Για το παιδί με εγκεφαλική παράλυση - η μαμά του με αγάπη :: Το παιδί και η γλώσσα

Εικόνα anna kal
Τα παιδάκια με εγκεφαλική παράλυση με συμπτώματα μόνο στο κινητικό κομμάτι, έχουν τη γλώσσα για παιχνίδι. Μιας και δεν μπορούν να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν, να κάνουν τούμπες κλπ, παίζουν πολύ με τα παιχνίδια της γλώσσας, μιλάνε, τραγουδάνε, λένε διάφορα σε σημείο να σε πιάνει πονοκέφαλος, γενικότερα έχουν λογοδιάρροια. Αυτό από τη μία είναι καλό, αλλά από την άλλη τα κάνει πολλές φορές να χάνουν τη συγκέντρωσή τους στο κομμάτι της κίνησης. Όταν ο Γιώργος άρχισε να μιλάει πια κανονικά δηλ. με μεγάλες προτάσεις, να συνεννοείσαι, να λέει πράγματα που τα έχει σκεφτεί μόνος του και όχι να επαναλαμβάνει τα λόγια άλλων, φαινόταν ότι πετιέται από το ένα θέμα στο άλλο. Το είπα στην παιδονευρολόγο και μου είπε ότι τα παιδιά αυτά έχουν μια τέτοια τάση κι ότι έπρεπε να λειτουργήσουμε περιοριστικά και να τον κάνουμε να εστιάζεται στο θέμα που έχουμε τώρα. Τελικά ανακαλύψαμε ότι ο Γιώργος στη φοβερή μνήμη που έχει κατέγραφε την πρώτη φορά που άκουγε μια καινούρια λέξη κι όταν ξανάκουγε αυτή τη λέξη, θυμόταν το γλωσσικό πλαίσιο μέσα στο οποίο την είχε ακούσει την πρώτη φορά π.χ. του έλεγα εγώ: "Η γιαγιά πήγε στον οφθαλμίατρο και της έδωσε γυαλιά". Μετά από 3-4 μήνες θα τύχαινε να πω "Αχ Γιώργο, δεν μπορούμε να διαβάσουμε, πέσανε τα γυαλιά κάτω και δεν βλέπω" και αυτός να σχολιάσει "η γιαγιά πήγε στον οφθαλμίατρο" δηλ. κάτι που φαινόταν εντελώς άσχετο. Του έλεγα λοιπόν εγώ: "Γιώργο τώρα διαβάζουμε το παραμύθι, τι δουλειά έχει η γιαγιά που πήγε στον οφθαλμίατρο;" Και ούτε καθεξής, αυτό γινόταν συνέχεια. Μέχρι να καταλάβω ότι αυτός άκουγε τη λέξη "γυαλιά" που ήταν καινούρια και ανέσυρε από τη μνήμη του πότε την άκουσε πρώτη φορά, πέρασε καιρός. Εντωμεταξύ νόμιζα ότι δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τη σκέψη του, ενώ αυτός έκανε αρχειοθέτηση των λέξεων και των εκφράσεων. Σιγά σιγά καθώς χρησιμοποιούσε τη λέξη όλο και περισσότερες φορές, σταμάτησε να κάνει ανάκληση του γλωσσικού πλαισίου. Όσο μεγαλώνει και πλουτίζεται το λεξιλόγιο του, το φαινόμενο αυτό εκλείπει. Αν και τώρα πια δεν ανησυχώ, γιατί κατάλαβα το μηχανισμό λειτουργίας.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.