M.O.R. (οπτικοακουστικός συγχρονισμός)

Εικόνα Kari
Καταρχην να ευχηθω σε ολα τα μελη του "Νόηση" καλη χρονια και κατα δευτερον να ζητησω συγνωμη απο μερικα μελη οπου εδω και καιρο τους ειχα υποσχεθει να τους στειλω καποιες σημειωσεις μου απο το σεμιναριιο της Ελιζα Μαγκλαρη για την αισθητηριακη ολοκληρωση σε σχεση με τον λογο. Αποφασισα να το γραψω στο "βιολογιο" μου ωστε να μπορουν να εχουν ολα τα μελη να εχουν αυτες τις πληροφοριες. Ειναι μικρες απλες ασκησουλες που εχουν σχεση με την ενδυναμωση των στοματικων μυων ωστε να βοηθηθουν τα παιδια στην παραγωγη ηχων και ολα αυτα εννοειται με μοναδικο μεσο το παιχνιδι. Καταρχην πρωτη και σημαντικη συμβουλη ειναι πως απαγορευεται η χρηση πιπιλας ή μπιμπερου μετα την ηλικια των δυο καθως και τα ποτηρακια με στομιο. Η κινηση που κανει η γλωσσα μπρος και πισω δεν βοηθαει καθολου στην αναπτυξη του λογου, αντιθετως την καθυστερει. Δευτερη βασικη πληροφορια εμεις οι γονεις πρεπει να κατανοησουμε πως η ζωη για τα παιδια μας ειναι πολυ παιχνιδι και οχι μονο δουλεια αρα φροντιζουμε το παιδι να του δινουμε παιχνιδι με ουσια οπως λεει και η κυρια Μαγκλαρη. Ο οπτικοακουστικος συγχρονισμος ή αλλιως M.O.R. ειναι αυτο που βοηθαει ενα παιδι στην αναπτυξη του λογου κυριοτερα(βεβαια και πολλα αλλα πραγματα βοηθαν). Σκοπος μας ειναι λοιπον μεσα απο μερικες ασκησουλες-παιχνιδια να βοηθησουμε τα παιδια μας να μαθουν να "ρολαρουν" την γλωσσα μεσα στο στομα ωστε να μπορουν να παραγουν και ηχους. Το φυσημα, το ρουφηγμα, μασημα και το δαγκωμα κρατσανιστων ειναι απο τις βασικοτερες λειτουργιες. Με το ρουφηγμα βοηθαμε να παραγονται οι φθογγοι γκ, κσ, φ, θ. Με το φυσημα παραγουμε ηχους οπως το φ, σ, τσ, ζ, ν, χ. Με το δαγκωμα παραγουμε τους ηχους μπ, π, τ. ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΡΟΥΦΗΓΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗΜΑ Κανουμε φρουτοκρεμα και την ρουφαει η'την φυσαει το παιδι με το καλαμακι. Τα γλυφιτζουρια βοηθανε πολυ. Να πινουν στιφο χυμο οπως απο γκρειπ φρουτ. Να τρωνε κομματακια πορτοκαλιφρεσκο. Παγωμενους κυβους απο χυμο. Να πινουν λεμοναδα, μιλκ σεικ και να τρωνε πουτιγκες και κρεμες. ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΡΟΥΦΗΓΜΑ ΚΡΑΤΣΑΝΙΣΜΑ Να τρωνε μηλα(ολοκληρα,οχι κομμενα σε φετες), δημητριακα, κορν φλεικς(χωρις γαλα), ξηροι καρποι, πατατακια, κρακερακια, μπαρες δημητριακων, ποπ κορν, κριτσινια, φρυγανιες, παξιμαδια, ωμα λαχανικα(καροτα, λαχανο, αγγουρακι). ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣΗΜΑ Να τρωνε τηγανιτες πατατες, τυρι, ζελεδακια, σταφιδες και σμαρτις... ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΦΥΣΗΜΑ Παιχνιδια οπως οι ανεμομυλοι, τα μπαλονια, φουσκες , σβησιμο φλογας, πουπουλα, αλευρι με καλαμακι και σαπουνοφουσκες βοηθανε πολυ.
Φυσικα η καθε ασκηση που αναφερω μας ειχε εξηγηθει αναλυτικα πως βοηθαει οχι μονο την στοματικη κοιλοτητα αλλα και το οπτικο συστημα ωστε να υπαρχει συντονισμος αλλα και ολοκληρου του σωματος. Ειναι αδυνατον ομως να τα θυμαμαι αναλυτικα και βεβαια θα χρειαζονταν να γραψω πολλες σελιδες... Νομιζω παρολα αυτα ειναι απλες και κατανοητες πληροφοριες, για τα παιδια που εχουν δυσκολια στον λογο και αν ακομα δεν βοηθησουν σιγουρα δεν θα τους κανουν καποιο κακο, παντως η κυρια Μαγκλαρη με τα παραδειγματα που μας εδειξε πραγματικα με πεισαν πως αξιζει ο κοπος να κανει αυτα τα απλα πραγματα διοτι το παιδι περναει μια διαδικασια οπου βοηθαει ολο το νευρικο του συστημα στο να οργανωθει και να εχει το επιθυμητο αποτελεσμα. Φυσικα ενοειται πως το παιδι κανει λογοθεραπεια και εμεις απλως του δινουμε μια ωθηση ακομη. Ελπιζω να σας φανουν χρησιμες οι πληροφοριες... Με αγαπη...

Σχόλια

Kαι ακόμα κάτι..

Εικόνα Κατερίνα Ζαρίφη
Κική μου καιρό είχαμε να σε ακούσουμε στο "Νόηση". Πολύ καλά όλα αυτά και θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτά τα παιδιά για να κάνουν αυτά τα πράγματα θα πρέπει πρώτα να δουλευτούν τα νεύρα γύρω και μέσα στο στόμα. Ειδικό βουρτσάκι για τον καθαρισμό του στόματος.Αυτή τη δουλειά τη κάνουν ειδικά βουρτσάκια λαστιχένια γύρω γύρω (όπως αυτά που σε παρακάλεσα να μου βρεις σε συγκεκριμένο κατάστημα). Με αυτά τα βουρτσάκια κάνεις κάποιο είδος μασάζ κυκλικά μέσα στο στόμα και πάνω στον ουρανίσκο και στην γλώσσα έτσι ώστε να ενεργοποιήσεις το σύστημα του παιδιού που αφορά το στόμα του.. Με αυτό το τρόπο το παιδί αρχίζει να νοιώθει και να κινεί τη γλώσσα του σωστά, δυναμώνει τα νεύρα του και αρχίζει να κάνει εξάσκηση σε όλα αυτά που λέει η κυρία Μάγγλαρη. Σε αυτό το σημείο θέλω να παρακαλέσω τον Αγγελο να βάλει μία φωτογραφία το βουρτσάκι για να καταλάβουν και οι γονείς τι εννοώ. Θα τα ξαναπούμε και Κική σου σε ευχαριστώ για το τρέξιμο.. φιλιά Κατερίνα Ζαρίφη
like0

Πληροφορίες για την ΑΟ

Εικόνα El
Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας για την αισθητηριακή ολοκλήρωση (ΑΟ) και ευχαριστώ που τις μοιραστήκατε μαζί μας. Μήπως γνωρίζετε πού θα μπορούσα να επισκεφτώ την κα Μάγκλαρη στην Αθήνα;
like3

Ελίζα Μάγγλαρη

Εικόνα Kari
Δυστυχως το μονο που γνωριζω ειναι πως βρισκεται η κλινικη της στα προαστια της Αθηνας, νομιζω ομως πως η Κατερινα Ζαριφη ξερει τα στοιχεια της και θα μου τα πει, θα επικοινωνησω μαζι της και θα σε ενημερωσω. Κριμα που δεν μπορω να μεταφερω ολο το σεμιναριο μεσα απο τις σελιδες του νοηση, ηταν μια μοναδικη εμπειρια για μενα και βοηθησα πολυ το παιδι μου.
like1

Μικρό ατύχημα…

Εικόνα Kari

Κατερινακι μου σορι για την καθυστερηση αλλα ειχαμε ενα μικρο ατυχημα με την μικρη... επαθε εξαρθρωση το χερακι της και τρεχαμε στο νοσοκομειο, θα προσπαθησω μεσα στην εβδομαδα να στο στειλω το βουρτσακι. Επισης να πω οτι οποιο μελος ενδιαφερεται για το βουρτσακι της φωτογραφιας και δεν μπορει να το βρει στην πολη που ζει, ειμαι προθυμη να εξυπηρετησω.

like2

Ελίζα Μάγγλαρη

Εικόνα ανώνυμο
Ελίζα Μάγγλαρη Τραπεζούντος 24 Αγιος Στέφανος τηλ. 2108142218
like0

Ειδικό βουρτσάκι

Εικόνα hush
Εχω ενα παιδι και εγω με γλωσσικη διαταραχη. Ενδιαφερομαι για το ειδικο βουρτσακι και θα ηθελα να μου πειτε απο που μπορω να το προμηθευτω. Σας ευχαριστω εκ των προτερων.
like0

Βουρτσάκι

Εικόνα kaiti volos
Το αγόρασα από φαρμακείο και από μαγαζί που πουλάει βρεφικά π.χ. μπιμπερό. Είναι εύκολο να το βρεις!
like0

Σε καταστήματα παιδικών / βρεφικών

Εικόνα Katia

Υπαρχει και στα Καταστήματα JUMBO εκει το βρηκα σετακι με βρεφικη οδοντοβουρτσα κ.α. Φανταζομαι οτι θα το βρεις σιγουρα και στα Καταστήματα ΚΟΥ-ΚΟΥ ή σε παρομοια καταστηματα.

like0

Ειδικό βουρτσάκι

Εικόνα ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σας παρακαλώ πολύ, αν υπάρχει ακόμα αυτό το βουρτσάκι γίνεται να μου το βρείτε κι εμένα; Στείλτε μου πληροφορίες στο e-mail μου: nageorgi@yahoo.gr

like5

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.