Σύνταξη για γονείς (μητέρες ή χήρους πατέρες) με ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα

Εικόνα Ανδρέας Μπαρδάκης

Φίλες και φίλοι, γεια σας!

Κατ’ αρχάς, να καταλάβουμε πως ΔΕΝ πρέπει να συγχέουμε τη σύνταξη που δικαιούνται οι μητέρες ή οι χήροι πατέρες με ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα, Ν.3655/2008, με τη σύνταξη γονέων-συζύγων-αδελφών ατόμων με αναπηρία, Ν.3996/2011.

Για τη δεύτερη περίπτωση δείτε το άρθρο μου με τίτλο:

Έχοντας μελετήσει μέχρι και τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν μέχρι και τον Ν.4336/2015 διαπιστώνουμε ότι αυτές επηρεάζουν τα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα τέκνα, όχι όμως και τα όρια ηλικίας των μητέρων με ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Συγκεκριμένα:

Με τον Ν.3863/2010 και ξανά μετά με τον μνημονιακό νόμο Ν.4093/2012, και για άλλη μια φορά ακόμα με τον Ν.4336/2015, ανακαθορίστηκαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Κάθε φορά όμως εξαιρούνταν από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας οι μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Η πιο πρόσφατη εξαίρεση είναι με τον νόμο Ν.4336/2015, άρθρο 2 υποπαρ. Ε3, με τον οποίο δεν εμπίπτουν στη σταδιακή αύξηση ορίου ηλικίας οι μητέρες ή οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών.

Όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους (υπαγωγή στην ασφάλιση έως 31/12/1992) εκτιμούμε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις:

α) Συμπληρωμένο το 55ο έτος και 5.500 ένσημα.

β) Συμπληρωμένο το 50ο έτος και 5.500 ένσημα για λήψη μειωμένου ποσού σύνταξης.

Ενώ, όσον αφορά τους νέους ασφαλισμένους (υπαγωγή στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993) εκτιμούμε ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις:

α) Συμπληρωμένο το 55ο έτος και 20ετής συντάξιμος χρόνος (6.000 ένσημα).

β) Συμπληρωμένο το 50ο έτος και 20ετής συντάξιμος χρόνος (6.000 ένσημα) για λήψη μειωμένου ποσού σύνταξης.

ΟΑΕΕ: Δεν προβλέπεται σύνταξη για τους παλαιούς ασφαλισμένους.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στην εγκύκλιο αρ. 2/2016 του ΟΑΕΕ αναφέρεται ότι στις ρυθμίσεις του ν. 4336/2015 δεν εμπίπτουν στη σταδιακή αύξηση ορίου ηλικίας οι Νέοι ασφαλισμένοι/ες - και μόνον αυτοί - οι οποίοι ζητούν σύνταξη ως μητέρες ή χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών.

Φαίνεται πως στις καταστατικές διατάξεις του ΟΑΕΕ δεν προβλέπεται σύνταξη γι' αυτήν την κατηγορία, για τους παλαιούς ασφαλισμένους δηλαδή (πρώτη υπαγωγή στην ασφάλιση από 1/1/1992 και μετά).

Τέλος, να διευκρινίσουμε ότι οι ανωτέρω διατάξεις έχουν εφαρμογή και στις ανύπαντρες μητέρες, στις διαζευγμένες και φυσικά στους χήρους πατέρες.

Τα παιδιά πρέπει να κριθούν από τα ΚΕΠΑ ως ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία και ΔΕΝ έχει σημασία αν η ανικανότητα επήλθε πριν ή μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

Σημαντικό:
Στον συντάξιμο χρόνο ΔΕΝ συνυπολογίζεται χρόνος από αναγνώριση των άρθρων 39, 40 & 41 του Ν.3996/2011.

Πηγές:

  • Α.Ν. 1846/51 άρθρο 28
  • Ν. 3655/2008, άρθρο 144
  • Ν.4336/2015
  • Εγκύκλιος Φ.80000/54411/1797 30-11-2015 του Υπουργείου Εργασίας.
  • Εγκύκλιος ΙΚΑ αρ.52/2015
  • Εγκύκλιος ΟΑΕΕ αρ.2/2016

http://logistis-amea.blogspot.gr
http://logistisamea.blogspot.gr

Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή / αναδημοσίευση)

Σχόλια

Συνταξιοδοτικό μητέρας παιδιού ΑμεΑ ανίκανου για εργασία

Εικόνα Natasha

Καλημέρα σας, είμαι μητέρα με παιδί ΑμεΑ για το οποίο στην απόφαση εφ'όρου ζωής από το ΚΕΠΑ αναφέρει ότι είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. Εγώ ξεκίνησα να εργάζομαι μετά την 1/1/1993. Επειδή λοιπόν έχω μπερδευτεί με όλα αυτά που αναφέρονται σχετικά με το θέμα της συνταξιοδότησης, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι ισχύει στη δική μου περίπτωση;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση, 

...

like1
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.