Ο κόσμος με τα μάτια τους!

Εικόνα Lenak
Κάπως έτσι βιώνουν τον κόσμο μας τα παιδιά μας. Κάπως έτσι προσπαθούν απεγνωσμένα να μας ζητήσουν να τα βοηθήσουμε αλλά τις περισσότερες φορές δεν τα καταλαβαίνουμε. Κάπως έτσι νιώθουν αλλά δεν ξέρουν πως να μας το δείξουν. Κάπως έτσι καμιά φορά οι ειδικοί κάνουν λάθη και ερμηνεύουν λάθος σημάδια. Είχα την τύχη να μου ανατεθεί από τον Κυριάκο (Karakyri)και να δουλέψουμε από κοινού τη μετάφραση ενός πολύ συγκλονιστικού άρθρου. Ενός άρθρου γραμμένο από ένα αυτιστικό άτομο υψηλής λειτουργικότητας,τον Jim Sinclair, που εξιστορεί τα δικά του βιώματα, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον κόσμο, τους ανθρώπους και τα όσα γίνονται γύρω του. Δεν σας κρύβω πως με άγγιξε πολύ. Δεν είναι και λίγο να αντιλαμβάνεσαι το πόσο διαφορετικά φαντάζουν όλα από τα μάτια τους. Πόσο απελπισμένα προσπαθούν να επικοινωνίσουν μη γνωρίζοντας την σημασία και την έννοια των λέξεων και των συναισθημάτων. Άλλαξε την αντίληψή μου σε ορισμένα πράγματα, και νομίζω πως αξίζει να το διαβάσετε. Παρακάτω, επισυνάπτεται μετάφραση αγγλικού κειμένου στα ελληνικά. Μπορείτε να δείτε κείμενο στα αγγλικά σε αυτή τη σελίδα.

Σχόλια

Το βιολόγιο ενός αυτιστικού

Εικόνα Κυριάκος Καραμπατζιάκης
"Ζω με τον αυτισμό για 27 έτη. Αλλά τώρα αρχίζω να μαθαίνω για το τι σημαίνει αυτό." Πιθανόν κι εμείς, στα 30 μας, να αρχίζουμε να μαθαίνουμε αγαπητέ Jim Sinclair τι σημαίνει αυτισμός. Μέσα από τις δικές σου σκέψεις. Κάθε φορά που διαβάζω το κείμενο σου ανατριχιάζω, συγκινούμαι, καταλαβαίνω, θυμώνω με τον εαυτό μου, σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά. Κάποιες φορές μου φαίνεται πολύ σύνθετη η σκέψη σου και πρέπει να το ξαναδιαβάσω για να καταλάβω πλήρως τι εννοείς, κι αυτό με ενθουσιάζει, που μπορείς να σκέφτεσαι με λέξεις πιο σύνθετα από μένα. Με δίδαξες πολλά. Καλωσήρθες στο NOESI. Ευχαριστώ πολύ τη lenak για τη μετάφραση και τη συνεργασία. Απίθανη δουλειά σε 2 μέρες μόνο! Ένα λαθάκι μόνο, (διέφυγε της προσοχής μου στην επιμέλεια) για όσους διαβάσετε το κείμενο, η λέξη "empathy" μεταφράζεται ως "ενσυναίσθηση", η ικανότητα δηλαδή να καταλαβαίνεις το συναίσθημα του άλλου, και όχι ως "εμπάθεια".
like1

τίμια και άμεση επικοινωνία.

Εικόνα Almak
Ελπίζω οι 2 ώρες ψυχοθεραπεία που κάνει ο Άρης (μέρος του προγράμματος του) την εβδομάδα να είναι εκπαιδευτική θεραπεία, θεραπεία αλληλεπίδρασης, θεραπεία εξήγησης της κοινής λογικής - ή απλά μια τίμια και άμεση επικοινωνία. Λέω πως ελπίζω διότι του πήρε αρκετό καιρό έως του σημείου να μπει στο γραφείο της χωρίς να δυσανασχετεί. Όσο για το άλλο που λεει για λίγους μήνες άτυπης, ερασιτεχνικής, ακόμη και τυχαίας μη-ψυχοθεραπείας νομίζω πως το κάνει ο καθένας από εμάς ( εγώ σίγουρα) στην προσπάθεια να χτιστή μια ακόμα γέφυρα. Η ανάγνωση και μόνο του κειμένου μαζί με τις πάμπολλες φορές που ξαναδιάβασα κομμάτια που "υπέθετα" πως δεν κατάλαβα... όλη αυτή η ανάγνωση σε όγκο ξεπερνά στα σίγουρα ότι διάβασα συνολικά για την εξεταστική στην Γ' λυκείου (Πανελλήνιες). Ερώτηση: Πού μπορώ να βρω το κείμενο στα Αγγλικά;;;
like1

Το λαθάκι

Εικόνα Lenak
Το λαθάκι διορθώθηκε. Δεν υπάρχει πια η λέξη εμπάθεια στο κείμενο. Καλώς το επισήμανες.!! Keep Walking!
like1

Μπραβο και

Εικόνα Soula
Μπραβο και στους δυο σας που μοιραστηκατε μαζι μας ενα τοσο ενδιαφερον γραμμα απο εναν ανθρωπο που ξερει καλυτερα απο εμας τι του συμβαινει, τι θελει στην ζωη του και ποιο ειναι το δικο του "ειναι". Ευχαριστω, με εκτιμηση Σουλα.
like2

Το πιο σημαντικό, Σούλα

Εικόνα Lenak
Το πιο σημαντικό Σούλα μου, είναι οτι στα λόγια του, ίσως ο καθένας μας, να ακούει τα λόγια του δικού του παιδιού, στις ανησυχίες και τις απορίες του να βλέπουμε το πως βιώνουν μερικά πράγματα τα δικά μας παιδιά. Λόγια και σκέψεις που τα δικά μας παιδιά ακόμα δεν μπορούν (και ίσως δεν μπορέσουν ποτέ) να μοιραστούν μαζί μας!! Είναι μια χαραμάδα από την οποία μπορούμε να δούμε πως είναι ο επτασφράγιστος κόσμος τους, να καταλάβουμε... Να εξηγήσουμε ίσως κάποιες συμπεριφορές και να πορευτούμε ανάλογα. Keep Walking!
like2

Στα αγγλικά

Εικόνα Κυριάκος Καραμπατζιάκης
Το κείμενο στα αγγλικά θα το βρείτε εδώ. Πιστεύω ότι αφού έχει εγκαθιδρυθεί η θεραπευτική σχέση έχει ήδη χτιστεί μια γέφυρα επικοινωνίας. Οι αλλαγές σε πρόσωπα είναι πολύ πιο δύσκολες από ότι φανταζόμουν, γιατί με κάθε άτομο πρέπει να βρίσκει από την αρχή ένα νέο κώδικα επικοινωνίας, αφού δεν έχει κάποιο "πρωτότυπο" κώδικα τον οποίο να μιμείται κάθε φορά που ξεκινάει μια σχέση ο Άρης ή ο Jim, κάθε σχέση που χτίζεται είναι αυθεντική.
like0

Κείμενο για τον αυτισμό...

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Λυπάμαι, που θα σας στεναχωρήσω (για λίγο καιρό, μόνο) ελπίζω, αλλά το κείμενο απαιτεί άδεια από τον εκδότη του. Έχω αναγκαστεί να κατεβάσω το κείμενο offline. Πρέπει να περιμένουμε να δώσουν άδεια αναδημοσίευσης και μετά να το ανεβάσουμε. Γενικώς, πάντως για τέτοια άρθρα προσοχή γιατί μπορεί να βρεθούμε φάουλ! Μπράβο, πάντως για το κείμενο και τη μετάφραση... για να μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. 'Αγγελος Γ. Κουτουμάνος Εκδότης NOESI.gr
like2

Πολύ καλό κείμενο

Εικόνα Κατερίνα Ζαρίφη
Μπράβο πολύ καλό κείμενο. Πραγματικά πολύ κατατοπιστικό και τελικά πόσο δίκιο έχετε. Σου δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσεις πολύ σημαντικά πράγματα ως προς τον τρόπο σκέψης αυτών των ατόμων. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ και την Lenak για το γρήγορο τρόπο που με εξυπηρέτησε στο να μου στείλει την μετάφραση μόλις της την ζήτησα. Ευχαριστώ. Να είστε πάντα καλά και να μας δίνετε πάντα τόσο χρήσιμες πληροφορίες. Κατερίνα Ζαρίφη
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.