Το παραμελημένο παιδί

Εικόνα Ginka
Ποιο είναι αυτό; Είναι το άλλο παιδί της οικογένειας. Είναι αυτό που ήρθε για να δώσει δύναμη στο πρώτο. Είναι αυτό που εις βάρος του προχωρεί το πρώτο. Είναι αυτό που με κάνει να πονάω περισσότερο απο το πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Μεγάλωσε με νταντάδες και γιαγιάδες γιατί έπρεπε να πάει η Μαρία στα μαθήματα της. Η έλλειψη της μάνας και του πατέρα έχουν λαβώσει την καρδούλα του. Τα συναισθήματα του δηλώνουν κάθετα ένα τεράστιο "γιατί". Τί να του πω; Πώς να του εξηγήσω; Και πάνω που μεγάλωσε και πλέον μπορεί να συμμετέχει και αυτός μαζί μας, που μπορεί να απολαύσει και αυτός τα αγαθά της γνώσης, οι ώρες της Μαρίας και οι ώρες οι δικές του δεν συμπίπτουν. Και πάλι παραμελείται. Θυμώνω με τον εαυτό μου για αυτό, που κάνω στο άλλο μου παιδί. Βρίσκομαι σε σύγχυση και δεν μπορώ να βρώ την άκρη του νήματος. Ποιος μπορεί να με καθοδηγήσει; Ποιος μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα χρόνια και τις μέρες που περνούν; Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα παιδί που "μεγάλωσε μόνο του"!

Σχόλια

Η ποιότητα του χρόνου μετράει

Εικόνα Alexatagalaki
Σίγουρα το δεύτερο παιδί σας είναι ένα ξεχωριστό και χαρισματικό παιδί γιατί από μικρό έμαθε να περιμένει, έμαθε να συμπονεί,έμαθε τη διαφορετικότητα του αδελφού/ής της. Ξέρετε, το γεγονός ότι "στερήθηκε" τη φυσική σας παρουσία μεγαλώνοντας με νταντάδες, γιαγιάδες, δε σημαίνει ότι στερείται και την συναισθηματική σας κάλυψη. Μην σκέφτεστε ότι δεν έχετε πολύ χρόνο για αυτόν, δώστε μισή ώρα την ημέρα μόνο σε αυτόν, χρόνο αποκλειστικά για αυτόν, το ίδιο και ο σύζυγός σας, αλλά κάντε σαν να υπάρχει μόνο αυτός για εκείνο το μισάωρο. Με λίγα λόγια δεν έχει σημασία πόσο χρόνο του αφιερώνεται αλλά η ποιότητα του χρόνου και μην ξεχνάτε, έχει και αυτός δικαίωμα μισή ώρα την ημέρα να είναι μόνος μαζί σας ή μόνος με τον μπαμπά του. Σίγουρα τα δεύτερα παιδιά αδέλφια παιδιών με ιδιαιτερότητες είναι ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. Οφείλουμε ωστόσο και εμείς οι γονείς να τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε να παραμέίνουν και να νιώθουν παιδιά. Στη δική μου περίπτωση, την ώρα που η κόρη μου είναι σε θεραπεία, αφιερώνω το 45λεπτο στον γιό μου (20 μηνών) για να παίξουμε και να είμαστε μόνο μαζί.Βλέπω πως αυτό του αρέσει πολύ και τον χαλαρώνει γιατί έστω για λίγο είναι αυτός το "κέντρο της προσοχής μου" και μόνο αυτός. Αλεξάνδρα Ταγκαλάκη
like1

'Οχι παραμελημένο!

Εικόνα mageandi
Γεωργία μου, Απλά θα πω το εξής... για όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας και άρα και τους ανθρώπους και τα πράγματα, συνηθίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε και να τα παρατηρούμε με τον δικό μας τρόπο, με τον τρόπο που εμείς τα ερμηνεύουμε και το χειρότερο να τα φουσκώνουμε πολλές φορές ανάλογα με τις τύψεις μας, τις ενοχές μας ή και ακόμα τα δικά μας λάθη! ΟΧΙ, αγαπητή μου Γεωργία, δεν είναι παραμελημένο το 2ο παιδί αδελφάκι ενός παιδιού με ιδιαιτερότητες. Είναι το ευλογημένο 2ο αδελφάκι ενός ευλογημένου 1ου ιδιαίτερου παιδιού που και τα δύο μαζί μεγαλώνουν σε μια ευλογημένη οικογένεια! Οι γονείς που αντιμετωπίζουμε τέτοιες ή παρόμοιες καταστάσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζούμε με ενοχές. Τα παιδιά είναι αλάνθαστοι κριτές του τι λαμβάνουν από τους γονείς τους. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα αδικούμε, ότι "κλείνουμε" προς το ένα παιδί εις βάρος του άλλου, αλλά πίστεψέ με είναι ικανά να καταλαβαίνουν την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο σπίτιαλλά και μέσα στην ψυχή του γονέα, ΑΡΚΕΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ. Είναι προτιμότερο να πεις στο αδελφάκι... "Αγάπη μου, πρέπει να ασχοληθώ με τον/την αδελφό/-ή σου τώρα και μετά θα έιμαστε μαζί για να παίξουμε, να μιλήσουμε, να κάνουμε τα μαθήματά σου, να πιούμε καφέ... αλλά μετά, όχι τώρα", ΚΑΙ να το εννοείς. Το παιδί, θα πάρει το μήνυμα. Και στη τελική τα δύο παιδιά, δεν πρέπει να έχουν σχέση μεταξύ τους; 'Οταν η μαμά κι ο μπαμπάς δεν μπορεί (κι αφού η ηλικία το επιτρέπει) γιατί το ένα αδελφάκι να μη γίνει για λίγο δασκάλα/-ος του/της αδελφής του/της; Γιατί να μη συμμετέχει και το αδελφάκι - όσο μικρό κι αν είναι - στο ιδιαίτερο μεγάλωμα με την μορφή του παιχνιδιού ή της παρέας; Αλλά είπα πολλά, αγαπητή Γεωργία. Αν θέλεις μπορούμε να τα πούμε μέσω προσωπικού Ε-mail. Mε αγάπη, Μαίρη Βελλή
like0

Σχετικά με το παραμελημένο παιδί

Εικόνα ανώνυμο
Kαλησπέρα, Nα ήξερες μόνο πόσο σε νοιώθω... Aκριβώς τα ίδια συναισθήματα, ακριβώς τις ίδιες ενοχές και την ίδια αίσθηση οτι κάτι δεν έχω κάνει σωστά κυριαρχούν στο μυαλό μου. Το πρώτο μου παιδί είναι το παραμελημένο, που μετά τον ερχομό του δεύτερου και λόγω της περιπλοκότητας της κατάστασης ,μεγαλώνει περισσότερο με τη γιαγιά και τον παππού. Ο χρόνος είναι τόσο περιορισμένος,κάθε απόγευμα σχεδόν πρέπει να πηγαίνω τη μικρή για τις συνεδρείες της,στο μπαλέτο,το πρωί δουλειά... Ο θυμός του πρός εμένα είναι κάτι παραπάνω απο φανερός. Η γιαγιά παρόλο που τον φροντίζει τέλεια (αναφορικά με την καθαριότητα και την τροφή του), δεν διευκολύνει την κατάσταση, αντίθετα μερικές φορές την επιδεινώνει. Φετος πήγε στην Α' Δημοτικού και για καλή μας τύχη τα πηγαίνει καταπληκτικά χωρίς να λαμβάνει τη βοήθεια που θα έπρεπε! Είμαι πολύ περήφανη γι αυτόν αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι ανεπαρκής.. Πολύ ενδιαφέρον το site, σύντομα θα γίνω μέλος για να σας γράψω κι εγώ τη μικρή μου ιστορία για τη Μαρία που είναι στο φάσμα του αυτισμού, και το κυρίως προβλημά της είναι ο λόγος. Εύχομαι σε όλους και όλες δύναμη, υπομονή και πολλή αγάπη.
like0

Σε νιώθω

Εικόνα Μαργαρίτα
Γωγώ, Πιστεύω ότι δεν πρέπει να νιώθεις τύψεις επειδή αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο πρώτο σου παιδί. Σε χρειάζεται περισσότερο από το δεύτερο για να μπορέσει να ενταχθεί όσο το δυνατόν αρμονικότερα μέσα στη κοινωνία. Δυστυχώς ο γιος σου είναι πολύ μικρός για να κατανοήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αδελφή του. Σίγουρα θα αισθάνεται ζήλια, θυμό, φόβο. Πιστεύω ότι μεγαλώνοντας θα καταλάβει. Εξάλλου είμαι σίγουρη ότι του παρέχεις την φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεται. Θέλω να ξέρεις ότι διαβάζοντας το βιολόγιο σου αισθάνθηκα ότι διάβασες τις σκέψεις μου. Πολλές φορές νιώθω τύψεις που παραμελώ την κόρη μου για το Γιάννη, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο για την εξέλιξη του γιου μου. Αντίθετα, ξέρω ότι η Εμμανουέλα θα μπορέσει να πετύχει τα πάντα χωρίς ιδιαίτερη δική μου φροντίδα. Ίσως αυτό είναι λάθος, αλλά προσπαθώ να της αφιερώσω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ.
like1

Καταμερισμός του χρόνου

Εικόνα Almak
Θα διαφωνήσω με τον καταμερισμό του χρόνου π.χ. περισσότερο χρόνο στο παιδί με πρόβλημα και λιγότερο στο παιδί που δεν έχει πρόβλημα. Έχοντας δύο παιδιά με ενάμισυ χρόνο διαφορά και πρόβλημα με το δεύτερο, θεωρώ πως έχω μοιράσει τον χρόνο μου στα παιδιά. Όμως ο μεγάλος όποτε βρίσκει ευκαιρία παραπονιέται πως τον αδικούμε σε σύγκριση με τον μικρό του αδελφό. Ο μικρός δεν μιλά και πολύ για να συζητήσουμε τέτοια θέματα, δεν βλέπω να μου το δείχνει ότι τον αδικώ, αλλά εδώ έχουμε και γενικότερο πρόβλημα επικοινωνίας με τον μικρό ...άρα δεν γνωρίζουμε. Γνώμη μου είναι πως ο χρόνος πρέπει να μοιράζεται ισομερώς και όσον αφορά την ποιότητα την έχουμε στον βαθμό που την έχει ο καθείς από εμάς. Υποψιάζομαι πως αν προσπαθήσουμε περισσότερο με το παιδί που έχει πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε άλλα προβλήματα με το παιδί που δεν έχει πρόβλημα σήμερα.
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.