Αυτισμός και Ασφάλεια!

Εικόνα Angela Papastavrou
Ο μικρός Νεκτάριος. Κλικ για μεγέθυνση.Γεια σας, όπως ήδη ξέρετε, έχω ένα γιό 3μιση ετών που δεν πολύ μιλάει πιά και πρόσφατα, τον Ιούνιο, μας έγινε η διάγνωση ΔΑΔ/αυτισμός. Το πρόβλημά μου είναι ότι θέλω να τον βγάλω από την κούνια που κοιμάτε έως σήμερα και να τον βάλω να κοιμάτε σε κανονικό μονό κρεβάτι γιατί ήδη έχει ύψος 1,10εκ. Το σπίτι μας είναι μονοκατοικία σε μιά πολύ αραιοκατοικημένη ακόμα περιοχή της Αθήνας και τα περισσότερα σπίτια κατοικούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες μιάς και είμαστε κοντά στην θάλασσα! Ωραία θα μου πείται και που κολλάει αυτό! Ο μικρός Νεκτάριος. Κλικ για μεγέθυνση.
Αχ! μα εδώ είναι ο προβληματισμός μου. Όλες οι μπαλκονόπορτες και οι πόρτες έχουν πρόσβαση στον κήπο και συνεπώς στην καγκελόπορτα που βγάζει στον έξω δρόμο. Ο μικρός ξέρει να ανοίγει όλες τις πόρτες και είναι θέμα χρόνου να μάθει να ξεκλειδώνει κιόλας. Το ένα πρόβλημα είναι αυτό και το αλλο ότι δεν μιλάει και δεν απάντάει στην ερώτηση "πώς σε λένε ή που μένεις."
    Το σκήνικό μου φαντάζει κάπως έτσι: Είναι νύχτα και εμείς κοιμόμαστε, εκείνος πάλι όχι, ανοίγει την μπαλκονόπορτα και το παντζούρι τα οποία κλειδώνουν μόνο από μέσα και ξέρει να τα ανοίξει, βγαίνει έξω και βγάζει τον σύρτη από την συρόμενη πόρτα του κήπου και βγαινει στον κεντρικό δρόμο και... δε θέλω να φανταστώ την συνέχεια γιατί... μετά μας βλέπετε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων!
Οι ανησυχίες μου είναι ότι τί θα πρέπει να κάνω, μέχρι τώρα χαιρόμασταν που κατάφερνε να ανοίγει πόρτες να τις ξεκλειδώνει και όλα μας φάνταζαν φυσιολογικές κατακτήσεις της ηλικίας του, τώρα θα πρέπει να τον μαλώνω για όλα αυτά και να προσπαθώ να του εξηγώ πόσο κακό είναι αυτό και εκείνο και μιλάμε για αυτιστικό παιδί! όχι για φυσιολογικό. Θα είναι σωστή η κίνησή μου να αρχίζω να σκέφτομαι πώς θα βάλω κάγκελα στην μπαλκονόπορτα του, να βάλω αλυσίδες και κλειδαριές ασφαλείας στο δωμάτιο του ή θα είναι υπερβολικό από μέρους μου; (και μας κατηγορήσουν για νέο Κωσταλέξη!) Ήδη κάνει κάποιες προσπάθιες να βγεί από το παιδικό του κρεβατάκι που έχει ψηλά κάγκελά σταθερά που δεν κατεβαίνουν, σίγουρα είναι ήδη επικίνδυνο το ότι δεν του έχω βγάλει τα κάγκελα το ξέρω , αλλά λόγου του φόβου μου όλο και το αναβάλλω. Θά ήθελα την συμβουλή σας πάνω σε αυτό το θέμα. Έχω διαβάσει και σε κάποια αμερικάνικη ιστοσελίδα για τον αυτισμό ότι πρόσφατα βρέθηκε νεκρό χτυπημένο 9χρονο αυτιστικό παιδί το οποίο έφυγε νύχτα από το σπίτι του και βγήκε στον αυτοκινητόδρομο για να μετρήσει τα αυτοκίνητα και κάποιο από αυτά τον χτυπησε θανάσιμα! καθώς και πολλά αλλά όπως αυτιστικό παιδί που βρέθηκε και δεν μίλαγε και ήταν στην αστυνομία για μέρες μέχρι ότου βρέθηκαν οι γονείς του! Όλα αυτά με έχουν επιρεάσει παρα πολύ και νοιώθω ότι καλά είναι όσο είναι μικρά, έχουν μικρά προβλήματα όσο μεγαλώνουν τόσο μεγαλώνουν και τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας!

Σχόλια

Δε χρειάζεται να φοβάσαι

Εικόνα Fotini Tsiftzi
Το ότι το παιδί σου βρίσκεται στο φάσμα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών δε χρειάζεται να σε τρομάζει. Είναι και αυτό ένα παιδί όπωσ τα άλλα. Χρειάζεται τα ίδια ακριβώς πράγματα και τις ίδιες ακριβώς εμπειρίες, ή ακόμη και περισότερες, με τα υπόλοιπα παιδιά. Είμαι απόφοιτος του τμήματος ειδικής αγωγής, με έμφαση στον αυτισμό, και η μικρή έως τώρα εμπειρία μου και ενασχόλησή μου με αυτά τα παιδιά μου έχει μάθει ότι πρέπει να συμπεριφορόμαστε όπως ακριβώς τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας. Φυσικά και θα αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα κατά την ανάπτυξή του, ιδίως σε επίπεδο συμπεριφοράς, μιας και δεν έχει λόγο, αυτό όμως, δεν πρέπει να σε τρομάζει. Πρέπει να του δίνεις τη δυνατότητα να ανεξαρτητοποιείται, ακόμη κι αν κάτι τέτοιo αυτήν τη στιγμή σημαίνει την αλλαγή του δωματίου του. Mε τα χρόνια θα δεις, θα γνωρίσεις και θα μάθεις για περιπτώσεις χειρότερες από αυτήν στην Αμερική. Για μένα που δουλεύω με αυτά τα παιδιά δε σημαίνει τίποτα. Πάντα πρέπει να προπαθούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητές τους όσο το δυνατόν περισσότερο. πάντα θα έχεισ το φόβο μήπως χτυπήσει, μήπως φύγει, μήπως, μήπως, Μήπως,... αυτό δε θα αλλάξει, και κυρίως γιατί ο μικρός δε μιλάει και άρα δε θα μπορεί να σου το πεί, αλλά... αυτό είναι ο αυτισμός και οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές... Πρέπει απλά να είμαστε αισιόδοξοι και να προσπαθούμε για αυτόν μαζί με αυτόν. Γιατί και εκείνος θα προπαθεί και θα το δεις στο μέλλον. φιλάκια
like2

...Ο άνθρωπος της βροχής!!!

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
Καλή μου Αντζελα καλησπέρα και σου αφιερώνω τον τίτλο: "Ο άνθρωπος της βροχής", ταινία που ο Ντάστιν Χόφμαν υποδύετο κάποιον με αυτιστική συμπεριφορά! Βρε Αντζελα, για να σοβαρευτούμε και λίγο, διαβάζοντας το Βιολόγιό σου (το νέο) ειλικρινά τρόμαξα και αναρωτήθηκα αν διάβαζα το σενάριο κάποιας ταινίας. Μα είναι δυνατόν να έχεις τέτοιες ανασφάλειες; Ο Νεκτάριος είναι μόλις 3 1/2 χρ. και τώρα εκπαιδεύεται από όλους σας για το πως θα συμπεριφέρεται στην ζωή του. Από την άλλη, αν αυτό σε παρηγορεί, στην κόρη μου, 12 χρ. σήμερα μαθήτρια A' γυμνασίου, πανέξυπνη και με 5 εξωσχολικές δραστηριότητες, και που ποτέ δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα, φέτος μόλις της αφαίρεσα το προστατευτικό ξύλο από το κρεαββάτι της γιατί φοβόμουν μήπως πέσει κάτω στον ύπνο της! Σου προτείνω ψυχραιμία, προστάτεψε τον κούκλο σου όσο καλύτερα μπορείς αλλά από την άλλη μην σκέφεσαι σαν τον ...Σπίλμπεργκ. Με φιλία. Μαίρη Βελλή.
like1

Αυτισμός και Ασφάλεια!

Εικόνα Agrianitis
Αγαπητή φίλη Αγγέλα Σε Παρακαλώ πές μου τι ακριβώς έχει ο γιός σου και πότε σε ποια ηλικία το καταλάβατε. Ευχαριστώ
like3

Αυτισμός και ασφάλεια

Εικόνα stefanie
Φίλη Angela! H κόρη μου δεν έχει αυτισμό, έχει κινητικές δυσκολίες και νοητική υστέρηση. Θα σου πω όμως τι έκανα εγώ για την ασφάλεια της κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Όταν ήταν τριών ετών την είχα και κοιμόταν ακόμα στην μωρουδιακή της κούνια ώσπου ένα μεσημέρι που την είχα βάλει για ύπνο ακούω ξαφνικά ένα μπαμ! Και τρέχω στο δωμάτιο της μικρής και τρώω φρίκη διότι είχε σκαρφαλώσει από το κάγκελο και είχε πέσει από ένα μέτρο ύψος στο γυμνό μάρμαρο. Να μην τα πολυλογώ ράγισε το χέρι της, ευτυχώς που δεν έσπασε το κεφάλι της. Όταν ακόμη ήμουν έγκυος και ανίδεη για την επερχόμενη ήττα είχα αγοράσει στα παιδιά μια κουκέτα. Σκεφτόμουν όλο χαρά η ανίδεη εγκυμονούσα ότι πάνω θα κοιμόταν ο πρωτότοκος Θανάσης και από κάτω η πριγκηπέσα μου. Τελικά έτσι έγινε αφού κάναμε πρώτα για την ασφάλεια της κάποιες μετατροπές. Την ίδια μέρα που γκρεμοτσακίστηκε από την κούνια, πήγαμε στο Praktiker και αγοράσαμε ωραιότατα κάγκελα ξύλινα και τα καρφώσαμε γύρω γύρω από το κάτω κρεβάτι της κουκέτας και στο πλάι φτιάξαμε μια πορτούλα με δυο συρτές. Από τότε Ανίτα κοιμάται εκεί. Επτά χρόνια τώρα, και πρέπει να πω ότι της αρέσει πολύ η φωλίτσα της. Παρότι είναι 10 χρόνων δεν μπορώ να την βάλω σε κανονικό κρεβάτι διότι δεν καταλαβαίνει ότι τώρα είναι ώρα να μείνει ξαπλωμένη και σε τρία λεπτά έχει σηκωθεί και θέλει να κάνει τα δικά της. Αngela ε, αυτο το κρεβάτι έχω βρει την ηρεμία μου. Τη βάζω για ύπνο. Παίζει όση ώρα θέλει με τα παιχνίδια της και κάποια στιγμή την παίρνει ο ύπνος. Ούτε άγχος μην βγει από το δωμάτιο την ώρα που κοιμόμαστε, ούτε τίποτα. Κοιμάμαι σαν πουλάκι.
like2

"Ασφάλεια και... ευχαριστήρια"

Εικόνα Angela Papastavrou
Σας έχω νεότερα από την επιχείρηση "Νεκτάριος και ασφάλεια"! Είμαστε ήδη 2 εβδομάδες χωρίς τα προστατευτικά κάγκελα στο κρεβατάκι μας και εκτός της πρώτης νύχτας και τα πολλαπλά πεσίματα στο πάτωμα τότε, όλα πήγαν καλά! Όλα εκτός από ένα! Την δική μου μεσημεριανή ώρα ηρεμίας και ριλάξ! Αυτή την πήρε η ανεξαρτητοποίηση του Νεκτάριου που τα μεσημέρια πλέον ΔΕΝ κοιμάται, ΔΕΝ κάνει τουλάχιστον λίγα λεπτά ησυχία να ηρεμήσουν τα αφτιά μου και τα νεύρα μου, ΔΕΝ με αφήνει σε ησυχία γιατί σαν μεγάλος τωρα πια πάει σε όλα τα δωμάτια και γίνεται χ α μ ό ς !!!!!!! Ξέρω, ξέρω...καλώς ήρθα στο κλαμπ της ταλαίπωρης μάνας!!!!!!!! (χα!χα! Φυσικά υπάρχει πάντα η περίπτωση να τα πάρω!!! Και να ξαναβάλω τα κάγκελα!) =================================================================== Tsiftzi fotini/ mageandi/ agrianitis/ stefanie Κατόπιν παρατηρήσεως της τελευταίας, ότι είμαι αγενής!!!! Σας ευχαριστώ όλους εσάς και αυτούς που με προσωπικό e-mail, μου απάντησαν ή μου έδωσαν κάποια ιδέα πάνω στο θέμα ασφάλειας στον αυτισμό, και ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι είναι φύσης αδύνατον να απαντάμε με "ευχαριστώ" στον καθένα προσωπικά, άσε που αυτό εξυπακούεται!!!!!!!!!! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!!!! Άλλωστε αυτό είναι ήδη γνωστό στα παλιά μέλη, απλά το αναφέρω και για τα καινούργια, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και φθείρεται η σχέση μας έτσι!!!!!!!!!!!!!!!!!! Και πριν κρίνουμε κάποιον καλό είναι να έχουμε διαβάσει καλά τα πάντα, αυτά που έχει γράψει, που του έχουν γράψει και γενικά να μπαίνουμε στο πνεύμα της ιστοσελίδας και των παλαιότερων μελών της και μετά να κρίνουμε!!!! Σας ευχαριστώ, σας αγαπώ και σας σέβομαι και θέλω να ελπίζω ότι τα αισθήματά μας είναι αμοιβαία! Η φίλη σας Αγγελική
like0

Γολγοθάς

Εικόνα Kari
Αγαπητη μου αγγελα τα μικρα μας αγγελουδια μεγαλωνουν, αλλες φορες τα πραγματα εξελισονται καλα και αλλοτε πιο δυσκολα απο οτι περιμεναμε!!! Η πραγματικοτητα ειναι μια πως εμεις πρεπει να βρουμε την δυναμη και το κουραγιο να ανταπεξελθουμε στο βαρυ φορτιο της καθημερινοτητας... Αλλωστε τα μελη σε αυτο το site λιγο πολυ εχουν τα ιδια βιωματα και για αυτο η αλληλεγγυη, η κατανοηση αλλα και η υποστηριξη ειναι ευνοητη... Καθως και ο σεβασμος κατω απο τις μασκες και τα προσωπεια... Αρκετα με την υποκρισια που εχουμε να αντιμετωπισουμε απο τους ανθρωπους που δεν μπορουν να νιωσουν το γολγοθα μας... Εμεις πρεπει να ειμαστε ενωμενοι και να μην μενουμε στις λεπτομεριες αλλα στην ουσια.
like0

...και ευχαριστήρια!

Εικόνα Angela Papastavrou
Tsiftzi fotini/ mageandi/ agrianitis/ stefanie Κατόπιν παρατηρήσεως της τελευταίας, ότι είμαι αγενής! Σας ευχαριστώ όλους εσάς και αυτούς που με προσωπικό e-mail, μου απάντησαν ή μου έδωσαν κάποια ιδέα πάνω στο θέμα ασφάλειας στον αυτισμό, και ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι είναι φύσης αδύνατον να απαντάμε με "ευχαριστώ" στον καθένα προσωπικά, άσε που αυτό εξυπακούεται! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ! Άλλωστε αυτό είναι ήδη γνωστό στα παλιά μέλη, απλά το αναφέρω και για τα καινούργια, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και φθείρεται η σχέση μας έτσι! Και πριν κρίνουμε κάποιον καλό είναι να έχουμε διαβάσει καλά τα πάντα, αυτά που έχει γράψει, που του έχουν γράψει και γενικά να μπαίνουμε στο πνεύμα της ιστοσελίδας και των παλαιότερων μελών της και μετά να κρίνουμε! Σας ευχαριστώ, σας αγαπώ και σας σέβομαι και θέλω να ελπίζω ότι τα αισθήματά μας είναι αμοιβαία! Η φίλη σας Αγγελική (και ο νοών νοείτω!)
like1

σχετικα με την ασφαλεια

Εικόνα agaph
γεια σου αντζελα...διαβαζοντας την περιγραφη του τοπου που μενετε και του χωρου,ηταν σα να εβλεπα το δικο μας σπιτι..κι αυτο μονοκατοικια,αναμεσα σε βουνο και θαλασσα,με ολα τα δωματια να βγαινουν στον κηπο και φυσικα επειδη ακομη ο μικρος μου δεν περπατα,δεν εχω ασχοληθει καθολου με την εξωτερικη διαμορφωση,η οποια ειναι "σκοτωστρα",στην καλυτερη περιπτωση(μπαλκονια με ανεπιτρεπτα καγκελα,αραια ,χαμηλα και παραλληλα,απο την μια πλευρα το σπιτι ισογειο και απο την αλλη πρωτος οροφος λογω κεκλειμενου εδαφους,σκαλα,παγιδες παντου με λιγα λογια,τα οποια τωρα ξεκινω να διορθωνω οσο γινεται,λογω και του δευτερου γιου μου που ειναι 15 μηνων και μολις περπατησε... ομως,εχω να σου πω το εξης για μεσα στο σπιτι...την εξωπορτα θα την κλειδωνεις και το κλειδι δεν θα ειναι χαμηλα ωστε να μπορει να το πιασει ο γιος σου,μπορει να ειναι η κρυμμενο,η σε καποια κλειδοθηκη πολυ ψηλα στον τοιχο... στα παραθυρα και τις μπαλκονοπορτες,εγω εχω βαλει καποιες ειδικες δαγκανες που υπαρχουν,τις ειχαμε βαλει παλαιοτερα,πριν γεννηθουν τα παιδια,για επιπλεον ασφαλεια,ομως εχουν αποδειχτει τελικα σωτηριες και για τα παιδια... αυτες οι δαγκανες,μπαινουν μια αριστερα,μια δεξια της μπαλκονοπορτας και χαμηλα -αυτες μπορει να τις ανοιξει βεβαια-αλλα και ψηλα,εκει ομως δεν τις φτανει,ακομη και σε καρεκλα να ανεβει;-) ακομη και εαν ανοιξει λοιπον την πορτα ,ακομη και αν ανοιξει και τις δαγκανες τις κατω,η μπαλκονοπορτα δεν ανοιγει με τιποτα εαν δεν ανοιξει και τις πανω. δεν εχω ιδεα απο ασφαλεια σε παιδι με αυτισμο,ομως εχω ιδεα απο ασφαλεια σε παιδι στο σπιτι και οι ανησυχιες σου θεωρω οτι ειναι παραπλησιες με τις δικες μου,γιατι και οι δυο ειμαστε μαμαδες;-) ελπιζω να σου εδωσα καποια ιδεα,φιλια πολλα:-)
like0

επισης...

Εικόνα agaph
...εχεις σκεφτει την ιδεα να του φτιαξεις ενα ομορφο διακριτικο βραχιολακι,η ενα μενταγιον, με σκαλισμενα τα στοιχεια του,σε περιπτωση που δεν μπορει να συννενοηθει με καποιον ξενο? και στην εξωπορτα του κηπου,βαλε καλε και μια κλειδαρια,η μια αλυσιδα με λουκετο,ολα τα εξοχικα και οι μονοκατοικιες εχουν,δεν ειναι υπερβολικο,απεναντιας,ειναι μια τυπικη ασφαλεια που την ζητουν οι περισσοτεροι...
like1

Τα έχουμε κάνει

Εικόνα Angela Papastavrou
Τα έχουμε κάνει όλα αυτά!!! :) Εχουμε φτιάξει μια ασημένια ταυτότητα του χεριού με όλα τα στοιχεία , όνομα, επώνυμο, τηλέφωνο ! Σε όλες τις μπαλκονόπορτες συναγερμούς και σύρτες στα πατζούρια. Κλειδαριές ασφαλείας ακόμη και στην Γκαραζόπορτα του κήπου! Και ... όλη η γειτονιά νομίζει ότι φοβόμαστε υπερβολικά για ... τους κλέφτες, και αφού έχουμε σκύλο τι κλειδώνουμε και την ημέρα;;; καλό ε; :)
like2

λογαριασμο θα δωσουμε?

Εικόνα agaph
σπιτι μας ειμαστε,οτι θελουμε κανουμε:-) εγω σε πληροφορω οτι εχω τρια σκυλια,εκπαιδευμενα,τσομπανοσκυλα ,οχι μονο για φυλαξη,αλλα και επειδη μου αρεσει πολυ η επαφη με τα ζωα(οχι τους γειτονες μου,χαχα!) ομως και παλι,οταν ειμαι στο σπιτι,και πρωι να ειναι,γιατι να μην κλειδωσω την κεντρικη πορτα?εμενα δεν με ενδιαφερει να μπει καποιος ειτε με καλες,ειτε με κακες προθεσεις και να τον φανε λαχανο ψιλοκομμενο τα σκυλια,εμενα με ενδιαφερει να μην μπορει να μπει,να χτυπησει την πορτα και να του ανοιξω εγω,η εαν εχει ασχημες προθεσεις να μην μπορει να μπει και τα σκυλια να με ειδοποιησουν... ετσι λογικα τα βλεπω εγω,δεν ξερω εαν οι γειτονες τα βλεπουν παραλογα (και ολα αυτα,ασχετα απο τα παιδια μας και τα προβληματα μας,σου μιλαω σαν να ειχα σπιτι μονοκατοικια και να μην ειχα παιδια,το ιδιο θα εκανα,οπως το εκανα και πριν αποκτησω παιδια) δυστυχως οι περισσοτεροι γειτονες ειναι πλεον μονο για να σχολιαζουν,η να χαρουν με την οποιαδηποτε ατυχια μας,οποτε κι εγω τους εχω γραμμενους κανονικα,ελπιζω εαν ειναι τετοια ουφατα σαν και τους δικους μου,να τους συνδεσεις κι εσυ με μια διαρκειας;-)χοχο..
like0

..και τα σκυλια δεμένα!

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
Αντζελάκι, να σου πω, όταν θα ρθούμε -κάποτε, ελπίζω- για επίσκεψη, ΄κοίτα να έχεις δεμένο το σκυλί, γιατί τα φοβάμαι, και παρότι και εμείς μένουμε σε μονοκατοικία με κήπους, ούτε συζήτηση για σκύλο. Ετσι ήταν αυτό το σχόλιο, λίγο άσχετο για να φύγει το μυαλό, ε Αντζελά μου ? Τι κάνει ο γαλανομάτης ? βρήκε καμιά φιλενάδα στο κέντρο ημέρας ? χα,χα! Τα νέα σας σχετικά, περιμένουμε. Φιλάκια Μαίρη Βελλή
like0

Τα ζώα μας !

Εικόνα Angela Papastavrou
Το σκύλο μας την Βίλμα είναι σκέτο "βλήμα"! Από λύπη την μάζεψα μικρό κουταβάκι και μου βγήκε γατόσκυλο!!! Δεν πειράζει! οι άλλοι δεν το ξέρουν και όταν την βλέπουν ξαφνικά και τους γαυγίζει φοβούνται , άρα κάνουμε την δουλειά μας!!! :) Ποιο πολύ εμπιστοσύνη έχω στην γάτα μου που δεν αφήνει να περάσει κουνούπι! Άλλο γατόσκυλο αυτή με την αντίθετη έννοια!!! :) Που να την βρεί την φιλενάδα ο Νεκτάριος, όλο αγόρια είναι! Για να δούμε από εβδομάδα θα έρθουν λένε και καινούργια παιδιά!!!
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.