Μέθοδοι εκμάθησης ανάγνωσης σε παιδιά με ΔΑΔ

Εικόνα Marian
Ο γιος μου τελείωσε την επαναφοίτηση του στο νηπιαγωγείο και το Σεπτέμβρη πρόκειται να φοιτήσει στην α' δημοτικού. Κάνουμε μία προσπάθεια να επιτύχουμε κάποια βήματα στον τομέα της ανάγνωσης. Ενδιαφέρομαι για πληροφορίες ως προς την μέθοδο που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος σε παιδιά με δυσκολίες ΔΑΔ (χωρίς καλό λόγο) και για υλικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος,όπως βιβλία. Μπορεί να αναγνωρίζει ένα περιορισμένο αριθμό λέξεων από την συνολική εικόνα τους και να τις γράφει. Με τη χρήση μαγνητικών γραμμάτων, όταν του δώσω τα γράμματα μπορεί να σχηματίσει και πολύ μικρές αδίδακτες λέξεις, αλλά δεν μπορεί να τις διαβάσει.

Σχόλια

Δεν υπάρχει κάποια ξεχωριστή μέθοδος

Εικόνα ανώνυμο
Δεν υπάρχει κάποια ξεχωριστή μέθοδος για τη διδασκαλία της ανάγνωσης στα παιδιά με ΔΑΔ. Συνήθως δείχνουν διάθεση να ασχοληθούν με τα γράμματα και τους αριθμούς και τα μαθαίνουν γρήγορα. Τα μαγνητικά γράμματα είναι ο πιο πολυαισθητηριακός τρόπος αλλά μην επιμείνετε πολύ στην ολική ανάγνωση λέξεων γιατί είναι περιορισμένος ο αριθμός των λέξεων που μπορεί να μάθει. Καλό θα είναι να μάθει πρώτα όλα τα γράμματα (να λέει τις φωνές τους), μετά να μάθει να αναγνωρίζει και να συνθέτει συλλαβές και μετά να περάσετε σε δισύλλαβες λέξεις με απλή συλλαβή. Ίσως να μην μπορεί να αρθρώσει σωστά τη λέξη αλλά περίπου να ακούγεται ο ήχος των συλλαβών.Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να αναθέσετε αυτή τη δουλειά σε κάποιον ειδικό παιδαγωγό ώστε να διαμορφώσει ένα δομημένο πρόγραμμα με τα κατάλληλα υλικά.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.