Διάγνωση των 20 λεπτών ΔΑΔ

Εικόνα zwh30
Διαβάζω καθημερινά τα νέα των μελλών και θαυμάζω τη δύναμη των γονιών. Τρελαίνομαι με την αναισθησία των γιατρών, του κράτους και γενικά της κοινωνίας πάνω σε τόσο λεπτά θέματα που αφορούν τα παιδιά. Η δική μας διάγνωση ήρθε μετά απο επίσκεψη σε παιδοψυχολόγο κέντρου ψυχικής υγείας. Η ανησυχία μου ήταν η απουσία λόγου στον 2 ετών μικρούλη μου. Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετώπιζα άλλα προβλήματα μαζί του. Ούτε στην επικοινωνία του. Συνεννοούμαστε άριστα καθώς δείχνει οτι θέλει και καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα εκτελεί τις περισσότερες εντολές και όταν βαριέται τις κάνει με λίγη γκρίνια. Είμαστε απο τότε που γεννήθηκε κάθε μέρα για καφέ και δε μας δημιούργησε κανένα πρόβλημα με ζημίες η φασαρίες, απλά θεωρώ λογικό οτι μετά απο κάποια ώρα ενα παιδί βαριέται να κάθεται σε μία καρέκλα χωρίς λόγο γιατί εμείς απολαμβάνουμε το καφέ μας και το στιγάρο μας. Μιμείται τα πάντα και τους πάντες, κάνει συμβολικό παιχνίδι, δεν έχει στερεοτυπίες, περπάτησε 13 μηνών. Δεν είχαμε προβλήματα ποτέ ούτε με τον ύπνο ούτε με το φαγητό ούτε εκρήξεις θυμού και περίεργες συμπεριφορές που να μας αγχώσουν. Να σημειώσω (ίσως χωρίς αξία) οτι ο αντρας μου μίλησε στα τρία του και η μητέρα του στα 3 1/2. Ξεκίνησα λοιπόν για να πάρω τη γνώμη μίας ειδικού μιάς και δεν εφησυχάζομαι απο τα κλασικά αγόρι είναι αστο θα μιλήσει όταν θέλει. Και στο κάτω κάτω είπα ας μου το πεί αυτό μια ειδικός. Η επίσκεψη κράτησε 20 λεπτά σε ένα χώρο γεμάτο παιχνίδια όπου ο μικρός τα ανακάλυψε όλα. Ντουλάπια συρτάρια όλα. Η γιατρός κρατούσε ένα τετράδιο και ένα στιλό και απλά παρακολουθούσε. Του μίλησε κάποιες φορές, του ζήτησε να κάνει το εξής "άνοιξε την κουζινούλα πάρε τη κατσαρόλα και το κουτάλι και έλα να δώσεις τη μαμά να φάει". Ο μικρούλης την έγραφε! Την κοιτούσε μεν αλλά δεν έκανε αυτά που του έλεγε. Και με αυτό ως στοιχείο και την απουσία λόγου μου έδωσε τη διάγνωση και μου είπε να πάω σε αναπτυξιολόγο και να κάνω εργοθεραπείες.

Εγώ έπαθα ΣΟΚ! Πήγα και στον αναπτυξιολόγο που μου σύστησε και εκείνος χωρίς να δεί καν το παιδί απλά βλέποντας την διάγνωση μου είπε "ναι αυτό ειναι, καν' του εργοθεραπείες και μικρός είναι μωρέ, θα δείξει! Μπορεί να μην είναι και τίποτα. Σίγουρα όμως δεν είναι σαν όλα τα άλλα παιδάκια"!

Άκρη καμία δεν έβγαλα. Πήγα σε λογο και εργοθεραπευτή οι οποίοι του κάνουν συνεδρίες και μου αναίρεσαν την διάγνωση με την πρώτη εικόνα του παιδιού. Ήρθε παιδοψυχίατρος στο σπίτι και ασχολήθηκε αποκλειστικά με το παιδί 1 ώρα και μου είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο μικρός τον χαιρετούσε του έστελνε φιλάκια (ΜΑ!). Μου είπε πως αν δε δώ και τη παραμικρή διαφορά στο λόγω να το ψάξω για κάτι το παθολογικό. Παρόλα ταυτα, εγώ ως μάνα δεν έχω ησυχάσει! Ξέρω πως πρέπει να περάσει πολύ καιρός για να σιγουρευτώ και αγχώνομαι με το παραμικρό που βλέπω (όποιος έχει τη μύγα....) Του κάνω κανονικά εργο- και λογο- θεραπείες καλού κακού. Δεν ξέρω αν πρέπει να τον πάω για μία ακόμα εξέταση απο παιδοψυχίατρο. Αυτό σκέφτομαι κάθε μέρα. Είμαισίγουρη πως δεν θα αλλάξει και κάτι αλλά μάλλον μου κόλλησε. Ο μικρούλης ξεκίνησε παιδικό εδώ και 2 εβδομάδες και ήδη άρχισε και κελαηδάει. Τα βασικά βέβαια αλλα μετράω τώρα πιά σε απόσταση ενός μήνα απο τη διάγνωση 15 λέξεις! Ανακουφιστικό σίγουρα.

Απλά κόλλησα στα λόγια των πρώτων γιατρών που με απέτρεπαν απο το να του κάνω λόγοθεραπεία γιατί μου είπε συγκεκριμένα "E, καλα και να μιλήσει μη νομίζεις οτι θα λυθεί το πρόβλημα! Είναι μικρός για λογοθεραπείες και μη τον στείλεις παιδικο θα του δημιουργήσεις κόμπλεξ"!! "Έλεος", σκφτόμουν!!!! Επιστήμων άνθρωπος!...

Τεράστιο το blog μου αλλά θα έσκαγα! Eσείς περνάτε τόσο μεγάλες δυσκολίες που ντρέπομαι μόνο που τα σκέφτομαι! Αλλά καταλαβαίνετε, γιατί περάσατε και εσείς απο αυτό.

Σχόλια

Ζωή, τι να πω?

Εικόνα Arntin
τι να πω? Μη δίνεις πολύ σημασία γιατί θα σε τρελάνουν. Από πείρα θα σου πω ,πάνω από όλα να εμπιστεύεσαι το ένστικτο της μάνας. Οι λογοθεραπείες και οι εργοθεραπείες σε καμία περίπτωση δεν κάνουν κακό. Όπως ούτε ο παιδικός σταθμός!!! Ίσα ίσα νομίζω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθάει πολύ. Το παιδί σου έχει οικογενειακό ιστορικό στην καθυστέρηση λόγου και σε συνδυασμό με το ότι εσείς καταφέρνετε να συνεννοηθείτε μαζί του το κάνει λιγάκι τεμπέλικο...Θεωρώ πως δε βρίσκει λόγο να βιαστεί να μιλήσει αφού εσείς τον καταλαβαίνετε!!! Γι αυτό το λόγο πιστεύω πως του έκανε καλό ο παιδικός.Γιατί εκεί έπρεπε να μιλήσει για να επικοινωνήσει. Δε μας είπες η "ειδικός" που έκανε τη διάγνωση ΔΑΔ τι γιατρός ήταν? Το έχω ξαναπεί, αλλά δε μπορώ να το αφήσω και πάλι ασχολίαστο το ότι είναι πολύ λυπηρό άνθρωποι που θέλουν να λέγονται ειδικοί ,να δίνουν ψευδείς διαγνώσεις κατά τη γνώμη μου για να βγάζουν χρήματα. Και συνήθως σε στέλνουν σε κατευθυνόμενα κέντρα ή άλλους ειδικούς (αναφέροντας ότι είναι τα καλύτερα),αποκομίζοντας και από εκεί κάποιου είδους προμήθεια. Αν θες τη γνώμη μου όσον αφορά μια δεύτερη εκτίμηση από τον παιδοψυχίατρο είναι να την αναβάλεις προς το παρόν.Οι λογοθεραπείες σε συνδυασμό με τις εργοθεραπείες και φυσικά τον παιδικό σταθμό θα δεις πως θα κάνουν πολύ καλό στο παιδί. Δε νομίζω να έχει σχέση με ΔΑΔ με τα όσα περιγράφεις, μιας και οι διαταραχές του αυτιστικού φάσματος είναι συνδυασμός διαφόρων αναπτυξιακών συμπτωμάτων κι όχι απλά και μονό καθυστέρηση λόγου. Χαλάρωσε λοιπόν και θα ήθελα σε δυο χρόνια να επισκεφτείς μαζί με το παιδί το γιατρό που σου είπε "E, καλα και να μιλήσει μη νομίζεις οτι θα λυθεί το πρόβλημα!". Έτσι μόνο και μονό για να του πείτε την καλημέρα σας.
like0

Οι γιάτροί που τον είδαν

Εικόνα zwh30
Να διορθώσω τώρα που το ξαναδιάβασα 2 1/2 γίναμε αυτο το μήνα και τη διάγνωση τη πήρα ένα μήνα πριν. Η πρώτη γιατρός που μου έδωσε τη διάγνωση ήταν παιδοψυχίατρος κέντρου ψυχικής υγείας (Δημοσίου). Ο 2ος ήταν παιδίατρος-αναπτυξιολόγος. Ο τρίτος παιδοψυχίατρος (ιδιώτης γιατρός που αναίρεσαι τη διάγνωση). Τέλος λογοθεραπευτής-λογοπαιδικός που του κάνει τώρα συνεδρίες και η εργοθεραπεύτρια. Σύνολο 5 γιατροί οι τρείς εκ των οποίων είπαν οτι δεν έχει τίποτα το παιδί. Η εργοθεραπεύτρια δουλεύει μαζί του όπως μου είπε την αισθητική ολοκλήρωση του παιδιού και το αιθουσαίο όπου δεν βρίσκει ιδιάτερα θέματα άπλά είπε πως άν δε γίνουν ίσως αργότερα να γίνει λίγο ποιό ζωηρός απο οτι πρέπει. Μέχρι το καλοκαίρι είναι η εκτίμηση της οτι θα έχουμε τελειώσει και όπως μου είπε θα τον παρακαλάς να σταματήσει να μιλάει. Είπαμε, εύχομαι και προσεύχομαι να είναι όλα καλά. Όσο για την τρίτη εκτίμηση απο παιδοψυχίατρο και εγώ έτσι λέω απο την μία πλευρά να αφήσω να περάσει το 6μηνο και βλέπω μετά. Μιάς που ήδη βλέπω μεγάλη αλλαγή στο λόγο του. Ευχαριστώ για την απάντηση. Ενώ λέω να μη το συζητάω καθόλου δεν αντέχω μιάς που είναι καρφωμένο στο μυαλό μου.
like0

Όλα καλά! (σημ. Δικαίως οι θεραπευτές, με θεωρούσαν ΤΡΑΓΙΚΗ)

Εικόνα zwh30

Καλησπέρα!!!

Επειδή ανα διαστήματα που έρχονται μηνύματα απο γονείς που περνάνε την φάση που πέρασα και εγώ, ή δυστυχώς ακόμα δυσκολότερες να σας πώ λίγα λογάκια για την εξέλιξη μας,

Τον Ιούνιο κλέινει τα 8 του τετράγερος να είναι!!! Είχαν απόλυτο δίκιο οι θεραπευτές του, που με θεωρούσαν ΤΡΑΓΙΚΗ!!! Βέβαια σαν μάνα και σαν άνθρωπος κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει και να σου βάλει ταμπελίτσα... Μετά απο ένα εξάμηνο έργο και λόγο- θεραπείας ο γολγοθάς τελείωσε. Και όντως σήμερα τον παρακαλάω να βάλει γλώσσα μέσα!! Και νιώθω και τύψεις παρακαλώ γι' αυτό!!

Η δική μου περίπτωση ήταν καθαρά λάθος ιατρική διάγνωση! Πήρα πολλά μαθήματα όμως μέσα απο αυτή την ιστορία.. για την ίδια τη ζωή. Έμαθα να εμπιστεύομαι το παιδί μου και το ένστικτό μου και αυτό νομίζω είναι ένα απο τα σημαντικότερα. Φυσικά, δεν θα φύγει ποτέ απο μέσα μου η αγωνία και το άγχος που πέρασα... οι σκέψεις και το βάσανο του επερχόμενου μέλλοντος.. και πιάνω ακόμα και σήμερα τον εαυτό μου να συγκρίνει συμπεριφορές και να τις ταυτίζει. 

Άν μπορώ να βοηθήσω κάποιον με μεγάλη μου χαρά να το κάνω!

Καλή σας ημέρα και εύχομαι Δύναμη Θεού σε όλους!!!

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.