Τι είναι το NOESI.gr και τι παρέχει;

Εικόνα NOESI.gr

Η «Νόηση στο διαδίκτυο», περισσότερο γνωστή ως NOESI.gr ή Νόηση, παρέχει – βάσει καταστατικού – δωρεάν υπηρεσίες σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άτομα με αναπηρία, όπως επίσης οικογένειες ή Συλλόγους γονέων και Σωματεία ειδικώς αναγνωρισμένα ως φιλανθρωπικά, όπου διαβιούν, φιλοξενούνται ή φοιτούν άτομα από αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο ιστότοπος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.noesi.gr είναι προϊόν της εταιρείας με την επωνυμία «Nόηση στο διαδίκτυο» (NOESI.gr), αποτελεί κοινότητα ανθρώπων και δίκτυο υπηρεσιών, που εστιάζουν στο τρίπτυχο «Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια», και σκοπεύει να οργανώσει ένα κανάλι αμφίδρομης επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ υπηρεσιών / επαγγελματιών και ωφελούμενων.

Η θεματολογία του ιστότοπου, ειδικότερα, αφορά την ανάπτυξη του παιδιού, την πρόληψη, την υγεία και την πρόνοια, τις μεθόδους παρέμβασης σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (με επίκεντρο τα άτομα με αναπηρία - ΑμεΑ), τις διαθέσιμες υπηρεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις παροχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι είναι σήμερα το NOESI.gr;

Σήμερα, η «Νόηση» δραστηριοποιείται ευρύτερα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εν γένει ατομα με αναπηρία σε όλο το φάσμα της ζωής τους.

Το 2010, ξεκίνησε το πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση χαρτογράφηση του τομέα της αναπηρίας που ολοκληρώθηκε το 2016 με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση, υπό τον συντονισμό της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη δράση στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/mapping.

Στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης της, η «Νόηση» οργανώνει σε πανελλαδική κλίμακα δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και προαγωγής της κοινοτικής ψυχικής υγείας.

 • Το 2009, το NOESI.gr συντόνισε με μία μικρή ομάδα επιστημόνων και γονέων τη δράση Autism Parents Act για την ενσωμάτωση ενός απλού εργαλείου πρώιμης ανίχνευσης του αυτισμού σε νήπια στο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού.
   
 • Δύο χρόνια αργότερα, το NOESI.gr συντόνισε μία πολύ μεγαλύτερη δράση με τον διακριτικό τίτλο Act4All για την αντιμετώπιση του κατ' οίκον εγκλεισμού των ατόμων με αναπηρία.
   
 • Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης το NOESI.gr συμμετέχει σε πρότυπους παιδότοτους, σχεδιασμένους για όλα τα παιδιά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (ενδεικτικά στην Αττική, την Ηλεία, τη Χίο κ.ά.). Επίσης, με την θερμή υποστήριξη και χορηγία της Giochi Preziosi η «Νόηση» (NOESI.gr) δημιουργεί, με διάφορους ευφάνταστους τρόπους, ευκαιρίες για να μοιραστούν ως δώρα παιχνίδια σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη (όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη το παιχνίδι!).
   
 • Από το 2014, το NOESI.gr αποτελεί βασικό πρεσβευτή στην Ελλάδα της παγκόσμιας καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αυτισμό, με τον διακριτικό τίτλο Μπλε για τον Αυτισμό υπό την αιγίδα του Autism Speaks.

Επίσης, από το 2014, η «Νόηση στο διαδίκτυο» (NOESI.gr) υλοποιεί ένα σύστημα διαπίστευσης των επαγγελματιών και υπηρεσιών στον τομέα των υπηρεσιών της, που μπορούν να αξιοποιούν οι ενδιαφερόμενοι για να αναζητούν και να βρίσκουν πλησίον τους εξειδικευμένους επαγγελματίες ή υπηρεσίες. Μπορείτε να δείτε τον κατάλογο επαγγελματιών στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/pro και των δομών στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/pronoise.

Τέλος, με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών της, η «Νόηση στο διαδίκτυο» (NOESI.gr) σχεδιάζει και υλοποιεί διάφορα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής και οικογενειακού προγραμματισμού, στο πλαίσιο της επιστημονικής κατάρτισης των διαπιστευμένων μελών – επαγγελματιών που απαρτίζουν τη ευρύτερη ομάδα του δικτύου της. Τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, υλοποιήθηκαν στον φυσικό χώρο του Impact Hub Athens!

 • Δείτε τον Άγγελο Κουτουμάνο, Κοινωνικό Λειτουργό, ιδρυτή του NOESI.gr να μιλά on camera στο ΙΗΑ.

Το 2017, το NOESI.gr ξεκίνησε μία νέα πρωτοβουλία για να αναδείξει την επιστημονική κοινότητα και την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση που αφορά μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Με δωρεά σε είδος, ύψους 60.000$ σε ετήσια βάση από τη Google, η πλατφόρμα των συνεργατικών ομάδων αξιοποιεί τεχνολογίες της πλατφόρμας GSuite διαθέτοντας 1.000 εταιρικούς λογαριασμούς σε επιλεγμένα μέλη – επαγγελματίες, που έχουν πρόσβαση στη μελέτη, ανάπτυξη και τεκμηρίωση ενός πρωτότυπου επιστημονικού / ακαδημαϊκού αρχείου για επαγγελματίες με δίψα για δια βίου μάθηση (inquiring minds). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις συνεργατικές ομάδες στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/coworking.

Σκοπός και υπηρεσίες

Ο ιστότοπος www.noesi.gr ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2004 με σκοπό την ενημέρωση. Aρχικά, ανέπτυξε βάσεις δεδομένων (μενού: "Οδηγοί") για τις διαταραχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη.
 • Δημοσιεύουμε βασικές πληροφορίες για τα σύνδρομα, που σχετίζονται με την αναπηρία: Δείτε τον Οδηγό των διαταραχών.
 • Διαμορφώνουμε καταλόγους με τους φορείς εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας για χρήση από οικογένειες, επαγγελματίες, εταιρείες. Δείτε τον Οδηγό των υπηρεσιών.
 • Διαθέτουμε σελίδες πληροφόρησης και για τις μεθόδους αντιμετώπισης των διαταραχών: Δείτε τον Οδηγό των παρεμβάσεων.
 • Αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο: Θαυμάστε το απίθανο Βιβλίο των αληθινών ιστοριών.
Έπειτα, ο ιστότοπος www.noesi.gr ανέπτυξε μία νέα ιδέα στο ελληνικό διαδίκτυο, τις προσωπικές ιστορίες γονέων με παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πιο προσωπικές δε γίνεται. Βίοι με λόγια... (μενού: "Βιολόγια")
 • Γονείς γράφουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. Γράφουν επίσης, για τα κατορθώματά τους και όσα τους κάνουν περήφανους! Ακόμα, άτομα με αναπηρίες μιλούν για τον εαυτό τους. Επαγγελματίες, γονείς και φίλοι, μαθητές και φοιτητές, σχολιάζουν και συζητούν.
 • Και άρχισε να αναπτύσσεται, περίπου το 2006, ένα online δίκτυο μελών, που γνώριζαν ο ένας τον άλλο, μέσα από τα ...κείμενά τους. Δείτε τα "Βιολόγια" του NOESI.gr.
Τα γραπτά μένουν, λέμε, αλλά οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από προσωπική επικοινωνία, από επαφή. Από το 2010 έως το 2014 ο ιστότοπος www.noesi.gr οργανώθηκε και λειτούργησε πιλοτικά σε δίκτυα (μενού: "Ομάδες")
 • Αρχικά, οργανώσαμε πάρτυ για όλους - τα "πάρτυ μου, σου, του..." όπως τα ονομάσαμε (ή "Νοοτοπία"). Οι μικροί έπαιξαν και οι μεγάλοι τα είπαν από κοντά.
 • Τελικά, με επίκεντρο γονείς και επαγγελματίες, οργανώνουμε τα ...αυτονόητα για μας - δίκτυα επικοινωνίας! Τα δύο πιο πρόσφατα, τo δίκτυο "ΠΡΟΝΟΗΣΕ" για φορείς και το δίκτυο "SPECIALS" για επαγγελματίες, απο το 2010 και το 2012 αντίστοιχα αναπτύσσουν κανάλια ειπικοινωνίας μεταξύ οικογενειών και "ειδικών", με διαφάνεια και αμεσότητα. Τα δίκτυα του NOESI.gr έχουν επίκεντρο το πρώτο, μεγαλύτερο και πιο πολύτιμο δίκτυό μας, την κοινότητα των εγγεγραμμένων μελών του NOESI.gr από το 2006. Διαβάστε περισσότερα για τα "δίκτυα" του NOESI.gr.

Νέο NOESI.gr, νέο πλάνο, απολογισμός 10 χρόνων

​Το 2013, το www.noesi.gr έκανε μία εκ βάθρων αλλαγή στο λογισμικό του και τον τρόπο χρήσης του. Η αρχιτεκτονική του νέου ιστότοπου είναι μία νέα προσέγγιση, στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και προβάλλεται το περιεχόμενο (σελίδες και μέλη). Βάλαμε στο επίκεντρο την ανάπτυξη φυσικών κοινοτήτων από ανθρώπους, που αλληλεπιδρούν καθημερινά, με επίκεντρο τις ιστοσελίδες. Με αυτή ακριβώς τη διατύπωση, παρουσιάσαμε το νέο site:

Οι άνθρωποι δε χάνονται και τα γραπτά μένουν! Επειδή οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τις σελίδες, αποφασίσαμε να τα αλλάξουμε όλα! Για να χωρούν καλύτερα οι άνθρωποι σε αυτόν τον ιστοτόπο.

To 2014, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του www.noesi.gr, εκδόθηκε απολογισμός με θέμα "Κοιτάζοντας τις υπηρεσίες μας (2004 - 2014)" που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
 
Ενημερωτικό δελτίο!
Εγγραφείτε στο ...Nousletter!
Το E-mail σας:
Δείτε τα προηγούμενα ...Nousletter!

Αφιερώματα

Κάθε τόσο, άλλοτε εμπεριστατωμένα - άλλοτε εμπειρικά, στο NOESI.gr γίνονται μεγάλα αφιερώματα.

Όπως για τα κοινωνικά παντοπωλεία, το σύνδρομο Down και το σύνδρομο Angelman, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τα Special Olympics, το Ολοκαύτωμα και τον Καιάδα ως προς τα άτομα με αναπηρία, τη σχέση των βαρέων μετάλλων με τον αυτισμό, την αυτόνομη διαβίωση, τις μεθόδους για την αντιμετώπιση του αυτισμού κ.ά. Ή όπως η ζωντανή αναμετάδοση (live streaming) ημερίδων ή συνεδρίων:

Δώστε αυτή τη διεύθυνση: www.noesi.gr/about σε όσους θέλετε να πείτε για τη "Νόηση".

Εγγραφείτε μέλη δωρεάν.

Διεύθυνση NOESI.gr

Η «Νόηση στο διαδίκτυο» ιδρύθηκε από τον Άγγελο Κουτουμάνο, Κοινωνικό Λειτουργό, που εμπνεύστηκε τον ιστοτόπο www.noesi.gr, με τη συμβολή του Γιάννη Μπίστα, Εκπαιδευτικού. Αν και σε αυτή τη διατύπωση, περί έμπνευσης του ιστότοπου, χωρά αρκετή συζήτηση... Χωρίς την εκπληκτική τεχνογνωσία, αμέριστη βοήθεια και ιδέες του Τάσου Κουτουμάνου (μαντέψτε τη συγγένεια) τα ...δέκα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του www.noesi.gr, τίποτα από όσα διαβάζετε σήμερα δεν θα είχε γραφτεί. Επίσης, δεν θα ξέραμε από πού να αρχίσουμε το 2004 στα πρώτα βήματα, χωρίς το BBC Ouch με τα πιο ανατρεπτικά blog του για την αναπηρία και τον Νίκο Βουλγαρόπουλο και την φανταστική ομάδα του Αναπηρία Τώρα που τότε λειτουργούσε το απίθανο Disabled.gr, τη μεγαλύτερη πηγή πληροφορίας για τα άτομα με κινητικές αναπηρία σε έναν κόμβο. Θέλετε μια ακόμη διατύπωση σε δραματικό τόνο; Διαβάστε παρακάτω: "Τι συνέβη στο παλιό NOESI.gr (που δεν ήταν Drupal);" (ή αλλιώς: Τι συνέβη όμως πραγματικά στο NOESI.gr την 1/09/2005;).

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο καταχωρώντας το E-mail σας εδώ.
Δείτε παλιά ...Nousletter!

Συντονίζουμε δίκτυα

Στόχο του NOESI.gr αποτελεί η δικτύωση επαγγελματιών, φορέων, οικογενειών, προς διευκολύνση ενημέρωσης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη δια βίου μάθηση και εν γένει την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι Ομάδες του είναι δίκτυα, είναι γειτονιές. Ρωτήστε, αναζητήστε, ενημέρωστε.
Βρείτε την Ομάδα σας εδώ.

Οδηγός υπηρεσιών

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο η πρόσφατη έκδοση του Οδηγού υπηρεσιών "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" Ελλάδας και Κύπρου από το NOESI.gr για γονείς, φοιτητές, εθελοντές, επαγγελματίες, εταιρείες ή οργανισμούς. Για να λάβετε δικό σας ηλεκτρονικό αντίγραφο δωρεάν, υποβάλλετε Αίτημα αποστολής Οδηγού υπηρεσιών.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
You must have Javascript enabled to use this form.