Ο αγώνας που δικαιώνεται

Εικόνα mother
Ο μικρός μου είχε μία φυσιολογική εξέλιξη μέχρι που στους 12 μήνες που άρχισε να περπατά, παρατήρησα πως πέρα από το μπαμπάδισμα που ξεκίνησε στους 6 μήνες δεν έλεγε τίποτα άλλο.
Νέο "βιολόγιο" στο NOESI.gr!

  • Δεν έδειχνε, δεν έκανε γειά σου.
  • Έτρεχε σαν αφηνιασμένο από καρέκλα σε τραπέζι,δεν έπαιζε με παιχνίδια (τα πέταγε).
  • Δεν ανταποκρινόταν στο όνομά του.
  • Δεν έδινε καμία σημασία στα άλλα παιδάκια.
Κάποια στιγμή,στους 14 μήνες ο πατέρας μου με παράπονο μου είπε "γιατί δεν με κοιτάει στα μάτια το παιδί;" Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είχε βλεμματική επαφή. Πρόσεξα ότι περπατούσε στις μύτες, ότι ώρες ώρες το βλέμα του χανόταν και ότι δεν καθόταν ούτε για δευτερόλεπτο στην αγκαλιά κανενός. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο με τάραξε και στους 16 μήνες, με τη συμβουλή της παιδιάτρου, πήγαμε σε αναπτυξιολόγο, παιδονευρολόγο και παιδοψυχίατρο. Το μόνο που εισέπραξα ήταν ένα ραντεβού για μετά 3 μήνες και ένα τεράστιο κατεβατό με οδηγίες από την παιδοψυχίατρο για το πώς θα παίζω και θα συμπεριφέρομαι στο παιδί. Το πιό σκληρό ήταν η δήλωση όλων ότι το παιδί δεν είναι δεμένο μαζί μου. Και δυστυχώς,παρά την αρχική μου άρνηση, διαπίστωσα πως είχαν δίκιο. Κύριος στόχος λοιπόν ήταν το παιδί να δεθεί μαζί μου. Ακολούθησα τις οδηγίες πιστά. Το Πάσχα που μας πέρασε, σε ηλικία 20 μηνών, με κοίταξε πρώτη φορά στα μάτια ανταποκρινόμενος στο όνομά του. Τότε αποδέχτηκα το γεγονός ότι το παιδί έχει πρόβλημα, γιατί τότε συνειδητοποίησα πως πρώτη φορά με κοιτούσε στα μάτια. Τα συναισθήματα δυνατά και ανάμεικτα: φόβος, έκπληξη, χαρά... Συνέχισα να είμαι η προσωπική θεραπεύτρια - μητέρα και λόγω της προόδου του παιδιού, σταμάτησα να εργάζομαι. Το Μάϊο κάναμε τη γνωστή σειρά εξετάσεων και τον Ιούνιο πήραμε στα χέρια τη διάγνωση ΔΑΔ και ξεκίνησε τις συνεδρίες με παιδοψυχολόγο 2φ/εβδ. Τότε εμφανώς πια το παιδί απέκτησε προσκόλληση στο πρόσωπό μου, μέρος της οποίας δεν έχει αποβληθεί μέχρι σήμερα (26 μηνών). Από αρχές του μήνα κάνει θεραπευτική κολύμβηση 2φ/εβδ και συνεδρίες με ειδική παιδαγωγό (χοροθέατρο,έκφραση,μουσική,τραγούδι) 2φ/εβδ. Η εξέλιξη όπως και η πρόβλεψή μας είναι καλή. Δυστυχώς στο θέμα της λεκτικής επικοινωνίας και κατά συνέπεια στο γνωστικό είναι πολύ πίσω, αλλά έχει δυναμικό και δουλεύει πολύ.
  • Κατά καιρούς μπορεί να επαναλάβει μία λέξη που θα ακούσει, αλλά με χρήση μόνο των φωνηέντων.
  • Γνωρίζει τον σκοπό από περίπου 50 τραγούδια και τραγουδά συνέχεια.
  • Ηρεμεί στο άκουσμα μουσικής ή αν του τραγουδήσω οτιδήποτε εγώ.
  • Τρώει μόνο πολτοποιημένη τροφή και στερεά μήλο, αχλάδι, σταφύλι, ψωμί, μπισκότα, κρουασανάκια βουτύρου(από συγκεκριμένο φούρνο).
  • Παίζει με τα παιχνίδια,γνωρίζει τον τρόπο πιά.
  • Δεν ανταποκρίνεται πάντα στο όνομά του, και κατά καιρούς περπατά στις μύτες, κουνά το κεφάλι πέρα δώθε και κλείνει τα αυτιά του, αλλά αυτά ίσως να τα κάνει 1-2 φορές τη μέρα.
  • Λατρεύει να κάνει τσουλήθρα,αλλά περισσότερο να βλέπει τους άλλους να κάνουν.
  • Παίζει και αγκαλιάζει το σκύλο μας και του αρέσει να αγγίζει το νερό, το χώμα, την άμμο, πετραδάκια, το γκαζόν.
  • Κάθεται στην αγκαλιά για πάνω από 1 λεπτό.
  • Θυμώνει, φωνάζει και κλαίει.
Ευτυχώς κοιμάται καλά, δυστυχώς θέλει να κοιμάται συγκεκριμένες ώρες, που αν τις υπερβούμε δεν κοιμάται καθόλου. Είναι 2 μέρες τώρα, που έχω την αίσθηση πως λέει "μπράβο" (μπάμπο) χτυπώντας παλαμάκια. Ο αγώνας μου συνεχίζεται και εύχομαι να συνεχίσει να δικαιώνεται.

Σχόλια

Να είσαι σίγουρη γι αυτό!!!

Εικόνα eirini m
Αγαπητή Κατερίνα, Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι κατάλαβες πολύ νωρίς ότι κάτι δεν πάει καλά και έδρασες άμεσα. Το παιδάκι σου έχει το χρόνο σύμμαχό του και τώρα είναι σε ηλικία που μπορεί να δουλευτεί και να βελτιωθεί πάρα πολύ. Μέρα με τη μέρα θα κάνει καινούρια πράγματα που θα σε κάνουν πολύ περίφανη. Έτσι πρέπει να είμαστε. Περίφανες για τα παιδάκια μας γιατί κάθε μέρα δίνουν κι εκείνα τον δικό τους αγώνα να κατακτήσουν ότι είναι δεδομένο στα άλλα παιδιά. Μες την ατυχία τους είναι τυχερά τα παιδιά μας που έχουν εμάς γονεις και κάνουμε τα πάντα για τα βοηθήσουμε. Ο δικός μου γιος στα 2 του δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αρχίσαμε δουλειά και τώρα στα 2,5 έχει μεταμορφωθεί. Καταλαβαίνει τα πάντα ακόμα και τα υπονοούμενα, δείχνει, επιλέγει,υπακούει και λέει 20 λέξεις. Αισιοδοξία, Υπομονή, Πίστη... Και όλα θα πάνε καλά.
like3

Φορτίο

Εικόνα Kari
Αγαπητη φιλη αν εισαι κοντα στο παιδι σου να εισαι σιγουρη πως θα βρειτε τον δρομο που θα σας βοηθησει για την περιτερο αναπτυξη και βελτιωση του παιδιου. Αν καταλαβα καλα εισαι χωρισμενη, θελω να πιστευω πως ο πατερας του παιδιου βρισκεται διπλα του και πως δεν επεσε το φορτιο ολο επανω σου. Καλο κουραγιο και καλη δυναμη.
like0

Κουράγιο

Εικόνα marmar
Διάβασα την εμπειρία σας με ενδιαφέρον.Το παιδάκι σας έχει τα τυπικά γνωρίσματα ενός παιδιού με ΔΑΔ και μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν έδειχνε "δεμένο" με εσάς και τώρα δείχνει προσκόλληση.Είναι τυπικό-δεν φταίτε ούτε πριν ούτε τώρα.Οσο θα μεγαλώνει και με την ειδική αγωγή συμπεριφοράς που κάνει θα μάθει πως πρέπει να επικοινωνεί,θα βρει τον τρόπο να δείχνει τα συναισθήματα του, θα τολμήσει να δεθεί και με άλλους ανθρώπους.Ότι συμβαίνει σε εσάς συμβαίνει ή συνέβη και με μας. Επειδή το παιδάκι σας έχει μου θυμίζει αρκετά τον μικρό μου γιό στο πρόβλημα της μάσησης, παίρνω το θάρρος να σας πω να το συζητήσετε με την ειδική παιδαγωγό, γιατί αρκετά παιδάκια έχουν αυτό το πρόβλημα και πρέπει να το δείτε. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας γιατί η ζωή σας δεν θα μοιάζει με τίποτα από ότι ξέρατε ή βλέπετε στους γύρω σας.Σας το λέω εγώ που δεν έχω χρόνο-δουλεύω-είμαι νοικοκυρά-μάνα 2 αυτιστικών παιδιών και είμαστε μόνο εγώ και ο άντρας μου.Αν όπως καταλαβαίνω υπάρχουν γονείς (ή ακόμα καλύτερο συγγενείς και φίλοι)διδάξτε τους τι να κάνουν.Μην απομονώνεστε, μοιραστείτε τον πόνο σας.Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν ανθρώπους που να τους αγαπάνε αλλά και που να ξέρουν πως να τους συμπεριφέρονται.
like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.