Κληρονομικότητα στον αυτισμό

Εικόνα Στέφη Ρακέλ

Γεια σας ειμαι καινούργιο μέλος και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα.Εχω έναν γιο 12 ετών με ήπιο Άσπεργκερ. Στην οικογένεια υπάρχει παιδι 21 ετών της αδελφής μου με νοητική υστέρηση και αυτιστικά στοιχεία και ο γιος της άλλης μου αδερφής με ΔΕΠΥ. Με τον αντρα μου δεν τολμούσαμε τόσα χρόνια να κάνουμε δεύτερο παιδί λόγω φόβου. Οταν μετά από ατυχημα έμεινα έγκυος πριν δύο μηνες με επιασε πανικος δυστυχώς η πρώτη σκέψη μου ήταν η διακοπή της κυησης. Τελικα δεν χρειάστηκε γιατί η κύηση παλλινδρομησε. Απο τότε όμως είμαι χάλια ψυχολογικά για αυτό που θα έκανα αν τελικά προχωρουσε η εγκυμοσύνη δεν μπορώ να το ξεχάσω και κλαίω συνέχεια. Ο γυναικολόγος μου είπε ότι λόγω οικογενειακου ιστορικού έχω πολλές πιθανότητες το επόμενο παιδι μου να έχει κάποιο αναπτυξιακο πρόβλημα.

Ηθελα και θέλω πολυ ένα ακόμη παιδί αλλά δυστυχώς ο φόβος με νικαει. Απο την εμπειρία σας τι γίνεται συνήθως σε οικογένειες με τέτοιο ιστορικο;

Περνάω πολύ δυσκολα ψυχολογικά με κλάματα λόγω της απόφασης που αν χρειαζοταν θα έπρεπε να πάρω. Οποιδηποτε γνώμη θα με βοηθουσε. Ευχαριστω 

Σχόλια

Κάνετε περισσότερα αδελφάκια

Εικόνα Kelly G

Αγαπητή Στέφη,

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για το παιδί σας με ήπιο Άσπεργκερ είναι περισσότερα αδελφάκια! Για το λόγο αυτό το χειρότερο που μπορεί να σας πει ένας ειδικός είναι ότι οι λόγοι είναι γενετικοί και ότι θα πρέπει να φοβάστε τα γονίδιά σας. Μην φοβηθείτε καθόλου να προχωρήσετε στην απόκτηση νέου τέκνου αφού αυτό θα κάνει την οικογένειά σας πολύ πιο πλούσια!

like2

Πώς το αντιληφθήκατε ότι έχει ήδη σύνδρομο Άσπεργκερ;

Εικόνα Jenaki

Καλησπερα. Θα μπορουσατε να μου πειτε ποτε και πως αντιληφθηκατε οτι το παιδι σας εχει ηπιο Άσπεργκερ; Έχω ενα μωρακι 8 μηνων και ανησυχω.

like0

Είναι μικρο ακόμη για να φανεί κατι

Εικόνα Στέφη Ρακέλ

Είναι μικρο ακόμη για να φανεί κατι εγώ μετά τα τρία χρόνια άρχισα να καταλαβαίνω οτι κάτι δεν πάει καλά μέχρι τότε όλα ήταν φυσιολογικα.Εσενα τι σε ανησυχει;

like6

Το ξέρω ότι έπρεπε να κανω και άλλο παιδί

Εικόνα Στέφη Ρακέλ

Το ξέρω ότι έπρεπε να κανω και άλλο παιδί αλλά ο φοβος δεν με αφησε.Ειναι τελειως διαφορετικο να βλεπεις ένα μικρό παιδι με δυσκολίες και διαφορετικό να βλέπεις έναν ενήλικα όπως είναι ο ανιψιός μου.Τρομοκρατηθηκα και με επιασε πανικός.Οταν μίλησα με τον γυναικολόγο φοβηθηκα περισσότερο.Αν προχωρούσε η εγκυμοσύνη πιθανότατα θα την διεκοπτα.Δεν μπορώ όμως να το ξεπεράσω όλο αυτό συνέχεια κλαίω και έχω τυψεις ενοχές και θυμό.Η εγκυμοσύνη είναι ένα ευχάριστο γεγονός και εμενα μου έφερε στεναχώρια.Λαχταραω τα ξένα παιδιά και ζηλευω την ξενοιασια με την οποία ξεκινούν μια εγκυμοσύνη αλλες γυναικες.Δεν έχω και πολλά περιθώρια ηλικιακα κοντεύω 39 πια.Αρα δεν νομίζω τελικα να το τολμήσω.Σιγουρα κατι υπάρχει στα γονίδια μου και δεν θέλω να παίξω ρωσική ρουλέτα με μια ψυχή.

like2

Υπάρχει κάποιος που να έχει το Εύθραυστο Χ στα γονίδια του;

Εικόνα Στέφη Ρακέλ

Υπάρχει κάποιος που να έχει το Έυθραυστο Χ στα γονίδια του; Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης; Ποσο κινδυνεύουν τα παιδιά που θα φέρει στον κόσμο; Οποιαδηποτε πληροφορία θα με βοηθουσε πολυ. Ευχαριστω.

like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.