Αληθινή ιστορία

Εικόνα Angela Papastavrou
Ο καιρός έφτασε που το παιδί καλυτέρευε όμως οι οικονομικές του απαιτήσεις για καλύτερη μόρφωση,καλύτερη θεραπεία, φάρμακα, φαγητό και ρούχα μέρα με την μέρα μεγάλωνε. Η μάνα δεν μπορεί να βοηθήσει οικονομικά μιας και επομίζεται ήδη όλο το βάρος της μετακίνησης, της οικιακής οικονομίας και διαχείρησης με "τα του σπιτιού" και όλα τα άλλα που δεν πληρώνονται ποτέ και δεν αναγνωρίζονται κιόλας σαν εργασία. Έτσι ο πατέρας το στήριγμα οικονομικό και ψυχολογικό, άσχετα άν ήδη ψυχολογικά και σωματικά είναι ένα ράκος, αναγκάζεται να βρει και δεύτερη εργασία με αποτέλεσμα να λείπει μονίμως ακόμη και τις Κυριακές από το σπίτι, για τις καθημερινές ούτε λόγος η επαφή με το παιδί μιας και η προσέλευσή του στην οικογενιακή εστία γίνεται γύρω στα μεσάνυχτα. Το σκεπτικό ήταν ότι μιας και δεν μιλάει το παιδί, μήπως και δεν πολυκαταλαβαίνει, "ε πόσο θα του λείψω;" 'Ερχεται το σημερινό απόγευμα να διαψεύσει την σκέψη. Στο μεσημεριανό ξύπνημα: "'Eλα να σηκωθείς αγόρι μου θα έρθει και η δασκάλα σου σε λίγο" το βλέμμα σκοτεινιάζει και το δάκτυλο δείχνει την εξώπορτα. "Τι είναι καρδούλα μου;" το βλέμμα εστιάζεται στην φωτογραφία του πατέρα που λείπει, ένα δάκρυ κυλά και ένα παραπονιάρικο "μπα" ξεφεύγει σαν βελάκι που βρίσκει τον στόχο του στην πονεμένη και κουρασμένη καρδιά της μανούλας. "Τον μπαμπά θέλεις;" ρωτάει σοκαρισμένη. "Ναι" γνέφει το βλέμμα του καταφατικά και δάκρυα παραπονιάρικα και καυτά κυλάνε στο μαξιλάρι του παιδιού. Η ώρα περνά και τους βρίσκει σφιχτοαγκαλιασμένους να κλαίνε αμίλητοι. Τι να εξηγήσεις σε ένα αυτιστικό τετράχρονο... Τι να κάνει η μάνα; Τι να κάνει το παιδί; Τι να κάνει ο πατέρας; Τι κάνει η πολιτεία, το κράτος της πρόνοιας, για όλους αυτούς που αναγκάζονται να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, δεν αντέχουν, δεν μπορούν μόνο και μόνο επειδή εκείνη τους έχει ξεχάσει; Οι ισορροπίες στην εύθραυστη ζωή του είναι τόσο δύσκολο να κρατηθούν, η αγάπη των γονιών του είναι η κυριότερη θεραπεία του καθώς και η σταθερότητα στην ζωή του. Τι να εξηγήσεις στο παιδί αυτό που δεν καταλαβαίνει μιας και η λογική του κοιμάτε μα το συναίσθημα είναι ξύπνιο και ουρλιάζει: "Γιατί;;;"

Σχόλια

Γερά και με τσαμπουκά!

Εικόνα Athena
Αγγελική, Κουράγιο και δύναμη στο δύσκολο αγώνα σου. Εσύ και η οικογένειά σου είστε οι πραγματικοί ήρωες της ζωής. Σίγουρα το ξέρεις, αλλά δεν πειράζει να το επαναλάβω, ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι που περνάνε τα ίδια και καταλαβαίνουν ακριβώς πως νοιώθεις. Δυστυχώς το να αποκτήσεις ένα παιδί με ειδικές ανάγκες σημαίνει πως αυτόματα γίνεσαι "πολίτης δεύτερης κατηγορίας", απλά και μόνο επειδή προσπαθείς να του προσφέρεις τα απαραίτητα! Δεν το βάζουμε κάτω όμως και δεν σκύβουμε το κεφάλι. Ναι, κλαίμε αγκαλιά με τα παιδιά μας, αλλά πολλές φορές επίσης γελάμε αγκαλιά μαζί τους. Και σ'αυτές τις στιγμές πρέπει να μένουμε κι αυτές να φέρνουμε στο μυαλό μας όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Γερά και με τσαμπουκά!
like1

Η συνέχεια του απογευματινού σοκ

Εικόνα Angela Papastavrou
Η συνέχεια του απογευματινού σοκ είχε ως εξής. Το βράδυ δεν ήθελε να κοιμηθεί δίχως να δει τον μπαμπά του αλλά νύσταζε και συνέχεια βαριανάσενε και με κοιτούσε παραπονιάρικα στα μάτια. Του έδωσα το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι για να τον απασχολήσει και να μη κοιμηθεί και έτσι όταν ήρθε ο πατέρας του ήταν ξύπνιος και παίξανε κιόλας! Το πρωί ξύπνησε απο μόνος του πιο νωρίς και πάλι παίξανε! Στο σχολείο του πήγε λίγο πιο νυσταγμένος αλλά αρκετά πιο ικανοποιημένος από τις προηγούμενες μέρες!!! Ευτυχώς!!!!
like3

Μαμάδες, κάνουν τον κόσμο να γυρνάει :-)

Εικόνα Μαριλένα Κοιλανιώτη
Το χειρίστηκες απίθανα! Αυτό να σκέφτεσαι πάντα, τη σούπερ μαμά που αναφέρεις στην αρχή του βιολόγιου σου και να την αφήνεις να αναλαμβάνει δράση, πολύ χάρηκα με την εξέλιξη της ιστορίας. Την αγάπη μου, Μαριλένα
like1

Αν ήμουν 20 χρονών

Εικόνα ligeri
Γιατί Αγγελικούλα μου, υπάρχει εξήγηση να δώσεις σε αυτούς που καταλαβαίνουν και γνωρίζουν τι σημαίνει η γονική παρουσία, η σταθερότητα στην οικογένεια, ο διαθέσιμος χρόνος του γονέα στο παιδί, στο σύντροφό του, στον εαυτό του για την προστασία της ψυχικής και της σωματικής του υγείας; Εσύ, εγώ ο καθένας μας νοιώσαμε ποτέ, μας άγγιξε η κρατική μέριμνα την οικογένεια, τα παιδιά μας το παρόν ή το μέλλον τους; Μη μου χρεώνεις λοιπόν το γλυκό μου Νεκταράκι ότι δεν καταλαβαίνει. Αυτά κι αυτά σκέπτομαι, και λέω αν ήμουν τώρα είκοσι χρονών θα γινόμουν αναρχική χωρίς κουκούλα, να με πιάσουν, να με περάσουν σε δίκη να τους τα πω κατά μουτρα όσα τόσα καλά μου έχουν δώσει και έχω καταλάβει στην ζωή μου. Σας αγαπώ, Λυγερή
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.