O μικρός μου 'Αγγελος...

Εικόνα Basilios
Eίμαι ο Βασίλης και έχω ένα αγοράκι 6 ετών σήμερα, τον Άγγελο. Έγινε διάγνωση αυτισμού σε ηλικία 2,5 ετών. Άλλαξε η ζωή μας... Τους πρώτους μήνες προσπαθούσαμε να μάθουμε όσα πιο πολλά μπορούσαμε για τον αυτισμό... Το παρακολουθεί ο κ. Καμπάκος στο "Κέντρο Αυτισμού". Κατά τη γνώμη μου εξαίρετος επιστήμονας. Όταν σε μιά συνάντηση τον ρώτησα αν το παιδι θα μπορέσει ποτέ να επικοινωνήσει μου είπε ότι "μπορεί και όχι"... Πιστεύω να καταλάβουν, πώς νοιώσαμε αυτοί που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι ένα παιδι πολύ τρυφερό, δεν έχει τάσεις αυτοτραυματισμού, σιγά-σιγά κοινωνικοποιήθηκε σε καλό βαθμό, συγκεντρώνεται σε ταινίες και σε τραγούδια που του αρέσουν και μετά από λίγο καιρό μπορεί να τα πει όλα από μνήμης όσο μεγάλα και αν είναι. Έμαθε να παίζει από τον μεγαλύτερο αδελφό του (8 ετών) playstation και μάλιστα με μεγάλη επιδεξιότητα. Δεν επικοινωνούμε όμως. Ζητά μονολεκτικά οριμένα πράγματα που θέλει (γάλα - μπανάνα - σκότο δηλ. μπισκότο). Πηγαίνει μόνος του τουαλέτα και σκουπίζεται τις περισσότερες φορές μόνος του. Χθες έκανε το πρώτο σκίτσο ανθρωπάκι. Τον παρακολουθεί παιδοψυχολόγος για την επικοινωνία και λογοπεδικός επίσης για την ανάπτυξη της επικοινωνίας. Ο έναρθρος λόγος του είναι πολύ καλός αλλά δεν είναι διαλεκτικός λόγος. Όταν ηχολαλεί είναι τέλειος ο λόγος. Ορισμένες φορές λέει μικρή πρόταση, αλλά απο εμπειρία είμαι σίγουρος ότι δεν κατανοεί την πλήρη σημασία της, αν και βγαίνει νόημα π.χ. όταν μπαίνει κάποιος στο σπίτι λέει καλημέρα σας είτε είναι πρωί είτε μεσημέρι είτε βράδυ. Βέβαια μέσα σε 3,5 χρόνια περίπου έχει κάνει μεγάλη πρόοδο αλλά στην επικοινωνία πολύ μικρή. Νομίζω ότι καταλαβαίνει το 60-70% αυτών που του λέμε, με τον τρόπο που μας έχουν συμβουλεύσει, αλλά ανταποκρίνεται στο 20%. Αυτά... και κάποια άλλη φορά που θα μπορώ θα γράψω περισσότερα. Πολύ θα ήθελα να ανταλλάξω κάποιες εμπειρίες με κάποιον που έχει ανάλογη περίπτωση. Ευχαριστώ

Σχόλια

Καλώς όρισες φίλε!

Εικόνα Angela Papastavrou
Καλώς όρισες φίλε της ψυχής μας Σε καλοδεχόμαστε φίλε στη ζωή μας Μα σαν πιο παλιός μην αρνηθείς τα φώτα σου να δώσεις στην σκοτεινή την πλευρά στου λαβύρινθου την επόμενη γωνιά του αυτισμού να μη με προδώσεις και την βοήθεια και τη γνώση που εσύ απόκτησες και σε με να δώσεις! Αγγελική
like2

Έχουμε κοινά

Εικόνα θανασης
Θα ήθελα να σου πω πως έχω και εγώ έναν γιο με την ίδια ακριβώς συμπεριφορά. Εάν διαβάσεις το μήνυμά μου, επικοινώνησε.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.