Τα κατάφερα!

Εικόνα Ginka
Έπρεπε να ήσασταν εδώ χθές. Να την ακούγατε να τρέχει απο τον πατέρα της, στον παππού, στην γειτόνισσα... να φωνάζει όλο ενθουσιασμό "Ο Μπάμπης μου είπε οτι θα πάω στην "μεγάλή πισίνα" και θα πάρω βαταχοπεδηλα". Οπως καταλαβαίνετε, η Μαρία μπορεί να μη πάει Α' Δημοτικού φέτος, όμως κατάφερε όπως λέει και αυτή χαρακτηριστικά "ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ", να είναι έτοιμη για την μεγάλη πισίνα. Η μεγάλη πισίνα είναι η πισίνα των αθλητών. Αυτή που προετοιμάζει παιδιά και εφήβους για τους κολυμβητικούς αγώνες. Ολα τα παιδιά εχουν μερίδιο να γελούν και να χαίρονται τόσο πολύ... ακόμα κι αν αυτά ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Παράλληλα να σας ενημερώσω οτι αποφάσισα να γράψω την Μαρία σε "κανονικό νηπειο" όπως μου είπε το ΚΔΑΥ. Αλλα θα την πάω σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Τελικά η Μαρία είναι μια πολύ ακριβή γυναίκα! :) Της αξίζει όμως διότι δίνει μια άνιση μάχη για να κατακτήσει την ζωή. Άνιση διότι την ταλαιπωρεί ακόμα το θέμα της επιληψίας της και άνιση διότι δεν υπάρχουν οι κρατικές υποδομές των παιδιών που ανήκων στο φάσμα σε σχέση με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Και κάτι ακόμα... φαντάζει απίστευτο... η μικρή λουλού έχει αρχίσει να διασκεδάζει με τα γράμματα. Μετά την ζωγραφική της, της αρέσει πάντα να κάνει γράμματα στο χαρτί. Χθές αντέγραφε λέξεις: έλα, έλατο, όλο, νάνος κ.λπ.. Παράλληλα αρχίζει να φαίνεται ότι έχει καλή σχέση με τους αριθμούς. Η άνεση που έχει με τα αριθμητικά σύμβολα με βάζει σε σκέψεις. Το όνειρο δεν τελειώνει ποτέ! και μη ξεχνάμε ότι "όλα μπορούν να συμβούν" ακόμα κι αν αυτή η φράση μπορεί να φαντάζει θεωρητική. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η θεωρία αποδεικνύεται απο την πράξη. Φιλιά σε όλους!

Σχόλια

Και βέβαια τα κατάφερε

Εικόνα Lenak
Και βέβαια τα κατάφερε! Και θα καταφέρει ακόμα περισσότερα γιατί έχει την καλύτερη υποστήρηξη που θα μπορούσε. Κι όσο άνιση κι αν σου φαντάζει η μάχη τώρα, στην πορεία θα διαπιστώσεις οτι η νίκη θα είναι με το μέρος σας. Τα παιδιά μας είναι γεννημένα μαχητές και έχουν μάθει να παλεύουν, να ξεπερνούν εμπόδια...τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι πιο δυνατά από εμάς. Ίσως μας διάλεξαν για γονείς τους για να μας μάθουν για την δύναμη της ψυχής, να μας δώσουν το πολυτιμότερο μάθημα, να μας κάνουν πιο δυνατούς...να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Το κάθε παιδί μας έχει πολλά να μας προσφέρει. Και τότε είναι που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα! Να είστε πάντα καλά και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Λένα. Keep Walking!
like0

Λένα

Εικόνα Ginka
"Τα παιδιά μας είναι γεννημένα μαχητές και έχουν μάθει να παλεύουν, να ξεπερνούν εμπόδια...τον ίδιο τους τον εαυτό" ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΎΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ! Πραγματικά Λένα, αυτό είναι η μόνη αλήθεια. Φαντάσου να βλέπεις ένα παιδί 6 χρόνων να προσπαθεί να συντονίσει όλες του τις δυνάμεις ούτως ώστε να μην εκδηλωθεί στο πρόσωπο της επιληψία . Φαντάσου ένα παιδί που έχει πλέον κουραστεί να αποδιοργανώνεται απο τις επιληπτικές κρίσεις και να αρνείται συνηδητά πλέον να υποταχθεί σε αυτήν. Να φωνάζει με τα μάτια "ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΈΡΩ". Προτιμά να μην γίνεται πλέον αντιληπτή απο κανέναν. Δεν θέλει να γνωρίζει κανείς τι της συμβαίνει. Μαρία εισαι καλά? απ: Δεν έχω τίποτα. Οσο περίεργο κι αν ακούγεται .....αυτό μου λέει εφόσον απο μένα δεν μπορεί να κρυφτεί. Ωριμάζει όταν εκείνη θέλει. Ακούγεται παράλογο; Το ίδιο έγινε και με την "μεγάλη πισίνα". Απο την στιγμή που της το είπε ο εκπαιδευτής της, άλλαξε συμπερίφορά. Μόλις ήρθαμε σπίτι, πήγε στο δωμάτιο της, άλλαξε ρούχα και ήταν σαν να είχα να κάνω με ένα παιδί που δεν έχει καμία σχέση με το φάσμα του αυτισμού. "Μεγάλωσα " μου είπε. Ακούγεται τρελό; Οταν μου μιλάει έτσι είναι σαν να μην πιστεύω στα αυτιά και στα μάτια μου. "Αν προσπαθήσω να σκιαγραφήσω το παρελθόν προς όφελος του μέλλοντος , είναι σαν τα πρώτα 2 μισυ χρόνια της ζωής της να αναπτυσσόταν μόνο η σωματική της ανάπτυξη. Η πνευματικής της ωριμανσης σαν να ξεκίνησε μετά τα δυό μιση. " Οσο εξωπραγματικό κιαν ακούγεται φράσεις όπως "έχω μια ιδέα", "Μάλλον...", " αστείο κάνω", "το έκανα κατα λάθος" τις τοποθετει στον σωστό τόπο και χρόνο, στην σωστή κατάσταση. Τελικά, ναι, είναι μαχητές ζωής τα παιδιά μας που σπάνε τα φράγματα των επιστημονικών ορολογιών! ΟΧΙ όμως με την βοήθεια του κράτους πρόνοια......αλλα με την αλίγυστη ή λυγισμένη τσέπη των οικογενειών. Και με την θέληση μας για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Θυμώνω όταν σκεύτομαι ότι χρειάζονται 20.000 ευρώ ανά έτος μπορεί και παραπάνω για να μπορέσεις να κάνεις το ακατόρθωτο. ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΣΦΙΞΩ ΚΑΝΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ.
like1

Γεωργία, δύο εκφράσεις με νόημα!

Εικόνα Angela Papastavrou
Γεωργία, Κρατώ δύο εκφράσεις σου με πολύ νόημα... Το όνειρο δεν τελειώνει ποτέ!!! Όλα μπορούν να συμβούν!!! Μπράβο σου Μαρία!!! Αγγελική
like3

Κινητήριος δύναμη η ψυχή...

Εικόνα Kari
Αγαπητη φιλη Γεωργια, θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου σε ολα αλλα πιο πολυ στο κομματι που δηλωνεις πως "δεν γουσταρεις να σφιξεις κανενος πολιτικου το χερι"!!! Η αληθεια ειναι πως αυτα τα παιδια καταβαλουν τις δεκαπλασιες προσπαθειες για να καταφερουν να κανουν τα αυτονοητα και το κρατος προνοια τους ανταμοιβει οσο το δυνατον λιγοτερο, αναρωτιεμαι αν ηταν τα δικα τους παιδια σε αυτη τη θεση τι θα εκαναν; Χαιρομαι ολοψυχα για τα τοσα ευχαριστα νεα σας και ενα θελω να σου τονισω πως η δυναμη της ψυχης ειναι η μεγαλυτερη κινητηρια δυναμη, ουτε λεφτα, ουτε πολυτελειες ουτε τιποτα δεν μπορουν να καλυψουν την αγαπη προς τα παιδια μας... Σας ευχομαι καλη συνεχεια στην μεγαλη πισινα...!!!
like0

Αλλαγές σχολικού πλαισίου

Εικόνα Μαργαρίτα
Γωγώ, χαίρομαι που η Μαρία κατάφερε να πάει στην μεγάλη πισίνα και ειλικρινά πιστεύω ότι μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα επιτεύγματα. Όσο αφορά το σχολείο (παρόλο που τηλεφωνικά το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές) θα ήθελα να σου τονίσω ότι τα παιδιά μας δεν είναι μπαλάκια για να τα πηγαίνουμε από το ένα σχολείο στο άλλο. Η Μαρία ήδη έχει αλλάξει μέσα σε δύο χρόνια δύο σχολεία και καλείται τώρα να αλλάξει πάλι σχολικό κτίριο και συμμαθητές. Από ψυχολογικής άποψης θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει στην Α’ δημοτικού με τους συμμαθητές της εφόσον φυσικά μπορεί να παρακολουθήσει με άνεση τα μαθήματα. Σε αντίθετη περίπτωση να φροντίσεις να είναι για τη Μαρία η τελευταία αλλαγή σχολικού πλαισίου. Φιλικά, Μαργαρίτα
like0

Καλησπέρα Μαργαρίτα

Εικόνα Ginka
Καλή μου Μαργαρίτα, κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες σου. Όμως δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά και το γνωρίζεις. 1) Το ΚΔΑΥ απάντησε αρνητικά για το σχολείο που είναι ήδη η Μαρίας. 2) Οσους νηπειαγωγούς ρώτησα για το θέμα της μικρής, απάντησαν ότι είναι εκτός περιοχής και ίσως την επόμενη χρονιά να στείλουν το παιδί σε ένα οποιοδήποτε νήπειο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσω το θέμα στην τύχη. Με ξέρεις να το αφήνω στην τύχη? Προτειμώ το ιδιωτικό νηπειο που εντάσσεται όμως στο πλαίσιο του ιδιωτικού εκπαιδευτήριου. Το σκεύτηκα και νομίζω ότι είναι το καλύτερο για την μικρή. Έχω ήδη επισκευτεί το εν λόγω νήπιο ...μαζί με το παιδί και οι εντυπωσεις μου ηταν οι καλύτερες όσον αφορά το πρόγραμμα και τον προγραμματισμό των δασκάλων. 3) Οντως δεν είναι και τόσο θετικό να αλλάζουμε σχολεία ...αλλα δεν γίνεται αυτήν την στιγμή διαφορετικά. Απο την άλλη σκευτομαι το εξής: η Μαρία είναι ήδη σε διαφορετικές ομάδες παιδιών (γυμναστήριο, κολυμβητήριο, σχολείο) και εντάσσεται με τον καλύτερο τρόπο. Δεν νομίζω ότι αυτό θα τις έκανε τόσο κακό. Ασε που πολύ πιθανόν να συνεχίσει στο ιδιο σχολείο. Αυτές είναι οι αρχικές μου σκέψεις. Πολλά φιλιά, Ginka
like0

Να υπάρχει μία συνέχεια…

Εικόνα Μαργαρίτα
Γωγώ, εάν η Μαρία δεν έχει πρόβλημα προσαρμογής και αντίθετα μπορεί εύκολα να ενσωματώνεται σε νέες κοινωνικές ομάδες, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συμφωνώ ότι δεν μπορείς να αφήσεις τίποτα στην τύχη και ιδίως οτιδήποτε αφορά τα παιδιά. Επιπλέον, αφού το νηπιαγωγείο στο οποίο θα τη στείλεις αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου εκπαιδευτηρίου οπότε θα μπορεί να συνεχίσει στο δημοτικό με τους φίλους που θα αποκτήσει την επόμενη σχολική χρονιά θεωρώ ότι το γεγονός αυτό είναι θετικό. Θα υπάρχει μία συνέχεια. Θα ήθελα όμως να σου επισημάνω ότι θεωρώ ότι στα δημόσια σχολεία υπάρχει μια μεγαλύτερη σύνδεση των παιδιών μεταξύ τους επειδή κατοικούν στην ίδια περιοχή. Όντας άτομο που φοίτησε σε μεγάλο εκπαιδευτικό συγκρότημα των βορείων προαστίων των Αθηνών, θεωρώ σημαντική την ύπαρξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των συμμαθητών και την επικοινωνία των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και το σαββατοκύριακο. Βέβαια στην Αθήνα η επικοινωνία είναι δυσκολότερη και οι αποστάσεις μεγαλύτερες από την επαρχία. Γενικά, όπως θα έχεις καταλάβει δεν υπάρχει μόνο μία σωστή λύση για τα προβλήματα που συσχετίζονται με τα παιδιά μας, αλλά διαφορετικές με θετικές και αρνητικές προεκτάσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι η απόφαση που έχεις πάρει είναι η πιο λογική και η καλύτερη για τη Μαρία, αφού ως μητέρα γνωρίζεις (βάση ενστίκτου) ποια απόφαση είναι καλύτερη για το παιδί σου. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Καλή πρόοδο στο σχολείο και μ’ένα μετάλλιο στην κολύμβηση του χρόνου!! Μαργαρίτα
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.