας, όσο αφορά τα τελευταία λόγια της, ίσως να έχει δίκιο. Ίσως αυτό να χρειάζονται:
      "Ένα καλό εισόδημα, ένα υγιές σπίτι και ένα όμορφο περιβάλλον για το μέλλον και τίποτα περισσότερο; Μήπως θα πρέπει να τα αφήσουμε στην ησυχία τους;"
    Καλό εισόδημα = για την παροχή των θεραπειών τους, να μην στερηθούν τίποτε. Υγιές σπίτι = Αγάπη, ευτυχία, ηρεμία, γονείς που το λατρεύουν, το στηρίζουν, είναι πάντα δίπλα του (αν εσύ το κατάλαβες αυτό ως να το κλείνει μέσα στο σπίτι, πρόβλημά σου). Όμορφο περιβάλλον = Να είναι κοντά του άνθρωποι που να το αγαπούν, να το νοιάζονται, να το βλέπουν ως άνθρωπο. Εγώ αυτά κατάλαβα από αυτό το κείμενο, και αν έχεις πρόβλημα ή να διαβάζεις πιο προσεκτικά με ΜΑΤΙΑ και ΨΥΧΗ ανοιχτά, ή να επιλέξεις να επισκέπτεσαι πιο "διασκεδαστικά" (κατά την κρίση σου) φόρουμ. Keep Walking!
    like1

    Λάθος στιγμή

    Εικόνα Κατερίνα Ζαρίφη
    Αγαπητή Ginka, Nομίζω ότι ο ανώνυμος φίλος μας μπήκε σε λάθος και για εκείνον στιγμή. Δε θέλω να δικαιολογήσω το βαρύ ύφος του, αλλά αν κάποιος γονιός μπαίνει φορτισμένος σε αυτό το site και βλέπει το δικό σου "βιολόγιο" - που σαφώς ήσουν και συ φορτισμένη για να το γράψεις - και ήδη και αυτός είναι απογοητευμένος τότε με αυτά που διάβασε θα ήθελε να δώσει μία και να φουντάρει. 'Εχεις τα δίκια σου γιατί πολλές φορές αισθάνεσαι απογοητευμένη. Ομως και εγώ σήμερα που το διάβασα απογοητεύτηκα πάρα πολύ. Σε κάποια στιγμή είπα, λες να είναι όλα σάπιες ελπίδες; Λες όλα αυτά που βλέπουμε προς το καλύτερο να είναι φυσική εξέλιξη του παιδιού όσο μεγαλώνει; Βέβαια, αμέσως συνήλθα και είπα ότι δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να σκέφτεται έτσι επειδή απλά διάβασε κάτι. Και μένα δε με καλύπτει καθόλου αυτό που γράφεις αγαπητή Ginka. Δε συμφωνώ με το σκληρό ύφος του ανώνυμου, αλλά συμφωνώ εν μέρει με τα λόγια του. Ας μη απογοητευόμαστε με συγκεκριμένα πράγματα και ας μη απογοητεύουμε και αυτούς που μας διαβάζουν. Είναι πολύ σκληρό να διαβάζει ο άλλος ότι σε αυτά τα παιδιά δεν χωράει τίποτα στο μυαλό τους. Ισως μας το έδωσες λάθος. Νοιώθω και εγώ ότι παραιτείσαι. Μη το κάνεις αυτό. Χάνεις εσύ το κουράγιο σου, το χάνουμε και εμείς που ακολουθούμε τις δικές σου σκέψεις. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορούμε να τα βοηθήσουμε όσο πρέπει. 'Οσο για τον ανώνυμο φίλο που μπήκε ξαφνικά και αναστάτωσε έχω να του δώσω μία συμβουλή που την ακολουθώ και εγώ συχνά. Φίλε ανώνυμε αν νοιώθεις απογοητευμένος με κάποια πράγματα που διαβάζεις μη απελπίζεσαι. Κάνε κάτι απλό. Σταμάτα να διαβάζεις αυτό που σε απογοητεύει και γύρεψε κάτι άλλο, με περισσότερες ελπίδες ίσως ή με περισότερη αισιοδοξία. Υπάρχουν και τέτοια "βιολόγια". Μη σταματάς σε ένα μόνο "βιολόγιο", αλλά να ξέρεις ένα πράγμα, ότι ποτέ δεν μπορείς να απαντάς σε έναν πονεμένο άνθρωπο έτσι σκληρά. Απλά είναι πιο έντιμο να το προσπεράσεις. Φιλικά, Κατερίνα Ζαρίφη
    like1

    Ginka

    Εικόνα mairipapa
    πιστευω οτι ισως να μπορω να σε διαφωτισω και να φανω λιγακι χρησιμη σχετικα με ο,τι αφορα τα σχολεια.Αν θελεις στειλε καποιο εμαιλ με με μια συντομη περιγραφη της καταστασης του παιδιου αυτη τη στιγμη
    like1

    Αντί editorial από τον εκδότη

    Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
    Καταρχήν, κι εγώ το προτιμώ να μου μιλάς στον ενικό. Έχουμε ίδια ηλικία. Η δυσκολία μου είναι, ότι μερικές φορές από τις τόσες επαφές με τους γονείς μέσα από το NOESI.gr και τη δουλειά μου είναι δύσκολο να θυμάμαι με ποιον μιλώ στον ενικό και με ποιον στον πληθυντικό. Κάπως με κάνει να αισθάνομαι πιο άνετα και πιο σιγουριά με τον πληθυντικό, ώστε να μη πέφτω έξω σχετικά με το τι προτιμά ο άλλος. Κάποιοι από εσάς μου έχετε ζητήσει να σας μιλώ στον ενικό, αλλά μερικές φορές ξεχνώ ακριβώς ποιοι είναι αυτοί. Μη το παρεξηγείτε, σα να προσπαθώ να κρατήσω τις αποστάσεις, είναι συνήθειά και θέμα ποσοτικό. Απαντώ σε τόσα E-mail τη μέρα για το NOESI.gr, που μου είναι μάλλον ευκολότερο να απαντώ σε όλα (σχεδόν) στον πληθυντικό για να είμαι πάντα ...μέσα. :) Τώρα, σχετικά με το:
      "Ρίχνουμε και μια ματιά προς τα πίσω για να οδεύσουμε προς τα μπρος.
    Μωρέ τη ρίχνουμε τη ματιά, τί βλέπουμε δεν ξέρω. Κι γω ως κοινωνικός λειτουργός τη ρίχνω λίγο παραπάνω (βλέπε κοινωνικό ιστορικό). Αλλά κάποτε, όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με την Ειδική Αγωγή, πριν 10 χρόνια, όταν πρωτοερχόμουν σε επαφή με παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, αισθανόμουν άσχημα... Ένα μεγάλο πνίξιμο στο λαιμό που σχεδόν με παρέλυε μερικές φορές... Και για να το ξεπεράσω, μου πήρε καιρό και πολύ σκέψη σχετικώς με τον εάν τελικά μου ταιριάζει να ασχοληθώ με την Ειδική Αγωγή. Σκέφτηκα, λοιπόν, κάποτε (ίσως κάποιος να μου το είπε, κιόλας, δε θυμάμαι) ότι "πρέπει να κοιτάς "τι μπορείς εσύ να κάνεις από δω και πέρα για το παιδί αυτό" και "όχι να λυπάσαι για το πώς έγινε και είναι σήμερα σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση"... Και είμαι βέβαιoς, ότι αυτό το έχω μεταφέρει στο παρελθόν και στους σπουδαστές μου στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (εκπαιδευόμενους κοινωνικούς λειτουργούς)... 'Aσχετο! Μου αρέσουν πολύ τα αρχαία ευρήματα και οι αρχαιολογικοί χώροι και η ιστορία τους. Κάποτε, πριν μερικά χρόνια, βρέθηκα στο "Ηρώδειο" για μία παράσταση τραγωδίας και θυμάμαι πόσο είχα λυπηθεί σχεδόν με τη σκέψη πόσο μεγαλεπίβολο και αξιοθαύμαστο θα ήταν στα χρόνια του. Αυτό που σώζεται σήμερα, σκεπτόμουν, είναι το μισό μπροστά σε αυτό που ήταν κάποτε. Και λυπόμουν, που έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του. Μετά από μερικές μέρες σκέφτηκα να κάνω το ίδιο που είχα πείσει τον εαυτό μου ότι πρέπει να κάνω και με τα παιδιά που εργάζομαι που έχουν σοβαρές δυσκολίες στην ανάπτυξή τους. Να κοιτώ το ότι ακόμη σώζονται, αιώνες μετά, τα μνημεία αυτά και πόσα μπορούμε να μάθουμε από αυτά σήμερα και πώς να τα διαφυλλάξουμε. Κάπως, διαβάζοντας την αρχική δημοσίευσή σου, σκέφτηκα ότι τελικά με τα μικρά παιδιά αυτό μπορεί να βοηθά. Να βλέπουμε το εδώ και τώρα και το δυναμικό τους. Με τους γονείς όμως δεν ξέρω εάν αρκεί αυτό. Μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου ένας ειδικός που δεν μπορεί να νιώσει αυτό που γράφεις στη δημοσίευσή σου. Έτσι, μάλλον ήταν πολύ λάθος αυτό που έλεγα στους σπουδαστές μου, "να κοιτάτε από δω και πέρα"... Και μη είστε σίγουροι, γενικώς μιλώ σε όλους, ότι ο "ανώνυμος" είναι γονιός, που παλεύει για το παιδί του. Θα μπορούσε να είναι ένας ειδικός, που μόλις τώρα ξεκινά και οργίζεται ότι βλέπει γονείς να τα παρατούν. Δεν μπορεί να δει τις δυσκολίες από τη μεριά σας. Σας θέλει άτρωτους, αεικίνητους και παντοδύναμους ως γονείς για να είστε δίπλα στα παιδιά σας. Βλέπει ακόμη μόνο μέχρι την αγάπη του για τα παιδιά... Την όρεξή του να τα βοηθήσει... Και όποιος μπει εμπόδιο στην "ανάπτυξή" τους είναι εχθρός, ακόμη και αν πρόκειται για τη μητέρα του παιδιού... Ξέρετε πόσο συχνά, στα συμβούλια και τις συζητήσεις των ειδικών, "φορτώνονται" όλα σε γονείς, που δεν ενδιαφέρονται όσο πρέπει, που δεν μπορούν να δουν το πρόβλημα, που παγιδεύονται στα συναισθήματά τους... Και πολλοί ειδικοί εκεί σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ή αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, και οργίζονται με τους γονείς, και τους μεταχειρίζονται σα να είναι ξένοι και όχι γονείς του παιδιού το οποίο προσπαθούν να βοηθήσουν. Μπορεί πάλι να είναι ένας γονιός που τώρα ξεκινά την μεγάλη πορεία για να βοηθήσει το παιδί του να αναπτυχθεί. Κάποιος που μόλις έχει ακούσει για το πρόβλημα και έχει ανάγκη να ακούει μόνο για ανθρώπους που τα καταφέρνουν, ζουν μια ζωή για την οποία είναι περήφανοι, κάποιες φορές ευτυχισμένοι και προχωρούν στο δρόμο τους. Ξέρεις τι σκεφτόμουν Γεωργία, όταν έγραφες - γράφατε! :) - ότι είναι απαράδεκτο ένας ανώνυμος να γράφει στο NOESI.gr την άποψή του, ειδικώς μία τόσο έντονη και δηκτική προς άλλα μέλη... Ότι εάν δεν είχε γραφτεί αυτό το σχόλιο από τον "ανώνυμο" επισκέπτη (φίλο) δε θα είχες πει όσα είπες μετά. Δε θα γράφονταν από τα άλλα μέλη όσα γράφτηκαν εδώ. Προσωπικά, θεωρώ ότι η σελίδα αυτή είναι μία από τις καλύτερες του NOESI.gr όχι γιατί γράψατε πολλά, ούτε επειδή είναι ενδιαφέρον το θέμα. Αλλά επειδή κάποιος επισκέπτης διαβάζει (έστω) πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί με κάποια διαταραχή. Να το μεγαλώνεις, όχι να του κάνεις κάποιο μάθημα. Να είσαι δίπλα του όλη μέρα, να το νοιάζεσαι, να το πονάς, να αγωνιάς, να στεναχωριέσαι, να το καμαρώνεις επειδή είναι το δικό σου παιδί. Αυτό το τελευταίο, είναι κάτι που για τους επαγγελματίες που ασχολούνται στην Ειδική Αγωγή είναι Γολγοθάς. Πραγματικά, δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι για εμάς να νιώσουμε τα τόσο διαφορετικά που νιώθουν οι γονείς όλων των παιδιών με τα οποία δουλεύουμε. Και εκεί χρειάζεται καθένας μας να προσπαθήσει να μάθει από όσα βλέπει και ακούει και νιώθει από και για τους γονείς. Πάντως, νομίζω ότι προστάτεψες τον εαυτό σου θαυμάσια (ίσως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση) κι ας φαίνεται ότι νιώθεις "δικαιωμένη" για τα τρωτά του NOESI.gr, όπου εκτιθέμεθα (και πιο πολύ ίσως οι γονείς) με όσα γράφουμε. Αν σας προστάτευε η αρχή μου να είναι μόνο για μέλη το NOESI.gr δε θα κάναμε σήμερα τέτοιες κουβέντες. Καλύτερα να προστατεύσουμε όσα γράφουμε παρά να μη τα γράφουμε για να προστατευθούμε. Και βεβαίως, παραμένω σταθερός ότι το NOESI.gr πρέπει να είναι ίδιο για όλους, μέλη και μη. Ανοικτό για όποιον θέλει να ακούσει και να πει πώς νιώθει. Φιλικά, 'Αγγελος Κατά ιστοτόπο... Με εκτίμηση, 'Αγγελος Γ. Κουτουμάνος Εκδότης NOESI.gr
    like2

    Dimitra!

    Εικόνα Ginka
    Ναι, μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο. Στο δικό μου παιδί ήταν η 3η αξιολόγηση. Η 1η έγινε όταν προσπαθούσα να κατανοήσω το πρόβλημα της μικρής, δηλαδή στα χαμένα. Η 2η έγινε γιατί πίστευα ότι υπάρχουν άτομα που κάνουν καλά την δουλειά τους. Πίστεψα ότι ο τόσο βροντώδης τίτλος "αναπτυξιολόγος" θα μπορούσε να με κατευθύνει για την εκπαίδευση της μικρής. Η 3η αξιολόγηση ήταν φιάσκο, όχι γιατί δεν δέχομαι τα σημεία που η μικρή υστερεί αλλά γιατί η "προφορική" αξιολόγηση της, έπεσε σε αντιφάσεις την ίδια χρονική στιγμή. Τις αντιφάσεις αυτές,τις περιγράφω σε παρακάτω σχόλιο. Εδώ προσθέτω ότι ως απόδειξη της ανωριμότητας του παιδιού, η τόσο ξακουστή αναπτυξιολόγος μου έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το παιδί έπαιζε με ευχαρίστηση ένα αυτοκινητάκι - το μόνο παιχνίδι - που είχε μέσα στο γραφείο της. Εντύπωση επίσης μου έκανε ότι ενώ έχουμε κάνει 3 αξιολογήσεις στο σύνολο - φάκελος του παιδιού δεν υπήρχε - και η ίδια δεν γνωριζε και δεν θυμόταν τι μου είχε πει την 2η φορά. Που και την δεύτερη φορά, μας ξαναρώτησε τις ίδιες πληροφορίες, γιατί τάχα μου, είχαν χαθεί οι φακέλοι της 1ης αξιολόγησης. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν η 3η αξιολόγηση να ήταν ακριβώς η ίδια με την 2η. Ιδια λόγια, ίδια παραδείγματα. Καμία πρόοδος για 6 μήνες.
    • Εδώ θα πρέπει να πω ότι η ζωγραφική της μικρής πριν απο 6 μήνες, δεν είχε θέμα, ενώ τώρα έχει.
    • Το παιδί πριν απο 6 μήνες δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει ψαλίδι κάτι που κάνει τώρα.
    • Το παιδί πριν απο 6 μήνες χρησιμοποιούσε και τα δύο χέρια στην γραφή κάτι που δεν το κάνει πια.
    • Το παιδί πριν απο 6 μήνες δεν γνώριζε και ούτε είχε την υπομονή να μάθει τα γράμματα της αλφαβήτου , πού τώρα το κάνει με ευχαρίστηση.
    Αυτά και άλλα πολλά έχει μάθει να κάνει μέσα σε 6 μήνες. Αλλά η ξακουστή αναπτυξιολόγος δεν είδε τίποτα απο όλα αυτά - και ούτε αναφέρθηκε στην επικοινωνία του παιδιού. Δεν είπε τίποτα για τον λόγο της - μάλλον διότι θεωρούσε δεδομένο για ένα παιδί που έχει διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή να μπορεί να απαντάει επαρκώς σε ερωτήσεις με σωστή σύνταξη. Την πείραξε το Δ που η μικρή το λέει Ζ. Οταν λοιπόν πήρα την τόσο ζυγιασμένη κατ' εκείνη αξιολόγηση, μόνο προφορικά και τονίζω: Προφορική αξιολόγηση όχι γραπτή - ξέχασα τι έχει καταφέρει το παιδί τον τελευταίο χρόνο και ένιωσα ότι δεν είχαμε κάνει απολύτως τίποτα. Ένιωσα ότι οι προσπάθειες μας είχαν ξεκινήσει απο το μηδέν και στο μηδέν είχαν καταλήξει. Εδώ πάλι μπαίνει το θέμα της κριτικής σκέψης απέναντι στους ικανούς / ανίκανους ειδικούς. Ερώτηση: Σιγούρα θα με χάσει απο πελάτη. Στο σημείο αυτό σκέφτομαι λίγο πονηρά: Ένας δημόσιος αναπτυξιολόγος που είναι ο μοναδικός στην περιοχή, όταν δεν δίνει ενυπόγραφες γνωματεύσεις και προσπαθεί με εξυπνο τρόπο αλλά καταλυτικό να διώχνει τους ασθενείς τι έχει να κερδίσει; Απάντηση: 1ον: Kανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει, 2ον: Εχει την έμμισθη ησυχία του. Αυτή η σκέψη δεν βγαίνει απο πικρία προς το συγκεκριμένο πρόσωπο. Μέχρι σήμερα γνωρίζω, 10 οικογένειες με κοινό πρόβλημα που έχουν κάνει την 1η διάγνωση με την συγκεκριμένη ιατρό. Όλοι τους αποφάσισαν να μην πάνε ξανά σε αυτή.
    like0

    Lenak!

    Εικόνα Ginka
    Εισαι καταπληκτική! Μετέφρασες με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια και την σκέψη μου. Σε ευχαριστώ
    like1

    Almak!

    Εικόνα Ginka
    Εντυπωσιακή ανάλυση. Συγχαρητήρια!
    like1

    Αλεξάνδρα!

    Εικόνα Ginka
    θα ήθελα να μάθω τι είναι η "παράλληλη στήριξη". Δεν κατάλαβα αυτό που γράφεις: "τα Τμήματα Ένταξης του Υπουργείου αποδείχθηκαν φιάσκο". Καλώ όποιον γνωρίζει περισσότερα ας μας διαφωτίσει...
    like1

    Βγαίνω από τα ρούχα μου

    Εικόνα mairipapa
    Τωρα που τα διαβασα ολα τα "βιολογια" σου Ginka (για ενα μεγαλο διαστημα δεν ειχα διαβασει "βιολογια") εχω να σου πω τα ακολουθα:
    • Ποιος γιατρος οποιασδηποτε ειδικοτητας μπορει να σου πει αν το παιδι σου ειναι σε θεση να παει στο σχολειο;
    • Αυτο που βλεπουν οι "ειδικοι" στο περιβαλλον που το βλεπουν ειναι ενα μικρο μερος της πραγματικοτητας.
    • Απο αυτα που λες το παιδι σου ειναι για κανονικο σχολειο και δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να ξαναπαει νηπιο.
    • Δε χρειαζεται να ειναι κοινωνικο για να ενταχθει σε πλαισιο κανονικου σχολειου. Δε χρειαζεται να μιλαει τελεια και να εχει τελεια αρθρωση, το ξερουμε οτι αν ολα ηταν τελεια δε θα υπηρχε λογος αξιολογησης ουτε και θα μιλουσαμε τοσο καιρο εδω.
    Καιρος ειναι να μαθεις να διεκδικεις. Αποψη μου ειναι να γραψεις το παιδι σου του χρονου στο σχολειο και αν εχεις απο δημοσιο φορεα γνωματευση για 'Aσπεργκερ, να πας στο ΚΔΑΥ της περιοχης σου και να κανεις αιτηση για αξιολογηση. Οταν θα πας στο ΚΔΑΥ, να ζητησεις στην αξιολογηση τους να γραψουν ειτε οτι ο δασκαλος της ενταξης να μπαινει μεσα στη ταξη και να βοηθα το παιδι, ειτε να προτεινουν παραλληλη στηριξη. Και αυτα που σου λεω, δεν θα τα ζητησεις απλως, θα τα απαιτησεις. Ειναι πολυ σημαντικο το παιδι να μη βγαινει απο τη ταξη και να λειπει για καποιες ωρες, και για αυτο σου προτεινω να ζητησεις ακομα και απο τον δασκαλο της ενταξης να βοηθα το παιδι μεσα στη ταξη και αυτο γιατι: - Προσπαθουμε να τα ενταξουμε, αυτο ειναι το κυριαρχο, αυτο ειναι που μας καιει πρωτιστως. Βγαζοντας τα παιδια απο τη ταξη για το τμημα ενταξης πολλες φορες τα αποσυντονιζουμε, στιγματιζονται απο τα υπολοιπα παιδια της ταξης και δεν βοηθαμε σε αυτο που εχουν μεγαλυτερη αναγκη, δηλαδη την κοινωνικοποιηση. - Όπως και να εχει, στο Τμημα Ενταξης τα πραγματα ειναι πιο χαλαρα και υπαρχει απολυτη ησυχια. Ένα παιδι με 'Ασπεργκερ πρεπει να μαθει να λειτουργει κατω απο φυσιολογικες συνθηκες μιας κανονικης ταξης. Αλλωστε το να απανταει μονο σε εναν ειναι κατι που μπορουμε να το κανουμε και εμεις οι γονεις στο σπιτι μας. - Τα παιδια μας εχουν νοημοσυνη, συχνα νιωθουν στην ενταξη οτι ειναι διαφορετικα. Αυτο ομως ειναι το συναισθημα που τους δημιουργει αγχος, και το αγχος τα μπλοκαρει. Κατα τη γνωμη μου, δεν ειναι το Τμημα Ενταξης για παιδια με 'Ασπεργκερ, χωρις αυτο να ειναι βεβαια απολυτο. Μπορει καποιος αλλος γονιος να βγει και να υποστηριξει το αντιθετο και σιγουρα θα εχει δικιο για ο,τι αφορα το δικο του παιδι, αλλα πιστεψε με, τις περισσοτερες φορες για τα παιδια με ασπεργκερ το καλυτερο ειναι η βοηθεια ειτε του δασκαλου της ενταξης, ειτε του δασκαλου της παραλληλης στηριξης να δινεται στο παιδι ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΑΞΗ. Να θυμασαι οτι τα δυσκολα ξεκινουν αφοτου το παιδι παει σχολειο.Και εκει χρειαζονται πολυ... μα πολυ γερα νευρα. Για περισσοτερες πληροφοριες.. στη διαθεση σου.
    like1

    "Ρίχνουμε και μια ματιά..."

    Εικόνα Ginka
    "Ρίχνουμε και μια ματιά προς τα πίσω για να οδεύσουμε προς τα μπρος. Μωρέ τη ρίχνουμε τη ματιά, τί βλέπουμε δεν ξέρω." Όταν ένας γονιός συγκρίνει την αναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού του, από το παρελθόν σε σχέση με το παρόν, είναι χαρούμενος, νιώθει ικανοποιημένος για ό,τι έχει το παιδί καταφέρει. Παίρνει δύναμη, κουράγιο και χαμογελά για το μέλλον. Όταν ένας ειδικός/ιατρός κάνει το ίδιο, καθηλώνεται στο παρελθόν και ορίζει το μέλλον. Κατά βάθος δεν πιστεύει στη δύναμη ενός παιδιού. Αν τύχει και κάνει άλματα το παιδί το χρησιμοποιεί προς απόδειξη της προσωπικής του καριέρας. Αν το παιδί δεν προχωράει, υπάρχει μία μόνο απάντηση: Το παιδί είναι ακόμα ανώριμο, ο γονιός δεν ενδιαφέρεται κ.λπ.. Υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις. Παραθέτω παραδείγματα για να γίνω πιο σαφής:
    • Τρανή ειδική παιδαγωγός είπε: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το παιδί με αυτό το ιστορικό δεν έχει κινητικά προβλήματα.
    • Ξακουστός παιδονευρολόγος είπε: Το παιδί είναι παραπληγικό. Αυτή ήταν η απάντηση του ξακουστού παιδονευρολόγου την ίδια στιγμή που το παιδί δεν σταματούσε να κινείται στο ιατρίο του. Η τόσο σίγουρη διάγνωση του, με έκανε να τρέχω σε ορθοπεδικό, φυσιοθεραπευτή και τέλος σε παιδονευροχειρούργο. Η απάντηση από όλους ήταν ότι το παιδί χαίρει άκρας κινητικότητας.
    Στο σημείο αυτό, Άγγελε, πρέπει να σου πω ότι έχουν ασπρίσει τα μαλλιά μας μέσα σε μία νύχτα. Κάθε αξιολόγηση μοιάζει με θάνατο. Μας πεθαίνει. Ειλικρινά, περνάνε πολλές μέρες μέχρι να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Την χαμένη μας ψυχή, την χαμένη μας δύναμη. Κάθε αξιολόγηση ρίχνει πυκνό σκοτάδι στα μάτια μας και το μυαλό μας μοιάζει να είναι κενό. Ξεχνάμε όλα όσα έχουν γίνει, και τα λόγια του ειδικού στριφογυρίζουν στο μυαλό μας σαν εμμονή. Ποιος θα μας επαναφέρει την χαμένη ψυχική υγεία μας; Πες μου, ποιος; Ποιος νοιάστηκε; Και συνεχίζω...
    • Φημισμένος ΩΡΛ είπε: Είναι αδύνατον να μη έχει υποστεί βλάβη το κέντρο της ακοής.
    "Τρέχα κακόμοιρη μάνα, με την ψυχή στο στόμα στην Αθήνα να κάνεις δυναμικά προκλητά" (δεν ξέρω αν το γράφω σωστά). Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι το παιδί συνεργάστηκε άψογα με τα παιχνίδια του υπολογιστή και δεν χρειάστηκε να κάνει τα δυναμικά προκλητα. Επισημαίνω ότι η εξέταση αυτή θα μπορούσε να είχε γινει και από τον φημισμένο ΩΡΛ , αλλά δεν είχε την υπομονή να εξετάσει το παιδι. Η απάντηση: 10/10. Την ταλαιπωρία του γονιού και του παιδιού, την λαμβάνει κανείς υπόψη του; Δεν λέω άλλα... πάνω κάτω κατάλαβες τι έχω να αντιμετωπίσω, εγώ και ο κάθε γονιός που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Οσο για το άλλο θέμα του ανώνυμου: Υποκλίνομαι σε ανθρώπους που μπορούν να χειρίζονται ένα θέμα με πολύπλευρη σκέψη. Όμως , αν ο λόγος του ανώνυμου που έδωσε σε μένα και σε όλο το "Νόηση" την ευκαιρία να πεί όσα είπε, ήταν ένας "υβριστικός λόγος", ποια θα ήταν η στάση όλων μας απέναντι σε αυτόν; Δεν τα λέω όλα αυτά για να μειώσω την αξία του "Νόηση", να το προστατεύσω θέλω. Άλλωστε έχει αποδειχθεί πόσο σημαντικό είναι για όλους εμάς. Φιλικά, Γωγώ
    like1

    Παράλληλη στήριξη, Τμήμα 'Ενταξης

    Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
    Διαβάστε από το NOESI.gr κείμενα από μέλη, που έχουν τα παιδιά τους σε "Τμήματα 'Ενταξης" και γνωρίζουν για την "Παράλληλη Στήριξη": Από τη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας: Ερώτηση: Πότε ένα παιδί εγγράφεται σε Ειδικό Σχολείο και πότε σε Τμήμα Ένταξης; Απάντηση: Το Κ.Δ.Α.Υ. [τι είναι το ΚΔΑΥ] ή ο Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής εισηγούνται για την πλέον κατάλληλη Σχολική Μονάδα που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην ένταξη του παιδιού. Η εξέλιξη του μαθητή παρακολουθείται και αξιολογείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και δεν αποκλείεται η αλλαγή εκπαιδευτικού πλαισίου, ανάλογα με την πρόοδο του.
    like1

    Συμφωνώ

    Εικόνα Lenak
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, και είναι κάτι που το ζω με την δική μου κόρη φέτος που πάει στην πρώτη Δημοτικού, αφού πρώτα την αφήσαμε 2 χρονιές στα μεγάλα νήπια. Δυστυχώς δεν είχε διαγνωστεί το παιδί ως πριν 2 μήνες με Asperger οπότε και από τα ΚΔΑΥ είχε αποφασιστεί να πηγαίνει σε Τμήμα 'Ενταξης. Από την εμπειρία μας αυτό την αποσυντονήζει εντελώς. Δεν μου έχει πει να την ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός του οτι φεύγει από την τάξη (ακόμα, βλέπετε είναι παιδάκι που δεν ανοίγεται εύκολα), αλλά ενώ στην κανονική τάξη είναι πειθαρχημένη και παρακολουθεί όσο μπορεί βέβαια, στο τμήμα ένταξης είναι άλλο παιδί!! Δε συνεργάζεται ΚΑΘΟΛΟΥ. Δε γράφει, δε διαβάζει δεν ακούει την δασκάλα της Ειδικής Αγωγής (ίσως τελικά αυτός να είναι ο ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ τρόπος να μας δείξει οτι δεν αισθάνεται καλά με όλο αυτό). 'Αρα η όλη δουλειά εκεί είναι χάσιμο χρόνου. Οι δασκάλες της μίλησαν στον σχολικό σύμβουλο για Παράλληλη Στήριξη, αλλά η απάντηση που πήραν ήταν οτι στη μέση της σχολικής χρονιάς δεν γίνεται τίποτε, και ήδη η δασκάλα της Ειδικής έχει αρκετά παιδιά για να μπαινει στην τάξη της δικής μου. Από του χρόνου λοιπόν και να δούμε. Αναγκάστηκα να έχω δάσκαλο στο σπίτι 2 φορές την εβδομάδα για επιπλέον βοήθεια!! Ψάξτο λοιπόν από φέτος και κυνήγησέ το, ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΤΟ, είναι δικαίωμά σας. Σας φιλώ, Λένα Keep Walking!
    like2

    'Oλοι έτσι νοιώθουμε

    Εικόνα Κατερίνα Ζαρίφη
    Αντζελάκι μου, όλοι κάπως έτσι νοιώθουμε. Εγώ κάθε φορά που βλέπω ένα παιδάκι στο δρόμο ή σε φιλική παρέα το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι ή που ρωτάω είναι η ηλικία του. Και τότε συγκρίνω τι κάνει ή τι λέει με αυτά που δεν κάνει και δεν λέει η Ρηνούλα. Ομως αμέσως σκέφτομαι ότι δεν πρέπει να συγκρίνω αλλά να περιμένω με χαρά να βλέπω μικρά μικρά βηματάκια προς το καλύτερο. Εξ άλλου όπως σωστά λες, ένα χαμόγελό τους φτάνει να τα σβήσει όλα. Με αγάπη, Κατερίνα
    like0

    Στήριξη στο σχολείο

    Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
    θέλω να υποστηρίξω το όλο σκεπτικό της mairipapa. Πράγματι, αυτά που γράφει χρειάζονται στο παιδί μέσα στο σχολείο! Και χρειάζονται ΚΑΙ γερά νεύρα! Προσοχή: αν μπορέσετε να προσεταιριστείτε τον/τους δασκάλους του σχολείου σε βαθμό που να συνεργαστούν, έστω λίγο, με τους θεραπευτές του παιδιού σας... ακόμα καλύτερα αν δουν πώς λειτουργούν εκείνοι με το παιδί και να συζητήσουν τα "γιατί" της συμπεριφοράς του παιδιού και τα "γιατί" των τεχνικών που χρησιμοποιούν οι θεραπευτές... θα είναι πολύ καλύτερα! Όχι για να μιμηθεί κάποιος δάσκαλος τους θεραπευτές, αλλά για να "πιάσει" μερικά πράγματα από την ουσία των δυσκολιών του παιδιού. Γιατί όλα αυτά; Γιατί όσο ο δάσκαλος δεν καταλαβαίνει τις ιδιομορφίες του παιδιού, νιώθει αμήχανος, και λίγο-πολύ μπορεί να μη το θέλει το παιδί... Ιγνάτιος Καφαντάρης-Ζεϊμπέγλου Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Επιστημονικός συνεργάτης NOESI.gr
    like1

    Ανώνυμος θυμός ή πένθος;

    Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
    Πάρα πολλά σχόλια, πάρα πολλές αντιδράσεις για τον "ανώνυμο" (τελικά έγραψε ιστορία, μ' αυτά και μ' αυτά!). Ναι, έκανε επίθεση. Ναι, ομολόγησε πως απελπίστηκε. Ναι, φανέρωσε ότι θύμωσε, άρα απογοητεύτηκε, άρα διαβάζοντας ένιωσε! Γιατί τόση πολεμική; Γιατί θύμωσαν τόσοι μαζί του; Γιατί ήταν προσβλητικός, ήταν απορριπτικός. Μήπως ήταν στην αρχή του πένθους του; Ιγνάτιος Καφαντάρης-Ζεϊμπέγλου Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Επιστημονικός συνεργάτης NOESI.gr Υ.Γ. Δίστασα πολύ να γράψω αυτό το σχόλιο. Φοβόμουν ότι ήταν αδύνατο να γράψω οτιδήποτε με αρκετό τακτ προς όλους.
    like1

    Αξιολογήσεις και αναπτυξιολόγοι

    Εικόνα Ιγνάτιος Καφαντάρης
    Θα αρχίσω από την αναπτυξιολογία για να ξεμπερδεύουμε μ' αυτήν. Οι γονείς που διαπίστωναν κάποια αναπτυξιακή διαταραχή στο παιδάκι τους, γρήγορα ανακάλυψαν και διέδωσαν την ύπαρξη των αναπτυξιολόγων σε ένα δύο νοσοκομεία του ΕΣΥ. Έτσι κι αλλιώς, προ ετών οι σχετικοί με τον αυτισμό ειδικοί (παιδοψυχίατροι και ψυχολόγοι) μετριόνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού, πού να τους έβρισκαν; Προσοχή όμως. Η αναπτυξιολογία δεν είναι "αυτιστικολογία", ΔΕΝ πρόκειται για εξειδίκευση πάνω στο πρόβλημα που σας απασχολεί. Πάνω απ' όλα όμως, ο αναπτυξιολόγος ΔΕΝ έχει σχέση με τη γνώση των πιθανών θεραπειών και παρεμβάσεων για τον αυτισμό. Πάμε στις αξιολογήσεις (για το Δημόσιο πάντα). Ναι, το εξωτερικό ιατρείο της Κλινικής Ψυχολογικής Παιδιατρικής στο Αγία Σοφία είναι καλό. [Ο κ. Τσιάντης έχει συνταξιοδοτηθεί.] Η κλινική της κας Ρούσσου [Δ΄ παιδοψυχιατρική κλινική, η κα. Ρούσσου επίσης συνταξιοδοτήθηκε] διαθέτει επίσης μια πολύ καλή μονάδα (είναι και Κέντρο Ημέρας για νήπια με αυτισμό) στο Ψυχικό. Ο κ. Γιουρούκος είναι παιδίατρος-νευρολόγος και είναι ιδιώτης. Δεν ασχολείται με αυτισμό. Φυσικά μπορεί να τον υποπτευθεί σε ένα παιδί, αλλά δεν είναι αυτό που ψάχνετε, εφόσον μιλάμε για εξειδικευμένη αξιολόγηση. Ιγνάτιος Καφαντάρης-Ζεϊμπέγλου Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Επιστημονικός συνεργάτης NOESI.gr
    like0

    Προκαλώ!

    Εικόνα Ginka
    Κ. ιγνάτιε, όταν το ανώνυμο πρόσωπο σπάσει την σιωπή του, με όνομα και επίθετο, τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για "...αρχή του πένθους του". Τώρα ντρέπεται για αυτό που του συμβαίνει, ντρέπεται για το παιδί του και νομίζει ότι μερικές συνεδρείες θα μπορέσουν να λύσουν το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει. Γιαυτό και μιλάει έτσι. Θυμώσαμε πρώτα απ' όλα για την ανωνυμία του. Θυμώσαμε γιατί ναι ήταν προσβλητικός. Όταν έλεγε ότι εγώ "θέλω κλείσω στο σπίτι το παιδί" τι εννοούσε ο ποιητής; Ένα δεύτερο "Κωσταλέξη"; Υποτίμησε και την ψυχή μας και το μυαλό μας. Αυτό δεν είναι προσβλητικό; Και απορριπτικός ήταν σε όλους μας. Γιατι εμείς, ξέρετε, κύριε Ιγνάτιε δεν είμαστε φτιαγμένοι απο ατσάλι. Αλίμονο αν σε κάθε στεναχωρημένο "βιολόγιο" αντί να συμπαραστεκόμαστε σε αυτόν που το έγραψε, τον προσβάλλουμε, τον απορρίπτουμε, του δίνουμε μια κλωτσιά να παέι ακόμα παρακάτω. Γιατί τέτοιος ήταν ο λόγος του ανώνυμου. Μια κλωτσια, που όποιος δεν έχει την δύναμη να απαντήσει εκείνη την στιγμή, μάλλον θα πέσει στον "ταφο" της μελαγχολίας. Όσο εύκολα θα μπορούσα να πω ότι έχει δίκιο με αυτά που λέει αν το έβλεπα απο την μεριά της ανυποψίαστης νοικοκυράς για να μην πω της Κατίνας (...μα τι πράγματα είναι αυτά;) άλλο τόσο θα μπορούσα να κατηγορήσω τον εαυτό μου ότι είμαι μια άχρηστη μάνα για το παιδί μου. Αλλο τόσο θα μπορούσα να κλειστώ στις σκέψεις μου, να καθίσω στον καναπέ μου και μέρες ατέλειωτες να μη μπορώ να κουνήσω χέρια - πόδια, να είναι σαν να σκέφτομαι το κενό, να νιώθω έντονη ατονία, να μη με συγκινεί τίποτε και να φτάσω στο σημείο να μη ανέχομαι την ζωή μου την ίδια. Γιαυτό θεωρώ ότι καλώς ειπώθηκαν όλα. Προκαλώ το ανώνυμο πρόσωπο, να γράψει ξανά, αλλα επιμένει στην σιωπή του. Ένα τέτοιο πρόσωπο, που δεν έχει τα "κότσια" να αποδεχτεί τα λάθη του, και την ζωή του, πώς ζητάς απο μάς να τον αγκαλίασουμε; Τι δουλειά μπορεί να έχει μέσα στα "βιολόγια" μας; Αν το πρόσωπο αυτό είναι τόσο καλά οργανωμένο ας μείνει στα "Βιβλία με νόημα". Δεν έχει καμία δουλειά ανάμεσα μας! Ωστόσο, αν ποτέ αποφασίσει να έρθει κοντά μας επώνυμα πια, εμείς πάλι θα σταθούμε στο πλάι του, γιατί κ. Ιγνάτιε εμείς ξέρουμε και να κατανοούμε και να συγχωρούμε.
    like3

    Μόλις σήμερα έμαθα

    Εικόνα agaph
    ...Ότι την κατανοηση και την συγχωρεση, τη δινουμε μονο σε επιθετα και οχι σε ανθρωπους... Επισης μολις σημερα εμαθα οτι για να γραψεις στο Ιντερνετ και ειδικα στο NOESIg.gr χρειαζεται απαραιτητα ονοματεπωνυμο, αλλιως δειχνεις ευνοητα, οτι ντρεπεσαι για το παιδι σου.. Tσκ, τσκ, τσκ... Να σε ρωτησω κατι Ginka, διοτι μου εκανε εντυπωση... αυτο που γραφεις, "...'Aλλο τόσο θα μπορούσα να κατηγορήσω τον εαυτό μου ότι είμαι μια άχρηστη μάνα για το παιδί μου. 'Aλλο τόσο θα μπορούσα να κλειστώ στις σκέψεις μου, να καθίσω στον καναπέ μου και μέρες ατέλειωτες να μην μπορώ να κουνήσω χέρια - πόδια, να είναι σαν να σκέφτομαι το κενό, να νιώθω έντονη ατονία, να μη με συγκινεί τίποτε και να φτάσω στο σημείο να μην ανέχομαι την ζωή μου την ίδια." Aληθεια πιστευεις οτι θα μπορουσε να γινει, εαν δεν ανταπαντουσες σε κατι που διαβασες για σενα στο νετ; Η απλα υπερβαλλεις καπως στην χροια οσων περιγραφεις οτι θα μπορουσαν να σου συμβουν;;
    like2

    Φίλη μου Αgaph

    Εικόνα Ginka
    Φίλη μου Αgaph! "...Mολις σημερα εμαθα οτι την κατανοηση και την συγχωρεση, την δινουμε μονο σε επιθετα και οχι σε ανθρωπους..." 1. Έσύ ο άνθρωπος ο τόσο εξύπνος συμβαίνει να έχεις όνομα και επίθετο! "...Eπισης μολις σημερα εμαθα οτι για να γραψεις στο Iντερνετ και ειδικα στο NOESI.gr χρειαζεται απαραιτητα ονοματεπωνυμο, αλλιως δειχνεις ευνοητα, οτι ντρεπεσαι για το παιδι σου..." 2. Σε αυτό θα ήθελα να μας το απαντήσει το "ανώνυμο" πρόσωπο. "Tσκ, τσκ, τσκ..." 3. Ειρωνεία; Είναι ανάξιο σχολιασμού. "...Η απλα υπερβαλλεις καπως στην χροια οσων περιγραφεις οτι θα μπορουσαν να σου συμβουν;;" Φίλη μου Αgaph, εγώ έχει τύχει να το περάσω αυτό στην πραγματικότητα γι' αυτό και η περιγραφή είναι τόσο εντονη. Δεν θα ήθελα με τίποτα να περάσω άλλη μια φορά έναν τόσο "υπερβολικό" κατ' εσέ μαρασμό που καλείται μελαγχολία. Εύχομαι εσύ να μη χρειαστεί ποτέ να περάσεις μια ανάλογη κατάσταση. Και τέλος πάντων, γιατί ενοχλήθηκες τόσο πολύ; Το παραπάνω κείμενο ήταν μια απάντηση στον Ιakze. Αν εσύ θα μπορούσες να πεις λιγότερα, κάντο, αλλα στο δικό σου "βιολόγιο", όταν θα τύχει να σε στηρίξει ο/η ανώνυμος, κατά τον ίδιο τρόπο. Τέλος, για μένα έχει κλείσει το θέμα του "ανώνυμου" συγγραφέα. Δεν βρίσκομαι σε αυτό το site για να τσακώνομαι ή να ειρωνευομαι ανθρώπους. Ο σκοπός και ο στόχος μου είναι άλλος. Αν και αυτό σε ενοχλεί... λυπάμαι δεν μπορώ να βοηθήσω. Απο την άλλη, θεωρώ ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικες γνώμες για ένα θέμα. Και αυτό το δέχομαι. Καλό σου βράδυ.
    like1

    Το Γελοξόρκι

    Εικόνα Ginka
    Φίλοι του "Νόηση", σας παρουσίαζω ένα διασκεδάστικό ποίημα του Βελιμίρ Χλεμνικώφ. Είναι το αγαπημένο μου. Γελοξόρκι Ω γελάστε, γελαστάδες! Τρισγελάστε, ω γελαστάδες! Οι γελόμενο , γελώντας γελοζούνε γελουργώντας ω γελάτε γελωδώς Ω επιγέλειων γελασμάτων, γέλιο γελαστί γελώντων Γέλα ω γέλα, καταγέλα, γέλιο καταγελαζόντων. Βελιμίρ Χλεμνικώφ
    like0

    Αναρωτήθηκα

    Εικόνα agaph
    Οχι εαν εχεις περασει τοσο εντονες στιγμες μελαγχολιας, αλλα εαν εχεις περασει τετοιες στιγμες, επειδη διαβασες κατι παραπλησιο σαν σχολιο με αυτο του ανωνυμου,στο Ιντερνετ... Για μενα,εχει τεραστια διαφορα. ;-) Τελος παντων,εν ολιγοις,εγω θα σου πω οτι ... Καταρχην οταν διαβασα τις πρωτες σου σκεψεις,συμφωνησα μαζι σου σιωπηλα,γιατι τις εχω κανει κι εγω αυτες τις σκεψεις,με μια διαφορα ομως... Σε μενα δεν ηταν σκεψεις που τις εφερε η κουραση,η η αδυναμια της στιγμης και που αργοτερα τις ξεπερασα... Δεν ημουν φορτισμενη δηλαδη ψυχολογικα οταν σκεφτηκα ακριβως τα ιδια... Κι ακομη ειμαι συμφωνη με τις σκεψεις μου... ομως ας ξεκαθαρισουμε κατι.. Οταν μεσα σε ολα οσα σκεφτηκες και σκεφτηκα,βρισκεται και το "ενα καλο εισοδημα",αυτο τι σημαινει αυτοματα; Οτι το εισοδημα αυτο χρειαζεται για την εκπαιδευση του παιδιου και για την στηριξη του,σαν βοηθεια καθημερινη... Ακριβως το ιδιο που εχουν αναγκη ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ,ανεξαρτητου αναπηριας... Εκπαιδευση σε οτι χρειαζονται για το καλυτερο/ Ολοι οι γονεις το καλυτερο δεν θελουμε?ολοι,οχι μονο εμεις με τα παιδια με αναπηριες... Καποιοι γονεις εχουν εσωτερικες βοηθους,ντανταδες,χωρις να υπαρχει προβλημα,απλα για την ξεκουραση που ολοι δικαιουνται... δεν βλεπω να διαφερουν σε τιποτα τα θελω μας,απο αυτα των αλλων γονιων,ουτε βλεπω ουσιαστικο λογο διαφορας με τον ανωνυμο επισκεπτη μας... Κι εσυ Κι εγω Κι αυτος Και ολοι Θελουμε στην ουσια μια καλη οικογενεια για τα παιδια μας,να μπορουμε να τα στηριζουμε,να ειμαστε δυνατοι οικονομικα,ψυχικα,να τα εκπαιδευουμε,να μην τους φορτωνουμε παραπανω πιεση απο αυτη που "δικαιουνται" σαν παιδια,να εχουν ανθρωπους που θα αγαπουν και θα τα αγαπουν οταν εμεις δεν θα ειμαστε εδω... Πες μου ειλικρινα,αυτα δεν θελουν ΟΛΟΙ,ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙς για τα παιδια τους; Που βρισκεται λοιπον η "αντιδικια"; Στο παραπονο σου οτι δεν σε υποστηριξε επειδη εγραψες σε βιολογιο? τι σημαινει καταρχην"τι δουλεια εχουν οι ανωνυμοι στα βιολογια μας"? ολοι ανθρωποι ειμαστε,με επιθετο και ονομα και καταγωγη και αφμ,δεν νομιζω ομως οτι για να γραψουμε εστω και επιθετικα σε καποιον-σιγουρα λογω ψυχολογικης φορτισης-,πρεπει να τα δηλωνουμε και στο νετ.... οπως εσυ εχεις κατα καποιο τροπο την απαιτηση να σε καταλαβει καποιος στην δυσκολη στιγμη,ετσι πρεπει πρωτη εσυ,να μπορεις να καταλαβεις τον αλλον.... Ισως ο τροπος του δεν ηταν και ο καλυτερος,η αυτος που ειχες εσυ αναγκη να ακουσεις,σκεψου ομως οτι δεν ξυπνησε ενα πρωι ενας αγνωστος και ειπε 'δεν παω στο σαιτ με τους κακομοιρηδες να τους χωσω μερικα μπινελικια να συνελθουν?":-)) Παντα κατι υπαρχει...κατι που στο ξαναλεω,δεν ειναι καταλληλο για σενα, ειναι ομως καταλληλο για τον αλλον... Ολα, καπου εξυπηρετουν...ολες οι πραξεις μας... Θα μου πεις, εμενα βρηκε να εξυπηρετησει αυτος,τις δικες του αναγκες? τι εφταιγα εγω; Και σε αυτο θα σου απαντησω,πως εαν δεις λιγο πιο αποστασιοποιημενα πλεον αυτη την ευκαιρια που δοθηκε για να γινει διαλογος,εαν κατανοησεις πως στην ουσια δεν διαφερουμε σε τιποτα σε αυτα που θελουμε για τα παιδια μας,εαν δεις πως δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι τον ιδιο τροπο να εξωτερικευουν αυτα που τους πονανε,τοτε θα καταλαβεις οτι "δεν ενοχληθηκα τοσο πολυ",απλα με αγγιξε αυτο το θεμα,ακριβως επειδη ειχε αυτη την εξελιξη και θελησα να πω την αποψη μου... συγχωρεσε με που δεν εχω την αναγκη να πω τα πληρη στοιχεια μου εδω-διοτι κι εσυ μια δικη σου αναγκη εξυπηρετησες κανοντας το αντιθετο. ;-) Mη με κανεις ομως να αισθανομαι μεσα στους "παρακατιανους" του NOESI.gr επειδη δεν εχω την αναγκη να το κανω και ειναι η επιλογη μου αυτη... Εκτος κι αν θες οσοι συμφωνουν μαζι σου να το γραφουν εστω και ανωνυμα η με ενα nick name,αλλα οσοι διαφωνουν, να το γραφουν με ονοματεπωνυμο.. Η ουσια βρισκεται στην επικοινωνια και οχι στο "μαρια πενταγιωτισσα' που θα μπορουσα να εχω στην εγγραφη μου. ;-) [Ή μηπως θα χρειαζοταν και το γνησιο της υπογραφης μου,για να σας αποδειξω οτι με λενε μαρια πενταγιωτισσα, παπαδοπουλου, μαστροχαλαστη, κλπ;] :-))
    like1

    Ουδεν σχόλιο!

    Εικόνα Ginka
    Φιλη agaph! Τελικά μάλλον το Γελοξόρκι σε ευνόησε! Στο τεράστιο κείμενο σου παρατήρησα πολλά χαμόγελα :), :)). Ομως μη με προκαλείς. Ειπα το θέμα αυτό έχει τελείωσει για μένα. Το λέω και το εννοώ. Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Αν τώρα εσύ θέλεις να λέγεσαι "Μαρία Πενταγιώτισσα", είναι δικό σου θέμα. Μέχρι στιγμή όμως, με όσους έχω επικοινωνήσει απο το νόεση δεν είχαν διαφορετικό όνομα απο ότι δήλωναν. Και μάλιστα είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που μου δώθηκε η ευκαιρία με αυτούς τους ανθρώπους να μιλήσω και να επικοινωνήσω. Με βοήθησαν πολύ και θέλω να πιστεύω ότι και εγώ έκανα το ίδιο προς αυτούς. Έχω την εντύπωση ότι μάλλον ξεφύγαμε. Ας επιστρέψουμε στο έργο μας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω για το θέμα αυτό. Καλό ξημέρωμα.
    like1

    Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

    Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
    ✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
    Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
    Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.