Ανυσυχώ γιατί μπαμπαλίζει ελάχιστα στους 9 μήνες

Εικόνα Κόλλα Το

Χαιρετίζω τα μέλη.

Έχω ένα κοριτσάκι 8,5 μηνών και ανησυχώ για τα εξής ζητήματα:

α) Μπαμπαλίζει ελάχιστα από 7,5 μηνών. Περίπου μία φορά την ημέρα λέει μερικά μπαμπαμπα και παπαπαπα και σταματάει. Μερικές ημέρες δεν μπαμπαλίζει καθόλου. Ωστόσο, δεν βλέπω κάποια πρόοδο με το πέρασμα του χρόνου. Συνεχίζει να μπαμπαλίζει πολύ-πολύ λίγο. Τις υπόλοιπες φορές μουγκρίζει ή λέει αααα. Ακουόγραμμα κάναμε και ήταν οκ.

β) Δεν χαμογελάει πάντα όταν της χαμογελάμε. Παλαιότερα χαμογελούσε πολύ, αλλά τώρα πρέπει να κάνω αστεία για να γελάσει πχ. κουνόντας απότομα το κεφάλι μου και λέγοντας μπου.

γ) Δεν μιμείται κινήσεις, όπως το κουπεπε και τα παλαμάκια

δ) Μπορεί να παίζει πολύ ώρα μόνη της χωρίς να βγάζει ήχους.

ε) Δεν ανταλλάσει ήχους. Δεν μιμείται ήχους.

Τα θετικά, που με κάνουν να αισθάνομαι πιο αισιόδοξη της είναι τα εξής:

α) Εχει πολύ καλη βλεμματική επαφή. Μπορούμε να κοιταζόμαστε αρκετά δευτερόλεπτα στα μάτια.

β) Παρατηρεί την ανθρώπινη κινηση. Όταν ανοίγει μια πόρτα γυρίζει προς τα εκεί. ΄Όταν πεταχτώ πίσω από έναν τοίχο, που είμαι κρυμμένη γυρίζει να με δεί.

γ) Νομίζω ότι ακούει το όνομά της, αν και μερικές φορές δεν γυρίζει όταν την φωνάζω.

δ) Κοιμάται πολύ εύκολα. Δεν φαίνεται να την ενοχλεί κάτι.

ε) Πέρασε πολύ εύκολα από το γάλα στις ρευστές τροφές με το κουτάλι. Δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με τις νέες γεύσεις.

στ) Περιεργάζεται αρκετά τα παιχνίδια της.

ζ) Σηκώθηκε πολύ γρήγορα στα πόδια της και έχει καλή ισορροπία χωρίς να κρατιέται. Ακόμη φυσικά δεν περπατάει.

η) Δεν φαίνεται να έχουμε κάποια κληρονομικότητα στον αυτισμό.

Πιστεύετε ότι είμαι υπερβολική που ανησυχώ για αυτισμό; Μία ψυχολόγος που είπε ότι αφού έχει βλεμματική επαφή, να μην ανησυχώ για αυτισμό.

Σας ευχαριστώ

Σχόλια

Διευκρίνηση

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Για να είμαι σίγουρη ότι καταλαβα πριν σας πω τη γνώμη μου θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα:

Είπατε ότι αρχισε να μπαμπαλιζει στους 7,5μηνες;

Υπάρχει περιπτωση να γεννηθηκε πρόωρη;

Θερμές ευχές

Βίκυ 

like3

Εβγαζε ήχους

Εικόνα Κόλλα Το

Εβγαζε ήχους αλλά άρχισε να λέει σύμφωνα πχ... μαμαμα μπαμπαμπα βαβαβα και παπαπα περίπου στους 7 με 7.5 μήνες.

Δεν είναι πρόωρη καθόλου.

Να προσθέσω επίσης ότι στα θετικα της είναι ότι όταν είναι ξαπλωμένη, της δίνω τα χέρια μου, τα πιάνει για να σηκωθεί όρθια.

like0

Με την λέξη μπαμπάλισμα εννοώ να βγάζει ήχους με σύμφωνα

Εικόνα Κόλλα Το

Ναι, άρχισε να μπαμπαλίζει, δηλαδή να λέει σύμφωνα (μπα, πα, μα και βα) περίπου στους 7 με 7,5 μήνες.

Δεν είναι πρόωρη.

Ηχους έβγαζε από πολύ νωρίς (3-4 μηνών), όπως αααα, εεε,, μμμμ.

like1

Βαβίσματα

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Τα Βαβίσματα ξεκινουν από τους 4 μήνες και από τους 7 γινονται πιο μακροσκελή. Δύσκολο να είστε εντελώς σιγουρη φαντάζομαι. Τώρα θα αναμένεται να αρχίσει να μιμείται την προσωδια της ομιλίας, χρησιμοποιώντας βαβισματα.

Αν της δείξετε κάτι με το δαχτυλο σας το κοιταει (να είναι κάπου πιο μακριά όχι μπροστά); Αρχιζει να δείχνει ενδιαφέρον στο "κουκουτσα"; Η βλεμματικη που μας ενδιαφερει να έχει είναι να μοιράζεται τη προσοχή μαζι με κάποιον μέσω του βλέμματος π.χ. της δείχνετε παπάκι το κοιταει, σας κοιτάει και γελάει. 

Νομίζω όμως ότι είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα και θα ελεγα να περιμενετε ως τους 12 μήνες όπου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Θερμες ευχές

Βικυ

like0

Τι εννοείτε να βλέπει αυτό που της δείχνω;

Εικόνα Κόλλα Το

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Μια διευκρίνηση παρακαλώ για το αν βλέπει αυτό που της δείχνω.

Το βλέπει, εφόσον το δάχτυλό μου ακουμπάει το αντικείμενο. Πχ. Κοίτα εδώ το ελεφαντάκι (το δάχτυλό μου ακουμπάει πάνω στο παιχνίδι.

Αντίθετα αν της δείξω προς μια κατεύθυνση (π.χ. κοίτα εκεί το σκυλάκι) τότε κοιτάει το δάχτυλό μου και όχι μακριά το σκυλάκι προς τα εκεί.

like2

Θα πρέπει να αρχίσει να κοιτά εκεί που δείχνετε

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Κανονικά θα πρέπει να αρχίσει να κοιτα εκεί που δείχνετε χωρίς να ακουμπάτε το αντικείμενο..

Κάποιες φορές σ'αυτη την ηλικία κάνουν ένα ξαφνικό ''μπαμ" και κατακτούν ο,τι δεν είχαν κατακτήσει οπότε περιμένετε ως τους 12 μήνες κι επισκεφτείτε έναν αναπτυξιολογο. 

Θερμές ευχές
Βικυ

like1

Νομίζω ότι βελτιώθηκε στο μπαμπάλισμα

Εικόνα Κόλλα Το

Την βλεμματική επαφή που περιγράφετε, νομίζω ότι την έχει. Δηλαδή με κοιτάει με νόημα. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω. Ποτέ δεν θεώρησα ότι το βλέμμα της είναι κενό. Επίσης με παρακολουθεί με τα μάτια. Γενικά, σπάνια να μπει άνθρωπος στο δωμάτιο και να μην γυρίσει να τον κοιτάξει.

Για το μπαμπάλισμα: Νομίζω ότι τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε. Τις ακολουθίες "μπαμπαμπαμπαμπα" και "μαμαμαμαμαμαμα" τις λέει πεντακάθαρα, σε τέτοιο βαθμό που οι ξένοι άνθρωποι είναι σίγουροι ότι η μικρή φωνάζει τον μπαμπά της και τη μαμά της.

Σε άλλα βέβαια είναι πίσω, όπως στα παλαμάκια, ή στο να βλέπει εκεί που της δείχνουμε. Ελπίζω να είναι όλα καλά.

ΥΓ. Τελικά αυτό που μου είπε η ψυχολόγος γνωρίζετε αν ισχύει; Δηλαδή αν ένα παιδί έχει βλεμματική επαφή (κοιτάει με νόημα) να μην ανησυχούμε για αυτισμό. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά εγώ ρωτάω για την πλειονότητα των περιστατικών.

Ευχαριστώ πολύ

like3

Βλεμματική επαφή

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Όχι δεν είναι απόλυτα σωστός ένας τέτοιος ισχυρισμός. Υπαρχουν πολλά κριτηρια που εξετάζονται πριν τη βλεμματική και μπορούν ειτε να μας δώσουν διάγνωση είτε να την ανατρέψουν. Σε πιο μεγάλη ηλικία κοιτάμε τη κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και την κοινωνικη φαντασία δηλαδή ρουτίνες, ακαμψία. Κατά τα δύο πρώτα έτη τα κριτήρια είναι διαφορετικά.

Θερμές ευχές

Βικυ

like1

Είναι νωρίς να ανησυχείς για κάτι

Εικόνα Ευγενία Παύλου

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας πω και εγώ την άποψη μου πρώτον ως ειδικός (είμαι λογοθεραπεύτρια και χρόνια ασχολούμαι με παιδιά στο φάσμα) και δεύτερον ως μανούλα (έχω μια κόρη 11,5 μηνών).
Καταρχάς να σας ζήσει το κοριτσάκι σας!
Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι είναι νωρίς να έχετε τέτοιες ανησυχίες. Αυτό που κοιτάμε σε αυτή την ηλικία είναι η βλεμματική όπως διάβασα ότι ήδη το ανέφερε η Βικυ. Δηλαδή, όταν της μιλάτε να σας κοιτάει και φυσικά όχι πάντα γιατί ένα μωράκι μπορεί να του έχει τραβήξει κάτι άλλο την προσοχη και να μην κοιτάξει αλλά δεν σημαίνει κάτι. Θελουμε όμως το βλέμμα της όταν είστε μαζί να είναι σε εσάς, να ανταποκρίνεται στην φωνή σας, όχι απαραίτητα να γυρνάει στο όνομα της. 
Να υπάρχει αλληλεπίδραση μαζί σας, στα παλαμάκια να χαίρεται (και ας μην κάνει την μίμηση), στο "κουκουτσα" να γελάει, όταν της κάνετε παιχνιδάκια με την φωνή σας ή οταν κρύβεστε να ψάχνει να σας βρει με το βλέμμα της. Είναι νωρίς για να δείχνει η ίδια, και επίσης νωρίς για να μπορεί να δει κάτι που βρίσκεται μακριά και της το δείχνετε. Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. 

Το ότι δεν έχει πρόβλημα στην μετάβαση στερεων είναι κάτι καλό γιατί συνληθως τα παιδιά στο φάσμα δυσκολεύονται πολύ στις μεταβάσεις. Αλλά και πάλι είναι μικρή για να μιλήσουμε για κάτι. 
Το μπαμπάλισμα επίσης δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί. Μπορεί να ξεκινήσει, μετά να σταματήσει και να αρχίσει ξανά. Μέχρι τους 12 μήνες μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Θα έλεγα λοιπόν να περιμένεις λίγο ακόμα και να εστιάσεις για την ώρα στην βλεμματική της μικρής, να της λες τραγουδάκια, να της κάνεις κινήσεις με τα χερια σου, το σώμα σου και εκεί να δεις αν υπάρχει ανταπόκριση. 
Επίσης,

β) Παρατηρεί την ανθρώπινη κινηση. Όταν ανοίγει μια πόρτα γυρίζει προς τα εκεί. ΄Όταν πεταχτώ πίσω από έναν τοίχο, που είμαι κρυμμένη γυρίζει να με δεί.

ε) Πέρασε πολύ εύκολα από το γάλα στις ρευστές τροφές με το κουτάλι. Δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με τις νέες γεύσεις.

στ) Περιεργάζεται αρκετά τα παιχνίδια της.

Αυτά είναι αρκετά σημαντικά ώστε να μην κάνεις τέτοιες σκέψεις!
Απόλαυσε το μωράκι σου και το καλοκαίρι δες παλι πως θα είναι!!!

Φιλικά,
Ευγενία

like5

Δεν έχουν γίνει έρευνες με ερωτηματολόγια στις οικογένειες;

Εικόνα Κόλλα Το

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Νομίζω ότι πράγματι είναι νωρίς να ανησυχώ για κάτι. Η μικρή ξεκίνησε να μπαμπαλίζει και θεωρώ ότι χαμογελάει ικανοποιητικά. Γενικά, αποκομίζω την αίσθηση ότι αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους. Πχ. απλώνει τα χέρια και αγγίζει τα πρόσωπά μας. Επίσης, δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά το περισσότερο μπαμπαλισμα το ρίχνει όταν βρισκόμαστε για βόλτα με πολυκοσμία. Στις κινητικές δεξιότητες επίσης είναι πολύ καλά: περπατάει με το πλάι όταν κρατιέται σε αντικείμενα, σηκώνεται σε καθιστή θέση και όρθια όταν κρατιέται από κάπου.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.

Άλλωστε, όλοι οι γονείς φαίνεται να έχουν τρελαθεί με τα αναπτυξιακά ορόσημα. Να φανταστείτε ότι τηλεφώνησα σε μεγάλο νοσοκομείο για ραντεβού με αναπτυξιολογο και μου είπαν ότι όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα για το 2019. Αυτό δείχνει και το μέγεθος της ανησυχίας των γονιών.

Για αυτό λοιπον αναζητώ περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Καταρχάς όσο και να έψαξα δεν βρήκα στατιστικές έρευνες. Για παράδειγμα, διαβάζω ότι υπάρχει κληρονομικό υπόβαθρο στον αυτισμό αλλά πουθενά δεν βρήκα το ποσοστό κληρονομικότητας από τους γονείς. Διάβασα, ότι αν υπάρχει ένα παιδί με αυτισμό τότε τα επόμενα αδέρφια έχουν αυξημένες πιθανότητες αυτισμού. Ωστόσο, πουθενά δεν βρήκα πληροφορίες για το ποσοστό των αυτιστικών παιδιών που έχουν προγόνους (γονιούς, θείους) με αυτισμό ή υποψία αυτισμού. Δεν έχουν γίνει έρευνες στους γονείς και στο συγγενικό τους περιβάλλον;

Επίσης διαβάζω για καθυστέρηση στη βάδιση των παιδιών με αυτισμό. Για τι ποσοστό μιλάμε; Είναι διαφορετικό να καθυστερεί να βαδίσει ένα 30% των παιδιών με ΔΑΦ και διαφορετικό να καθυστερεί να βαδίσει ένα 80%. Το ίδιο ισχύει και για τις δυσκολίες στον ύπνο και στη θρέψη. Είναι διαφορετικό να δυσκολεύετε να κοιμηθεί ένα 50% και διαφορετικό ένα 95% των μωρών με ΔΑΦ.

Δεν έχουν γίνει έρευνες στους γονείς με παιδιά με ΔΑΦ με ερωτηματολόγια; Πχ. θα μπορούσαν να υπάρχουν οι εξής ερωτήσεις:

- Το παιδί σας όταν ήταν 0-9 μηνών αντιμετώπιζε δυσκολίες στον ύπνο και στη θρέψη; Αν ναι, τί είδους;

- Το παιδί σας πότε βάδισε;

- Το παιδί σας θεωρείτε ότι είχε βλεμματική επαφή όταν ήταν μωρό; 

Τα στατιστικά στοιχεία σε αυτές τις ερωτήσεις θα είχαν πολύ ενδιαφέρον. Θα μου πείτε ότι μιλάμε για υποκειμενικές απόψεις, αλλά και πάλι δεν θα λαμβάνανε πολύτιμες πληροφορίες;;;;

 

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.