Εχω μπερδευτεί, αυτισμός ΔΕΠΥ ή κακή συμπεριφορά;

Εικόνα Domna38

Καλησπερα σας, εδω και αρκετη ωρα καθομαι και σκέφτομαι τι να γραψω διοτι ειμαι και εγω μπερδεμένη... Ο γιος μου ειναι 2 ετων και με απασχολουν διαφορα με την ανάπτυξη του. Ενω ειχα παρατηρησει απο μωρο οτι δεν ειχε τοσο πολυ βλεμματικη επαφη και γενικα δεν τον ενιωθα τοσο ζεστο παιδι, μεγαλωνοντας αλλαξε αυτο, περπατησε στους 13 μηνες και ελεγε καποιες λεξουλες, εκανε γεια και τα λοιπα.

Καποια στιγμη 18 μηνων σταματησε να λεει λεξεις ενω περπαταγε στις μύτες, εγω απευθύνθηκα στον παιδιατρο και μου ειπε να μην ανησυχω τόσο διοτι πολλά παιδια μικρα περνανε απο "αυτιστικες φασεις" δηλαδη κανουν διαφορα που παραπεμπουν σε αυτισμο χωρις να εχουν τελικα.... Ομως μου ειπε να παω σε λογοθεραπευτη για αρχη και σε αναπτυξιολογο.

Πηγα σε λογοθεραπευτη και μου ειπε πως εχει κοινωνικο χαμογελο εχει βλεμματικη επαφη καλη και να ξεκινησουμε πρωιμη παρεμβαση και να παω κ σε αναπτυξιολογο. Να σημειωσω οτι και οι 2 μου ειπαν οτι ειναι απιστευτα υπερκινητικος, εχει διασπαση προσοχης και τασεις για δεπυ, οσο για τον αυτισμο θα δειξει.

Μετα απο 2 μηνες περιπου 20 μηνων πριν ξεκινησουμε παρέμβαση αλλα και κατα την διαρκεια μεσα σε 1 μισι μηνα αλλαξε αρκετα αλλα συνεχιζει να εχει γλωσσικη διαταραχη και μεγαλη υπερκινητικοτητα, ομως συνεχιζει να με προβληματιζει η συμπεριφορά του σε καποια πραγματα. Επισης να σημειωσω οτι απο τον 1 χρονο μέχρι τα 2 εχει περασει απο διαφορες φασεις, δηλαδη αν 10 πραγματα παραπεμπουν σε αυτισμο εχει περασει και απο τα 10, ομως τα σταματαει.

Θα γραψω μια λιστα αυτα που κανει, δεν κανει και αυτα που με προβληματιζουν για να μη σας μπερδευω:

  • Δείχνει τα παντα με το δαχτυλο και αυτα που θέλει και οσα θελει να δειξει για να δουν οι αλλοι.
  • Εχει παρα πολυ καλες εξωλεκτικες ικανοτητες μπορει να δειξει τα παντα με κάθε τροπο κυριως με το δαχτυλο
  • Εχει παρα πολυ καλες κινητικες δεξιοτητες, π.χ ανεβαινει σκαλες χωρις στήριξη εναλλάξ τα ποδια οπως εμεις οι ενηλικες, ανοιγει βιδωτα μπουκαλια, κανει κολοτουμπες, τρεχει, πηδαει, κλωτσαει μπαλες εχει καλες κινησεις δαχτυλων σε κατασκευες και μικροδουλειες γενικως
  • Ακουει στο ονομα του τις περισσοτερες φορες και απανταει με ναι η ε. Αλλες φορες μας δειχνει οτι μας γραφει ειδικα αν ειναι απασχολημενος τωρα τελευταια
  • Γνωριζει πανω απο 20 ηχους ζωων και τα περισσοτερα τα αναγνωριζει και Δειχνει σχεδόν ολα τα μερη του σώματος 
  • Συμβολικο παιχνιδι δεν μπορω να καταλαβω αν παιζει με ολη την σημασια της λεξεως ομως τον εχω δει αρκετες φορες να κανει οτι μαγειρευει να βαζει το τηλεφωνο στο αυτι η αλλο αντικειμενο σαν προσποίηση και να ταιζει αρκουδακια 
  • Κανει μιμηση στα πάντα απο ηχους κινησεις και αν κανει καποιος κατι προσπαθει να το κανει αλλωτε με επιτυχια αλλες φορες προσπαθει.
  • Κανει καποιες απο τις χορευτικές κινησεις σε τραγούδια οπως χαρωπα τα 2 μου χερια και κανα 2 ακομη
  • Βλεμματικη επαφη δεν μπορω να καταλαβω αν εχει διοτι δεν μας κοιταζει οπως αρκετα παιδια κατευθειαν στα ματια, κοιταζει μεν αλλα οχι πάντα και οχι επιμονα. Κοιταζει στο προσωπο ολοκληρο κυριως στο στομα και προσπαθει να αντιγραψει αυτο που λεω εκεινη την στιγμη κουνοντας τα χείλη η θα κοιταζει μια ματια μια στομα και μερικες φορες αν με κοιταξει λιγο χρονο περισσοτερο στα ματια γελαει κ κανει ντροπες. Γενικα ομως συχνα γυρναει και κοιταει το προσωπο του ατομου που του απευθυνει τον λόγο εκτος και αν ειναι απασχολημενος και απορρόφημενος. Αυτο με την βλεμματικη επαφη δεν μπορω να το καταλαβω διοτι γενικα και εγω και καποια μελη της οικογενειας μου αλλα και του αντρα μου ( ναι ηταν τυχαιο χαχα) δεν εχουμε καλη βλεμματικη επαφη με τους αλλους, συνηθως κοιταμε στο στομα καποιον η καπου αλλου στον χωρο και ποιο σπανια στα ματια ειδικα για ωρα. Εγω αρχισα να εχω μαζι του βλεμματιλη επαφη γιατι ειχα διαβασει οτι ειναι κοκκινο καμπανακι οποτε τον κοιτουσα για να τον παρατηρω
  • Παιζει κυνηγητό κρυφτο κουκουτσα και παρα πολλα παιχνιδια τετοιου τυπου, κανει πυργο απο τουβλακια παιζει με κρικους δειχνει σε βιβλιο πραγματα ( οχι παντα αλλα αρκετες φορες), εχει αγαπημενα κουκλακια, ενσφηνωματα βαζει με βοηθεια, παλια επαιζε με την ροδα του αυτοκινητου μονο πριν τον 1 χρονο πλεον παιζει κανονικα τα τσουλαει κπλ και σπανια θα γύρισει ροδες για ελαχιστο χρονο κπλ.
  • Γνωρίζει ολα τα οικεια του προσωπα και γενικα ειναι ενα παιδι με αντιληψη στον χωρο και κοινωνικό χαμογελο Με τον λογοθεραπευτη κανει οτι του πει κανει παρε δωσε ζωακια ολα οσα κανουν τελος παντων (οι ειδικοι εδω ξερουν) και μαλιστα μου λενε οτι ειναι παρα παρα πολυ καλος και ας ειναι φουλ υπερκινητικος, εγω δυσκολευομαι να του τα κανω σε μενα ξεφευγει αρκετες φορες. 
  • Δινει τα πραγματα του να τα δεις η να τον βοηθησεις η να στα δωσει απλα να τα εχεις, σε ταιζει, βγαζει τα παπουτσια του την πανα του βοηθαει στα ρουχα να τα βγαλει, γενικα φαινεται ενα παιδι που εχει εν μερη ικανοτητα αυτό εξυπηρέτησης για 2 χρονων, τρωει με πιρουνι κουταλι κπλ.
  • Δεν λεει πολλες λεξεις να ειναι 10 ολες μαζι, καποιες φορες τις λεει συχνα καποιες οχι. Προσπαθει ομως να μιλησει και εκνευριζεται παρα πολλες φορες που δυσκολευεται, ο λογοθεραπευτης μας ειπε οτι εχει γλωσσικη διαταραχη και οτι εχει ξεκινησει να προσπαθει να μιλησει και ειναι σε καλο δρομο και θα δουμε, μπαμπαλιζει ολη μερα μπαμπα νταντα και λεει και κατι δικα του περιεργα 
  • Κατανοει απλες εντολες οπως πηγαινε στο ψυγειο, ανοιξε το και φερε μου το γιαουρτι σου, ηρθε η ωρα για μπανιο ( παει στο μπανιο και περιμενει ), φερε μου τα παπούτσια σου, η αυτο το αντικειμενο ειναι του ταδε δωστου το, και του το δινει και αλλα. 

Αν θυμηθω και αλλα θα τα γραψω στα σχολια απο κατω αλλα θα γραψω και αυτα που με προβληματιζουν:

  • Ξυπναει κανα 2 η 3 φορες τα βραδια συνηθως συγκεκριμενες ωρες και κλαιει για λιγο 
  • Δεν τρωει ολα τα φαγητα, ειναι παρα πολυ επιλεκτικος και τρελενεται για φρουτα, γενικος τρωει και σκληρη και μαλακη τροφη και απαιχθανεται το γαλα
  • Ριχνει πραγματα κατω παρα πολλες φορες μεσα στη μερα και τις περισσοτερες φορες συμπεριφορικα, μας κοιταζει τα ριχνει κ περιμενει την αντιδραση μας. 
  • Δεν δεχεται συχνα το οχι, αν του πω οτι δεν το κανουμε αυτο μου απανταει ου ου; πως κανουμε οχι αντι να το πουμε με ηχο, και μετα μπορει να ξανακανει το ίδιο και σπανιοτερα να μη το κανει. 
  • Δεν μπορω να πω αν αντιλαμβανεται πληρως τα συναισθηματα μας παντως γελαει αν γελαμε η πουμε κατι που το καταλαβει σαν αστειο, αν χτυπησω η χτυπησει λεει αουυτς και θελει φιλακια, αν κανω πως κλαιω νευριαζει κ προσπαθει με τον τροπο του να με σταματησει
  • Δειχνει εμμονικη συμπεριφορα σε καποια πραγματα, για παραδειγμα αν δει κατι μου το δειχνει προσπαθει να μου το πει, του εξηγω τι ειναι η δειχνω οτι το ειδα και θα μου το δείχνει συνεχεια με επιμονη μεχρι να απομακρυνθουμε απο αυτο, για παραδειγμα αν δει ενα αστερι στον ουρανο θα μου το δειχνει συνεχεια μεχρι να κανουμε κατι αλλο να του αποσπασω την προσοχή θα ουρλιαζει θα το δειχνει με επιμονή. Γενικα τελευταια αν του πω κατι μου λεει τα δικα του δηλαδη δειχνω εγω κατι και ενω το ειδε μου αλλαζει θεμα και επιμενει στο δικο του θεμα χαχαχα 
  • Δεν παιζει με παιδια μικρα η μικροτερα απο εκεινον. αν παιξει θα ειναι παιδια που μιλουν η μεγαλυτερους
  • Δεν του αρέσουν οι πολλες αγκαλιες απο αγνωστους, και γενικα δεν του αρεσουν τα χαδια για πολυ ωρα, ομως παιζει γαργαλιτο και διαφορα τετοια παρα πολυ και καποιες φορες όμως ειναι πολυ τρυφερος, 

Και τωρα παμε στους μεγαλυτερους προβληματισμους μου που ειναι οτι:

  • Κανει διαφορους ηχους και ουρλιαχτα που τα εχω συναντησει κυρίως σε παιδια με αυτισμο, καταλαβαινω οτι δυσκολευεται να μιλησει ομως ειναι υπερβολικοι καπου διαβασα οτι ειναι σαν vocal stiming, vocal humps and squeals και το κανουν παιδια με αυτισμο, δυσκολευομαι να τους περιγραψω η αληθεια ειναι, ενω μαζι οχι τοσο συχνα κουναει το κεφαλι πέρα δοθε η τα χερια σαν πετατισμα για ελαχιστα δευτερολεπτα μπορεις ομως ανα πασα στιγμη να τον διακοψεις και να τα κανεις κ εσυ και να γελασετε και να παιξετε με αυτα.
  • Όταν δειχνει κατι και δεν μπορει να το πει με λεξη κανει ενα ουρλιαχτο. 
  • Οταν εχει πολυ κοσμο η ειναι σε υπερενταση δεν καθεται κατω τρεχει κ γενικως ειναι σβουρα, του αρεσει να ανεβαινει σε καρεκλες τραπεζια δεν ακουει τιποτα, ειναι απο τα παιδια που πας για φαγητο και θα κατσει 30 δευτερολεπτα στο τραπεζι θα γυροφερνει παντου με ενταση.
  • Ειναι τολμηρος ομως καταλαβαινει τον κίνδυνο εως ενα βαθμο, κανει αταξιες αλλα καταλαβαινει αν του πω οτι καιει το νερο και τετοια. 
  • Γενικα αν ειναι σε υπερδιεγερση εχει μια συμπεριφορα ασταματητη πανω κατω να χτυπαει το σωμα του ετσι περα δωθε να κανει κολοτουμπες κ να ριχνει πραγματα και να κανει ηχους.
  • Σπανιότερα κλεινει τα αυτια του σαν παιχνιδι ομως για μερικα δευτερολεπτα οπως κλεινουμε για να ακουσουμε τον ηχο της συμπιεσης και χαιρεται, δεν εχω δει να τον ενοχλει καποιος ηχος ειδικα δυνατος. 
  • Οταν ειναι εκνευρισμενος η του λες οχι η του χαλας το χατιρι καποιες φορες τσιμπαει ελαφρος τον εαυτο του. 
  • Μερικες φορες κολλαει το βλεμμα του ομως μπορεις και παλι να τον διακοψεις.
  • Δεν εχει ιδιαιτερες εκρηξεις θυμου οσον αφορα την διαρκεια και την μεγαλη ενταση, μπορει να θελει να γινεται παντα το δικο του αλλα αν καταλαβει οτι σοβαρολογουμε σταματαει καποιες φορες.

Γενικα ειμαι αρκετά προβληματισμενη. Ο λογοθεραπευτης λεει οτι κατα 90% εχει ΔΕΠΥ, τωρα για τον αυτισμο θα δειξει δεν το νομιζει και τοσο πολυ η τουλαχιστον ειναι καποια στοιχεια μονο.

Θελω να παω για αξιολογηση τον επομενο μηνα. Ομως δεν ξέρω αν πρεπει να παω σε αναπτυξιολογο η σε παιδονευρολογο δεν εχω καταλαβει την διαφορα. Δεν ξερω αν τον παω και παιδικο σταθμο αν θα τον κρατησουν λογο συμπεριφοράς χαχαχα Εψαξα πολυ στο ιντερνετ δν ξερω αν ηταν καλο η κακο που εψαξα αλλα πανω στο ψαξιμο διαβασα οτι τετοιου ειδους συμπεριφορες παραπεμπουν σε παιδια με βαρυ αυτισμο και νοητικη υστέρηση και οτι η υπερκινητικοτητα πριν τα 3 χρονια ειναι μαζι δεπυ και αυτισμος. Πραγματικα εχω μπερδευτει.

Εσεις τι γνωμη εχετε;

Θα ηθελα και γνωμες απο ειδικους.

Ευχαριστώ πολυ για τον χρόνο σας.

Σχόλια

Τις έχω δει σε αρκετά παιδιά όχι όμως τόσο έντονες

Εικόνα Domna38

Να σημειωσω επισης οτι αυτες τις συμπεριφορές τις εχω δει σε αρκετα παιδια, οχι ομως τοσο εντονες.

like2

Θα σου πω ένα κοινό που έχουν όλα τα παιδιά στο φάσμα

Εικόνα Vaso Br

Γειά σου, είμαι μαμά ενός αγοριού στο φασμα του αυτισμού και θεία ενός παιδιού με ΔΕΠΥ. Καταρχήν το αγοράκι σου είναι μικρό κ πολλά διχρονα παιδάκια δεν μιλούν. Θα σου πω ένα κοινό που έχουν όλα τα παιδιά στο φασμα του αυτισμού και είναι η δυσκολία στην  επικοινωνία λεκτικη και εξωλεκτικη. Δηλαδή δεν μιλούν ή μιλούν και ο λόγος του δεν είναι λειτουργικός. Δεν εκτελούν εντολές, δεν μοιράζονται τα ενδιαφέροντα τους. Τα παιδιά που έχουν έχουν ΔΕΠΥ δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία. Έχουν θέματα όπως να συγκεντωθουν να φτιάξουν ένα παζλ, να κάνουν τα μαθήματα τους. Η γνώμη μου είναι να βρεις έναν καλό αναπτυξιολόγο να σε καθοδηγήσει σωστά γιατί λάθος διάγνωση = λάθος θεραπεία. (*) Για τον αυτισμό είναι η Βάγια Παπαγεωργίου, στην Θεσσαλονίκη. 

(*) Σημείωση από το NOESI.gr: Διαγράφηκε χαρακτηρισμός.

like2

Μη διαβάζεις στο διαδίκτυο τίποτα

Εικόνα Vaso Br

Και κάτι άλλο μη διαβάζεις στο διαδίκτυο τίποτα. Και μη κάνεις διάγνωση μόνη σου. Ένα σωστό γιατρό χρειάζεσαι να σε καθοδηγήσει. 

like2

Ακριβής διάγνωση σε μεγαλύτερη ηλικία

Εικόνα Vic Kr

Η ακριβής διάγνωση έρχεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι θεραπευτες ακολουθούν το σχήμα θεραπειών και όσο γνωρίζουν περισσότερο το παιδί,ερχονται πιο κοντα στη διαγνωση.

Το σημαντικο δεν ειναι η διάγνωση – ετικετα αλλα η θεραπεια και η ανταποκριση του παιδιου σε αυτην!

Μη διαβαζεις οσα λεγονται στο ιντερνετ, γιατι δινουν μια γενική οδηγια αλλα καθε παιδι ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Για παράδειγμα όταν λέμε βλεμματική επαφή δεν εννοούμε αν κοιταζει ευθεια στα ματια (οι περισσοτεροι κοιταζουμε το στόμα που μιλαει αλλα κοιταζουμε στα ματια οταν ξεκιναμε εμεις την κουβεντα!) αλλά εάν στρέφει το βλεμμα του στο πρόσωπο μας οταν του μιλάμε ή φωναζουμε το ονομα του και αν κοιταζει στα ματια μας όταν θέλει να ζητήσει κάτι. Αλλά δεν είναι εύκολο να το ξεχωρίσεις πάντα,ειδικα ο γονιος συνηθιζει στη συμπεριφορά του παιδιού και δεν ξεχωρίζει εύκολα οσα βλεπει ενας ειδικος!!

like1

Διάγνωση δίνει παιδοψυχίατρος ή αναπτυξιολόγος

Εικόνα Ευαγγελία Δέμου

Δόμνα κατ' αρχήν συγχαρητήρια που έχεις καταφέρει τόσο σύντομα να μάθεις τόσα πολλά για τον αυτισμό. Επίσης έχεις παρατηρήσει πολύ καλά το παιδί σου γεγονός που θα διευκολύνει πολύ όποιον τον αξιολογήσει. Είναι φυσιολογικό να έχεις μπερδευτεί με τόσες πληροφορίες που έχεις πάρει. Ο αυτισμός έχει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, όμως το κάθε παιδί είναι πολύ διαφορετικό από το άλλο. Αυτό το λέω γιατί και το δικό σου παιδί μπορεί να έχει κάποια χαρακτηριστικά και κάποια όχι. Σου το επιβεβαιώνω ως μητέρα με δύο παιδιά στο φάσμα, που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους σε επίπεδο συμπτωμάτων. Τώρα διάγνωση θα πάρεις από παιδοψυχίατρο ή αναπτυξιολόγο κατά προτίμηση έμπειρο στον αυτισμό, να μπορεί να διακρίνει τις λεπτές γραμμές μεταξύ διαγνώσεων. Τα δύο είναι μια χαρά ηλικία για να γίνει διάγνωση έτσι ώστε να ξεκινήσει η παρέμβαση από νωρίς. Από την άλλη θεωρώ πως σε αυτή την ηλικία είναι λίγο δύσκολο να εκτιμήσεις το πως θα εξελιχθεί το παιδί και πόσο βαρύ ή ελαφρύ αυτισμό μπορεί να έχει. Η εμπειρία μου μου έχει δείξει πως τα παιδιά που δουλεύονται από νωρίς μπορεί να κάνουν άλματα και πως το δυναμικό τους γενικά αρχίζει να διακρίνεται γύρω στα πέντε. Σου εύχομαι καλή τύχη και καλή δύναμη και να εμπιστεύεσαι πάντα το ένστικτό σου. Πολλές φορές αυτό θα σε οδηγήσει στην ανεύρεση των κατάλληλων ατόμων για το παιδί.

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.