Στερεοτυπίες σε αγοράκι 2,5 ετών

Εικόνα Emmaki26

Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 2 ετών και 4 μηνών και ζούμε στην επαρχία. Είναι ένα καλό, ευγενικό αγοράκι, που κάνει την κίνηση ευχαριστώ απο μόνος του, έχει τέλεια βλεμματική επαφή, δείχνει, χαιρετάει και χαμογελάει. Δεν λεει 2 λέξεις μαζί και γενικά έχει καθυστέρηση λόγου. Δεν πάει σχολείο. Ο μικρός σε ηλικία 22 μηνών εμφάνισε μια περίεργη συμπεριφορά με περίεργες στερεοτυπικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάντα με τα χέρια. Τον έχω πάει σε αναπτυξιολόγο και τέλος σε παιδονευρολόγο.

Ο παιδονευρολόγος (κορυφαίος στο είδος του) μας είπε πως το παιδί έχει στερεοτυπίες που εμφανίζονται μεταξύ 2-3 ετών και ότι ναι μεν σχετίζονται με αυτισμό όμως στην περίπτωση μας με τόσο καλή επικοινωνία και αντίληψη δεν μπορούμε να μιλάμε για υποψία αυτισμού. Ο αναπτυξιολόγος μας είπε πως πρέπει να χαιρόμαστε που δεν μπορεί να βγάλει διάγνωση, ναι μεν δεν μπορεί να μας πει οτι δεν έχει κάτι, ούτε οτι έχει. Σύστησε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία κάτι το οποίο κάνουμε εδώ και 2 μήνες σαν πρώιμη παρέμβαση απο μόνοι μας.

Πράγματι έχουμε δει βελτίωση στο λεξιλόγιο του. Εμείς κάνουμε συμβουλευτική με ψυχολόγο.

Ο μικρός για έναν μήνα είχε σταματήσει τις περίεργες κινήσεις με το στριφογύρισμα των χεριών του (σαν να χορεύει τσιφτετέλι) όμως τις έχει ξεκινήσει πάλι, όπως επίσης προχωράει μπρος πίσω, και με όπισθεν κάνοντας την κίνηση,ή μπορεί να κολλήσει με κάτι πχ κάγκελα.  Η εργοθεραπεύτρια δεν μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη εαν είναι στερεοτυπίες ή άγχος. Πράγματι ο μικρός τις κάνει όταν είναι στρεσαρισμένος, στην παιδική χαρά όχι και τις κάνει όταν πάει σε ενα καινούριο περιβάλλον μέχρι να εγκληματιστεί.  Υπάρχει κάποιος που να το έχει ξανασυναντήσει; Το καλοκαίρι θα πάμε για επανεξέταση και στους 2. Κάνεις δεν μιλάει για αυτισμό όμως εμας δεν μπορεί να μας βγει απο το κεφάλι μας. 

Σχόλια

Στερεοτυπίες

Εικόνα Θάνος

Συγνώμη αλλά με όλο το σεβασμό στην θεραπεύτρια σας, οι στερεοτυπίες δεν είναι ασύμβατες με το άγχος. Γενικώς το stimming έχει πολλά triggers και το άγχος/στρες είναι ένα από τα κλασικά πράγματα που το προκαλούν.

(Γενικώς έχω παρατηρήσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει αρκετή σύγχυση στους θεραπευτές, ακόμα και στους ειδικούς γιατρούς, σχετικά με τις στερεοτυπίες και το stimming).

Το δικό μας παιδάκι, διαγνωσμένο στο φάσμα, αρχίζει το stimming τόσο όταν είναι χαρούμενο αλλά και όταν έχει στρες ή και κούραση.

Προσοχή, δεν λέω ότι το παιδάκι σου είναι στο φάσμα, αλλά ήθελα να θίξω αυτό το σημείο.

like0

Ο προβληματισμός μας παραμένει

Εικόνα Emmaki26

Καλημέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ! 

Ο προβληματισμός μας παραμένει. Βέβαια τον ιούνιο έχω προγραμματισμένο ραντεβού με αναπτυξιολόγο (αρκετά γνωστή και αξιόπιστη) οπότε αναμένουμε γιατί θα έχει κλείσει και τα 2.5 έτη. 

Η κίνηση αυτή που κάνει είναι και η μοναδική που κάνει και μέχρι τώρα κανείς δεν την έχει ξαναδει. 

Εσείς έχετε παρατηρήσει περιόδους ηρεμίας και έξαρσης των στερεοτυπιών; 

Πράγματι όσο και να το έχω ψάξει δεν έχω βρει υλικό για τις στερεοτυπίες. Ο παιδονευρολόγος βέβαια ηταν καθετος οτι πρόκειται για πρωτότυπες στερεοτυπικές κινήσεις και με τετοια αντίληψη δεν μπορούμε να μιλάμε για φάσμα αυτισμού,όμως εμείς δεν μπορούμε να ησυχάσουμε και προχωρήσαμε μόνοι μας σε πρωιμη παρεμβαση. 

Επίσης με αγχώνει και η καθυστέρηση λόγου όμως ο μικρός εχει μέση ωτίτιδα πολυ καιρό τώρα. Γενικά μια ψυχοφθόρα κατάσταση. Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει η ταμπέλα αλλά ψάχνω τρόπο να τον βοηθήσω και πέφτω σε κενό. 

like0

Στερεοτυπίες

Εικόνα Θάνος

Να πω καταρχάς πως ελπίζω να μείνετε ικανοποιημένοι από την αναπτυξιολόγο :) Έχουμε επισκεφτεί κι εμείς "κορυφαίες" και "γνωστές" και δυστυχώς έχουμε δει πολλά αρνητικά μέχρι να καταλήξουμε... Με αυτό θέλω να πω, αν κάτι δεν σας αρέσει, μη διστάσετε (όπως εμείς) να ψάξετε κι αλλού.

Προφανώς δεν μπορώ να μιλήσω απέναντι στον παιδονευρολόγο, τί να πω εγώ ο ταπεινός μπροστά στον ειδικό :D Όμως γνωρίζω πως αρκετές φορές τα δύο (βρεφικές στερεοτυπίες και η εμμονή αυτών, και στερεοτυπίες ΔΑΦ) μπερδεύονται. Θεωρώ πως καλά κάνατε και αρχίσατε πρώιμη παρέμβαση, πραγματικά. Στη χειρότερη να έχετε πετάξει κάποια χρήματα (αυτά έχουν τα παιδιά!).

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημά σας, το stimming όντως μπορεί να πηγαίνει και να έρχεται. Μπορεί επίσης να εκφράζεται και με όχι 'τυπικούς' (όσο μπορούμε να μιλάμε με τον όρο 'τυπικό' εδώ) τρόπους - πχ το δικό μας αγοράκι για κάποια περίοδο μασούσε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Όντως το stimming του πάει κι έρχεται, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Θα έλεγα περισσότερο αλλάζει μορφή παρά σταματάει. Όταν ήταν μικρότερος (νομίζω στη δική σας ηλικία) έκανε κάποια πράγματα τα οποία σταματούσε μετά από λίγο και δεν ξανάρχιζαν. Αλλά στον κάθε άνθρωπο εκφράζεται διαφορετικά, σίγουρα! Θα ήθελα να σημειώσω πως, στην περίπτωση που είναι stimming, δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση (εκτός κι αν επιφέρει κίνδυνο για το παιδί ή για άλλους) να το σταματήσετε - κάτι που δυστυχώς είναι πολύ κοινό. Μας έλεγε πρόσφατα αυτιστικός συνάδελφος της συζύγου μου πόσο ζημιά του έκανε το ότι του το κόβανε όταν ήταν παιδί... Τέλος πάντων, σταματάω εδώ γιατί ξεφεύγω :) Είναι, πάντως, ενθαρρυντικό το ότι το έχει σταματήσει και δεν το έχετε ξαναδει.

Θα ήθελα μόνο να προσθέσω το εξής: η καλύτερη συμβουλή που μας δώσανε όταν ήταν να λάβουμε διάγνωση ήταν (από μητέρα αυτιστικού παιδιού): μην φοβάστε τη διάγνωση. Μόνο για καλό υπάρχει, όποια και να είναι.

Κουράγιο με την ωτίτιδα... ευτυχώς δεν έχουμε περάσει ποτέ όμως ξέρω τί σημαίνει :( Επίσης ξέρω απ'ό,τι λένε όλοι ότι όντως μπορεί να ευθύνεται για την καθυστέρηση λόγου.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.