Η ζωή είναι σαν το ποδήλατο

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
...ανηφοριές , κατηφοριές ομαλοί αλλά και κακοτράχαλοι δρόμοι και εσύ εκεί κολλημένα τα πόδια στα πετάλια. Θυμήσου πέφτεις μόνο όταν σταματήσεις να κάνεις πετάλι. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να συνεχίσω αλλά πεισμώνω και αρχίζω τις ορθοπεταλιές και απολαμβάνω το "κάψιμο" που αισθάνομαι στους μύες μου γιατί μου αποδεικνείουν περίτρανα ότι είμαι ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΗ και με ψηλά το κεφάλι βλέπω τους άλλους να με κοιτάζουν ξαφνιασμένοι να αγωνίζομαι για αυτά που θεωρώ αξιοπρέπεια στην ζωή μου και να διάγω τη ζωή που εγώ θέλω και να την πηγαίνω εκεί που εγώ αποφασίζω έστω και αν προσπαθεί να με απομακρύνει. Ο τρόπος που ζούμε και ο τρόπος ου αντιλαμβανόμαστε αυτά που μας συμβαίνουν είναι το πολυτιμότερο μάθημα που δίνουμε στα παιδιά μας και αυτό που τα κάνει ξεχωριστά.Όταν το παιδί σου ανήκει στα παιδιά με ειδικές αναγκες πολλοί από τους γύρω σου αυτόματα σε κατατάσσουν στους "φύσει" δυστυχισμένους. Μύθος. Η δυστυχία είναι όπως τις συλλαβές που μαθαίναμε στα αρχαία. Υπάρχει "φύσει" και "θέσει" δυστυχία.Τι μπορεί να σου πεί κάποιος που αυτά που οι λειτουργίες του παιδιού της είναι τόσο αυτονόητες που περνάνε απαρατήρητες καθώς αυτή διαβάζει ELLE στην παραλία, πίνει τον καφέ της κάτω από την ομπρέλα της ή ακόμη χειρότερα μιλάει με την φιλενάδα της στο κινητό επί ώρες. Τι μπορεί να σου πεί εσένα που το μυαλό σου τρέχει χιλιόμετρα,που έχει επινοήσει μεθόδους, που έχεις γίνει εργοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια, ειδική παιδαγωγός, ψυχολόγος, ψυχίατρος και πάνω απ΄ όλα ΜΑΝΑ; Εσένα που ψήνεσαι κάτω από τον ήλιο και συντροφεύεις το παιδί σου που κολυμπάει ή που προσπαθεί αδέξια να βάλει αμμο στο κουβαδάκι του, που κάνει τα πρώτα του βήματα στα ..7 του, λέει τις πρώτες του κουβέντες στα 10 του ή που καταφέρνει να σε κοιτάξει στα μάτια έστω και λίγα δευτερόλεπτα. Τι μπορεί να σου πεί; Εσένα που δέχεσαι και αποδέχεσαι με θάρρος και αξιοπρέπεια αυτό που σου όρισε η ζωή για προίκα, για δώρο, για ταξίδι και εμπειρία ζωής. Σίγουρα σε πιάνει το παράπονο και ρωτάς γιατί συνέβει σε σένα ή γιατί οι λάθος χειρισμοί κάποιου γιατρού υποθήκευσε την δική σου ζωή .Τι αλλάζει όμως;Πως μπορείς να αλλάξεις αυτό που συνέβει;Δεν μπορείς. Μόνο ο αγώνας σου μένει και δυό, τρείς πιστοί σύντροφοί στο ταξίδι για την Ιθάκη και εσύ εκεί ΑΠΕΘΑΝΤΗ γιατί δεν έχεις δικαίωμα ούτε να πεθάνεις. Σου μένει όμως το δικαίωμα να ΖΗΣΕΙΣ!

Σχόλια

Ελπίδα...

Εικόνα Ιουλία Σαββα
...καλώς ήρθες, πίσω σε μας, με το ποδήλατο σου!
like1

Ελπίδα..

Εικόνα Arntin
Ελπίδα το όνομα σου τα λέει όλα... Μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις.Θεωρώ οτι μπορείς να αγγίζεις τις ψυχές μας. Είσαι μια ηρωίδα. Την ώρα που άλλες (μέσα σε αυτές κι εγω) δε διανοούνται να κάνουν δεύτερο ή τρίτο(στην περίπτωσή μου)παιδί. Εσύ έχεις κάνει 7 παιδιά.(αν δεν κάνω λάθος) Και παρόλο που η "μοίρα " σου φέρθηκε σκληρά με τον Οδυσσέα σου ,ήρθε να σε χτυπήσει και δεύτερη φορά παίρνοντας απο κοντά σου την Μυρτώ...Η ιστορία σου παρόλο που θα έπρεπε να με κάνει να κλαψω, μου δίδαξε πόσο "μικρόψυχη" είμαι τελικά.Πόσο πολύ φοβάμαι τις ευθύνες ενός τρίτου παιδιού ενω υπάρχουν γυναίκες που έχουν 5-6-7 παιδιά, κι είναι πραγματικά ευτυχισμένες. Γυναίκες που περπατούν ξυπόλυτες σε έναν δρόμο που είναι στρωμένος με ρόδα...Μόνο που απο αυτά τα ρόδα δεν έχει αφαιρέσει κάποιος τα αγκάθια και παρόλο που είναι όμορφα και μυρίζουν υπέροχα,δεν παύει να πονάει όταν πατάς πάνω τους ξυπόλητη. Σ'έυχαριστώ γιατί με έκανες να αναθεωρήσω κάποια πράγματα στη ζωή μου. Να είσαι καλά κι εσύ κι η οικογένεια σου.
like1

Ελπίδα...

Εικόνα Λένα Γκαντιά
...μια μεγάλη αγκαλιά από μένα!''Θυμήσου πέφτεις μόνο όταν σταματήσεις να κάνεις πετάλι''.Πόσο δίκιο έχεις! Την εκτίμηση και αγάπη μου, Λένα Ευχαριστώ...
like3

Ο τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα κάνει τη διαφορά

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Ξέρεις ποιά θεωρώ ότι κάνει την διαφορά ;Όχι αυτά που σου τυχαίνουν στην ζωή αλλά ο τρόπος που τα αντιμετωπίζεις και πως τα αντιλαμβάνεσαι.Στον Οδυσσέα έχω δεί τεράστια διαφορά και θεωρώ ότι αυτό οφείλεται στην αντιμετώπιση της αναπηρίας που εγώ ''επέβαλα'' 'η καλύτερα δίδαξα στους υπόλοιπούς στην οικογένειά μου και στο περιβάλλον μου.Υπάρχουν φορές που ακόμη με κάνει έξαλλη όταν ''πιάνω'' την μητέρα μου ή τον άντρα μου οι οποίοι αυθόρμητα εξηγούν σε γνωστούς μακρυνούς ότι ο Οδυσσέας είναι ιδιαίτερο παιδί.Δεν χρειάζεται να αναλύουν το παιδί και να εξηγούν γιατί δεν μιλάει,γιατί πρέπει να είμαστε εκεί όταν κανει κούνια ή η γνωστή ατάκα της μητέρας μου ''έχουμε ένα προβληματάκι με τον Οδυσσέα..''Έξαλη ,γίνομαι έξαλη γιατί δεν χρειάζεται να εξηγώ την ιδιαιτερότητα του παιδιού μου .Γιατί για παράδειγμα όταν βλέπουν τον μεγάλο μου γιό δεν μπαίνουν στην διαδικασί να τονίσουν ότι είναι εξαιρετικά εφυής;΄Άκόμη τους εκπαιδεύω αυτούς τους δύο.Σε αντίθεση με τα παιδιά μου που τα εχώ πλάσει από μικρά με αξίες που εγώ θεωρώ σημαντικές.Όταν χάσαμε την Μυρτώ μας ,πέρα από το απροσδόκητο και το σοκ που πάθαμε ήταν δύσκολος ο ρόλος μου γιατί έπρεπε να σταθώ στα πόδια μου πρώτα εγώ και να στηρίξω τον άντρα μου αλλά και να βοηθήσω τα παιδιά μου τα οποία είναι διαφορετικών ηλικιών να ανταπεξέλθουν στην απώλεια.Ο μεγάλος μου γιός πάθαινε κρίσεις πανικού και δεν ήθελε να κοιμάται τα βράδυα γιατί φοβόταν τον θάνατο.Η πεθερά μου θεώρησε ότι έπρεπε να τον κανακεύουμε γιατί είχε πρόβλημα .Έγω πάλι θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω κάτι δραστικό πριν απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό.Τον πήρα και πήγαμε στο νεκροταφείο ,μιλήσαμε ,του εξήγησα κάποια πράγματα και πως πρέπει να αντιμετωπίζει αυτά που του συμβαίνουν με θάρρος και αξιοπρέπεια.Έκει σταμάτησαν όλα.Δεν δέχομαι τα παιδιά μου να ξεστομίσουν κάποτε την κουβέντα ''η κακομοιρα η μανα μου..''Στην συνείδηση των παιδιών μου πρέπει αν είμαι ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ για να μπορούν και αυτά να είναι ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΔΕΣ στην δική τους την ζωή.΄ Τον Οκτώβρη περιμένουμε έναν νέο πρίγκιπα να έρθει στην οικογένειά μας και πολλοί αναρωτιούνται.Και σας ρωτάω ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΠΕΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΧΤΥΠΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ.ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΑΠΟ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ;ΕΜΕΝΑ ΟΧΙ.ΕΧΩ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΙΧΝΩ ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ.ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ...ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ''ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ''
like0

Ελπιδα

Εικόνα Ιωάννα
.....ξαναγεννιεσαι μέσα απο τις στάχτες σου....Σηκωνεις τα κομμάτια σου κ προχωρας...κ όχι μόνο αυτο ...έχεις την δύναμη να δώσεις ,να στηριξεις κ να μοιραστεις με όλους εμάς εμπειρίες ζωής σκληρές...μακάρι ...μακάρι να μπορούσαν να σε διάβαζαν κ άλλοι ,γιατί τα λόγια σου είναι βάλσαμο... Κ εγω μαζί σου...με το ποδήλατο μου να κάνω πιδαλι.... Με εκτίμηση, Ιωάννα
like1

Δεν υπαρχουν λογια...

Εικόνα Anonymous
..ειλικρινα..Στα δυσκολα φεινεται η δυναμη και το μεγαλειο της ψυχης και του μυαλου... Νταιζη Φωτοπουλου
like0

Για την Ελπιδα

Εικόνα χριστινα-j
Ελπιδα δεν χορταινω να διαβαζω αυτα που γραφεις.Να εισαι καλα και να εισαι παντα αισιοδοξη!Ομολογω οτι τοοοση δυναμη δεν την εχω.Μας δινεις κουραγιο και σε ευχαριστω για αυτο φιλικα Χριστινα
like3

Οι μανάδες...

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Θα αλλάξω μία λέξη από κάτι που έχω διαβάσει. Στην θέση της λέξης "ηγέτες" θα βάλω την λέξη "μανάδες". ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΝΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ, ΑΡΚΕΤΑ ΤΡΥΦΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΝ, ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ, ΑΡΚΕΤΑ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΚΛΗΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ. Η δύναμη δεν είναι κάτι που το έχεις αλλά το αποκτάς. Είναι σαν τους μύες μας που γίνονται πιο δυνατοί, όσο πιο πολύ τους γυμνάζεις. Όσο για την αισιοδοξία είναι κάτι που προσπαθώ να την έχω ενταγμένη στην ζωή μου (αν και πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο). Ευτυχώς που γεννήθηκα αρκετά πεισματάρα, ξεροκέφαλη και λάτρης του ανέφικτου. Είμαι πολύ χαρούμενη αν κάποια λόγια μου αποτελούν μια μικρή ανακούφιση, παρηγοριά, συντροφιά σε κάποιους.Ξέρω ότι πολλοί περνάνε πολύ ζόρι όμως είμαστε πολλοί και δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε μόνοι αν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ομολογώ ότι κάποιες με έχουν συγκλονίσει. Υποκλίνομαι στις μανάδες που τιμούν την λέξη μάνα γιατί οι πραγματικές μανάδες αποκαλύπτονται όταν καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους στα δύσκολα σε όποια φάση της ζωής τους αυτό προκύψει. Χαίρομαι να ανακαλύπτω ότι υπάρχουν γυναίκες που παραπέμπουν σε παλαιότερες γενιές και αξίζουν τον χαρακτηρισμό της ηρωίδας.
like2

Julias, σαραβαλάκι μεν, χωρίς ταχύτητες αλλά είναι το δικό μου

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Σαραβαλάκι μεν, χωρίς ταχύτητες αλλά είναι το δικό μου. Με πάει εκεί που θέλω και να θυμάσαι καλή μου ότι όταν παίρνεις φόρα και το έχεις στραπατσάρει, σταματάς δύσκολα.
like2

Arntin, είναι φυσιολογικό να είσαι φοβισμενη

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Eίναι φυσιολογικό να είσαι φοβισμένη .Τον χαρακτηρισμό μοκρόψυχη δεν θα τον δεχτώ για καμμία μάνα που στέκεται στα παιδιά της με θάρρος και αξιοπρέπεια.Ο φόβος είναι από μόνος του κακός σύντροφος και σύμβουλος.Προσπαθώ να τον κλείνω απέξω από την ψυχή μου και περισσότερο από έξω από το μυαλό μου.Άν κατανοήσουμε την φύση της ζωής θα δούμε ότι όλα είναι μέσα στο παιχνίδι.Όταν λοιπόν έρθει η ''στραβή'' τότε θα την αντιμετωπίσω όσο καλύτερα μπορώ ή όπως αισθανθώ.Γιατί να πρέπει από πρίν να μαυρίζω την ψυχή μου; γιατί να αφήσω τον φόβο να με απομακρύνει από πιθανές χαρές που με περιμένουν και που αν δεν τολμήσω δεν θα μάθω ποτέ αν άξιζαν το ρίσκο ή όχι.Υπάρχει μια παροιμία (αν δεν κάνω Κινέζικη) η οποία λέει ότι δεν μπορείς να αποφύγεις τα πουλια της θλίψης να πετάξουν πάνω από το κεφάλι σου ,μπορείς όμως να μην τα αφήσεις να χτίσουν φωλιά στην ψυχή σου.Εγω θα σου ευχηθώ να αποφασίσετε με τον σύζυγό σου να κάνετε και άλλο /άλλα παιδάκια αν αυτό θέλετε.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.