Αργοπορημένη ανάπτυξη οπτικού νεύρου

Εικόνα Έφη Δελή

Αργοπορημένη ανάπτυξη του οπτικού νεύρου και νυσταγμοειδης κίνηση των οφθαλμών. Ο γιος μου είναι 2 ετών. Στην ηλικία των 3 μηνών ανακαλύψαμε ότι δεν έβλεπε. Με ρώταγε συνέχεια ο παιδίατρος εάν με παρακολουθεί αλλά με ξεγελούσε το γεγονός ότι έστρεφε το βλέμμα του προς εμένα. Επισκεφτήκαμε τον οφθαλμίατρο τον κύριο Βωρο ο οποίος μας μίλησε για αργοπορημένη ωρίμανση του οπτικού νεύρου και για νυσταγμοειδη κίνηση του ματιού στην προσπάθεια να εστιάσει και όχι νυσταγμό. Μας είπε να περιμένουμε θα μας ξαναδεί όταν το μωρό θα είναι έξι μηνών, 9 Και ούτω καθεξής. Για τη διάγνωση ήταν σίγουρος όταν το παιδί ήταν ενός έτους. Ο Οφθαλμίατρος μας έχει μιλήσει για μία σχετικά σπάνια περίπτωση και μας λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 20 άτομα με την ίδια δυσκολία. Η βυθοσκόπηση δεν έδειξε κάτι άλλο, βλέπει ένα πεντακάθαρο βυθό χωρίς αστιγματισμό, χωρίς υπερμετρωπία, χωρίς μυωπία. Και συγκεκριμένα τα λόγια του ήτανε έχω πολύ καιρό να δω τόσο καθαρό βυθό! Το παιδί έδειξε σημάδια ότι μπορεί να βλέπει στην ηλικία των 8 μηνών. Στο μεταξύ θέλαμε και μία δεύτερη και τρίτη γνώμη και πήγαμε σε έναν οφθαλμίατρο στο Παίδων όποιος κατ' εμέ ήταν απαράδεκτος και στην κυρία Χρούσου η οποία φάνηκε να μη γνωρίζει και να μην μπορεί να μας πει κάτι σίγουρο. Τον είχε δει και νευρολόγος στην ηλικία των 5 μηνών ο οποίος μας είχε πει ότι πρόκειται για ένα παιδάκι νευρολογικά άριστο και πολύ μπροστά από την ηλικία του (λόγω του ότι προσπαθούσε να σηκωθεί όρθιος,προσπαθούσε να γυρίσει μπρούμυτα να μπουσουλησει κ.λπ.) ο οποίος τον ξαναείδε πριν τρεις μήνες και μας σύστησε μαγνητική εγκεφάλου και γονιδιακό έλεγχο.

Οταν άρχισε να βελτιώνεται η όρασή του παιδιού άρχισε σιγά-σιγά να μετριάζεται ο νυσταγμός ο οποίος πλέον έχει περιοριστεί αρκετά αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Παράλληλα ο παιδίατρος έβλεπε ότι στην ηλικία των 12 μηνών το παιδί δεν έδειχνε, δεν μπαμπαλίζει και δεν ακολουθεί διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα της ηλικίας του. Μέχρι τώρα που είναι σχεδόν 2 ετών έχουμε κάνει προκλητά δυναμικά ινιακού λοβού τα οποία έδειξαν ότι η όρασή του παιδιού είναι αντίστοιχη με ενός ενήλικα, μαγνητική εγκεφάλου η οποία έχει βγει καθαρή και περιμένουμε τα αποτελέσματα γονιδιακού ελέγχου wes.

Κάνουμε εργοθεραπείες και λογοθεραπείες ώστε να κατακτήσουμε όλα αυτά που έχουμε χάσει. Η βελτίωση στα ματάκια του συνεχίζεται και ο παιδίατρος μας λέει ότι αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι τεσσάρων χρονών να βελτιώνεται. Το παρακολουθεί και αναπτυξιολόγος η οποία μας σύστησε λόγο και έργο (τα οποία δείχνουν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα θετικό). Η ερώτησή μου είναι αν κάποιος γονιός έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο και ποια ήταν η εξέλιξη του παιδιού όσον αφορά τα ματάκια και το αναπτυξιακό κομμάτι?

Σχόλια

Παρόμοιο πρόβλημα (CVI / ανώριμο οπτικό νεύρο)

Εικόνα Little Raf

Καλήσπερα ο δικός μας γιος γεννήθηκε πρόωρα (30η εβδομάδα). Μετά από ένα δύσκολο ιστορικό σήμερα είναι 20 μηνών κάνουμε απο 4 μηνών θεραπείες. Έχει διαγνωστεί απο τον παιδοοφθαλμίατρο κο Κοζέη με CVI (Cortical visual impairment) φλοιώδης οπτική βλάβη στα ελληνικά ή πιο απλά καθυστερημένη οπτική ωρίμανση. Ο γιός μας δεν παρακολουθεί, δεν εστιάζει και τους πρώτους μήνες το βλέμμα του ήταν "χαοτικό" κάτι το οποίο με τον καιρό έχει βελτιωθεί πολύ. Απο τους πρώτους μήνες που αντιληφθήκαμε οτι κάτι συμβαίνει με τα μάτια του κάνει θεραπείες με μια εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού ατόμων με χαμηλή όραση και υπάρχει σημαντική εξέλιξη. Δεν ξέρω αν το πρόβλημα του μικρούλη σου είναι ίδιο με του γιου μου σίγουρα όμως έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, κάναμε και εμείς οτι προανέφερες από εξετάσεις στον μικρό μας εκτός απο γονιαδιακό έλεγχο χωρίς όμως ξεκάθαρα αποτελέσματα (θα έχεις ακούσει και συ πολλές φορές λέξεις και φράσεις όπως ''υπομονή'' & θα δείξει ο καιρός).
Θα χαιρόμασταν να ακούσουμε πως είναι σήμερα ο μικρούλης σου και να ανταλλάξουμε εμπειρίες με κοινό σκοπό την αλληλοβοήθεια. 

like2

Η πάθηση του μικρού μου αναφέρεται ως delayed visual maturation

Εικόνα Έφη Δελή

Καλημέρα, διάβασα το σχόλιο σου ελπίζω όλα να πάνε καλά με το μικράκι σου! 

Η πάθηση του μικρού μου αναφέρεται ως delayed visual maturation. Επισκεφτήκαμε πρόσφατα τον οφθαλμίατρο, ο οποίος μας είπε ότι το θέμα με τα ματάκια έχει λήξει, είναι όλα καλά, όλα φυσιολογικά! Η νυσταγμοειδής κίνηση παραμένει αλλά είναι ελάχιστη.  Παρατηρείται στην προσπάθειά του να εστιάσει κάπου ή γιατί έχει εκνευριστεί. 

Ο γονιδιακός έλεγχος βγήκε καλός. Βρίσκουν ένα γονίδιο το οποίο έχει ελάττωμα που σχετίζεται με νευρολογικές παθήσεις αλλά η γενετίστρια μας είπε ότι από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάτι, δηλαδή θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιο άλλο γονίδιο με ελάττωμα για να θεωρηθεί υπεύθυνο για την καθυστέρηση στα αναπτυξιακά ορόσημα! 

Φυσικά και ακούμε συνέχεια τις λέξεις υπομονή, όλα θα πάνε καλά ,έχει ο Θεός κ.λ.π.! 

Καταλαβαίνεις και εσύ ότι όταν το ζεις όμως ένα τέτοιο γεγονός είσαι μέσα στην αγωνία και το άγχος κάθε μέρα! 

Ήθελα να σε ρωτήσω βλεμματική επαφή έχει το μικράκι σου; Εμείς τώρα έχουμε αρχίσει να έχουμε βλεμματική επαφή! Από ότι μας λένε, η βλεμματική επαφή είναι σημαντική και ότι εφόσον το παιδάκι έχει αρχίσει να έχει βλεμματική επαφή όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Επίσης είναι παρήγορο το ότι , όποια σκανταλιά μπορεί να βάλει το μυαλό σου την έχουμε ήδη κάνει ( ακόμα και ότι δεν μπορείς να σκεφτείς την έχουμε κάνει)! 

Εγώ δεν θα σου πω υπομονή! Εγώ θα σου πω Καλή δύναμη! Καταλαβαίνω ότι είστε συνεχώς μέσα στην αγωνία όσον αφορά το παιδάκι σας όπως και εμείς άλλωστε. Και σου εύχομαι να πάνε όλα καλά! και να έρθει η στιγμή που θα τα συζητάμε ως ένα κακό όνειρο και τίποτα άλλο!!! ✌️

like2

Υποπλασία οπτικού νεύρου;

Εικόνα M. B.

Καλησπέρα σας κ Δελή. Εγώ έχω μια μπεμπούλα που τώρα είναι 4μιση μηνών. Όταν ήταν 3 μηνών κατάλαβα ότι δεν αντιδρούσε στο φως του δωματίου τη νύχτα και από την αρχή που γεννήθηκε τα μάτια της πήγαιναν πέρα δώθε. Δε φαινότανε να εστιάζει και την πήγα στο κέντρο Αθηνών σε έναν παιδοοφθαλμιατρο τον κ. Γκατζώνη. Αυτός την κοίταξε και μου είπε για πιθανή υποπλασία ή ατροφία οπτικού νεύρου και να κάνω την εξέταση με προκλητά δυναμικά. Επίσης το παιδί τότε δεν έβλεπε φωτεινά αντικείμενα και οι κόρες δε μικραιναν στο φως. Μετά από κει την είδε νευρολόγος, ο οποίος μας είπε να την πάμε σένα κρατικό νοσοκομείο γιατί ακολουθούν πολλές εξετάσεις και ακριβές. Την πήγα στο παίδων, εκεί την είδε οφθαλμίατρος που και αυτός μου είπε υποπλασία και ότι δε γίνεται τίποτα ότι το παιδί θα έχει μερική όραση, από τότε πηγαίνουμε στο παίδων συνεχείς και της κάνουν εξετάσεις για σύνδρομα για την υπόφυση και ενδοκρινολογικές εξετάσεις. Εχω κάνει και μαγνητική εγκεφάλου βγήκε καλή με μια υποψία λέπτυνσης Μεσολοβιου αλλά δε μπορούν να το πούνε με σιγουριά γιατί το μωρό είναι πολύ μικρό ακόμα  Μέχρι τώρα δεν έχουν βρει τίποτα κακό από αυτά το μόνο είναι στα μάτια. Επίσης στον τρίτο μήνα την πήγα και στο athens eye hospital όπου και εκεί την κοίταξε για 5 λεπτά ο οφθαλμίατρος και μου είπε υποπλασία οπτικών νεύρων. Εγώ χάρηκα όταν διάβασα τη δική σας περίπτωση γιατί μπορεί και σε μένα να είναι αγεννεσια και να διορθωθεί. Επίσης η μπέμπα καιρό τώρα δεν έχει πολύ νυσταγμο δηλαδή έχει διορθωθεί αυτό κατά πολύ. 

Ήθελα να σας ρωτήσω αν και στο δικό σας παιδάκι αντιδρούσαν οι κόρες στο φως γιατί αυτό φοβάμαι μήπως δε διορθώνεται. Να προσθέσω επίσης ότι η μπέμπα γεννήθηκε την εβδομάδα 37 κλεισμένη και είχε μια υπολοιπομενη ανάπτυξη μέσα στην μήτρα 13 μέρες. 

like1

Αντιμετωπίζω το ίδιο θέμα με το μωράκι μου

Εικόνα Athina32

Εφη καλησπέρα δεν ξερω εαν θα δεις αυτο το μηνυμα αλλά μολις εμαθα οτι αντιμετωπιζω το ιδιο θεμα με το μωρακι μου που περασες και  εσυ και θα ηθελα να βοηθησεις διοτι οπως καταλαβαινεις ειμαι σε απόγνωση. 

like1

Να επικοινωνήσουμε

Εικόνα Έφη Δελή

Καλησπέρα. Θέλεις να μου στείλεις mail να μιλήσουμε; 

like0

Αντιμετωπιζω και εγω παρομοιο προβλημα με τα ματακια του μικρου

Εικόνα Ρενάτα Παπαδοπούλου

Θα ηθελα την βοηθεια σας οποια κοπελα μπορει να επικοινωνησουμε

like0

Εάν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα να μιλήσουμε

Εικόνα Έφη Δελή

Εάν θέλετε μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα να μιλήσουμε. Δυστυχώς εγώ δεν έχω βρει τον τρόπο πώς μπορώ να επικοινωνήσω με άλλα μέλη. 

like1

Στείλαμε οδηγίες στο E-mail σας

Εικόνα NOESI.gr

Πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με όλα τα μέλη της κοινότητας του NOESI.gr αν θέλετε, και προσωπικά μέσω E-mail; Σας στείλαμε οδηγίες στο E-mail σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας:

like2

Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα ματάκια του μικρού μας

Εικόνα Ρενάτα Παπαδοπούλου

Μεταφέραμε το παρόν σχόλιο σε νέο βιολόγιο του μέλους, με τίτλο:

Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα ματάκια του μικρού μας

like2

CVI

Εικόνα Ntina

Καλησπέρα σας. 

Εχω ένα γιο 2,5 ετών κι έχει διαγνωστεί με CVI. Είναι και ο δικός μου πρόωρος, 30 εβδομάδων.

Δυσκολο ιστορικό με θεραπείες, εξετάσεις κτλ. Θα ήθελα πολύ να μου πείτε την εξέλιξη του δικού σας γιου και τι κάνετε για να βελτιώσετε την όραση του.

Θα περιμένω απάντηση σας, γιατί αυτό που περνάμε είναι πολυ δύσκολο και θέλω να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. 

Ευχαριστώ πολυ 

like1

Ντίνα, θέλεις να μιλήσουμε;

Εικόνα Athina32

Γεια σου Ντίνα,

θα ήθελες να μιλήσουμε;

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.