Εγκεφαλική Παράλυση (τι είναι και τι δεν είναι)

Εικόνα Grace Under Pressure
Η Εγκεφαλική Παράλυση (Ε.Π.) δεν ειναι ασθένεια. Προκαλείται από βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, γιαυτό και έχει μεγάλο φάσμα. Ανάλογα με το ποιος ιστός θα επηρεαστεί, πόσο θα επηρεαστεί και πότε θα επηρεαστεί, το παιδί θα εχει διαφορετικές ικανότητες. Για παραδειγμα, ο Γιαννης, εχει βλαβη στο κεντρο της κινησης, τα αμυγδαλα και πιθανως τον υποθαλαμο. Ενω η βλαβη ειναι εκτεταμενη, οι γιατροι πιθανολογουν οτι συνεβει οταν ο Γιαννης ηταν περιπου 20-22 εβδομαδων, οποτε η πλαστικοτητα του εγκεφαλου ηταν ιδιαιτερα αυξημενη και ετσι του δωθηκε η ευκαιρια να παρακαμψει τα νεκρωμενα τμηματα. Ο Γιαννης πιθανως χρησιμοποιει αλλο τμητα του εγκεφαλου για να περπατησει απο οτι εσεις και εγω. Εαν ο Γιαννης ειχε υποστει το εγκεφαλικο μετα την γεννηση, η προγνωση και η πορεια του θα ηταν διαφορετικη ενω για εναν ενηλικα, η απολυτη επαναφορα στο φυσιολογικο ειναι σχεδον αδυνατη.
  • Η Ε.Π. δεν ειναι προβλημα των νευρων και των μυων οπως εξηγησα παραπανω.
  • Η Ε.Π. δεν συνοδευεται απαραιτητα απο νοητικα προβληματα. Καποια παιδακια εχουν νοητικη υστερηση, καποια οχι. Οπως ειπα παραπανω, εξαρταται απο ποια περιοχη του εγκεφαλου εχει επιρρεαστει. Ο Γιαννης δεν εχει καμια νοητικη υστερηση.
  • Η Ε.Π. δεν ειναι προοδευτικη. Το αντιθετο θα ελεγα. Με τις σωστες θεραπειες, ενα παιδι με Ε.Π. θα βελτιωθει, δεν θα χειροτερεψει σε βαθος χρονου.
  • Η Ε.Π. δεν ειναι ιασιμη (τουλαχιστον οχι ακομα). Παιρνει ομως πολλη βελτιωση και υπαρχουν πολλες ελπιδοφορες ερευνες στον οριζοντα για περαιτερω βελτιωση της ποιοτητας ζωης και τον ικανοτητων των ατομων με Ε.Π.
Ο ορος "εγκεφαλικη παραλυση" ειναι ορος "ομπρελα". Για παραδειγμα ο Γιαννης εχει δυσκολια στις κινητικες του λειτουργιες, αλλα δεν ειναι σε αναπηρικο καροτσακι. Εχει "αταξικη" Ε.Π. δηλαδη δυσκολευεται στον προγραμματισμο της κινησης του, ειναι "ατσουμπαλος" και τα χερια του, πιο πολυ απο τα ποδια του, δεν κανουν αυτο που τους λεει. Ετσι, ο Γιαννης, που περπαταει και κολυμπαει και τρεχει στα 7 του, υποπεφτει κατω απο την διαγνωση το ιδιο με ενα παιδακι που στα 10 του, χρησιμοποιει αναπηρικο καροτσακι. Ειναι μια απο τις περιπτωσεις (οπως ο Αυτισμος) που μπορει να το εχεις "λιγο" ή "πολυ" :)
  • Η Ε.Π. επηρρεαζει 15 εκατομυρια ανθρωπους παγκοσμιως και ειναι η νουμερο ενα παιδικη κινητικη δυσλειτουργια.
  • Η Ε.Π. ειναι μια δυσλειτουργια που μπορει να ανιχνευθει πολυ νωρις. Σε σοβαρες περιπτωσεις απο τον 2ο μηνα.
Σε εμας που ειναι πιο ηπια, διαγνωστηκε περιπου 20 μηνων...

Σχόλια

Ποιές οι ενδείξεις για να ψάξετε για ήπια εγκεφαλική παράλυση;

Εικόνα Μυρτώ Κ
Με όλο το θάρρος θα ήθελα να ρωτήσω ποιές ήταν οι ενδείξεις που σας έκαναν να ψάξετε και να βρείτε την ήπια εγκεφαλική παράλυση; Εάν δε θέλετε να απαντήσετε είναι απολύτως σεβαστό. Φιλικά, Μυρτώ Καραπιπέρη
like4

Εγκεφαλική παράλυση - τα δικά μας συμπτώματα

Εικόνα Γιάννης_1970
Στην περιπτωση του γιου μου μπορω να σου πω τα εξης: Γεννηθηκε με φυσιολογικο τοκετο, τελειόμηνος. Ολα καλα μεχρι που εγινε 9-10 μηνων. Εκει παρατηρήσαμε οτι οταν απλωνε το αριστερο να πιασει κατι ταυτοχρονα μαζευε το δεξι χερι , σαν αντανακλαστικη κινηση, χωρις προφανη λογο. Εκει φανηκε και η προτιμιση στο αριστερο χερι. Τον βαζαμε λιγο στην στρατα 10-11 μηνων, εκει εκανε γαμψα τα δακτυλα του δεξιου ποδιου. Του ετρεχαν και αρκετα τα σαλια. Ενας ειδικος ισως παρατηρουσε και καποια αλλα ακομα τοτε. Οταν παντως αναφεραμε αυτα στον παιδιατρο, με την απορια μηπως ειναι αριστεροχειρας ή να παμε σε νευρολογο, μας ειπε αν θελουμε να παμε "να μας φυγει η ιδεα". Πηγαμε και με κλινικη εξεταση μας εδωσε τη διαγνωση, ημιπληγια-ημιπαρεση. Ελαφρια μορφη. Η μαγνητικη το επιβεβαιωσε. Ισχαιμικο επεισοδιο σε παλαιοτερο χρονο. Ισως η ετεροζυγη θρομβοφυλια να συνεβαλε σε αυτο.Το πότε συννεβει αυτο αγνωστο, πριν ή μετα την γεννα. Η προγνωση ηταν καλη.Θα περπατησει θα παει στο σχολειο κανονικα. Απο 12 μηνων κανει φυσιοθεραπεια-εργοθεραπεια και αργοτερα ξεκινησε λογοθεραπεια. Μεχρι σημερα συνεχιζει ετσι και εως οτου παρει το τελικο του υψος. Σημερα 5 χρονων θα παει στο νηπιο, μετα απο 2 χρονια παιδικο. Κοινωνικοτατος, εξυπνος, και κατα το μεγαλυτερο μερος ανεξαρτητος.
like1

Φυσικά και να απαντήσω! Γιατι είμαστε εδω αν όχι για να βοηθάμε;

Εικόνα Grace Under Pressure
Φυσικα και να απαντησω! :) Γιατι ειμαστε εδω αν οχι για να βοηθαμε? Παντα ειμουνα πολυ ανοικτη με την ιστορια μας και την διαγνωση του Γιαννη. Δυστυχως εμενα κανεις δεν με βοηθησε οταν ψαχνομουνα, οποτε αν η δικη μου εμπειρια μπορει να βοηθησει καποια αλλη μανουλα και καποιο αλλο παιδακι στην θεση μου, τοτε εχω εκπληρωσει τον σκοπο μου :) Λοιπον, στην αρχη, σωματικα, δεν φαινονταν κατι. Ομως ο Γιαννης ηταν ενα πολυ περιεργο μωρο. Δεν ηθελε να τον ακουμπας, δεν ηθελε να τον ενοχλουν, δεν ηθελε αγκαλιες... ηθελε μονο να τον φασκιωνεις σφιχτα και τον αφηνεις στην ησυχια του, κατα προτιμηση στην αυτοματη κουνια. Επισης ο Γιαννης ηταν αλλαλος. Δεν μπαπαλισε ποτε. Δεν ειπε μαμα, δεν ελεγε τιποτα... μονο εκλαιγε και γελαγε (κανοντας "πεταρισματα" με τα χερια)και ποτε ποτε, με την ανασα του ομως, χωρις να αρθρωνει, εκανε καποιους ηχους...θα μπορουσες με λιγη φαντασια να τους πεις και συλλαβες. Στους 18 μηνες:
  • Δεν ακουγε το ονομα του.
  • Δεν ακολουθουσε απλες εντολες (φερε μου την μπαλα).
  • Δεν ηθελε να τον ακουμπας, να του μιλας κτλ.
  • Δεν μπορουσε να σου δειξει τα μαλλια του ή το στομα του πχ.
Αργησε να περπατησει και οταν περπατησε, ηταν στις μυτες των ποδιων, με τα γονατα λυγισμενα, τα χερια ψηλα (σαν να προσπαθουσε να κρατησει ισορροπια) με τα χερακια μπουνιες. Γενικα τα χερακια τα ειχε μπουνιες. Ανοιγανε οταν ηθελε να πιασει κατι, αλλα γενικα, τα ειχε σε μπουνιες. Επισης, παρατηρησαμε οτι τα ποδια του ηταν πολυ σφιχτα, δεν τα λυγιζες ευκολα ενω η μεση και τα χερια του πολυ χαλαρα. Αργοτερα μαθαμε οτι εχει υποτονια απο την μεση και επανω και υπερτονια απο την μεση και κατω (μεικτος τονος). Επισης, ηταν γενικα πολυ ατσουμπαλος και επεφτε συχνα. Δεν ετρεχε... ενα παιδακι κατακατα το περπατημα φτερνα-δακτυλα περιπου στα 2 με 2 1/2. Ο Γιαννης το κατεκτησε στα 4.. επισης ετρεξε για πρωτη φορα στα 4. Στην αρχη φυσικα, η εγκεφαλικη παραλυση δεν ηταν καν στο μυαλο μου. Επειδη η περιπτωση του ειναι ηπια, δεν υπηρχε κατι τρανταχτο οπως σε αλλες περιπτωσεις που ξερω. Αρχισε να φαινεται "κατι" οταν περπατησε... ηταν 16 μηνων οταν εκανε τα πρωτα του βηματα... στους 18 μηνες τον πηγα σε εναν ορθοπεδικο ο οποιος μας ειπε οτι επειδη περπαταει μολις 2 μηνες, δεν υποπτευεται κατι. Στους 21 μηνες, οταν και τα αλλα σημαδια με απασχολουσαν τον πηγα στην Σκουτελη... η οποια δεν με ειπε τρελλη και αρχισαμε την διαδικασια της διανγωσης... και καπου τον Δεκεμβριο (25 μηνων) καναμε και την μαγνητικη και εκει πια το ειδαμε. Ο,τι θες, εδω ειμαι, μην διστασεις :) Φιλικα, Τινα
like2

Μας έχει βοηθήσει πολύ να "ξεκλειδωθεί" το σώμα, το κολυμβητήριο

Εικόνα Grace Under Pressure
Επισης, να πω οτι αυτο που μας βοηθησει ΠΑΡΑ πολυ, μα δεν μπορω να σου πω ποσο πολυ, στο να "ξεκλειδωθει" το σωμα του ηταν το κολυμβητηριο!! Παμε απο 3 ετων (που εβγαλε την πανα, αν και ακομα φοραει βραδυνη γιατι εχει ακρατεια που σχετιζεται με την Ε.Π.).
like6

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας

Εικόνα Μυρτώ Κ
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας... Έυχομαι να μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδάκια, περήφανα για τους εαυτούς τους.
like3

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.