Δάσκαλοι στα εν οίκω, μαθητές στα εν δήμω!

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Το NOESI.gr φτιάχτηκε και λειτουργεί με προσωπικά έξοδα του εκδότη του. Διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στα Ελληνικά δεδομένα για τα σύνδρομα, τις διαταραχές και τις μεθόδους παρέμβασης, που σχετίζονται με την Ειδική Αγωγή και την Ψυχική Υγεία. Μέχρι εδώ είναι δουλειά κυρίως ενός ανθρώπου. Δική μου. Στις αρχές της χρονιάς, το NOESI.gr αναγεννήθηκε χάρη στην τεχνογνωσία του αδελφού μου και προχώρησε αποφασιστικά και πολύ μελετημένα, με πολύ κόπο και χρόνο, ώστε να γίνει μία μεγάλη κοινότητα από μέλη που επικοινωνούν, ανταλλάσσουν απόψεις και υποστηρίζουν το ένα το άλλο, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί και αισθάνεται ότι πρέπει. 

Έτσι, σήμερα, φτάσαμε να λέμε ότι κάναμε το NOESI.gr τον πρώτο τόπο συνάντησης για γονείς που προσπαθούν, όσο καλύτερα μπορούν, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους. Και φτάσαμε να έχουμε 400 μέλη σχεδόν. Και να έχουμε "βιολόγια"... και σχόλια ...και "Τριγωνοομετρία" ...και συναντήσεις μελών ...και ένα μεγάλο πάρτι "Νοοτοπία" για τα Χριστούγεννα. Αυτά δεν ήρθαν απλά ούτε αβίαστα. Επινοήσαμε υπηρεσίες και τους δώσαμε ονόματα για να υπενθυμίζουν τη μοναδικότητά τους. 

Όλες οι υπηρεσίες μας, στήθηκαν πάνω σε μία βασική αρχή! Ότι δε χρειάζεται να λες ό,τι δε χρειάζεται να πεις (διαβάστε το ξανά αυτό!). Μόνο η ουσία μένει στο NOESI.gr... Η έννοια των λέξεων όχι οι ίδιες οι λέξεις... Οι σκέψεις των μελών μας όχι τα λόγια τους... Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί! Το NOESI.gr, το μόνο που έκανε είναι να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να μιλήσουν για τον εαυτό τους και να συνομιλήσουν με άλλους. Κατ' επιλογή, έχοντας παραδώσει απολύτως τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στα μέλη του:

  • Να πουν, όταν θέλουν, ό,τι θέλουν, όπου θέλουν, όσο θέλουν.

Κι αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας μας, όπως τη μετρά ο καθένας μας. Πολλά μέλη μας, γράφουν δημοσίως ή προσωπικά στο NOESI.gr, ότι ο ιστότοπος είναι μία όαση για αυτούς, ή έστω ένας νέος τόπος συνάντησης, όπου περνούν ευχάριστα. Αυτό για μένα προσωπικά, που καμαρώνω τις προσπάθειές σας μέσα από τα μάτια του NOESI.gr, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση! Όμως, ως κοινωνικός λειτουργός περισσότερο αλλά και με την εμπειρία της διαχείρισης των ιστοριών του NOESI.gr, σας γράφω αυτήν την παράγραφο για να σας προειδοποιήσω ότι έχετε ανέβει σε έναν σύγχρονο Titan(o)iko! Ο ιστότοπος αυτός προσφέρει πλουσιοπάροχα λειτουργίες και υπηρεσίες, είναι ασφαλής και ζεστός, προσφέρει πολλές ανέσεις. Όμως θυμηθείτε όταν περνούσατε πάνω, δεν πληρώνατε εισιτήριο... Γιατί, εισιτήριο ήταν το ενδιαφέρον σας για τον ιστότοπο, τα θέματα και τα μέλη του.

  • Να θυμάστε, ότι αν χάσετε το ενδιαφέρον σας θα είστε πια λαθρεπιβάτες.
     
  • Και αν όλοι κοιταζόμαστε μεταξύ μας και φράση-φράση φιλτράρουμε τα κείμενα (δέντρο) δε θα μείνει κανείς να κοιτά μπροστά και μακριά για παγόβουνα (δάσος).

Τα γράφω παραστατικά, για να σας δείξω πόσο πολύ με απασχολεί η ευκολία με την οποία γράφονται μερικές δημοσιεύσεις. Η ίδια ευκολία αρκεί για να καταλάβεις ότι έχεις εκτεθεί, ότι είπες πολλά για σένα, ότι δεν ήσουν ειλικρινής όσο νόμιζαν οι άλλοι, ότι έδωσες πράγματα που δεν ήταν δικά σου, ότι..., ότι..., ότι... Τα "βιολόγια" είναι "Βίοι με λόγια" αλλά τα γραπτά μένουν. Και η πένα είναι όπλο... Καλώς ή κακώς, θα χρησιμοποιηθούν από κάποιους και για αυτό τον σκοπό...

  • Είμαι υπέρ του να κρατάμε τα επικίνδυνα όπλα μακριά από τα χέρια των ανόητων. Ας αρχίσουμε με τις γραφομηχανές. 
    — Frank Lloyd Wright (1868 - 1959)

Ας μάθουμε να λειτουργούμε διαδικτυακά! Έχει τα καλά του... Βοηθά κάποιους που δυσκολεύονται να πάνε στο πάρκο με το παιδί τους...

  • Οι αγράμματοι του 21ου αιώνα δε θα είναι εκείνοι που δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, ξεμάθουν και ξαναμάθουν. 
    — Alvin Toffler (1928 - )

Λυπάμαι, που δεν έγραψα τις σκέψεις μου αυτές νωρίτερα, όταν μερικούς μήνες πριν τις μετέφερα στους συνεργάτες μου. Ελπίζω, ότι τουλάχιστον τώρα δεν είναι πολύ αργά. 

Με εκτίμηση,
Άγγελος Γ. Κουτουμάνος
Εκδότης NOESI.gr 

Σημείωση: Τα σχόλιά σας, σε αυτές τις σκέψεις μου (κι ας φαίνονται για παρατηρήσεις, δεν είναι) θα είναι περισσότερο από άλλες φορές σημαντικά.

Σχόλια

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

Εικόνα Μαίρη Στεργίου Βελλή
...Πόσο μάλλον ανθρώπων πονεμένων και διψασμένων για βοήθεια και ένταξη σε μια κοινωνία εχθρική όχι μόνο για το διαφορετικό αλλά ούτε καν για το τυπικά αποδεκτό. Κύριε Αγγελε, εκτιμώ πολύ την ενέργειά σας να δημιουργήσετε με δικά σας έξοδα ένα site πόνου και χαράς μαζί, και σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Γνωρίζω το "Νόηση" από τον περασμένο Ιούνιο (2006) και ομολογώ ότι μέχρι τότε σερφάριζα πολύ, μα πολύ, καιρό για τους λόγους που ήδη έχω κάνει γνωστούς στο site απο την αρχή της εγγραφής μου. Αρχικά με τράβηξαν δύο "βιολόγια" (σκόπιμα δεν θα πω ονόματα) για το νόημα των λόγων τους και την ουσιαστική βοήθεια που παρείχαν.Σύντομα δελεάστηκα να πω δυο λόγια και για μένα, για μας αφού έψαχνα να βρω τόσο καιρό ανθρώπους που θα με βοηθούσαν λίγο, μια και το επίσημο κράτος κωφεύει μέσω των αντιπροσώπων του. Βοηθήθηκα, γνώρισα Ανθρώπους (με Α κεφαλάιο), είπα και μου είπανε, δάκρυσα και πόνεσα με άλλα βιολόγια και χάρηκα με άλλα.Ξέρετε κάτι, οι άνθρωποι είμαστε άνθρωποι κι όχι μηχανές με portal και site ή links. Η σκέψη, βέβαια βγαίνει και αποτυπώνεται στο χαρτί με βάση τον εσωτερικό πλούτο και εμπειρίες του καθενός αλλά με ένα σταθερό σημείο αναφοράς... το τι ισχύει στην πραγματικότητα του καθενός. Από την άλλη ακριβώς επειδή τα γραπτά μένουν, πάντα πρέπει η πένα μας, επι προκειμένου τα πλήκτρα μας, να είναι μέσα στα όρια της αξιοπρέπειας και του σεβασμού πρώτα για το πρόβλημά μας, και μετά για του άλλου. Εύχομαι καλή συνέχεια, καλή χρονιά στα παιδάκια μας, αφού ο λόγος που οι πιο πολλοί από εμάς ήρθαν στο Νόηση είναι αυτά!!! Και σε εσάς προσωπικά να είστε εκεί όπως είστε και εμείς από εδώ όπως είμαστε, αφού το "Νόηση" λιθαράκι-λιθαράκι σχηματίστηκε από όλους μας. Με εκτίμηση προς εσάς και προς όλους τους εκλεκτούς συνοδοιπόρους, Μαίρη Βελλή
like2

Τι είναι αυτό που σε θύμωσε;

Εικόνα Soula
Τι ειναι αυτο που σε θυμωσε τοσο πολυ; Ξερεις εγω εμπαινα πολυ στο aspergerinfo για τον λογο οτι εδω στην ελλαδα, ειτε επειδη εμεις οι γονεις θελουμε να κρυφτουμε πισω απο το δακτυλο μας, ειτε επειδη το κρατος δεν μας υπολογιζει (οπως πολλους αλλους τομεις αλλωστε), τετοιο site δεν υπηρχε. Αρα εσυ και η ομαδα σου δημιουργησατε κατι μοναδικο και αξιολογο που ολοι μας μεσα απο αυτο θα ανοιξουμε την καρδια μας ,θα βοηθησουμε θα βοηθηθουμε. Παρολαυτα αυτοι που ειναι εξω απο τον χορο και ζηλευουν γιατι εκεινοι δεν ηταν οι δημιουργοι κατι τετοιου θα χυμηξουν με τα νυχια τους για να...
  • για να προστατεψουν το συνολο;;
  • για να δειξουν τους αξιολογους χαρακτηρες τους;;
  • για να φανε τον πρωτο και να εχουν εκεινοι την πρωτια;;
  • για να προστατεψουν την εικονα τους απο κατι απεχθες οπως εμεις;;
  • για να ειναι ο κοσμος πιο καθαρος απο εμας που πολεμαμε με την καρδια και την πιστη και οχι με οπλα;;;
Θα μπορουσα να γραφω μεχρι το βραδυ λογους. Μεχρι τωρα εμεις δεν ακουγομασταν κανεις δεν μας ηξερε, και ολοι κλεισμενοι στον πονο μας μιλαγαμε στο θεο. Τωρα εσεις μας δινετε την δυνατοτητα να μιλησουμε και με αλλους. Ειδαμε οτι δεν μιλουσαμε μονο εμεις με τον Θεο. Οποιος λοιπον παει να χαλασει αυτο το ομορφο περιβαλλον, με οποιο τροπο, τοτε και μεις θα πολεμησουμε με τα δικα μας οπλα και μυαλα. Στο εξωτερικο δεν ξερουν λεξεις που εμεις σαν ελληνες τις εχουμε μεσα στην καρδια μας, και οσοι ελληνες τις ξεχνουν τις γραφω για να ξαναθυμηθουν. ΛΕΒΕΝΤΙΑ, ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ, ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΩ, ΑΓΑΠΑΩ ΑΛΛΗΛΟΥΣ. Μη μασας λοιπον. (εκφραση διασημη τις τελευταιες μερες) Σουλα
like3

Δεν είμαι θυμωμένος με κάποιον

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Καιρό τώρα ανησυχώ ότι το NOESI.gr μπορεί να είναι ένα μεγάλο βήμα προς την εξωτερίκευση σκέψεων, συναισθημάτων και απόψεων - προσωπικών και οικογενειακών - και, επίσης, προς τη συνειδητοποίηση ότι κάποιος δεν είναι ο μόνος απελπισμένος άνθρωπος που βρίσκεται σε αδιέξοδο και κλαίει για το παιδί του. Και αυτό το μεγάλο βήμα! Μερικοί, φοβάμαι ότι, ίσως βιάζονται να το κάνουν από τις πρώτες μέρες που εγγράφονται ως μέλη, ενώ πραγματικά δεν είναι έτοιμοι για μία τόσο μεγάλη αλλαγή, από τη μοναξιά και τη σιωπή, στην κοινότητα και το chat! Δεν είμαι θυμωμένος με κάποιον, κάπως προβληματισμένος με την κατάσταση όπου μπορεί να οδηγηθούμε... Δε θα ήθελα κάποιος με όσα γράφει στις σελίδες μας, να βλάψει τον εαυτό του, την οικογένειά του ή άλλους. - agkou of noesi.gr :)
like1

Σε όλα

Εικόνα mairipapa
Αναγνώριση, ΝΑΙ, Εκτίμηση, ΝΑΙ, Απορία, Σύγχυση, λίγη κούραση ίσως; ...any way...
like2

Σε ευχαριστούμε

Εικόνα Soula
Δείχνεις πολύ υπεύθυνος, συγκροτημένος και ευαίσθητος άνθρωπος. Σε ευχαριστώ που σκέφτεσαι για μας και ανησυχείς. Εγω πάντως, ό,τι και αν έγραψα το ίδιο θα έγραφα και αργότερα. Σούλα
like3

Τι κρίμα!

Εικόνα Κατερίνα Ζαρίφη
Συμφωνώ μαζί σου Αγγελε σε όλα αυτά που είπες. Και εγώ από την μεριά μου μερικές φορές ενοχλούμαι με ορισμένα σχόλια και κακιούλες που γράφονται από ορισμένους και χαλούν την ... ατμόσφαιρα του "Νόηση". Γιατί έτσι μάθαμε εμείς τα μέλη του. Μέσα σε αυτή τη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησες να βρίσκουμε λύση για τα προβλήματά μας, να ενημερωνόμαστε, να μαθαίνουμε στους άλλους πράγματα που μπορεί να τους βοηθήσουν και να βρίσκουμε ανακούφιση. Όλες οι υπερβολές και οι θυμοί και τα - γιατί όχι - μη κολακευτικά σχόλια μεταξύ μας, δυστυχώς σε κάνουν και κουνάς το κεφάλι σου και λες - "Τι κρίμα"! Με εκτίμηση σε σένα και στα μέλη του "Νόηση". Κατερίνα Ζαρίφη
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.