Αυτιστικά συμπτώματα στο ένα από τα δίδυμα αγοράκια μας 2,5 ετών

Εικόνα Σοφία

Καλησπέρα! Έχω διδυμα αγοράκια σχεδόν 2, 5 ετων. Ανησυχώ για το ένα από τα δύο διότι θεωρώ ότι παρουσιάζει αυτιστικα συμπτωματα. Καταρχην, δεν μιλαει καθόλου.... εκτός από μαμά. Δείχνει ότι αρκετά πράγματα τα καταλαβαινει, ενώ μερικές φορές αδιαφορεί όταν τον φωναζουμε. Κυρίως όμως με ανησυχούν καποια στοιχεια στη συμπεριφορά του. 

Αναβοσβηνει συνεχώς τα φωτα, ακόμα κ κάπου επίσκεψη όταν είμαστε ψάχνει τους διακόπτες. Ανοιγοκλεινει συνεχώς τα ντουλάπια κ τις πόρτες.  Παίζει με τα αδέρφια του αλλά όχι για πολύ ώρα, μετά κάνει τα δικά του. Παραμένει στον χώρο που είναι οι υπόλοιποι αλλά δεν δίνει σημασία στο τι κάνουν οι άλλοι. Χτυπάει αρκετές φορές τον τοίχο ή τα έπιπλα με το χερι ενώ πεταει τα παιχνίδια απο ψηλά στην σκάλα του σπιτιου....

Επίσης όταν θέλει κατι με τραβαει απο το χερι κ τοποθετεί το χερι μου σ αυτό που θέλει. Δεν δείχνει.

Κατα τα αλλα είναι χαδιάρης κ του αρεσουν οι αγκαλιές. Του αρέσει να τον κυνηγάς κ να Παίζει κουκουτσα....Ειναι χαρούμενο παιδι κ δεν έχει επιθετική συμπεριφορα . Απολαμβάνει τις βόλτες περπατώντας χερι χερι και του αρέσει να κάνει κούνια. Όταν χτυπάει η πόρτα τρέχει να δει ποιος είναι αλλά αν κάποιος τον χαιρετάει δεν κάνει με το χερι του γειά. Αυτά ενολιγης....

Ζω στη Γερμανια και πήγα ήδη στον παιδίατρο. Ο ίδιος μας στείλει σε διαγνωστικό κέντρο, όπου θα μας στείλουν ένα ερωτηματολόγιο αρχικά κ μετά θα μας δουν από κοντά. 

  • Έχει κάποιος ανάλογη εμπερια;
  • Θεωρείτε τα συμπτωματα σημαντικά ή μήπως είναι κάποια καθυστέρηση λογου; 
  • Μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση στη Γερμανια όταν το παιδι δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα πέρα από ελληνικα; 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων

Σχόλια

Tips για την επικοινωνία

Εικόνα Φλωρεντία

Καλησπέρα σας κα Σοφία. Τα δίδυμα γεννήθηκαν πρόωρα; Πρόκειται για το 2ο; Κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις (πχ. να χτυπάει τα χέρια του) ; Αυτό με τον Λόγο, είναι το τελευταίο. Όταν όλα πάνε καλά, θα πάει κ αυτό. Την προτίμησή του για τα φώτα, να την χρησιμοποιήσετε ως "δἐλεαρ" για να του μάθετε αυτά που θέλετε. Θα σας εξηγήσω σε επόμενο. Αφού ανοιγοκλείνει ντουλάπια και πόρτες, το κάνει γιατί του αρέσει ο ήχος ή άραγε ο αέρας..; Ακούει; Κάντε του μια ακουομετρική εξέταση, για σιγουριά. Το να μην ανταποκρίνεται, δεν σημαίνει ότι δεν ακούει. Μπορεί να χρειάζεται μια ψυχοπαιδαγωγική εκπαίδευση για να μάθει να ανταποκρίνεται, δηλ. το feed back που πρέπει να υπάρχει σε μια επικοινωνία. Αυτά δεν είναι τίποτα. Μαθαίνονται. Δίνεις συμπυκνωμένα ερεθίσματα, ό,τι κάνουν όλα τα παιδιά, επαναλαμβανόμενα,  μέχρι να καλύψεις το αναπτυξιακό κενό. Δηλαδή η ψυχοεκπαίδευση περιλαμβάνει ασκήσεις προσαρμογής, κοινωνικοποίησης, λόγου (υπάρχουν προ στάδια) και ότι άλλο χρειάζεται. Ο λόγος είναι μίμηση. Επειδή προφανώς είναι δύσκολο να σας μιμείται εκείνος, κάντε το εσείς. Πολλές -πολλές φορές. Θα δείτε ότι μετά, θα σας μιμείται ο ίδιος! "Τώρα" μπορείτε να ξεκινήσετε να του μαθαίνεται, ό,τι θέλετε! Συμπεριφορά, λόγο, ό, τι χρειάζεται η κατάσταση. Όλα με το παιγνίδι κ κάντε τον να γελάει για να μαθαίνει ευκολότερα. Σταδιακά. Πρώτα τα εύκολα κ μετά τα δύσκολα. Κάθε φορά ζητάτε ΜΟΝΟ ένα πράγμα να μάθει. Όχι δυο. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε καθημερινά και συνέχεια. Βάλτε ένα πρόγραμμα. Τάδε ώρα και τάδε μέρα, μαζί του, "κεκλεισμένων των θυρών῾, χωρίς την παρουσία άλλων. Επίσης για να έχουμε την προσοχή ενός παιδιού, να του μαθαίνουμε, θα πρέπει να μας κοιτάζει. Σας κοιτάζει στα μάτια; Είναι βασικό αυτό. Η επικοινωνία έχει 3 στάδια: Σωματική- Βλεμματική - Λεκτική.

like1

Πρόκειται για το μικρότερο ηλικιακά από τα διδυμα

Εικόνα Σοφία

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!

Πρόκειται για το μικρότερο ηλικιακά από τα διδυμα, γεννήθηκε προωρα (35η εβδομαδα) περίπου 2300 γρ. χωρίς να μπει σε θερμοκοιτίδα.  Βλεμματικη επαφή δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα καλή.  Εάν θέλει κατι ή αν τον γαργαλαω τοτε με κοιτάζει.

Επίσης όταν θέλει κατι με τραβαει επίμονα από το χερι, κάποιες φορές μπορεί να πει ' μαμαμα', και καθοδηγεί το χερι μου στο αντικείμενο που θέλει. 

Ακουογραμμα δεν κάναμε ακόμα αλλά σε μια απλή εξέταση, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα αυτια.

Προσπαθώ να του μαθαίνω πράγματα αλλά βλέπω ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή να αφοσιωθεί σε κατι πολύ ώρα. Για παράδειγμα, αν προσπαθήσω να του δείξω εικόνες σε ένα βιβλιο, θα το πάρει από τα χέρια  μου κ θα γυρίζει τις σελίδες γρήγορα κ μετά θα το πετάξει!

Περισσότερο συγκεντρώνεται σε παιδικά βίντεο με τραγουδάκια ή ακόμα κ όταν εγω του τραγουδησω , τότε με κοιτάζει στα ματια.

like0

Καλησπέρα Σοφία μου!!

Εικόνα Vaso Br

Καλησπέρα Σοφία μου!! Σου προτείνω να το ψάξεις...


Σημείωση από το NOESI.gr: 

Το υπόλοιπο περιεχόμενο του σχολίου έχει αφαιρεθεί, καθώς περιέχει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών και την πρώιμη παρέμβαση. 

like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.