Προβληματισμοί

Εικόνα Athena
Το καλοκαίρι είναι στα πάνω του, η ζέστη καλά κρατεί και η φωτιά που καίει μέσα μου ακόμη καλύτερα. Μέσα σε όλα έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση της παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί από την ώρα που γεννήθηκε, ότι όταν θα γίνει 6 χρονών θα έχει αποβάλλει όλα τα αυτιστικά στοιχεία. Το ξέρω ότι δεν είναι η πλέον αρμόδια να κάνει εκτιμήσεις, ειδικά καθώς ακόμη και οι ειδικοί δεν τολμούν να κάνουν, αλλά δε μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι την κουβέντα που κάναμε και όσα μου είπε. Ψάχνω από κάπου να πιαστώ, να συντηρήσω την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικά είναι όλα αυτά. Τι θα πει αυτισμός και ποια είναι η διαφορά του από τα "αυτιστικά στοιχεία" και τις "αυτιστικές συμπεριφορές"; Μήπως πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν "αυτιστικές συμπεριφορές" χωρίς όμως αυτό να τους εμποδίζει να είναι λειτουργικοί; Τελικά τι να πιστέψω, δεν ξέρω. Τις τελευταίες μέρες βγήκε ξανά ο ήλιος μετά από μια μακρά περίοδο συννεφιάς και βροχής και κάπου στο βάθος φαίνεται και το ουράνιο τόξο. Φοβάμαι μήπως όλα αυτά σβηστούνε όμως και επανέλθουμε στα ίδια. Μια φίλη μου είπε ότι δεν είχε καταλάβει ότι το παιδί έχει τέτοιο πρόβλημα και είναι ψυχολόγος που εργάζεται με ειδικά παιδιά. Κόντεψα να βάλω τα κλάματα από την χαρά μου. "Κάνουν λάθος", σκέφτηκα, "δεν έχει τίποτα το παιδί". Κι όμως κάτι έχει, που δεν φαίνεται ίσως με την πρώτη ματιά, αλλά εμείς που είμαστε γονείς το βλέπουμε. Και τρελαίνομαι να βλέπω τον χρόνο να περνάει και να σκέφτομαι τι θα μπορούσα να κάνω παραπάνω για να τον βοηθήσω και δεν το κάνω. Μας πήρε έξι μήνες να τον βάλουμε σε πρόγραμμα λογοθεραπείας -εργοθεραπείας, αφού μας ζάλισαν πρώτα με συνεδρίες του τύπου "είναι αυτιστικό, χωνέψτε το". Κι όταν ζητήσαμε την βεβαίωση για το επίδομα μας είπαν ότι δε μπορούν να την δώσουν γιατί δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος να κάνει την διάγνωση! Ε, τότε που το ξέρετε ότι είναι αυτιστικό; Τα δάκτυλα σας μυρίσατε; Σε επίσκεψη στον αρμόδιο παιδοψυχίατρο (δημόσιο) μας έδωσε βεβαίωση για Asperger με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 (!!!) την οποία και σκίσαμε! Λες και ζητιανεύουμε τα ψίχουλα που δίνουνε. Μακρυγορώ ως συνήθως αλλά αυτό το μπέρδεμα με αναστατώνει πάρα πολύ, συν την αναστάτωση του συζύγου όταν διάβασε τη διάγνωση και είδα και έπαθα να τον πείσω ότι δε μπορεί να είναι αλήθεια. Εν συνεχεία πήγαμε σε ιδιώτη παιδοψυχίατρο που μας έδωσε τη διαγνώση που έχω αναφέρει σε προηγούμενη καταχώρηση και λίγο ηρεμήσαμε. Δεν ξέρω αν έχει κανείς άλλος τους ίδιους προβληματισμούς ή παρόμοια συμπτώματα στο παιδί του, θα ήθελα πολύ όμως να ακούσω τι έχετε να πείτε.

Σχόλια

Στο ίδιο σκεπτικό είμαστε όλοι μας

Εικόνα Angela Papastavrou
Ένα ξέρω ότι αυτή η φράση απλά δεν στέκει:...Σε επίσκεψη στον αρμόδιο παιδοψυχίατρο (δημόσιο) μας έδωσε βεβαίωση για Asperger με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 (!!!)... Asperger σημαίνει αυτιστικά στοιχεία και άτομο με υψηλή λειτουργικότητα , το δείκτης νοημοσύνης κάτω του 30 σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση πράγματα που απλά δεν γίνεται να συνυπάρχουν!!! Πάντως όλοι μας θέλουμε να κρατηθούμε από μια κουβέντα έτσι για να πάρουμε ελπίδα για να συνεχίσουμε. Η δική μου κουβέντα που με κρατά είναι του παιδοψυχίατρου κου Καμπάκου στην προ διμήνου επίσκεψή μας: ...πιστεύω ότι μέχρι τα έξι του θα μιλήσει!!! αυτό και μόνο με κρατά!!!
like1

Ελπίδες...

Εικόνα Athena
Το ίδιο ξέρω κι εγώ, μιας που όπως όλοι μας έχω διαβάσει πολλά σχετικά με τον αυτισμό, μετά τη "διάγνωση". Αναρωτιέμαι, εφόσον το ξέρω εγώ με τις ελάχιστες γνώσεις μου, αυτή με τα πτυχία δεν το ήξερε? Ορισμένες φορές προτιμώ να ελπίζω σε κάτι, εστώ κι αν τελικά δεν πραγματοποιηθεί γιατί αλλιώς απελπίζομαι και είναι εύκολο να το βάλω κάτω. Η σκέψη ότι όλα θα πάνε καλά κι ότι πρόκειται για ένα κακό όνειρο που σύντομα θα τελειώσει μου δίνει κουράγιο. Μπορεί και να μην γίνουν έτσι τα πράγματα αλλά τουλάχιστον θα έχω δώσει τον αγώνα μου. Όσον αφορά το λόγο, σίγουρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να μιλάει το παιδί, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι κατ'αρχην να κατανοεί και να επικοινωνεί. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και εύχομαι πολύ σύντομα να μπορείς να κουβεντιάζεις με το μικρούλη σου. Ίσως και πιο γρήγορα από όσο φαντάζεσαι...
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.