Νέος πατέρας

Εικόνα republic
Είμαι πατέρας δύο πανέμορφων αγοριών και σύζυγος μίας καταπληκτικής γυναίκας. Ο μεγάλος γιος είναι 5μισή και ο μικρός 23 μηνών. Πριν 2 μήνες ακούσαμε την λέξη αυτισμός (αλλά δεν τους πείθει). Ξεκίνησε ένας γολγοθάς συναισθημάτων και τεράστιων ερωτηματικών για το τι συμβαίνει με τον μικρό μας και τι πρέπει να κάνουμε. Ο ιδιώτης παιδοψυχίατρος να λέει ότι είναι ήπια μορφής. Ο γιατρός από το κρατικό νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να πει κάτι με βεβαιότητα για να μην του κολλήσει ταμπέλα. Εμείς μία φορά την εβδομάδα στον ιδιώτη και άλλη μία στην παιδολόγο. Ο μικρός μας από την στιγμή που αντιδράσαμε αντέδρασε και αυτός προς το καλύτερο. Είπανε ότι δεν χρειάζεται ακόμα λογοθεραπείες και εργοθεραπείες. Αγάπη, φροντίδα και επικοινωνία. Νιώθω ότι δεν φτάνουν για την εξέλιξη του.

Σχόλια

Αγαπητέ Χρήστο

Εικόνα χρηστος ρ.
Xρειάζονται προπάντων αυτά, σε μεγάλες δόσεις. Βάλε και μια γερή δόση υπομονή. Βάλε και μπόλικη συζυγική ομόνοια (στα δύσκολα δοκιμάζεται). Βάλε και κατανόηση και όχι παρανόηση. Βάλε και θεραπείες / ειδικούς και άλλα συναφή. Και ορίστε, έτοιμο. Ανακατεύεις καλά και σιγοβράζεις. Για μια ζωή. Ο (παθαίνων και μαθαίνων), Χρήστος
like0

Πολύ καλή η συνταγή

Εικόνα Atsival
Πολύ καλή η συνταγή σας κ. Χρήστο. Τολμώ να πω ότι μου άρεσε πολύ ο τρόπος που εκφράσατε την άποψη σας. Αναστασία
like1

Republic

Εικόνα Ginka
Καλημέρα και καλώς ήρθες στο ζεστο αυτο χώρο. Εγώ έχω διάγνωση με "ηπιο αυτισμό". Για οτιδήποτε χρειαστείς ρώτησε με. Το δικο μου παιδί έχει κάνει άλματα προοδου μεσα σε λίγα χρονια. Χρειάζεται ομως καποια προσπαθεια παραπάνω απο εμάς τους γονείς. Φέτο σε ηλικία 7.5 χρονών θα πάμε σε κανονικο σχολείο. Συμπεριφορικά ειμαστε πολύ καλά και ελπίζουμε για ακόμα καλύτερα. Επίσης επικοινωνεί με διαλογο, το λεξιλόγιο της καθημερινά πλουτίζει, δεν εχει ιδιαίτερα συντακτικά λάθη, διαβάζει μέχρι τετρασύλλαβες λέξεις και γράφει απλές λέξεις. Πραγματικά αξίζει να προσπαθήσεις. Αν και υπάρχουν δύσκολες στιγμές, μη το βάλεις κάτω. Τα αποτελεσματα σίγουρα θα σε εκπλήξουν. Επίσης να εχεις υποψη σου οτι καθε παιδι μα κάθε παιδι ασχετα αν ανήκει στο φάσμα του αυτισμου ή οχι, μαθαίνει καλύτερα μέσα απο τα ενδιαφέροντα του . Για ο,τι θελεις, επικοινώνησε μαζί μου. Θα χαρώ πολύ να σε βοηθήσω. Και ολα αυτά γιατι οταν εγώ ακουσα την λέξη "ήπιος αυτισμος" δεν ειχα κανέναν να με βοηθήσει. Κανέναν. Κανείς δεν μου πρότεινε τι θε επρεπε να κάνω. Εψαχνα σαν μανιασμένη απο δω και απο κει. Δεν θελω να περάσουν τα ίδια και αλλοι γονείς. Φιλικά, Ginka
like1

Cook-man

Εικόνα republic
Εκτιμώ το χιούμορ σου. Μακάρι να ήταν θέμα δόσεις συστατικών. Τα στοιχεία που γράφεις ευτυχώς υπάρχουν σε καλές δόσεις στο σπίτι μας. Είναι δύσκολο για εμένα να δεχτώ την πρόταση για μία ζωή, είναι νωρίς ακόμα για εμένα να το ακούω. Δεν έχω ακόμα αξιολόγηση για να ξέρω τι θα περιμένω. Ευχαριστώ, για την απάντηση και για την υποδοχή.
like0

Κάτι τέτοιες συνταγές κάνω

Εικόνα χρηστος ρ.
Και η γυναίκα μου δεν με αφήνει να μαγειρεύω. Να σου πω λοιπόν πως το καταλαβαίνω εγώ: Ο γιός μου είναι ΔΑΔ-ΜΠΑ με υψηλή λειτουργικότητα. Αρα χαίρομαι γιατί έχω την δυνατότητα και την ευτυχία να βλέπω αλλαγές. Η σκιά του προβλήματος όμως είναι ακόμα μέσα στα μάτια του. Και κάποτε τη βλέπω. Και τότε μελαγχολώ. Και ακροβατώ πάντα μεταξύ χαράς και μελαγχολίας. Γιατί κάνω ένα μεγάλο λάθος: Προεξοφλώ το μέλλον. Κανείς δεν ξέρει τι έχουμε να δούμε ακόμα. Ίσως τίποτα, ίσως και τα πάντα. Αξίζει πάντως να το παλέψουμε. Φιλικά, Χρήστος Ρ.
like1

Ένα-δυο ιδέες ακόμα...

Εικόνα Ελένη Κ
Αγαπητέ νέε πατέρα, Πιστεύω πως είναι ευλογία να έχεις μία διάγνωση σε αυτήν την ηλικία, σίγουρα είναι δύσκολο συναισθηματικά αλλά το να σου δοθεί η ευκαιρία να βοηθήσεις το παιδί σωστά από τόσο νωρίς, είναι κάτι που τα περισσότερα παιδιά και οι γονείς τους δεν το έχουν. Η τελευταία σου φράση, "Νιώθω ότι δεν φτάνουν για την εξέλιξή του" μου δίνει το θάρρος να δώσω κάποιες ιδέες, που επίζω να σε κατευθύνουν σχετικά. Με κάθε επιφύλαξη, μιας και δεν ξέρω το παιδί, οι επόμενες ιδέες είναι κάπως γενικές αλλά ελπίζω να σε βοηθήσουν να βρεις κάποια άκρη. Οι γνώμες των άλλων γονιών πιστεύω πως είναι ανεκτίμητες και θα ήθελα τα σχόλιά τους και για τις ιδέες μου, αν το θεωρούν σκόπιμο. Μπορείς να μην ξεκινήσεις μία θεραπευτική αγωγή των 1 ή 2 θεραπειών την εβδομάδα, αφού σου είπαν πως είναι πολύ νωρίς. Μπορείς όμως να ψάξεις στην περιοχή σου για έναν ειδικό θεραπευτή που να αξιολογήσει το παιδί εκτενώς και να σου δώσει κάποιες πρώτες κατευθύνσεις. Τώρα πώς ξεχωρίζεις τον "ειδικό"; Σε αυτή την ηλικία θα έλεγα πως δεν παίζει τόσο ρόλο η ειδικότητα (πχ ψυχολόγος, ειδικός παιδαγωγός, λογοθεραπευτής ή εργοθεραπευτής) αλλά η εξειδίκευση! Θέλεις κάποιον που να εξειδικεύεται στην πρώιμη παρέμβαση (πολύ μικρά παιδιά) και στις δυσκολίες επικοινωνίας, κατά προτίμηση στην προλεκτική επικοινωνία, αν το παιδί δεν μιλάει ακόμη ή μιλά ηχολαλικά. Η πρότασή μου για όλους τους γονείς είναι να μην φοβούνται να ζητήσουν βιογραφικό ή συστάσεις από άλλους γονείς, από έναν άνθρωπο που τον βλέπουν πρώτη φορά. Στη χώρα μας που δυστυχώς "ό,τι δηλώσεις είσαι" και που δεν υπάρχει πάντα αξιοκρατία στο ποιον θα σου προτείνουν κάποιοι, νομίζω ότι οι επαγγελματίες στο χώρο έχουμε υποχρέωση να παρουσιάζουμε τον εαυτό μας, σαν ένα πρώτο σημείο αναφοράς. Σίγουρα δεν είναι μόνο τα χαρτιά που κάνουν το θεραπευτή, αλλά τουλάχιστον δίνουν μια πρώτη ιδέα. Κάτι άλλο που πρέπει να κοιτάξεις, είναι να υπάρχει συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών με την οικογένεια, αλλά και καλή σχέση με το παιδί. Αν προτιμάς να μην φέρεις ακόμη θεραπευτή στο σπίτι ή να μην πας σε κέντρο θεραπειών, κοίτα αν στην περιοχή σου γίνεται εκπαίδευση "Early Bird" ή "Hanen". Αυτά είναι δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς να επικοινωνεί ο γονιός με το παιδί στο σπίτι (για το παιδί με επικοινωνιακές δυσκολίες πάντα) αλλά και για άλλους τομείς. Αν και αυτό είναι δύσκολο, μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο για το Ηanen, από το Amazon (είναι στα αγγλικά). Tο βιβλίο λέγεται "Ιt takes two to talk" και δίνει κάποιες πρώτες ιδέες. Καλό δρόμο στο ταξίδι σας, και μην ξεχνάς πως δεν είναι μόνο ο προορισμός που μετράει! Ελπίζω να βοήθησα ΕλένηΚ
like0

Tρυφερόπιτα

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Αυτη η σκια στα ματια, τα λογια που πολλοι απο εμας ισως ποτε δεν θα ακουσουν,οι σκεψεις που ισως μεινουν για παντα κλειδωμενες αυτα με μελαγχολουν και εμενα και ωρες ωρες χανω την αισιοδοξια μου και με το ζορι κραταω τα δακρυα ακριβως γιατι το μελλον με τρομαζει πιο πολυ απο τον θανατο, γιατι ο θανατος ειναι κατι σιγουρο ενω το μελλον κανεις δεν το ξερει αλλα αυτη ειναι ισως και η ομορφια του. Αφηνω λοιπον να πλημμυρισουν την μνημη μου και την καρδια μου τα διαβασμενα βλεμματα,τα φορεμενα χαμογελα και οι κρατημενες στιγμες και να χαθουν σε ενα μακρυνο και αβεβαιο μελλον οι αδιαβαστες σκεψεις, οι φορεμενοι θυμοι οι απλυτες λυπες και τα κλειστα προσωπα. Και προσπαθω να φτιαχνω τρυφεροπιτα καθε μερα για να γλυκαινω ο,τι πονο μπορει να με βασανιζει.
like1

:)

Εικόνα Ginka
Μια ζεστή αγγαλια...... Ένα φιλί στο μάγουλο..... ένα χάδι στα μαλακια του....... ειναι αρκετα για να κανει τα παιδια, μικρά και μεγάλα, να μην νιώθουν ποτέ το πόνο , την μοναξιά , την απογοήτευση. Κάθε δάκρυ που βγαίνει ίσως μπορεσει κάποτε....οταν πέσει στο χώμα να ποτίσει ενα λουλούδι- οχι ομως έναν άνθρωπο. Χαρίστε χαμογελα. Τα χαμόγελα δίνουν ζωή στον άνθρωπο. Αλάνθαστη συνταγή που γεμίζει ευφορία την καρδια και την σκέψη μας. Μην ξεχνατε την μπαλίτσα με το ομορφο χαμόγελο ΠΟΤΕ :)
like1

Αισιόδοξα

Εικόνα republic
Σε ευχαριστώ πολύ για την θέση σου και για την ενημέρωση Κρατώ σημειώσεις και λόγια στήριξης. Ελπίζω τα πράγματα να είναι καλά για τον μικρό μας και παίρνω δύναμη κάθε ημέρα που περνά για να την βλέπω πιο αισιόδοξα. Αγαπώ πολύ τα παιδιά μου αγαπώ πολύ την ζωή λατρεύω την γυναίκα μου. Με βοήθεια από τον άνθρωπο πιστεύω ή θέλω να πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά. Χαίρομε με τις επιτυχίες των παιδιών που διαβάζω. Σας ευχαριστώ
like0

Καλή αρχή...

Εικόνα Ειρήνη
Γειά σας, Είμαι λογοθεραπεύτρια και χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω γονείς που μπαίνουν σε αυτό το site και ζητάνε γνώμες και θέλουν να μάθουν και να βοηθηθούν. Ασχολούμαι πολύ με τον αυτισμό και δυστυχώς δεν είναι πάντα ήπιας μορφής, αλλά η συνεργασία με τους γονείς είναι πολυ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη ενός παιδιού. Υπάρχουν γονείς που δεν ρωτάνε και φάινονται να μην ακολουθούν τις οδηγίες μας στο σπίτι και έτσι δυστυχώς δεν βοηθάνε. Είστε όντως πολύ τυχερός που η διάγνωση έγινε τόσο νωρίς. Δεν ξέρω αν είναι νωρίς, αλλά ένα παιδί που είναι 2χρονών και δεν έχει αναπτύξει λόγο νομίζω πως χρειάζεται να μπει σε ένα πρόγραμμα λογοθεραπείας. Συνόδευα ένα αυτιστικό παιδάκι όλο το χειμώνα και θα συνεχίσω να το κάνω και την επόμενη χρονιά. Από τα μέσα Ιουνίου που διακόψαμε, δεν εέχει περάσει μέρα που να μην τον σκέφτομαι. Ότι θέλετε μπορέιτε να με ρωτήσετε. Θα χαρώ πάρα πολύ αν μπορώ να βοηθήσω σε οτιδήποτε
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.